Курячий бульйон – це блюдо, яке ідеально і без додавання інших продуктів. Але якщо ви хочете отримати більш ситна, багате різноманітністю смаків страва, то можна додати в нього макарони, гриби або овочі. Юшка стане наваристою і поживною.
Курячий бульйон — базовий рецепт приготування
Зварити курячий бульйон дуже просто в мультиварці або звичним способом в каструлі. Юшка вийде насиченим, прозорою і золотистою.
У каструлі
Інгредієнти:
- чорний перець;
- вода – за обсягом каструлі;
- куряча гомілка – 4 шт.;
- зелень;
- сіль.
Приготування:
- Обполоснути м’ясо, покласти в воду і закип’ятити. Проварити кілька хвилин.
- Рідину злити. Залити курятину свіжою водою і відварити. На приготування знадобиться приблизно півгодини.
- В процесі не варто давати воді сильно вирувати, але потрібно обов’язково знімати піну. Щоб зберегти смакові якості курки, не обполіскуйте її гарячою водою і розміщуйте тільки в холодну рідину.
- Підсолити, насипати перець і тушкувати ще п’ять хвилин. Якщо хочете ідеально прозорий бульйон, процідіть рідину через марлю.
- Курку нарізати і закинути в бульйон.
Залишилося нашаткувати зелень і додати в юшку перед подачею.
В мультиварці
Інгредієнти:
- вода – за об’ємом чаші;
- духмяний перець – 5 горошин;
- курка – до кілограма;
- цибуля – 1 шт.;
- лавр – 2 аркуша;
- сіль;
- чорний перець – 5 горошин;
- морква – 1 шт.
Приготування:
- Промити м’ясо і видалити жир.
- Очистити овочі. Цибулю нарізати не треба, а моркву краще розрізати на три частини.
- У чашу помістити курку та овочі. Закинути горошини перцю і додати лаврушку.
- Влити воду, підсолити. Закрити кришку і виставити режим «гасіння».
- Встановити таймер на півтори години.
- Періодично відкривати кришку і видаляти піну.
Після сигналу таймера суп слід настояти півгодини. Потім дістати чашу, витягти з неї продукти, взяти марлю і процідити рідину. Ця процедура зробить бульйон ідеально прозорим.
Курячий суп-локшина – покроково
Цей суп на курячому бульйоні виходить простим, але смачним і ситним.
Інгредієнти:
- сіль;
- курка – півкіло;
- цибуля – 2 шт.;
- вермішель – 2 жмені;
- морква – 2 шт.;
- перець;
- зелень – 25 г;
- картопля – 2 шт.
Приготування:
- У воду викласти м’ясні шматки. Поставити на плиту, дочекатися бурління. Воду злити і знову додати таку ж кількість. Відварити м’ясо протягом чверті години.
- Моркву подрібнити і викласти в юшку морквяні кубики.
- Одна очищена цибулина потрібно цілком. Закинути її в бульйон, тушкувати півгодини і прибрати.
- Куряче м’ясо дістати, остудити, подрібнити і відправити назад в бульйон.
- Нарізати картоплю і викласти до курятині.
- Другу цибулину подрібнити, покласти в сковороду і смажити. Додати в бульйон і поварити чверть години.
- Засипати вермішель, посолити і присипати перцем. Відварити (знадобиться сім хвилин) і посипати нашаткованої зеленню.
Ситний борщ на курячому бульйоні
Блюдо виходить корисніше традиційного борщу зі свининою. Тому настійно рекомендуємо спробувати смачний борщ-light, приготований за перевіреним рецептом.
Інгредієнти:
- курка – півкіло;
- по парі картопляних бульб і помідор;
- невелика морквина;
- чверть качана капусти;
- цибулина і невелика буряк;
- стручок болгарського перцю (можна обійтися і без нього)
- кріп – 45 г;
- масло – 2 ст. ложки оливкової;
- сметана – по ложці в кожну тарілку.
Приготування:
- Залити птицю водою і зварити (знадобиться півтори години).
- Витягти курятину, остудити і нарізати.
- Натерти буряк і відправити в юшку.
- Картоплю порізати і теж покласти в рідину.
- Цибулю потрібно кубиками, моркву слід натерти, а перець нарізати — знадобиться соломка.
- Всі овочі викласти в гарячу сковорідку, залити олією і засмажити.
- Нарізати капусту і відправити в юшку.
- До засмажки приєднати нарізані помідори і згасити п’ять хвилин. Перемістити її в суп і варити все разом.
- Додати м’ясні шматочки, посипати нашаткованої зеленню, підсолити і перемішати.
У кожну піалу налити суп і додати сметану.
Готуємо грибний суп на курячому бульйоні
Завдяки печерицям юшка вийде поживніший і ароматні.
Інгредієнти:
- сіль;
- зелень – 20 г;
- грудка – 350 г курячої;
- картопля – 2 шт.;
- печериці – 100 г;
- масло;
- цибуля – 1 шт.
Приготування:
- Нарізати шматками грудку, влити воду і відварити. Витягнути м’ясо, остудити і подрібнити.
- Картоплю порізати. Викласти в бульйон.
- Цибуля знадобиться півкільцями. Гриби слід нарізати, викласти в сковорідку з цибулею, влити олію і смажити. Перекласти обжарку в бульйон.
