Дуже смачним і корисним (хоч і екзотичним) гарніром є кус-кус. Рецепти приготування страви зустрічаються самі різні, в тому числі з додаванням численних східних спецій і овочів. Кус-кус може бути частиною салатів і навіть десертів. Спробувати приготувати таке частування обов’язково варто кожній господині.
Що таке кус-кус і з чого його роблять?
Дуже багатьох читачів цікавить питання про кус-кус – що це за крупа? Останнім часом вона поступово стала набирати популярність у російських господинь. Кус-кус — одночасно назву певної крупи і гарніру, який з неї готується. Здавна виробництвом такого продукту займалися жінки. Вони скачували мініатюрні кульки з частинок манної крупи, які попередньо збризкували теплим маслом або підсоленою водою. Тільки в середині 20 століття виробництво кус-куса почалося в промислових масштабах. Сьогодні він готується, в тому числі ячменю, рису, твердих сортів пшениці.
Найчастіше кус-кус вибирається в якості гарніру. За способом свого приготування він схожий з рисом. А серед головних переваг такого продукту кулінари відзначають його прекрасне поєднання з будь-яким м’ясом, рибою, грибами, сиром, прянощами, сухофруктами, свіжими фруктами і овочами. Крім того, кус-кус швидко просочується соусом.
Потрібно відзначити, що продукт містить у собі багато вітамінів і корисних елементів. Тому хоча б раз такий гарнір варто приготувати кожен гурман. Напевно він надовго затримається в куховарській книзі.
Як правильно приготувати кус-кус — швидкий рецепт гарніру
В якості гарніру без будь-яких додаткових інгредієнтів кус-кус готується дуже швидко і просто. Для цього потрібно взяти: 120 г крупи і в 2 рази більше води, по 1 шт. цибулі і моркви, по дрібці солі і каррі, 60 мл соєвого соусу.
- Крупа висипається в каструлю, солиться і приправляється каррі. Після ретельного перемішування її потрібно залити крутим окропом і залишити набухати під кришкою на 15-17 хвилин.
- Поки кус-кус розмокає, слід зайнятися овочами – дрібно нарізати білий цибулю і натерти на крупній тертці моркву. Обидва продукту обсмажуються на олії до м’якості.
- Після додавання в сковороду соєвого соусу інгредієнти тушкують ще 7-10 хвилин.
- Залишилося додати до овочів набряклий кус-кус і перемішати блюдо.
Щоб красиво подати частування до столу, спочатку варто утрамбувати його в круглу миску, а потім акуратно перевернути її на плоску тарілку. Зверху вийшла гірочка прикрашається дрібно нарубаної свіжої зеленню.
З овочами і курячим філе
Прекрасно поєднується обговорювана крупа з птицею і овочами. Найкраще для такої страви взяти куряче філе (350 грам). А також: 230 г крупи, 2 великих томата, 2 цибулини і моркви, невеликий пучок свіжої зелені петрушки, по щіпці меленої кориці і солі, 450 мл чистої води.
- Кус-кус заливається окропом і настоюється 5-7 хвилин. Варити його не потрібно.
- Овочі миють, чистяться і нарізаються зручними способами.
- На будь-якому рафінованій олії спочатку обсмажується до прозорості цибулю, після чого до нього додається морква та томати. Разом інгредієнти готуються на максимальному вогні 2-3 хвилини при постійному помішуванні. До цього часу скибочки помідорів вже повинні втратити свою форму.
- Овочі перекладаються в окремий посуд, а в залишився від них маслі обсмажують дрібні шматочки курячого філе. До м’яса додається сіль.
- У сковороду повертаються овочі, заливається вода, всипається кориця, сіль за смаком. Разом інгредієнти варяться пару хвилин.
- Залишилося висипати в ємність кус-кус, вимкнути вогонь, накрити сковороду кришкою і залишити її на плиті до повного всмоктування рідини в крупу.
Дрібно нарізана зелень петрушки додається вже готову страву безпосередньо перед подачею до столу.
Як приготувати по-марокканські?
Такий варіант страви передбачає використання великої кількості овочів і східних спецій. Серед них: по 2 шт. редьки, ріпки, помідорів і цибулі, по 4 шт. моркви і невеликих кабачків, півкіло гарбуза, пучок гілочок коріандру, по щіпці меленого імбиру, куркуми, чорного перцю, солі. Також потрібно взяти по 750 г будь-якого м’яса і крупи, 130 г розмоченого нуту, масло, воду.
- Великі шматки м’яса, коріандр, сіль, всі спеції і нарізану кільцями цибулю відправляються в каструлю. До продуктів додається невелика кількість води, і вони гасяться 12-15 хвилин.
- Томати обливають окропом і позбавляються від шкірки.
- Кус-кус висипається в широку тарілку, поливається рослинним маслом і перетирається з цим рідким інгредієнтом.
- В пів-літра теплої води додається 1 ст. л. крупної солі. Остання повинна добре розчинитися в рідині.
- Розсипану крупу потрібно поступово поливати солоною водою, і перетирати кус-кус (як у випадку з маслом). Він повинен весь просочитися рідиною.
- Пропарений нут відправляється в каструлю з м’ясом. До продуктів додається ще вода.
- Крупа, пропитавшаяся солоною водою, готується на пару. Потім знову розсипається на столі, позбавляється від грудочок і сбрызгивается теплою рідиною. Процедура повторюється три рази. Після кожного пропарювання обсяг крупи буде збільшуватися.
