Квас в домашніх умовах з житнього хліба – 4 рецепта
Цей напій користується особливим попитом саме влітку, але це не означає, що в інші пори року його не можна пити. Сьогодні ми навчимося готувати квас в домашніх умовах з житнього хліба.
Швидкий і простий спосіб приготування квасу
Інгредієнти:
Сухарі (з темного хліба) – 0,2 кг;
Цукор – 7-10 ст. ложок;
Дріжджі (сухі) – 1 ст. ложка;
Питна вода – 3 літри.
Приготування:
Візьміть сухий житній хліб і розламайте його на кілька шматочків. Якщо у вас свіжий хліб, то підсушіть його в духовці.
Закип’ятіть воду. Нехай вона трошки охолоне (хвилин 5).
Візьміть 3-літрову банку і насипте в неї сухарі й цукор.
Залийте вміст банки гарячою водою майже доверху (залиште зверху 5-8 сантиметрів). Все змішайте і залиште банку остигати при кімнатній температурі.
Тепер додайте дріжджі і знову все розмішайте.
Тепер банку потрібно щільно закрити кришкою і відправити настоюватися. Замотайте квас в стару ковдру і залиште бродити на 12 годин. Будьте обережні, якщо в банку мало вільного місця, то квас може зірвати кришку.
Через 12 годин можна діставати банку з квасом. Тепер процідіть напій через марлю і його вже можна пити. Домашній хлібний квас готовий. Тепер можете насолоджуватися цим корисним напоєм, який зовсім не має шкідливих речовин.
Домашній хлібний квас з дріжджами
Інгредієнти:
Хліб (житній) – 500 г;
Цукор – 0,25-0,3 кг;
Вода – 5 л;
Дріжджі (сухі) – 5 м (можна використовувати і пресовані дріжджі, тільки їх знадобиться 20 г).
Приготування:
Увімкніть духовку на 200 градусів.
Наріжте хліб невеликими кубиками. Хліб потрібно обов’язково брати без добавок (кунжут, насіння, родзинки тощо), інакше це вплине на смак напою, адже зайві елементи тут не потрібні.
Розкладіть хліб по листу. Змащувати його нічим не треба, інакше наш квас буде віддавати маслом. Не варто боятися, хліб за короткий час не встигне пригоріти.
Надішліть форму з кубиками в розігріту духовку на 5 хвилин. Можна запікати сухарики і довше, тоді квас буде темніше, а смак стане більш різким.
У велику миску налийте 5 літрів питної води і закип’ятіть її.
Дочекайтеся, коли вода охолоне, і буде мати кімнатну температуру.
Приготуйте дві 3-літрові банки. Розлийте приготовлену воду по банкам. Додайте в банки сухарі (розділіть їх на дві частини і киньте в банки).
Замотайте верхівки банок марлею (тому що не можна накривати кришкою квас під час бродіння) і відправте їх у темне місце. Банки з квасом повинні настоюватися при кімнатній температурі 48 годин.
У невеликій мисочці розведіть дріжджі (керуйтеся інструкцією, яка є на упаковці).
Процідіть весь квас через марлю. Сухарі, які залишилися в марлі необхідно буде гарненько віджати, потім їх можна викидати, більше вони нам не знадобляться.
Проціджений квас знову перелийте в банки.
Додайте в банки розведені дріжджі і цукор (на даному етапі досить буде 0,1 кг в кожну банку). Все дуже добре перемішайте з допомогою довгої ложки.
Тепер банки прикрийте кришками, але не закривайте їх. Вуглекислий газ повинен спокійно виходити назовні, інакше банки можуть лопнути.
Квас повинен блукати 16 годин при температурі 18-25 градусів, при цьому він повинен знаходитися в темному місці.
Дістаньте обидві банки і додайте цукор. Керуйтеся своїми смаковими уподобаннями.
Готовий квас розливайте по пляшках. Закрутіть їх.
Надішліть пляшки настоятися в останній раз – відправте їх у темне місце з кімнатною температурою на 4 години.
Тепер наш квас готовий! Перед вживанням його обов’язково потрібно охолодити. Як тільки ви поставите пляшки з квасом в холодне місце – зупиниться процес бродіння.
Будьте уважні! Такий квас зберігається не більше 3-х діб.
Без дріжджів — з родзинками
Цей рецепт гарний тим, що напій не буде мати неприємного дріжджового аромату.
Інгредієнти:
Житній хліб – 0,3 кг;
Родзинки – 0,025 кг;
Питна вода – 2 л;
Цукор – 0,1-0,2 кг.
Приготування:
Хліб наріжте невеликими шматочками (шкірочку не обрізати).
Розігрійте духовку до 180 градусів.
На деко викладіть хліб в один шар. Форму можна змащувати!
Поставте деко в духовку на 3-4 хвилини. Хліб потрібно тільки підсушити, а не смажити, інакше готовий напій буде гірчити.
Закип’ятіть 2 літра води.
У каструлю складіть сухарики і залийте їх окропом. Всипте до них близько 50 грам цукру, все змішайте. Почекайте, поки вода повністю охолоне.
У холодну воду всипте родзинки. Тепер напій краще перелити в банку. Закривати кришкою не можна. Просто накрийте банку марлею, щоб комахи не потрапили всередину.
Поставте банку з квасом в темне сухе місце, але при кімнатній температурі.
