Навчитися готувати курячі відбивні не складно. Це страва давно полюбилося і прижилося на столах хлібосолов. Поєднується м’ясо практично з будь-яким гарніром, підходить для дорослого і дитячого харчування.
Курячі відбивні – простий рецепт на сковороді
У цьому рецепті відбивні з курячого філе готуються без традиційної панірування. Вони виходять ніжними, соковитими, чудово поєднуються з картопляними стравами, крупами або макаронними виробами.
Готуються з:
- курячої грудки – 0,7 кг;
- яйця – 4 шт.;
- борошна – трохи більше половини склянки;
- жиру рослинного – 0,5 ст.;
- спецій за смаком.
М’ясо доброї якості слід промити і підсушити. Бажано брати грудку охолоджену або попередньо заморожену. З допомогою ножа філе ділиться на порційні шматочки (з 700 г виходить 9-10 шматків) та відбивається. Щоб шматки м’яса не розліталися по кухні, його рекомендується прикрити поліетиленом. В кінці продукт солиться і перчится за смаком.
Білки збити окремо від жовтків до стійких піків. Жовтки збиваються до однорідності. Перед смаженням м’ясо спочатку занурюється в жовткову масу, після в борошно і врешті в білу піну. М’ясо обсмажується з обох боків до появи золотистого відтінку, викладається на блюдо і подається до столу.
Відбивні з курячого філе в духовці
До будь-якого свята добре запекти куряче м’ясо у вигляді відбивних, використовуючи духова шафа.
Для приготування страви варто запастися:
- курячим м’ясом філейною частиною – 500 г;
- томатами – 4 шт.;
- цибулею – половиною овоча;
- майонезним соусом – 3 ст. л.;
- перцем чорним, спеціями;
- сиром – 220 р.
Поки духовка розігрівається до температури 220 градусів, необхідно підготувати напівфабрикати для запікання. Для цього на кухонній дошці відбити попередньо промите філе і викласти його на деко, змащене жиром. Зверху м’ясо притрушивается спеціями і промащується соусом.
Цибулевої нарізкою притрусити філе, викласти зверху колечка томатів. Останнім компонентом йде тертий сир, якими щедро присипаються м’ясні заготовки. Підготовлений продукт відправляється в духовку на 25 хвилин. Перед подачею відбивні добре посипати рубаними гілочками кропу.
Рецепт приготування в мультиварці
Саме по собі філе курки вважається дієтичним м’ясним продуктом. Якщо приготувати його в мультиварці, корисні речовини збережуться практично в повному обсязі, що буде добре для дитячого і дорослого організму.
Готується смачна страва з:
- пташиного м’яса – 800 г;
- сиру – 120 г;
- приправ, солі;
- жиру рослинного;
- яєць – 2-4 шт.;
- майонезного соусу – 90 мл;
- борошна – приблизно 200 р.
Промиті шматочки м’яса (попередньо заморожені) тонко нарізати, загорнути в харчову плівку і відбити. Замаринувати у спеціях і солі з урахуванням того, що сіль буде міститися в інших продуктах.
Окремо в ємності збиваються білки з жовтками, перцем і соусом. Коли маса стане однорідною, у неї поступово вводиться борошно. Консистенція кляру повинна нагадувати густу сметану.
Виставивши в мультиварці режим «Випічка», слід взяти шматочки філе, вмочити з одного боку в клярі і викласти на розігріте масло в чашу. Зверху кладуть скибочки сиру і трохи кляру. Підрум’янити з обох сторін і подати з улюбленим гарніром.
Курячі відбивні з сирною скоринкою
Якщо приготувати курячі відбивні з сиром з хрусткою скоринкою, можна уникнути пересихання м’яса, яке не подобається багатьом споживачам. Така страва може стати не тільки доповненням до других страв, але і відмінною закускою до пива або вина, наприклад.
Готується воно з:
- курячої грудки – 750 г;
- яєць – пару штук;
- сиру – 130 г;
- борошна – 0,5 ст.;
- панірувальних сухарів – 110 г;
- рослинного жиру, спецій.
Спочатку збиваються яйця до однорідності. Окремо змішуються панірувальні сухарі з тертим сиром. Ніжне м’ясо курки промити, розрізати ножем, легенько відбити, додати спеції.
Вмочити напівфабрикати спочатку в борошні, після яєчної маси і сухарях з сиром. Обсмажити на сковороді до рум’яної скоринки з обох сторін, подати з улюбленим соусом на зеленій подушці з кропу, лучка і петрушки.
