Квас — традиційний російський напій, який чудово вгамовує спрагу в спекотний час року. Але не тільки — він дуже корисний для організму. Традиційно цей напій готується з хліба. Але є й більш цікаві рецепти. Сьогодні ми розповімо вам про те, як приготувати в домашніх умовах квас з цикорію.
Користь і шкода від квасу, виготовленого з цикорію
Перевага таких рецептів у тому, що квас можна приготувати дуже швидко. Вам не потрібно буде витрачати сили на хлібну закваску, яка іноді буває дуже примхливою.
Цикорій можна знайти в магазинах. Ступінь прожарки може відрізнятися.
Слідкуйте, щоб у складі не було ніяких хімічних компонентів або підсилювачів смаку.
Почнемо з користі квасу з цикорію:
Є і протипоказання:
Тепер можна приступати до приготування напою.
Перш ніж вибрати рецепт, потрібно запам’ятати важливий нюанс — оскільки квас містить в собі дріжджі, то тримати його при дуже високій температурі не можна. Інакше ви ризикуєте отримати брагу.
Квас з цикорію «Лимонний»
Ідеальний для літньої спеки напій з легкою кислинкою. Фрукт можна замінити лимонною кислотою, розбавивши її в необхідній кількості води до отримання легкої кислинки.
Починаємо приготування:
- 5 літрів очищеної води
- 1,5 ст. ложки цикорію в порошку.
- Половинка лимона або лимонна кислота
- 50 грам дріжджів (найкраще взяти пресовані)
- 300 грам цукру.
Беремо чисту каструльку для зручності перемішування компонентів. Змішуємо воду, цукор і дріжджі. Якщо ви взяли лимон, то його необхідно подрібнити в кашку, а потім помістити в чисту марлю. Мішечок поміщаємо в воду і вичавлюємо. Шкірку з лимона не чистимо, саме вона надає готовому напою пікантні нотки.
Переливаємо суміш в чисті, ретельно промиті пляшки або банки. Ставимо в сухе і тепле місце на пару годин. Перевіряти готовність квасу найкраще з пластикових пляшок — якщо стінки тугі і не піддаються натиснення, напій готовий! Потім його потрібно залишити в холодильнику на кілька годин.
Квас з цикорію з лимонною кислотою «Літній насолода»
Для приготування напою з такою інтригуючою назвою нам потрібно взяти такі продукти:
- 500 грам цукрового піску.
- 10 грам лимонної кислоти.
- 2 ст. л. цикорію в порошку.
- 5 л. чистої води.
- 50 грам живих (пресованих дріжджів.
Беремо літр від загальної кількості води і наливаємо в підходящу посуд для варіння. Додаємо цукор, порошок цикорію і починаємо варити сироп. Це займе приблизно 20 хвилин, маса повинна загуснути.
У великій ємності змішуємо сироп, залишок води і дріжджі. Добре перемішуємо і розливаємо по пляшках. Через пару годин напій готовий, не забудьте гарненько охолодити його.
«М’ятний» квас з цикорію
На основі свіжої м’яти цілком реально приготувати не тільки Мохіто. Квас з додаванням цієї рослини вийде освіжаючим і смачним.
Починаємо:
- Пучок м’яти.
- 5 л. кип’яченої води або очищеною.
- 400 грам цукрового піску.
- 5 ст. ложок цикорію в порошку.
- 1, 5 ч. ложки дріжджів в порошку.
- 1 ч. л. лимонної кислоти.
Для початку заллємо дріжджі невеликою кількістю води і додамо трохи цукру. Залишаємо в теплому місці до утворення бульбашок і пінки.
Тим часом у великій каструлі змішуємо воду, кислоту, цукор, цикорій і кладемо м’яту в пучку (попередньо промивши її). Доводимо суміш до кипіння і вимикаємо вогонь. Каструлю слід накрити кришкою. Залишаємо майбутній напій до охолодження. Температура повинна стати приємно-теплою.
Додаємо дріжджі і прибираємо квас на пару годин в сухе і тепле місце. Потім його слід спробувати — якщо не вистачає кислоти, додайте трохи. Тепер напій повинен настоятися в теплому місці ще близько п’яти годин. Охолоджуємо його і подаємо на стіл.
Квас на сухих дріжджах «Швидкий»
- 5 літрів кип’яченої і охолодженої до приємно теплої температури води.
- 3 ст. ложки цикорію в порошку.
- триста грам цукрового піску.
- Пакетик дріжджів в порошку.
- Половина ч. ложки лимонної кислоти.
Отже, л. води, підігріваємо до злегка теплої температури. Всипаємо в пластикову пляшку всі сухі складові і заливаємо рідиною. Перемішуємо і залишаємо настоюватися до появи легкої пінки. Потім заливаємо рештою водою. Відправляємо масу бродити на пару годин в теплому місці. Потім переливаємо отриманий напій у пляшки і ставимо їх у рефрижератор.
І ще рецепт швидкого квасу з цикорію і сухих дріжджів. Дуже зручно приготувати його вранці, а в обід вже можна зробити смачну окрошку.
- 4 ст. ложки цикорію в порошку.
- 5 літрів води.
- 300 грам цукрового піску.
- Половина ч. ложки лимонної кислоти.
- Половина пакетика сухих дріжджів.
Всі сухі складові змішуємо в чистій пластиковій пляшці. Додаємо літр води і чекаємо повного розчинення. Потім доливаємо воду, що залишилася і ставимо в тепле місце на пару годин. Готовий напій охолоджуємо в рефрижераторі і подаємо до столу.
Квас Хлібний»
Для цієї варіації знадобиться суха готова закваска, яку можна купити в магазині.
Почнемо:
- 7 ст. л. сухої закваски.
- 11 ст. ложок цукру.
- Половина ч. л. дріжджів в порошку.
- Невелика щіпка родзинок.
- Ст. ложка цикорію в порошку.
- Невелика жменька житніх сухариків.
- 7 л. води
У ємність налити 2 л води і додати туди закваску, 3 ложки цукру, родзинки, сухарі і чверть порції дріжджів. Залишити в теплому місці для бродіння. Через дві доби вилити воду, покласти в осад пару ложок сухого квасу, пару цикорію, 5 ложок цукру і додати трохи дріжджів. Знову залити 2 л води і поставити в тепле місце на кілька діб. Воду знову зливаємо, додаємо в гущавину, що залишилася залишок цукру, квасу і дріжджів. Заливаємо водою і залишаємо в теплому місці на кілька діб. Охолоджуємо готовий квас.
Корисні поради
Щоб вийшов смачний квас з цикорію в домашніх умовах, важливо знати декілька хитрощів:
Тепер ви знаєте все про те, як приготувати смачний квас з цикорію в домашніх умовах. Цей напій набагато корисніше покупних соків та газованої води. Але врахуйте — квас містить малий відсоток алкоголю, тому його не рекомендується пити у великій кількості жінкам в положенні, малюкам, і людям із захворюваннями печінки.