Курячі тефтелі виходять смачними і ніжними. Якщо готувати їх з філе грудки, то можна легко зробити дієтичне низькокалорійне блюдо. Тефтелі з підливою чудово поєднуються з будь-якими сухими гарнірами.
Курячі тефтелі — їжачки з рисом в духовці
Інгредієнти:
- 350 г фаршу з курятини;
- 100 г довгого сухого рису;
- 1 цибулина;
- 3 десертні ложки сметани;
- 1 – 2 зубки часнику;
- 2 десертні ложки пасти з помідорів;
- сіль, будь-які улюблені спеції.
Приготування:
- Рис промити, залити окропом і залишити на 20 – 25 хвилин. Ця хитрість дозволити крупі насититися рідиною, в результаті тефтелі не будуть сухуватими.
- У чашу блендера відправити фарш, шматочки цибулі та часнику. Перебити продукти разом. Додати до нього сіль, вибрані спеції.
- Рис відкинути на сито і відразу додати до м’яса. Перемішати.
- Мокрими пальцями зліпити маленькі кульки. Укласти їх на дно промасленим керамічної форми.
- Залити соусом зі сметани, пасти (томатної) і невеликої кількості теплої кип’яченої води. Суміш обов’язково потрібно присолити.
- Закрити форму кришкою. Запікати частування при 200°С близько 40 хвилин.
- За 10 хвилин до готовності видалити кришку форми.
Це один з найпростіших рецептів, який підкаже, як приготувати тефтелі в духовці.
В сметанному соусі на сковороді
Інгредієнти:
- 850 г фарш з курячого м’яса;
- 2 цибулинки;
- 2/3 ст. довгого сухого рису;
- 3 – 4 зубчик часнику;
- 1 яйце;
- 1 ст. жирної сметани і стільки ж окропу;
- 1 велика морквина;
- 2 десертні ложки борошна;
- сіль, перець і рослинне масло.
Приготування:
- Промитий рис залити великою кількістю води і відправити варитися на чверть години.
- Остиглу крупу відправити до курячого фаршу разом з яйцем.
- Туди ж додати дуже дрібно нарізану цибулю і часник.
- Посолити, поперчити масу і добре перемішати.
- Вологими руками сформувати середні кульки.
- Спочатку злегка обсмажити їх на рослинній олії. Тефтелі повинні підрум’янитися з боків.
- Перекласти кульки в казанок. Залити підсоленим соусом зі сметани, борошна, окропу і дрібної цибульно-морквяної піджарки.
- Томити курячі тефтелі з рисом під кришкою на самому повільному вогні чверть години.
Подати з картопляним пюре або макаронами.
З томатною заправкою в мультиварці
Інгредієнти:
- ½ Кіло фаршу з курячого м’яса;
- ½ Ст. довгого рису;
- 2 л томатної пасти;
- 1 цибулина;
- 1 велике яйце;
- 3 десертні ложки просіяного борошна;
- 5 десертних ложок густої сметани;
- кухонна сіль і сухі ароматні трави.
Приготування:
- Дуже дрібно порізати цибулю. Змішати з фаршем, яйцем, спеціями і сіллю.
- Рис зварити до готовності. Відправить до фаршу.
- Отриману масу дуже добре перемішати руками. Зліпити великі тефтелі (розмір – з куряче яйце).
- Залишилися компоненти з’єднати в загальній мисці. Злегка підсолити, якщо солі замало в томатній пасті.
- Викласти отримані вироби в чашу приладу. Залити соусом, щоб він повністю покрив.
- Готувати страву 60 – 70 хвилин. Відмінно підійде для цього режим гасіння.
Тефтелі в томатному соусі подати з великої пастою.
Тефтелі з курячого фаршу з підливою
Інгредієнти:
- 1 велике куряче філе;
- 100 г заздалегідь звареного довгого рису;
- 1 яйце;
- ½ Шт. ріпчастої цибулі;
- 2 помідори;
- ½ Шт. болгарського перцю;
- сіль, перець і цукор за смаком;
- 2 ст. л. рослинної олії.
Приготування:
- Філе очистити від плівок. Порізати шматочками. Перебити блендером.
- Додати до м’яса сире яйце.
- Рис зварити до повної готовності. Перекласти його до фаршу з першого кроку.
- Посолити, поперчити масу. Зліпити з неї середні тефтелі. Зручніше це робити мокрими руками.
- Обсмажити на сковороді з розігрітим маслом до появи красивою рум’яної скоринки.
- Для підливи перебити блендером все крупно порізані овочі. Всипати цукор і сіль. За смаком можна використовувати будь-які спеції.
- Залити м’ясні кульки овочевий масою.
Готувати тефтелі з курячого фаршу з підливою під закритою кришкою на повільному вогні 20 – 25 хвилин.
Готуємо у вершковому соусі
Інгредієнти:
- 3 шт. курячих філе;
- 1 цибулина;
- свіжий часник за смаком;
- мелений мускатний горіх, каррі, сіль;
- 1 яйце;
- 3 десертні ложки кукурудзяного або картопляного крохмалю;
- 350 мл вершків середньої жирності;
- 100 г тертого «Російського» сиру;
- 25 г зелені кропу.
Приготування:
- Курятину нарізати дрібними шматочками. Таким же чином нарубати цибулю і часник.
- Змішати продукти. Додати до них всі заявлені спеції, сіль, крохмаль. Вбити яйце.
- Виліпити їх маси невеликі кульки. Викласти їх у форму і запекти в духовці при середній температурі 20 – 25 хвилин.
- В окремому посуді змішати сир, вершки, рубану зелень. Трохи присолити.
- Залити тефтелі приготованим соусом.
- Повернути в духовку.
Запікати тефтелі в вершковому соусі ще хвилин 20 до появи рум’яної скоринки.
Дієтичний рецепт на пару
Інгредієнти:
- 1 кілограм філе грудки;
- 2 ріпчасті цибулинки;
- ½ Склянки нежирного молока;
- 1 яйце;
- 3 скибочки білого сухого хліба;
- зелень, сіль і спеції.
Приготування:
- Хліб розмочити в молоці. Віджати.
- З шматочків філе і цибулі перебити блендером в фарш.
- Додати до нього розмочений хліб і інші інгредієнти.
- Сформувати тефтелі.
Викласти їх на промаслений решітку пароварки. Готувати півгодини.
З додаванням грибів
Інгредієнти:
- ½ Кг фаршу з курки;
- 1 яйце;
- 2 скибочки білого хліба, замоченого в молоці;
- 200 г печериць;
- 2 цибулини;
- 1 ст. сметани;
- борошно для панірування;
- сіль і спеції.
Приготування:
- Хліб віджати і додати до фаршу разом з яйцем. Посолити, приправити спеціями.
- Добре перемішати масу, скачати з нього маленькі кульки і обваляти кожен в борошні. Обсмажити до рум’яності на сковорідці з будь-яким жиром.
- Подрібнені цибулю і гриби приготувати в залишився після тюфтельок олії. Посолити. Додати до інгредієнтів сметану і тушкувати їх 8 – 9 хвилин.
- Тефтелі викласти у термостійку форму, залити соусом і запікати 15 хвилин в духовці.
Готові курячі тефтелі в сметанному соусі та грибами подати до столу гарячими.
Якщо немає необхідності рахувати калорії і готувати дієтичні тефтелі, то в курячий фарш можна додавати невелику кількість свинячого сала. Це зробить готову страву більш соковитим. Самостійно приготований фарш завжди виходить смачніше магазинного.