Готуємо в панірувальних сухарях
Будь-якого м’яса «йде» паніровка, винятком не стали курячі відбивні.
Готується страва на основі:
- курячого м’яса – 550 г;
- панірувальних сухарів – 65 г;
- перчика чорного меленого;
- соусу майонезного – 70 г;
- солі;
- яйця;
- жиру рослинного.
Шматки пташиної м’якоті промити, нарізати тонкими пластами товщиною близько 15 мм. Відбити з допомогою молоточка з обох сторін, замаринувати у майонезному соусі і спеціях на 25 хвилин.
Сире яйце злегка збити, сухарі висипати в підходящу ємність. Обсмажити відбите молоточком філе з обох сторін, обмокнув спочатку в яєчної маси, потім в сухарях. Щоб прибрати зайвий жир, обсмажене м’ясо рекомендується викласти спочатку на паперові рушники. Подати відбивні в панірувальних сухарях можна з гострим соусом.
Курячі відбивні в клярі на сковороді
Щоб приготувати курячі відбивні в клярі на сковороді, досить запастися елементарним набором продуктів.
Вони куховарити з:
- курки (філейної частини) – 400 г;
- перчика, солі;
- олії соняшникової – пару столових ложок;
- сметани – 40 мл;
- борошна – 50 г;
- яєць – 1 шт.
Пташине філе слід нарізати невеликими скибочками, відбити, попередньо обернувши плівкою, посипати спеціями і сіллю. В окремій ємності з’єднати білки з жовтками і сметаною, сіль. Поступово ввести потрібну кількість борошна. Якщо м’ясо попередньо не маринувалося, улюблені спеції можна додати в кляр, збагативши його зеленню, часником і прянощами.
У глибокій сковорідці розігрітий жир. М’ясні шматочки умочують в клярі і обсмажують з обох боків до рум’яності. Разом з ними на стіл можна подати овочеву нарізку – вона додасть страві яскравих фарб і доповнить смак.
Запікаємо м’ясо з ананасами і сиром
На святковий стіл, особливо в літню пору, коли стояти біля плити не хочеться, можна запекти м’ясо в клярі, скориставшись духовою шафою.
Щоб приготувати курячі відбивні з сиром, слід запастися:
- пташиним м’ясом – 0,5 кг;
- консервованими ананасами – 6 кілець;
- спеціями;
- сметанним соусом – 70 мл;
- пір’ям зеленого лука;
- часничком – пару зубків;
- сиром твердим – 180 г;
- рослинним жиром для змащування дека.
М’ясо готується традиційним способом – промивається, підсушується, нарізається і відбивається. Кожен шматочок слід посипати перцем і сіллю, викласти на змащене маслом деко.
Заправка готується з сметани, подрібненого часнику, цибулі, нарізки і солі. Все перемішується і акуратно ложкою розподіляється на м’ясі. Зверху викладаються ананаси на кожну скибку і жменю тертого сиру. Після заготівля відправляється в духовку на 35 хвилин при температурі 190 градусів. Викладати порційно готове м’ясо рекомендується на салатні листя.
Ледачі відбивні з курячого філе
Цей рецепт відноситься до «швидким». Він допоможе хазяєчці за короткий час приготувати повноцінне доповнення до гарніру.
Для приготування страви варто запастися:
- цибулею – 1-2, залежно від розміру;
- курячим філе – 600 г;
- крохмалем – пару столових ложок;
- курячими яйцями – 3 шт.;
- майонезним соусом – 60 мл;
- рослинним жиром;
- спеціями.
Щоб було ще швидше, філе можна замінити рубаним фаршем. Якщо його немає, то готове м’ясо необхідно промити, порубати ножем дрібними шматками, змішати з цибулевої нарізкою. Прискорює процес приготування кухонний комбайн.
До цибульно-м’ясної нарізки додаються інші компоненти, все ретельно вимішується. На розігрітій сковороді обсмажують ледачі відбивні, які слід викладати ложкою, з обох сторін. Час обжарювання – приблизно по 3 хвилини з кожного боку. Подати традиційно з зеленими листочками салату, помідорами і соусом.
Варіант запікання у фользі
Цей рецепт відноситься до французької кухні. Він завжди виручить господиню, до якої несподівано нагрянули гості.
Для приготування страви слід запастися:
- курячим гуляшем – 2 шт.;
- спеціями;
- сиром твердим – 250 г;
- цибулиною;
- помідорами – 350 г;
- майонезним соусом середньої жирності – 5 ст. л.;
- рослинним жиром – пару великих ложок.