- Підсолити, посипати перцем, додати курячі шматочки і витримати на плиті ще чверть години.
Подрібнити зелень і посипати готову юшку.
Суп з галушками
Багато поколінь дітей виросли на цьому ароматному супчику. Він виходить легким і ароматним.
Інгредієнти:
- картопля – 3 шт.;
- філе – півкіло;
- морква, яйце, цибуля – по штуці;
- сіль і вибрані спеції;
- масло – 45 мл оливкової;
- борошно – 6 ст. ложок;
- зелень.
Приготування:
- Подрібнити філе, перекласти в воду і зварити. У процесі варіння знімати піну.
- Підсолити, присипати спеціями.
- Нашаткувати цибулю, нарізати моркву (потрібна соломка). Помістити в сковороду з гарячим маслом, засмажити і відправити в юшку разом з картопляними кубиками.
- В яйце насипати борошно і замісити — вийде жидковатая маса. Взяти ложку, зачерпнути тісто і покласти в бульйон.
- Проварити — всі продукти повинні «дійти» повністю.
- Нашаткувати зелень і посипати готову юшку.
Курячий бульйон з яйцем і грінками
Невигадлива варіація, яка виходить тим не менш смачною, ситною і легкою.
Інгредієнти:
- часник – 2 зубки;
- курка – півкіло;
- хліб – 200 г білого;
- яйце куряче – 7 шт.;
- перець, кріп, петрушка, зелена цибуля;
- сіль.
Приготування:
- Помістити у воду курку. Коли завирує, злити рідину і залити такою ж кількістю води.
- Видалити піну і варити годину.
- Дістати м’ясо. Взяти марлю і процідити рідину.
- Бульйон, підсолити. М’ясо порубати.
- Відварити яйця, нарізати батон (потрібні кубики), часникові зубки порубати.
- Змішати батон з часниковою масою, помістити на деко і засушити в духовій шафі. Діставати, коли забарвиться в золотистий колір.
- Розрізати яйце навпіл. Нашаткувати зелень.
В піалу помістити курячі шматочки і викласти яйце. Присипати зеленню, залити бульйоном і додати сухарики.
Як зварити прозорий курячий бульйон?
Цю юшку можна використовувати як основу для будь-якого супу.
Інгредієнти:
- курка – тушка;
- по парі штук цибулин і моркви;
- лавр – 5 аркушів;
- корінь селери;
- жменя часникових зубков.
Приготування:
- Промити тушку і нарізати. Для дієтичного бульйону потрібно видалити шкірку.
- Залити водою. Коли рідина завирує, утворюється піна, яку обов’язково слід видалити. Якщо пропустіть момент, то бульйон вийде з «пластівцями» і прозорим не буде.
- Часник і цибулини очистити і не нарізаючи відправити до м’яса.
- Моркву розрізати (шматки повинні бути великими) і викласти до овочів. Додати селеру. Присолити.
- Накрити кришкою і проварити півтори години. Дістати продукти. Взяти марлю, скласти її в три шари і процідити бульйон.
Сирний суп по-французьки
Витративши мінімум часу і сил зможете нагодувати домочадців смачною юшкою.
Інгредієнти:
- філе – півкіло;
- грінки;
- пара картопляних бульб, цибуля-ріпка й морквина;
- «ванночка» плавленого сиру;
- лавровий лист – 3 шт.;
- зелень – 30 г;
- вершкове масло – 50 г;
- вибрані спеції.
Приготування:
- У воду викласти м’ясо і підсолити. Додати перець і закинути лаврушку. Варити півгодини. Вийняти м’ясної шматок.
- Нашаткувати цибулю, моркву подрібнити, нарізати м’ясо та порізати картоплю.
- Закинути картопляні кубики в бульйон і зварити.
- У сковороду викласти вершкове масло. Закинути цибулю, додати моркву, підсолити і присипати перцем. Засмажити овочеву нарізку, відправити в бульйон і варити сім хвилин.
- Повернути назад м’ясо і проварити ще чотири хвилини. Викласти ложкою сир і перемішати.
- Порубати зелень, посипати порційно. Додати грінки в кожну піалу.
Овочевий суп
Це найпоширеніший варіант, який виходить наваристим, красивим і дуже смачним. Для приготування використовують самі доступні овочі. На основі цього рецепту, при бажанні, можна зварити суп гороховий, для якого слід заздалегідь замочити горох і варити його одночасно з куркою.
Інгредієнти:
- перець, морква, цибуля-ріпка – по штуці;
- картоплі – пару бульб;
- куряче філе;
- приправи;
- зелень – 25 г;
- масло.
Приготування:
- Промити м’ясної шматок і викласти у воду. Коли рідина завирує, злити. Залити курятину свіжою водою і відварити.
- Перець знадобиться соломкою, цибулю нашаткувати, перетерти моркву. Все покласти в сковорідку, залити олією і засмажити. Додати перець і смажити ще п’ять хвилин. Відправити всі овочі в юшку.
- Картоплю порізати і покласти в суп.
- Дістати м’ясо, порубати і повернути в бульйон.
- Підсолити і приправити обраними спеціями. У готове блюдо насипати нашатковану зелень.