- Всі овочі, нарізані і очищені великими шматками, відправляються в каструлю до м’яса з нутом. У ємність додається сіль за смаком, а також заливається нова порція води. Разом інгредієнти варяться до готовності овочів.
- Пропарений три рази кус-кус висипається на широку тарілку. Всю його поверхню потрібно полити соусом з каструлі. Після цього в середину блюда прямо на крупу викладається м’ясо, а по краях – шматки овочів.
Таке частування стане повноцінним обідом або вечерею.
Салат з додаванням кус-куса
Обговорювана крупа відмінно поєднується зі свіжими овочами в салатах. Наприклад, з огірками (3 шт.) і солодким червоним перцем (1 шт.). Крім овочів потрібно взяти: 2 гілочки свіжого базиліка і така ж кількість зелені кінзи, 80 г кус-куса, 1 ст. л. яблучного оцту, 2 ст. л. свіжовичавленого лимонного соку, сіль, оливкова олія.
- Солодкий перець і свіжі огірки нарізати дрібними кубиками. Перший овоч можна взяти також у маринованому вигляді.
- Зелень дрібно шинкуется гострим ножем.
- Кус-кус заливається окропом на 15 хвилин, після чого до нього додається пара чайних ложок олії.
- Всі продукти викладаються в глибоку миску, солятся, поливаються сумішшю лимонного соку і оцту. В самому кінці до них відправляється і невелику кількість оливкової олії.
Подається частування охолодженим.
По-іспанськи
Блюдо, приготовлене по традиційному іспанському рецептом, завжди включається в себе оливки. А замість води для нього краще всього взяти яловичий бульйон (450 мл). Також потрібно використовувати: 1 болгарський перець, 1 ст. крупи, 470 г фаршу з яловичини, половинку білої цибулини, 2 часникового зубчики, півсклянки оливок, по дрібці солі, меленого кмину і сухих листочків чебрецю.
- Склянку води доводиться до кипіння, після чого вогонь відразу вимикається, і в каструлю відправляється кус-кус.
- Фарш обсмажується на олії до напівготовності. В процесі його потрібно ложкою розібрати на дрібні шматочки.
- У сковороду до м’яса відправляється подрібнену цибулю, часник, сіль і всі приправи. Інгредієнти смажаться разом пару хвилин.
- У ємність з м’ясом і овочами вливається яловичий бульйон, і засипаються оливки, нарізані тонкими слайсами. Приблизно через 5 хвилин додаються ще кубики болгарського перцю. Гасити масу потрібно до тих пір, поки кількість бульйону в сковороді не зменшиться приблизно в 2 рази.
- Розмоклий кус-кус перекладається в глибоку миску і злегка спушують виделкою. Зверху він заливається сумішшю інгредієнтів з сковороди.
Перед подачею до столу страву має настоятися 10 хвилин, щоб крупа встигла добре просочитися гарячим соусом.
Кус-кус зі свининою — покроковий рецепт
Якщо кулінара не турбує калорійність страви, то він може приготувати ситна страва з кус-куса з свининою і томатним соком. Для цього буде потрібно: 350 г м’яса (м’якоті), 2 невеликих цибулини, 1 ст. крупи і таку ж кількість води, 350 мл томатного соку, олія, сіль, спеції.
- Цибулю нарізають дрібними кубиками і обсмажується на олії до м’якості.
- До овочу відправляються тонкі смужки свинини. Разом продукти готуються до появи на м’ясі апетитною скоринки.
- У ємність вливається томатний сік, маса солиться, перчится, накривається кришкою і доводять до кипіння.
- Далі можна зменшувати вогонь і томити майбутню підливку на повільному вогні 25 хвилин.
- У кус-кус відправляється щіпка солі, після чого продукт заливається окропом і накривається кришкою.
- Через 5 хвилин крупа спушують виделкою і висипається в сковороду з готовим м’ясом.
- Після перемішування страву можна знімати з вогню.
Частування подається до столу зі свіжими або маринованими овочами.
Гарнір з печеними помідорами
Найкраще для такої страви взяти помідори-черрі. Крім мініатюрних томатів (2 ст.), знадобиться використовувати: 2/3 склянки крупи, 60 г смажених кедрових горішків, цедра лимона і його сік, 60 мл оливкової олії, невеликий пучок свіжої м’яти, сіль, перець. Далі докладно розказано, як готується такий кус-кус з овочами.
- Помідори складаються одним шаром в будь-яку жароміцну форму, поливаються столовою ложкою оливкової олії і відправляються в добре розігрітий духову шафу до розм’якшення.
- Крупа заливається окропом і залишають на 8 хвилин.
- У ємність з разбухшим кус-кусом відправляються томати (разом з утворився під час запікання соком). Туди ж додаються горіхи, олію, дрібно нарубана м’ята, лимонна цедра і сік, сіль, будь-які вибрані приправи.
Після перемішування страва відразу ж подається до столу.
Смачний і простий рецепт для мультиварки
Дуже просто приготувати кус-кус в мультиварці. У пристрої має бути режим «Суп». Крім крупи (1 мультистакан), потрібно взяти: у 2 рази більше води, по 1 шт. цибулі і моркви, 70 г вершкового масла, щіпку солі.
- Цибулю і моркву після подрібнення готуються в режимі «Смаження» на вершковому маслі до м’якості.
- У ємність всипається сіль, вливається вода і включається програма «Суп».
- Відразу після закипання рідини можна додавати в чашу кус-кус, переключити пристрій в режим «Підігрів» на 17 хвилин і закривати кришку.
- По закінченню вказаного часу частування буде повністю готове.
Страва подається до столу теплим з гострими закусками по-корейськи.