Гуляш очищається від шкірки, плівки і нарізати шматочками шириною приблизно 20 мм. На обробній дошці м’ясо відбивається і викласти на деко, вистелений фольгою. Шматочки солятся і перчатся. Далі їх треба обмазати білим соусом, присипати цибулевої нарізкою. Після викладаються шматочки томатів і тертий сирний продукт. Всі компоненти укладаються строго на кожен м’ясної шматочок, інакше в результаті вийде запіканка, а не відбивні. Випікати напівфабрикати слід при температурі 190 градусів протягом 15-18 хвилин. Перевірити готовність можна з допомогою ножа.
З грибами в духовці
Таке блюдо цілком можна вважати самостійним, адже воно досить поживна і містить в складі базові компоненти.
Готується на основі:
- цибулини;
- морквини;
- печериць – 600 г;
- пташиного м’яса – 900 г;
- сиру твердих сортів – 320 г;
- спецій;
- соусу білого (сметана, майонез) – 4 ст. л.;
- прянощів, солі.
Пташине філе нарізати і відбивається спеціальним молоточком, після чого викладається у форму для запікання, вистелену пекарської папером. Сіль і перчик додаються за смаком. М’ясні заготовки змастити соусом і залишити для маринування на 25 хвилин.
Окремо на сковороді обсмажують подрібнені гриби з овочами, викладаються на м’ясо. Закривається піджарка тертим сиром і все відправляється в духову шафу на 20 хвилин при температурі 210 градусів.
З курячого стегна в картопляному клярі
Готується продукт з:
- курячих стегон – 4 шт.;
- кефіру – 1 ст. л.;
- часнику – 5 зубків;
- спецій;
- картоплі – пару великих бульб;
- яєць – пару штук;
- борошна – 3-5 ст. л.;
- зелені, спецій.
Філейну частину відокремити від кістки, нарізати. М’ясні скибочки відбити, картоплю натерти і присолити. Для додання в’язкості кляру картоплю рекомендується злегка віджати. Картопля змішується з іншими продуктами до однорідності, приправляється спеціями.
Один бік м’ясного скибки необхідно занурити в кляр, обсмажити. Після ложкою викласти тісто на іншу сторону, перевернути, підрум’янити. Приблизний час смаження для кожної сторони – близько 18 хвилин.
Готуємо м’ясо в маринаді соєвому
Крім основного набору продуктів – м’яса птиці без кісток – 350 г, жиру рослинного і борошна – 40 г, яйця, знадобляться компоненти для маринаду.
Він готується на основі:
- соєвого соусу – 3,5 ст. л.;
- олії оливи – 15 мл;
- цукрового піску – 12 м;
- соку лимона – 12 мл;
- гострого томатного соусу – близько 1 ст. л. 4
- хмелем-сунелей, спецій.
Дієтичний м’ясний продукт нарізати і відбити. З’єднати в ємності всі інгредієнти для маринаду, залити їм м’ясну нарізку і залишити на 40 хвилин.
Змішати в невеликій ємності білок з жовтком, інший посуд наповнити борошном. Вмочити м’ясо спочатку в яєчної маси, після в борошні, обсмажити з обох боків до рум’яності.
З висівками
У дієтичному варіанті страва готується з:
- грудки курки;
- олії оливи – 10 мл;
- подрібнених вівсяних висівок – пару ст. л.;
- яєчка;
- меленої куркуми – щіпка;
- твердого сиру – 25 г;
- свіжої зелені, перець.
Филейку без кістки нарізати, відбити. Яйця збити зі спеціями, висівки змішати з маслом. Вмочити спочатку шматочки філе в клярі, після висівках. Обсмажити в кінці на невеликій кількості олії протягом 25 хвилин з обох сторін, присипати сиром, потримати до готовності під кришкою.
З помідорами і сиром
Приготуйте:
- яйця;
- курячого філе – 380 г;
- сиру твердого – 120 г;
- томатів – пару штук;
- цибулини;
- прованських трав;
- свіжих овочів і червоного соусу (для подачі).
М’ясо ділиться на невеликі пласти, відбивається. Кожен шматочок щедро вивалюється в спеціях, солиться, за бажанням змащується гірчичним соусом. Окремо віночком збивається яєчко з тертим сиром.
У форму для запікання викладається відбите м’ясо в спеціях, зверху цибульні і помідорні колечка. Верхнім шаром йде кляр. Запекти в шафі при температурі 200 градусів близько 30 хвилин. Подати з гарніром на свій смак.