Курячі стегна – 10 смачних рецептів приготування

Курячі стегна – це продукт, який має невисоку вартість і легко впишеться в раціон будь-якої родини. Тим більше, що існує велика кількість різних рецептів їх приготування. Стегна можна запекти в духовці або посмажити окремо на сковороді, або приготувати їх разом із картоплею чи рисом. Також куряче м’ясо можна згасити з усілякими соусами.

Курячі стегна з хрусткою скоринкою в духовці

Курячі стегна з хрусткою скоринкою в духовці – це першокласна страва для сімейного обіду або вечері. Подати запечене м’ясо можна зі свіжими або маринованими овочами. Щоб скоринка вийшла рум’яною та хрумкою, курячі стегна потрібно замаринувати. Як це все зробити, ми розповімо у рецепті.

Інгредієнти:

на – 2 порції

  • Гірчиця французька – 2 ч.л.
  • Куряче стегно – 400 гр.
  • Перець чорний мелений – 2 щіпки
  • Олія – ​​30 мл.
  • Сіль за смаком
  • Приправа для курки – 1 ч.л.
  • Майонез – 50 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.

Процес приготування:

Як смачно приготувати курячі стегна? М’ясо насамперед розморозьте та помийте від залишків крові, зріжте жирок і залиште на час на обробній дошці, щоб стекла вода.

У мисці або прямо на обробній дошці посипте курячі стегенця сіллю та сухими спеціями. Добре перемішайте м’ясо руками і утріть пряну суміш з усіх боків. Можете сміливо додавати список приправ своїми будь-якими.

Очистіть, зріжте кінчики з обох боків і помийте цибулю. Покладіть на обробну дошку і розріжте навпіл. Потім кожну половинку наріжте півкільцями.

Візьміть відповідну за розміром жароміцну форму, застеліть її фольгою. На дно покладіть шар із цибулі, розроняйте його і збризкайте олією. На подушку цибулі покладіть курячі стегна, змастіть їх зерновою гірчицею.

Потім нанесіть тонку майонезну сітку, помістіть форму з м’ясом у духовку, розігріту до 180 градусів.

Через 35-40 хвилин від початку запікання курячі стегна добре зарум’яняться. Дістаньте їх із духовки та перевірте готовність, проткніть ножем, з м’яса повинен виходити прозорий сік.

Курячі стегна виходять дуже смачними і рум’яними, а завдяки подушці цибулі м’ясо ще й залишиться дуже соковитим усередині. Смачного!

Курячі стегна з картоплею на деку в духовці

Курячі стегна з картоплею на деку в духовці можна запекти спеціально для свята, тоді у вас легко вийде основна страва для всіх гостей одразу. Деко дозволяє вмістити відразу велику кількість м’яса та картоплі, смачніше вийде з молодими овочами.

Час приготування: 120 хв.

Час приготування: 15-25 хв.

порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Часник – 3 зуб.
  • Розмарин свіжий – 3 гілки.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
  • Стегна курячі – 1,2 кг.
  • Олія оливкова – 85 мл.
  • Картопля – 0,8 кг.

Процес приготування:

Крок 1. Лимон добре вимийте гарячою водою і розріжте навпіл, з нього потрібно буде зняти цедру дрібною терткою. Розмарин беріть свіжий, він ароматніший. Картоплю вимийте від піску та землі під краном. З часнику зніміть лушпиння і зріжте кінчики з обох боків.

Крок 2. Курячі стегна промийте від забруднень та залишків крові. Потім гострим ножем акуратно виріжте кісточку. За бажання можна зняти шкіру.

Крок 3. З гілочок розмарину зніміть листочки-голочки і порубайте їх ножем. Часник дрібно наріжте чи пропустіть через прес.

Крок 4. У мисці змішайте лимонну цедру, подрібнений часник, розмарин, чорний свіжомелений перець і сіль. Пряну суміш залийте оливковою олією і добре перемішайте.

Крок 5. У пряну ароматну масляну масу опустіть м’якоть курячого стегна. Перемішуйте м’ясо руками, стежте, щоб маринад розійшовся по всьому м’ясу. Залишіть стегна маринуватися на 30-50 хвилин або трохи більше за кімнатної температури. Якщо хочете залишити більш тривалий час, то помістіть миску з м’ясом в холодильник.

Крок 6. Після маринування перекладіть курячі стегна на лист з високими бортиками.

