Існує величезна кількість смачних страв з курятини. Таке м’ясо можна варити, смажити, запікати, готувати на грилі. Для святкового столу варто спробувати приготувати курячий рулет в духовці. Запечене таким чином страва виходить незвичайно соковитим, ніжним і ароматним.
Класичний курячий рулет в духовці
Частування по цьому рецепту може подаватися і як закуска, і як гаряче. Воно готується з наступних продуктів: велике куряче філе, 2 добірних курячих яйця, сіль, будь-які спеції.
М’ясне філе акуратно розрізається посередині не до кінця і розкладається на деко, застелений промасленим фольгою. Щоб зробити курку ніжніше, можна попередньо злегка відбити її спеціальним молоточком.
Зверху заготівля присипається сіллю і будь-якими обраними ароматними травами.
Далі на філе труться на крупній тертці зварені круто яйця.
М’ясо згорнути в рулет, а потім – фольгу. Страва готується в розігрітій духовці 45 хвилин.
Щоб закуска тримала форму, потрібно залишити рулет під пресом в холодильнику на всю ніч.
З додаванням сиру
Начинку для обговорюваного страви можна нескінченно вдосконалювати. Наприклад, замість яєць додати поєднання твердого (60 г) та плавленого (80 г) сиру. Також буде використовуватися: куряча грудка, 2 великі ложки майонезу, сіль, гранульований часник.
Грудка надрізається посередині, розкладається на дві сторони і відбивається. М’ясо солиться, присипається часником.
Зверху викладається розім’яту виделкою плавлений сир, змішаний з майонезом.
Начинка розподіляється по філе, і курка згорнути рулетом.
Випікається в духовці 25 хвилин, після чого посипається твердим сиром і повертається ще на 5-7 хвилин.
Подається курячий рулет з сиром гарячим.
Рецепт запікання у фользі
Для цього варіанту частування не потрібно жаліти приправ. Береться по дрібці орегано, сушеного базиліка і чебрецю, який поліпшить смак. А з основних продуктів: 800 г філе, пара ложок сметани, сіль, 4 часникові часточки.
М’ясо миється, сушиться і нарізається тонкими смужками.
Отримані шматочки викладаються на два шари фольги. Смужки філе укладаються внахлест один на одного, щоб вийшла заготівля без проміжків між ними.
М’ясо солиться, присипається спеціями і подрібненим часником.
Формується щільний рулет, який змащують сметаною і загортається в фольгу. Запікається 45 хвилин в розігрітій духовці.
Можна на кілька годин покласти готовий рулет у фользі під прес, щоб він придбав гарну форму.
Курячі рулетики з грибами
Це ідеальне гаряче для святкового столу. Воно готується з наступних продуктів: 2 невеликих філе, 170 г свіжих печериць, по 1 шт. моркви і цибулі, 60 г сиру (твердого), солі, приправи для курки.
Філе миється, відбивається через харчову плівку, що добре підсушується паперовим рушником, після чого надрізається посередині і розкладається.
Отримані заготовки солятся і присипаються приправою.
Гриби, лук і морква дрібно ріжуться, після чого разом обсмажуються на будь-якому жирі 7-10 хвилин. Можна підсолити ці інгредієнти.
Грибна начинка викладається на м’ясні заготовки і присипається тертим сиром. Філе згортається рулетами. Для міцності можна затягнути їх нитками.
Спочатку курячі рулетики з грибами пару хвилин смажаться на сковороді з маслом, що залишилися від овочів, а потім перекладають у форму і запікаються в гарячій духовці 20 хвилин.
Подається з картопляним пюре.
Як приготувати з желатином?
Для цього варіанту рулету можна використовувати будь-які частини курки. М’яса потрібно взяти близько 900 р. Також потрібно підготувати: ½ склянки нежирного кефіру, 20 г швидкорозчинного желатину, сіль, 3 часникового зубчики, італійські трави.
М’ясо зрізати з кісток, солиться, заливається кефіром і залишають маринуватися на півгодини.
Курка викладається одним шаром на розстелену на столі харчову плівку, посипається приправами, подрібненим часником і сухим желатином. Останній потрібно дуже ретельно розподілити по всій поверхні основи.
М’ясо згорнути рулетом. Всередину нього не повинна потрапити плівка.
Зверху рулет обертається двома шарами фольги.
В жаркій духовці частування готується близько години.
Щоб желатин добре застиг, готова охолола закуска на 2-3 години вирушає на холод.
