Домашній рулет з курки – гідна альтернатива магазинним ковбасним виробам. Ніжне апетитне блюдо з соковитого м’яса птиці з часником та духмяними спеціями, не залишить байдужими ні гостей, ні домочадців. Курячий рулет з желатином в харчовій плівці досить простий у виконанні і не потребує для свого приготування дорогих продуктів. Існує безліч рецептів приготування страви, деякі з яких будуть приведені нижче.
Курячий рулет з желатином в харчовій плівці в духовці
Мабуть, класичним способом виготовлення курячого рулету є запікання в духовці, для якого необхідні наступні інгредієнти:
- курка – 1 кг Для рулету можна взяти філе грудки або стегон, так і цілого курчати. Страва з білого м’яса вийде дієтичним, з змішаного – більш насиченим і ситним;
- желатин – 30 г;
- часник – 2-3 зубчики;
- сіль, прянощі – за смаком. З спецій найкраще підійде готова приправа для курки, каррі або хмелі – сунелі. Також можна використовувати мелену паприку. Вона забарвити желатин в приємний колір і додасть страві святковий вигляд.
Про те, як приготувати курячий рулет в духовці, розповість покроковий рецепт:
- Підготовка м’яса. Якщо для приготування була обрана тушка курчати, необхідно акуратно відокремити м’ясо від кісток і шкіри. Філе промити, підсушити, нарізати невеликими кубиками, не більше 1х1 див Для соковитості рекомендується залишити на м’ясі жир і трохи курячої шкірки.
- Желатин і спеції змішати в окремій ємності.
- Часник очистити і пропустити через прес.
- На сухій поверхні розстелити харчову плівку і викласти на неї курятину, відступивши від країв по 3-4 див. Шар м’яса не повинен перевищувати 2 див. Курку посолити і залишити на 10-15 хвилин.
- Після закінчення зазначеного часу суміш спецій і желатину акуратно розподіляють по поверхні м’яса. Зверху посипають подрібненим часником.
- Формування рулету. За допомогою харчової плівки акуратно сформувати щільний рулет. Випустити зайве повітря, щільно загнути краю. Обернути ще 2-3 шарами плівки.
- Щільно загорнути рулет фольгою в 2-3 шари.
- Помістити у форму для запікання, попередньо вливши в неї 70-80 мл води.
- Готувати рулет при температурі 200 градусів протягом 60 хвилин.
- Приготоване блюдо остудити до кімнатної температури і поставити в холод на 10-12 годин.
- Охолоджений рулет нарізати пластиками і подавати до столу.
Щоб куряче м’ясо було більш ніжним, попередньо його слід витримати в кефірі 15-20 хвилин.
Як приготувати в мультиварці
Для приготування курячого рулету в мультиварці знадобляться ті ж інгредієнти, що і в попередньому рецепті. Технологія ж буде дещо відрізнятися.
Покроковий рецепт приготування рулету в мультиварці:
- Відокремлене від кісток, промите і нарізане м’ясо необхідно змішати з желатином, приправами і подрібненим часником. Залишити на 15-20 хвилин.
- На твердій поверхні розстелити 0,5 метра харчової плівки.
- На середину плівки помістити м’ясо зі спеціями у вигляді ковбаски, відповідної розмірів майбутнього рулету.
- Обмотати м’ясо плівкою, по черзі накривши його вільними ділянками.
- Сформований рулет щільно обмотати декількома шарами плівки.
- Щільно закріпити краю плівки.
- Рулет помістити в чашу мультиварки і залити водою, щоб вона повністю покривала.
- Готувати в режимі «Гасіння» протягом півтора годин.
- Готовий рулет охолодити і подавати до столу.
Готуємо з грибами
У курячий рулет можна додати гриби. Краще придбати для цього консервовані печериці.
Для приготування страви знадобляться:
- тушка курчати бройлера масою до 2 кг;
- баночка консервованих печериць;
- 2 цибулини;
- 50-60 г майонезу;
- 3 зубчики часнику;
- 2-3 столові ложки твердого сиру;
- сіль, спеції за смаком;
- соняшникова олія для обсмажування.
Покроковий рецепт приготування:
- Тушку курчати вимити, обсушити. М’ясо відокремити від кісток так, щоб у підсумку вийшов цілісний пласт курки з шкірою.
- Пласт м’яса злегка відбити молоточком, натерти спеціями і сіллю, залишити на 15-20 хвилин.
- Гриби нашаткувати.
- Цибулю нарізати кубиками і обсмажити на олії до золотистого кольору.
- Додати до цибулі гриби. Смажити до зникнення рідини і легкого золотистого кольору грибів, підсолити. Прибрати з вогню і остудити.
- Пласт курки покласти на тверду поверхню, шкірою вниз. Розподілити по ньому смажені гриби і цибулю. Промазати майонезом.
- Часник почистити, дрібно нарізати і посипати їм м’ясо.
- Сформувати тугий рулет і ще кілька разів обернути його плівкою.
- Готувати рулет можна в мультиварці (режим «Гасіння», 90 хвилин) або в духовці при температурі 200 градусів близько 1 години.
- По закінченні вказаного часу, блюдо, охолодити і подавати до столу, нарізавши пластинками.
Варений курячий рулет з желатином в харчовій плівці
Ще один простий варіант страви – варений курячий рулет з желатином.
Для нього знадобиться:
- стегна або гомілки курчати-бройлера — 1 кг;
- желатин – 15-20 г;
- сіль і прянощі за смаком.
Покроковий рецепт приготування простого курячого рулету на плиті:
- М’ясо промити, звільнити від кісток, нарізати невеликими шматочками.
- Желатин, сіль і приправи змішати в окремому сухому посуді.
- Посипати сумішшю філе, ретельно перемішати і відставити на 10-15 хвилин.
- Харчову плівку розстелити на твердій поверхні і «ковбаскою» викласти на неї курку.
- Щільно загорнути рулет декількома шарами харчової плівки. Краї туго обв’язати ниткою. Для додаткової фіксації можна легко використовувати трубчастий медичний бинт або товсту нитку.
- Рулет покласти в киплячу воду і варити на слабкому вогні близько 45 хвилин.
- Готову страву охолодити і подавати до столу.
Технологія приготування з овочами
Урізноманітнити делікатес можна за допомогою овочів. До м’яса можна додати помідори, морква, болгарський перець, зелений горошок та інші.
Для приготування курячого рулету з томатами і солодким перцем знадобляться:
- філе курячої гомілки – 1 кг;
- желатин – 30 г;
- 3 помідори;
- 1 болгарський перець;
- кілька гілочок кропу;
- сіль, спеції.
Технологія приготування:
- Філе промити, нарізати маленькими кубиками.
- Вимитий болгарський перець і помідори відокремити від насіння, нарізати невеликими кубиками.
- Кріп дрібно порубати.
- М’ясо змішати з сіллю, спеціями, овочами і желатином, кропом.
- Помістити суміш на харчову плівку і сформувати «ковбаску».
- Краї щільно зав’язати. Загорнути рулет декількома шарами фольги.
- Помістити у форму для запікання.
- Готувати в духовці при температурі 200 градусів протягом години.
- Готову страву охолодити і подати до столу.
Курячий рулет з желатином – страва, безсумнівно, вартий уваги домашніх кулінарів. Знаючи кілька варіантів його приготування, можна відмінно урізноманітнити як святковий, так і родинний стіл.