Крок 7. Картоплю почистіть і розріжте кожну бульбу на 4-6 часточок залежно від розміру. Перекладіть нарізку в миску з маринадом, де раніше була курка. Перемішайте картоплю, щоб вона покрилася маринадом.

Крок 8. Розкладіть картопляні часточки навколо курячих стегон. Якщо в мисці залишиться маринад, вилийте його на заготівлю.

Крок 9. Запікайте курячі стегна з картоплею на деку в духовці при 180 градусах протягом 50-60 хвилин. Перевірте готовність страви: картопля повинна легко проколюватись, а з м’яса повинен виходити прозорий сік.

Крок 10. Розкладіть запечені курячі стегна та картоплю по порціях, прикрасьте гілочками свіжого розмарину та подавайте на стіл. Смачного!

Смажені курячі стегна з хрусткою скоринкою

Смажені курячі стегна з хрусткою скоринкою – це універсальна поживна страва для буднів. Суміш пряних спецій та сушених трав перетворює смак ніжного курячого м’яса. Приготовлену таким способом курку можна подавати з гарніром із овочів, картоплі, каш або макаронів.

Час приготування: 95 хв.

Дивіться також:  Курячі крильця KFC в домашніх умовах – 8 рецептів приготування

Час приготування: 20-35 хв.

порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Лимон – 0,3 шт.
  • Мед рідкий – 20мл.
  • Приправа для курки – 2 щіпки.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Стегна курячі – 4 шт.
  • Сіль – 4 щіпки.
  • Перець чорний мелений – 2 щіпки.
  • Олія – ​​для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Страва готується дуже просто: маринує м’ясо і смажите. Помийте курячі стегна, видаліть усі забруднення, перегляньте шкіру, щоб не залишилося пір’я і зріжте жирові прошарки. Насухо промокніть м’ясо щільними паперовими рушниками.

Крок 2. Складіть стегенця в миску. Посипте їх сіллю, свіжомеленим перцем і приправою для курки. Додати столову ложку меду і видавити з третини лимона сік, додати лавровий лист. Перемішайте руками м’ясо, щоб маринад покрив його повністю з усіх боків. Маринуйте курячі стегна протягом години.

Крок 3. Помістіть на середній вогонь широку сковороду, коли вона трохи прогріється, налийте олію. Потім на розігріту поверхню викладіть просочені спеціями курячі стегна.

Крок 4. Спочатку смажте стегна, з одного боку, кілька хвилин до утворення рум’яної скоринки. Потім переверніть на інший бік, смажте ще кілька хвилин без кришки. Після цього трохи зменште нагрівання, накрийте кришкою сковороду і доведіть курячі стегна до готовності. Залежно від розміру шматочків може знадобитися 15-25 хвилин.

Крок 5. Проткніть курку ножем, якщо сік прозорий, то вона повністю готова. Промокніть м’ясо від жиру на серветках. Подавайте смажені курячі стегна з хрусткою скоринкою з гарніром із каш та овочів. Смачного!

Курячі стегна у вершковому соусі на сковороді

Курячі стегна у вершковому соусі на сковороді – це поживна та ніжна страва, яка сподобається дорослим та дітям. Завдяки вершковому соусу м’ясо виходить м’яким та смачним. Подавайте його з будь-яким простим гарніром, наприклад, вареним рисом чи гречкою.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 15-20 хв.

порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Часник – 2 зуб.
  • Сир Пармезан – 20 гр.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Вершки 20% – 300 мл.
  • Мука – 1 ст.л.
  • Стегна курячі – 700 гр.
  • Цибуля – 70 гр.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Вода – 1 ст.
  • Шпинат – 150 гр.
  • Перець чорний мелений – 0,25 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Курячі стегна візьміть приблизно однакового розміру. Замість пармезану можна вибирати будь-який інший твердий чи витриманий сир.

Крок 2. Стегна добре помийте, видаліть залишки пір’я і промокніть їх з усіх боків паперовими рушниками. Покладіть стегна на плоску тарілку і присипте сіллю з двох сторін і меленим перцем.

Крок 3. На розігріту суху сковороду влийте олію. Потім викладіть курячі стегна і смажте їх 3-4 хвилини з одного боку. Потім, коли шкіра підрум’яниться, переверніть м’ясо і смажте стільки ж з іншого боку. Викладіть м’ясо зі сковороди на тарілку.