Філе курей у беконі
Смужки бекону в обговорюваному блюді використовуються для того, щоб зберегти весь смачний м’ясний сік всередині частування і не дати йому витекти назовні. Продукт можна брати копчений або в’ялений (220 г). А, крім бекону, буде використовуватися: 750 г курячого філе, 170 г сирного сиру, солодкий болгарський перчик, сіль, італійські трави.
Філе нарізають широкими тонкими шматками, відбивається, солиться і присипається приправами. На кожну скибочку викладається сирний сир, дрібні кубики болгарського перчика. За смаком можна додати сюди і рубану зелень.
Шматочки філе згортається в рулетики. Зверху вони покриваються смужками бекону. Щоб заготовки не розчинялися в процесі запікання, їх потрібно дуже щільно укладати в форму.
Запікаються рулетики півгодини в дуже жаркій духовці.
Якщо духова шафа з грилем, то можна включити його за 5-7 хвилин до готовності страви.
З чорносливом в духовці
Сухофрукт не додасть страві солодощі, він лише зробить смак м’яса більш яскравим і незвичайним. Береться: 11 шт. чорносливу, 610 г філе курки, велике яйце, 90 г нежирної сметани, сіль і часник за смаком.
М’ясна м’якоть добре відбивається молоточком і викладається на стіл.
Сухофрукти замочуються в окропі.
Філе солиться, промащується подрібненим часником.
Розмоклий чорнослив дрібно ріжеться і викласти поверх м’яса.
Для соусу: сметана змішується з яйцем і сіллю.
М’ясо курки скручується в рулет і закріплюється зубочистками. Зверху заготівля промащується сметанно-яєчною сумішшю.
У духовці на промасленому деку частування готується 35 хвилин.
Найзручніше готувати не великий рулет, а багато маленьких порцій.
Рулет із курячого фаршу з помідорами
Не тільки відбите молоточком філе підійде для приготування курячого рулету. Можна використовувати для цього і фарш (470 г). Також потрібно підготувати: 190 г будь-якого твердого сиру, 2 великих яйця, 2 томата, майонез, сіль.
Фарш вимішується з сіллю і злегка збитими яйцями. Можна присипати масу улюбленими спеціями.
Для начинки змішується тертий сир з майонезом.
Фарш тонким шаром викласти на харчову плівку, змащується сирною масою і покривається кружечками помідор. Заготівля загортається і відправляється на годину в дуже гарячу духовку.
За кілька хвилин до готовності можна розгорнути рулет і додатково присипати його зверху сиром.
З додаванням ананасів
Зручніше з такою начинкою закручувати невеликі порційні рулетики. Готуються вони з: 700 г яловичини (філе), 90 г консервованого ананаса, 120 г твердого сиру, солі, великий ложки гірчиці.
Якщо курятина була заморожена, то спочатку вона повинна відтанути при кімнатній температурі. Далі грудки нарізати навпіл уздовж волокон.
Плоскі м’ясні заготовки відбиваються, солятся за смаком.
Кожен шматочок злегка змащується гірчицею.
Зверху на курку розкладається тертий сир і кубики ананаса без сиропу.
Заготовки загортаються в щільні рулетики і перев’язуються нитками.
В промасленим формі для запікання частування запікається 24-35 хвилин. Важливо не пересушити ніжне м’ясо.
Перед подачею страви до столу нитки зрізаються гострими ножицями.
Дієтичний покроковий рецепт
Частування, приготоване за таким рецептом, допускається є навіть під час суворої дієти. Крім м’яса (550 м), береться: 2 великих томата, сіль, щіпка суміші перців, пучок свіжої зелені.
Зелень дрібно рубається і висипається на помідори.
Залишилося загорнути м’ясо рулетиками, скріпити зубочистками і відправити запікатися в гарячій духовці.
Щоб зменшити калорійність, готувати курку можна на пару.
У вершковому соусі
Головна особливість страви – ніжна ароматна підлива, в якій живе м’ясо. В рецепт входить: 3 курячих філе, 130 г твердого сиру, 2-3 часточки часнику, 230 г нежирної сметани, пара маленьких ложок гірчиці, сіль, щіпка ароматних трав.
Філе ріжеться навпіл, добре відбивається.
Сметана підсолювати, змішується з подрібненим часником і гірчицею.
Філе натирається приготованим соусом.
Зверху м’яса укладаються шматочки сиру. Заготовки загортаються в рулети.
Вершки в сотейники доводять до кипіння, солятся. У масу додається тертий сир. Коли він розплавиться, соус готовий.
Рулетики викладаються у форму для запікання, заливаються вершковою масою і відправляються на 45 хвилин в гарячу духову шафу.
Викладається готове м’ясо на листочки салату з помідорами черрі.