Залиште напій настоюватися на три дні. В перший день, на квасі утворюється піна – це показник, що ви все зробили правильно, так як почався процес бродіння.
По закінченню вказаного часу – квас необхідно процідити. Для цього візьміть марлю і складіть її в декілька шарів, пропустіть через неї весь напій, зібравши всю м’якоть в марлі. Гарненько відіжміть м’якоть і залиште її в марлі. З неї можна знову отримати квас кілька разів (2-3).
Тепер можете додавати цукор до квасу. Він обов’язковий, хоча б в невеликій кількості. Адже тоді буде виділятися вуглекислий газ і квас вийде газованим.
Готовий напій перелийте в пляшки, але заповнюйте їх не до кінця, залиште зверху кілька сантиметрів, щоб пляшка не лопнула.
Пляшки відправте в темне місце на 6-8 годин. Кришка повинна бути щільно затягнута, тому постійно перевіряйте тиск. В ідеалі – кожен годину приходити і відкручувати кришку, щоб випустити газ.
Квас, який вже наситився вуглекислим газом можна ставити в холодильник. В холодному середовищі процес бродіння зупиниться, і квас буде готовий до вживання.
Коли напій добре охолоне, його можна пити. Квас з житнього хліба готовий! Зберігається такий напій не більше 5 діб.
Щоб отримати з м’якоті ще одну порцію квасу, вам потрібно зробити наступне:
Складіть макуха в банку.
Закип’ятити 2 літри води і додайте 100 г цукру. Почекайте, поки вода охолоне.
Залийте м’якоть кип’яченою водою, все змішайте.
Киньте до напою невеликий шматочок хліба (свіжого).
Подальші дії будуть такими, як і в головному рецепті.
Вважається, що цей квас виходить смачніше, ніж перший. Макуха з цього квасу можна ще використовувати 1-2 рази.
Будьте обережні! М’якоть повторно необхідно використати протягом доби.
Алкогольний хлібний квас — рецепт в домашніх умовах
Інгредієнти:
Сухарі з хліба – 0,3 кг;
Сухі дріжджі – 5 г;
Цукор – 0,5-1,5 кг;
Лимонна кислота – 3 г;
Очищена вода – 5 літрів.
Приготування:
Простіше працювати відразу з сухарями, але якщо їх у вас немає, то їх легко зробити. Для того щоб отримати 300 г сухарів, потрібно використовувати 450-500 грамів хліба. Його необхідно нарізати невеликими брусочками і укласти на деко. Ставити форму варто відразу в розігріту до 190-200 градусів духовку на кілька хвилин. Якщо хочете, щоб у квасі відчувалася гірчинка, то потримаєте хліб в духовій шафі трохи довше.
Закип’ятіть 3 літри води.
На дно каструлі викласти сухарики і залийте їх окропом. Нехай все настоюється під кришкою не менше 3-х годин.
Візьміть друшляк і покладіть на нього марлю, яка складена шарів. Процідіть через друшляк настоявшиеся сухарі. Макуха не викидайте.
Закип’ятіть решта 2 літра води.
Використані сухарі покладіть в каструлю і залийте їх кип’яченою водою. Залиште всі настоюватися на 1 годину.
Через відведений час, процідіть воду, гарненько відіжміть макуха, тепер його вже можна викидати.
Розведіть дріжджі з водою. Ми використовуємо в рецепті сухі дріжджі, а перед тим як додати їх до квасу, потрібно перевести їх в активний стан. Докладна інструкція на упаковці.
У великій ємності змішайте весь квас. Додайте лимонну кислоту, попередньо замочені дріжджі і цукор. Його потрібно вносити акуратно, адже саме від нього залежить міцність нашого напою. Тому ми будемо додавати цукор в квас поетапно. Спочатку, досить буде і 0,5 кг.
Необхідно все ретельно перемішати, тепер відправте квас настоюватися на 10 годин. Він повинен знаходитися в сухому темному місці, при кімнатній температурі. Не можна закривати квас кришкою, просто прикрийте його марлею.
Через 2 години перевірте квас, в ньому повинні утворюватися бульбашки. Якщо вони з’явилися – ви все зробили правильно і у вас вийде смачний квас.
Через відведений час дістаньте напій. Спробуйте квас на смак, якщо низька міцність, потрібно ще сипати цукор. На цьому етапі додайте 0,2-0,3 кг цукру. Всі розмішайте і відправте квас настоюватися далі.
Через 5 годин дістаньте квас і знову продегустуйте. Якщо фортеця низька – знову сипте цукор. В цей раз буде достатньо 200 грам. Знову все розмішайте і заховайте.
Через 5 годин пробуйте квас. Можна ще додавати цукор. Максимум – це 1,5 кг цукру, при такій кількості фортеця буде становити 12 градусів, більше ви не отримаєте.
Якщо смак квасу вас повністю влаштовує, то закрийте ємність кришкою і відправляйте її в холодильник до повного охолодження. Якщо фортеця для вас прийнятна, але не вистачає солодощі, то просто додайте цукор в ємність і сховайте її у холодильник. Холод нейтралізує процес бродіння, тому фортеця квасу в холодильнику підвищуватися не буде.
Ось ми й розглянули кілька цікавих рецептів. Тепер ви знаєте всі тонкощі приготування домашнього квасу. Сподіваємося, що наші рецепти вас дуже виручать спекотним літнім днем.