Крок 4. Очистіть цибулю та часник. Цибулю наріжте дрібними кубиками, а часник можна пропустити через прес або порубати ножем. Зі сковорідки, де смажилася до цього курка, злийте зайвий жир, залиште стільки, щоб вистачило для смаження цибулі та часнику. Обсмажте спочатку цибулю, помішуючи протягом 2-3 хвилин.

Крок 5. Далі викладіть подрібнений часник до пасерованої цибулі, перемішайте, тримайте півхвилини на вогні.

Крок 6. Всипте столову ложку пшеничного борошна, перемішайте з цибулею та часником, готуйте ще 30-40 секунд.

Крок 7. Не припиняючи помішувати лопаткою засмажку, поступово влийте всі вершки і томіть соус до перших ознак кипіння.

Крок 8. У вершковий соус втопіть курячі стегна, відразу влийте приблизно склянку гарячої води, трохи перемішайте із соусом.

Крок 9. Доведіть вершковий соус до кипіння, накрийте кришкою сковороду і томіть м’ясо приблизно півгодини на повільному вогні. Коли курка буде готова, при проколі з неї виділятиметься прозорий сік.

Крок 10. Уважно промийте кожен листок шпинату під краном, потім наріжте їх. Додайте шпинат у сковорідку, коли курячі стегна вже будуть готові. Готуйте страву під кришкою протягом 3-4 хвилин.

Крок 11. Наприкінці посипте блюдо тертим пармезаном. Накрийте сковороду кришкою ще на хвилину. Як тільки сир розтопиться, курячі стегна у вершковому соусі будуть готові до подачі. Смачного!

Рулетики з курячого стегна без кістки

Рулетики з курячого стегна без кістки – це оригінальний спосіб приготування м’яса. Технологія приготування полягає в тому, що з стегна витягається кісточка, а замість неї вкладається начинка. Виходить дуже смачно та незвичайно.

Час приготування: 75 хв

Час приготування: 15-25 хв.

порцій – 3.

Інгредієнти:

  • Майонез – 1,5 ст.л.
  • Сіль за смаком.
  • Сир твердий – 50 гр.
  • Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
  • Стегна курячі – 3 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Візьміть три м’ясисті курячі стегна, добре вимийте їх під краном і приберіть залишки пера. Сир вибирайте із натуральним складом, щоб він добре плавився. Також можна доповнити список продуктів будь-якими спеціями, які підходитимуть до курячого м’яса.

Дивіться також:  Страви зі свинячого фаршу - 10 рецептів приготування

Крок 2. З кожного стегна гострим ножем виріжте кісточки і розгорніть м’ясо.

Крок 3. У вас повинні вийти три прямокутні шматки м’яса. Кожну заготовку посипте сіллю та спеціями.

Крок 4. Потім добре змастіть майонезом м’ясо.

Крок 5. Сир розріжте на 6-8 невеликих шматочків. Розкладіть їх у рівній кількості по м’ясу.

Крок 6. Закрутіть м’ясо в рулети так, щоб сир залишився всередині. Закріпіть заготовки зубочистками. Складіть рулети в жароміцну форму, ще трохи посипте їх сіллю та свіжомеленим перцем, можна промазати заготовки зверху майонезом.

Крок 7. Рулетики відправте в духовку, розігріту до 190 градусів. Запікайте блюдо приблизно 40-50 хвилин.

Крок 8. Рулети з курячих стегон із сиром виходять рум’яними та соковитими. Подавайте їх у теплому вигляді, гарнір можна підібрати на свій смак. Смачного!

Філе курячого стегна, запечене з сиром у духовці

Філе курячого стегна, запечене з сиром у духовці, можна подати як основну страву на святкове гуляння або порадувати своїх рідних у будній день. Рецепт зовсім не складний, тому він такий популярний у господинь. До того ж куряче м’ясо завжди виходить ніжним та м’яким.

Час приготування: 105 хв.

Час приготування: 15 хв.

порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Гірчиця їдальня – 1 ч.л.
  • Сіль – 4 щіпки.
  • Філе стегна курячого – 4 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Каррі – 1 ч.л.
  • Сметана 20% – 2 ст.л.
  • Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
  • Укроп – 5 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Філе курячого стегна можна купити вже оброблене у магазині. Також ви можете відокремити філе від шкіри та кісточок самостійно, це нескладно. Для смачної та поживної страви потрібно лише м’ясо та спеції до неї.

Крок 2. Філе перекладіть у широку миску. Зубчики часнику очистіть від лушпиння і дрібно порубайте ножем. До м’яса додайте столову гірчицю та подрібнений часник.

