Класичне блюдо в щоденному та святковому меню — куряче м’ясо. Різноманітні дієтичні страви з курки прості і швидкі в приготуванні. Структура м’яса дуже ніжна, соковита.
Існують безліч способів подачі страв з курки. Незмінним залишається базовий рецепт, в якому змінюються лише деякі інгредієнти в залежності від індивідуальних уподобань. Сама наивкуснейшая і соковита частина курки — це стегенця. Курячі стегна в духовці — поширений варіант приготування страви.
Курячі стегна в духовці — базовий рецепт
Складові мінімальні, без всяких витребеньок. Тому багатьма любимо за свою простоту.
Продукти для рецепта:
- набір спецій — стіл. л.;
- курячі стегна – 5 шт.;
- соняшникова олія;
- сіль – за смаком;
- часник – 3 зубчики.
Запікаємо таким способом:
М’ясо помити і обсушити рушником, натерти приправами і сіллю. Часник почистити, кожен зубок розрізати вздовж на дві або три частини. Беремо шматок курки, акуратно робимо прокол, розміщуємо часточку часнику. На деко, змащене маслом, викладаємо порції, поливаємо зверху маслом. Готувати близько 40 хвилин при 200 градусах. Бажано в процесі кілька разів полити утворився соком. Курячі стегна в духовці підійдуть абсолютно до будь-якого гарніру, салату з свіжих овочів.
Рецепт приготування у фользі
М’ясний продукт у фользі виходить соковитим, смачним, рум’яним. Стегенця для цього способу потрібно вибрати великі, м’ясисті.
Для страви знадобляться продукти:
- стегна курячі – 6 шт.;
- кунжут – 1 ст. л.;
- гірчичний соус – 1.5-2 ст. л.;
- перець – за смаком;
- часник – 6 зубчиків;
- олія соняшникова – 4 ст. л.;
- сіль – за смаком;
- каррі – 2 ч. л.
Спосіб приготування у фользі:
Курячі стегенця очищаємо від зайвих жилок, промиваємо проточною водою. Поки м’ясо обсихає, можна зробити соус для маринування. У невеликій ємності змішуємо гірчицю, сіль, перець, каррі, товчений часник і масло рослинне. Любителям часнику можна збільшити його норму.
Після того, як стекла зайва рідина з заготівлі, кожну частину накрити харчовою плівкою і відбити з двох сторін.
Тепер приступимо до маринування: у велику чашу викладаємо всі інгредієнти, додаємо суміш прянощів, перемішуємо, закриваємо харчовою плівкою і залишаємо для просочення.
Фольгу розкладаємо у кілька шарів хрест на хрест, глянсовою стороною до м’яса, це дасть більш сильний жарової потік. Розкладену фольгу змащуємо олією, викладаємо порції, герметично пакуючи. Помістити на деко і налити в нього чашку води. Виставити температуру 180 градусів, час приготування 40-50 хвилин. За 15 хвилин до закінчення розкрити фольгу, що сприяє утворенню на блюді рум’яної скоринки, посипати кунжутом.
Після приготування подавати до столу з будь-яким гарніром.
На замітку. Чим довше м’ясо маринується, тим соковитіше і прянее вийде страва. Мінімальний час — півгодини, максимальне — добу.
Як запекти стегенця в рукаві?
Відмінним атрибутом для приготування курячих стегенець послужать пакети для запікання, інакше називають – рукав.
Потрібні продукти:
- стегенця – 10 штук;
- сметана або майонез – 100 гр.;
- сіль;
- улюблені спеції;
- часник – 8 штук.
Як готувати:
Курятину промити водою, дайте стекти і обсушіть. Почистити і подрібнити часник. Курку викладаємо у велику ємність, додаємо часник, висипаємо спеції і сіль, вливаємо сметану або майонез. Все ретельно перемішуємо і залишаємо маринуватися на кілька годин, якщо дозволяє вільний час, або відразу приступати до запіканню. Взяти потрібну довжину рукава, один край зав’язуємо спеціальним пристосуванням, яке йде в комплекті з пакетами. Викладаємо пакет на деко або форму для запікання, і через другу вільну сторону вкладаємо всередину м’ясні заготовки, розподіляємо і зав’язуємо. Щоб курка вийшла з рум’яною скоринкою, а не варено-пареный, пакет перед запіканням проколоти для виходу пари. Альтернативний варіант — за 15-20 хвилин до закінчення процесу дістати деко і розрізати пакет. Тоді страва збереже соковитість і придбає апетитну скоринку.
Готувати 45-50 хвилин, потрібна температура 200 градусів.
В якості гарніру приготуйте картопляне пюре або відвареної розсипчастий рис.
На замітку. Сметана робить м’ясо ніжніше, майонез — більш жирним і насиченим. Для маринування можна взяти в рівних пропорціях обидва компоненти.
З картоплею
Повноцінний вечерю можна приготувати тандемом, одночасно курку з картоплею в духовій шафі, не втрачаючи багато часу на готування.
Потрібно підготувати продукти:
- курячі стегенця – 4 штуки;
- картопля середнього розміру – 1 кг;
- приправи – за смаком;
- масло рослинне – кілька столових ложок;
- часник – кілька штук;
- сіль — за смаком;
- сметана або майонез – 100 гр.;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.
Спосіб приготування:
Чистимо, миємо картоплю. Курячі стегенця промиваємо у великій кількості води, залишаємо для стікання рідини. Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо та нарізаємо кільцями. У велику ємність викладаємо курку, додаємо спеції, пресований часник, сіль. Все ретельно перемішуємо і маринуємо деякий час.