Крок 3. Також викладіть сметану, краще, якщо вона буде густою.

Крок 4. Доповніть заготівлю спеціями каррі, перцем свіжомеленим і сіллю. Перемішайте філе, щоб усі компоненти маринаду перемішалися між собою та рівномірно покрили м’ясо. Залишіть філе маринуватися на півгодини.

Крок 5. Викладіть мариноване м’ясо в жароміцну форму відповідного розміру. Місткість щільно закрийте фольгою. Покладіть заготовку в духовку, яка вже на цей момент прогрілася до 190 градусів. Запікайте філе стегна протягом 40-45 хвилин.

Крок 6. Щоб м’ясо трохи підрум’янилося і виглядало апетитніше, 15 хвилин запікайте його у відкритому вигляді без фольги. Готову страву посипте рубаним кропом та подавайте на стіл. Смачного!

Тушені курячі стегна в сметані на сковороді

Тушені курячі стегенця в сметані на сковороді – це страва, яка подобається багатьом і дуже часто готується в будні на обід або вечерю. У рецепті немає нічого складного, але в результаті виходить дуже смачне та ніжне куряче м’ясо, яке тане у роті, а густим сметанним соусом можна додатково полити гарнір.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 20 хв.

порцій – 3.

Інгредієнти:

  • Мука – 1 ч.л.
  • Окріп – 200 мл.
  • Цибуля велика – 1 шт.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Стегна курячі – 3 шт.
  • Вершки – 200 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.

Процес приготування:

Крок 1. Почніть із підготовки м’яса. Курячі стегна вимийте та промокніть від зайвої рідини паперовими рушниками. Потім зніміть шкіру та жирові прошарки, так блюдо вийде менш жирним.

Крок 2. На кожному стегна зробіть кілька надрізів до кістки. М’ясні заготовки посипте сіллю та свіжомеленим перцем. Можна додатково використовувати будь-які інші спеції курячого м’яса.

Крок 3. Добре прогрійте сковорідку, влийте в неї олію. Коли олія прожариться, викладіть берда.

Крок 4. На сильному вогні по кілька хвилин обсмажте стегна по обидва боки до рум’яного кольору. В цей час не варто намагатися довести курку до готовності. Після обсмажування викладіть м’ясо на тарілку.

Крок 5. Велику головку цибулі очистіть від лушпиння і наріжте півкільцями. У сковороду, де смажилася курка, викладіть нарізку цибулі, смажте її до золотистого кольору.

Крок 6. До цибулі, що пасерує, додайте 200 грам сметани і чайну ложку борошна. Томіть соус до однорідності.

Крок 7. Далі влийте окріп і посоліть соус до смаку, прокип’ятіть його протягом хвилини.

Крок 8. Тепер у сметанний соус викладіть обсмажені курячі стегна. Томіть м’ясо під кришкою на сковороді протягом 20-25 хвилин. За цей час кілька разів повертайте курку, щоб вона поступово просочилася соусом. Подавайте тушковані курячі стегна у сметанному соусі з гарніром та підливкою. Смачного!

Курячі стегна, запечені в рукаві

Курячі стегна, запечені в рукаві, що може бути простіше. Господині часто вдаються до цього рецепту за дефіциту часу. Вам необхідно взяти курку, додати до неї спеції та завантажити все в рукав. Після цього ви можете вирушати у своїх справах, поки курка спокійно готується у духовці.

Дивіться також:  Рублені котлети зі свинини - 6 рецептів приготування

Час приготування: 85 хв.

Час приготування: 10-15 хв.

порцій – 2.

Інгредієнти:

  • Часник – 20 гр.
  • Зелень – 5 гр.
  • Стегна курячі – 2 шт.
  • Олія – ​​100 мл.
  • Перець червоний мелений – 1 щіпка.
  • Сіль – 2 щіпки.
  • Приправа “Італійські трави” – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Курячі стегна розморозьте. Потім вимийте їх проточною водою, видаліть залишки пір’я і зріжте жирові прошарки. Посипте м’ясо сіллю, спеціями і полийте олією.

Крок 2. Очистіть зубчики часнику. Роздавіть їх пресом і часникову масу додайте в ємність курячих стегон.

Крок 3. Руками перемішайте стегна зі спеціями. М’ясо повинне повністю покритися пряною сумішшю. Залишіть стегна маринуватися протягом 20-30 хвилин.

Крок 4. Поки маринується м’ясо, прогрійте духовку до 190 градусів. Потім покладіть курячі стегна в рукав, закріпіть його краї з двох сторін. Помістіть пакунок на лист і відправте запікатися.

Крок 5. Курячі стегна в рукаві будуть готові протягом 30-40 хвилин. Якщо ви хочете отримати піджаристу шкірку, то за 10 хвилин до закінчення запікання розріжте рукав і готуйте у відкритому вигляді. Подавайте запечені стегна, прикрасивши гілочками свіжої зелені. Смачного!

Курячі стегна в соєвому соусі на сковороді

Курячі стегна в соєвому соусі на сковороді виходять пряними, піджаристими, апетитними та дуже смачними. У рецепті не обов’язково використовувати сіль, тому що соєвий соус має яскравий специфічний смак, проте необхідно підібрати правильні спеції, щоб повною мірою розкрити смак курячого м’яса.

Час приготування: 1 год. 55 хв.

Час приготування: 15 хв.

порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
  • Стегна курячі – 800 гр.
  • Оливкова олія – 20 мл.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Соус соєвий – 100 мл.
  • Сіль – 3-4 щіпки.
  • Трави сушені – 0,5 ч. л.
  • Паприка мелена – 0,25 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Всім відомо, що куряче м’ясо вважається дієтичним і легким, щоб уникнути зайвих калорій та непотрібного жиру, зніміть з стегенця шкіру.

Крок 2. Середню за розміром цибулинну голівку очистіть від лушпиння, зріжте кінчики з обох боків, обмийте під краном і наріжте півкільцями.

Крок 3. Тепер курку необхідно замаринувати. Для цього змішайте 100 мілілітрів соєвого соусу та 20 мілілітрів оливкової олії. Всипте в отриману суміш мелений перець, сіль, сушені трави та паприку. З сіллю будьте обережні, тому що соєвий соус вже солоний.

Крок 4. Викладіть курячі стегна в миску, всипте нарізку цибулі, влийте маринад. Перемішайте весь вміст руками. Залишіть курку на годину, щоб вона добре промаринувалась, можна залишити і на довше.

Крок 5. Добре прогрійте сковороду і весь вміст миски викладіть у неї, але не виливайте маринад. Смажте курячі стегна до рум’яних бочків з кожного боку.

Крок 6. Коли курка підрум’яниться, влийте маринад, що залишився в мисці, зменште вогонь і накрийте кришкою сковороду. Томіть курячі стегна протягом півгодини до готовності.

Крок 7. Ніжні, апетитні та дуже смачні курячі стегна у соєвому соусі готові. Смачного!

Курячі стегна з майонезом та часником

Курячі стегна з майонезом і часником – це універсальний рецепт для тих, хто не знає, як краще приготувати курку. Плюс до того, курячі стегна завжди виходять соковитими і навіть трохи жирними. Ситний обід чи вечеря вам забезпечено.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 10-15 хв.

порцій – 3.

Інгредієнти:

  • Часник – 5-6 зубів.
  • Спеції для курки – 1 год.
  • Стегна курячі – 3 шт.
  • Майонез – 40-60 гр.
  • Сіль – 2-3 щіпки.
  • Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
  • Олія – ​​для змащування форми.

Процес приготування:

Крок 1. Часник, курка та майонез – це гармонійне поєднання, яке можна віднести до класики європейської кухні. Курячі стегна виходять соковитішими і жирнішими, ніж філе грудки, тому якщо ви не сидите на дієті, то рекомендуємо вибирати саме ці частини курячої тушки. Помийте м’ясо і видаліть залишки пір’я.

Крок 2. Очистіть зубчики часнику, натріть на дрібній тертці. Не шкодуйте часнику, він дуже гармонійно поєднується з курячим м’ясом.

Крок 3. Посоліть та приправте спеціями курячі стегна.

Крок 4. Натріть часниковою масою стегна з внутрішньої сторони і трохи покладіть під шкіру.

Крок 5. Дно і стінки листа або іншої жароміцної форми змастіть олією. Потім розташуйте в ємності підготовлені курячі стегна. Щедро змастіть майонезом заготовки.

Крок 6. Запікайте курячі стегна з часником і майонезів при 200 градусах протягом 30-40 хвилин. Курочка виходить ароматною та смачною. До такої гарячої страви можна підібрати будь-який гарнір на ваш смак. Смачного!