Використовувати для запікання бажано велике деко. Змащуємо жарочную поверхню олією. Викладаємо цибулю, порізану кільцями, наступним шаром — курку і картоплю. Зверху поливаємо сметаною або майонезом.
За бажанням можна посипати натертим сиром і кунжутом в кінці процесу.
Деко з курячими стегенцями та картоплею відправляємо в розігріту духовку на 45-50 хвилин, застосувавши температуру 200 градусів.
Курячі стегна в духовці з картоплею подають до обіду або вечері.
На замітку. Картопля на час можна помістити в холодну воду для виходу крохмалю.
Готуємо на деку в духовці
Це найпростіший спосіб курячого м’яса в духовці з овочами. Виходить швидко, смачно, з рум’яною скоринкою.
Для рецепта знадобиться:
- курячі стегенця – 4 шт.;
- суха аджика – 1 ч. л.;
- часник – 2 зубчики;
- сир плавлений;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- болгарський перець – 3 шт.;
- часник – 2 зубки;
- сіль — за смаком;
- приправи – за смаком;
- олія рослинна.
Послідовність дій.
Овочі почистити і нарізати півкільцями. Курку помити, обсушити, викласти у велику каструлю. У м’ясо висипати сухі приправи, сіль, подрібнений часник і добре перемішати. На змащене маслом деко викладаємо спочатку цибулю, потім болгарський перець, зверху курячі стегенця. Поміщаємо в духовку на 40 хвилин, виставити температуру 200 градусів. Під час приготування м’ясо потрібно поливати утворився соком.
Таку страву з цибулею і болгарським перцем дуже добре поєднується з картопляним пюре.
З грибами
Урізноманітнити меню можна за допомогою грибів. Печериці присутні в магазинах круглий рік, вони швидко готуються без попередньої обробки.
Знадобляться складові:
- стегна курячі – 8 шт;
- соняшникова олія;
- шампиньонные свіжі – 300 гр.;
- цибуля ріпчаста – 1-2 шт.;
- твердий сир – 100 гр.;
- приправи – за смаком;
- сіль – за смаком.
Як смачно приготувати курячі стегна:
Для цієї страви слід вибрати стегна великого розміру, по можливості без кісточки. Обговорюваний компонент промиваємо холодною водою, якщо є кісточка – видаляємо її, викладаємо на обробну дошку, накриваємо харчовою плівкою і відбиваємо з двох сторін. М’якоть стегенець добре змастити сіллю і приправою на смак, поки залишаємо маринуватися, а тим часом займемося грибами.
Очищений цибулю нарізати соломкою. Печериці промиваємо, нарізаємо пластинами. На розігріту сковороду виливаємо невелику кількість олії, викладаємо цибулю, доводимо до напівготовності і висипаємо печериці. Готуємо до випарювання рідини і залишаємо остигати.
Нарізаємо твердий сир тонкими пластинами.
Взяти деко для випічки або форму застелити фольгою, налити рослинне масло в невеликій кількості.
Беремо відбите м’ясо стегенець, на нього розсипаємо невелику кількість постигла суміші грибів з цибулею, зверху кладемо скибочку сиру, загортаємо в рулетик і заколюємо зубочисткою. Викладаємо на підготовлену форму. Якщо залишаються зайві гриби, розміщуємо їх зверху на курку. Духовку нагріваємо до 180 градусів. Час приготування: 35 хвилин. У процесі смаження два рази поллємо витопленим соком.
До столу подавати з салатами зі свіжих овочів і гарніром.
В соєвому соусі
Оригінальний рецепт виходить з соєвим соусом. Своєрідний гостро-солодкий присмак зробить пікантними звичні курячі стегна в духовці.
Потрібні продукти:
- курячі стегенця – 4 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- мед – 1 ст. л.;
- соєвий соус – 2 ст. л.;
- соняшникова олія – 1 ст. л.;
- сіль – за смаком;
- мед – 1 ст. л.;
- перець мелений чорний.
Дії:
М’ясний напівфабрикат промити водою, обсушити. В чаші змішуємо приправи, пресований часник, виливаємо мед і соєвий соус. У неї опускаємо основний інгредієнт і залишаємо маринуватися. Розкладаємо компоненти на деко. Запікати в соусі 40 хвилин, температуру виставити на 180 градусів.
За рахунок соєвого соусу з медом вийде пікантний присмак і апетитна скориночка. Подають з рисом, чудово підійде як закуска до пива.
З додаванням сиру
Також урізноманітнити просту курку можна з використанням сиру.
Закупити:
- курячі стегенця – 4 шт.;
- майонез – 50 гр;
- часник – 2 зубчики;
- сир твердий – 100гр.;
- соняшникова олія – 1 ст. л.;
- сіль – за смаком;
- перець мелений чорний.
Спосіб курячого страви з додаванням сиру:
Промити м’ясо в проточній воді, обсушити. Розкласти на обробній дошці, накрити харчовою плівкою, злегка відбити з двох сторін. М’ясо кладемо у велику миску, додаємо приправи, подрібнений часник, солимо, обмазуємо майонезом. Все добре перемішуємо.
Сир нарізаємо скибочками.
Запікати будемо у фользі: застеляємо кілька шарів у формі, змащуємо невеликою кількістю масла. У кожному шматочку курки підняти шкіру і вкласти шматочок сиру. Все герметично загортаємо і поміщаємо в духовку на оптимальний час — 35-40 хвилин при температурі 180 градусів.
Така курочка чудово поєднується з пастою і свіжими овочами.