Капуста багата вмістом вітамінів та інших поживних речовин, які необхідні для повноцінного функціонування організму. Існує безліч страв з використанням цього овоча, однак квашена капуста в розсолі заслуговує особливої уваги, представляючи собою заготівлю з неперевершеним смаком і збереженням найбільшої кількості корисних елементів.
Класична квашена капуста в розсолі на зиму
Для виконання класичного рецепту квашеної капусти, який споконвіку існував у російських сім’ях, знадобляться три основних інгредієнта:
- капуста – 2 кг;
- морква – 300 г;
- сіль і цукор – по 40 р.
Спосіб приготування дуже простий і полягає в наступному:
- Береться 3-х літрова банка, в яку шарами утрамбовували нашаткована капуста і терта морква з додаванням спецій за бажанням.
- Вміст ємності заливають розсолом, приготовленим з вказаної кількості солі і цукру на 1,5 л води.
- Банку, заповнена доверху розсолом, накривається марлею і поміщається в глибоку посуд, щоб рідина при бродінні не розтікалася по столу. Капуста в процесі заготівлі систематично проколюють виделкою, щоб у банку не скупчувалися гази.
- Після двох діб перебування при кімнатній температурі ємність з капустою переміщається в холодильну камеру або в підвал.
Рецепт приготування шматочками
Швидкий спосіб отримати смачну закуску, яка може використовуватися не тільки самостійно, але і стати основою для різноманітних страв.
Для приготування знадобиться:
- качан капусти (2 кг);
- 500 г моркви;
- 1 л води;
- 150 г цукру;
- 40 – 50 г солі;
- 100 мл оцту (5%);
- 100 мл рослинного масла;
- лавровий лист, перець запашний і чорний.
Спосіб приготування:
- Качан капусти звільняється від кочережки і довільно ріжеться шматками.
- Морква натирається.
- З інших компонентів готується розсіл.
- В маринад поміщаються капуста і морква, після чого все ставиться на плиту.
- Після закипання капуста перекладається в банку.
- Коли маринад охолоне, можна приступати до дегустації оригінальної закуски.
Швидкий варіант з оцтом на зиму
Рецепт швидкого приготування, для виконання якого необхідні:
- качан капусти – 2 кг;
- морква – 2 шт.;
- часник – 2 головки;
- сіль – 40 г;
- цукор – 60 г;
- оцет – 100 мл;
- олія соняшникова – 150 мл;
- перець і лавровий лист.
Схема підготовки:
- Капуста шинкуется, а коренеплід треться.
- Готуємо розсіл для квашеної капусти, на 1 літр води додаються сіль, цукор, перець лавровий лист і масло в кількості, зазначеній вище. Рідина поміщається на плиту і доводиться до кипіння.
- Після повного розчинення цукру і солі, у маринад додається оцет.
- Банку заповнюється сумішшю капусти і моркви, яка заливається теплим розсолом.
- Через 3 години квашена капуста готова до вживання.
Капуста, квашена у відрі з розсолом
Перед вами легкий метод підготовки смачної закуски, що не вимагає особливих навичок.
Для приготування беруться:
- капуста – 8 кг;
- морква – 500 г;
- вода – 5 л;
- сіль – 300 р.
Спосіб приготування:
- В першу чергу розсіл готується шляхом кип’ятіння води розчинення в ній солі.
- Натерта морква перекладається шарами з нашаткованої капусти, після чого заливається остившім розсолом і поміщається під гніт.
- Через дві доби, відро з капустою переміщається в холодне місце.
Як приготувати в банку за добу?
Щоб поласувати соліннями вже через добу, необхідні:
- 2 – 3 кг капусти;
- 1 морква;
- по 40 г солі і цукру;
- кип’ячена вода.
Капуста в банку готуватися так:
- У мисці змішуються нашаткована капуста і морквяна стружка, після чого продукти перетираються руками.
- Коли виділиться сік, овочі перекладають у банку і заливаються кип’яченою водою.
- Після того, як вода перестане опускатися, у ємкість, всипати сіль і цукор.
- Банку залишають при кімнатній температурі в глибокому посуді, щоб виступає рідина не текла по поверхні столу.
- Через добу блюдо готове до вживання.
Самий хрусткий рецепт
Смачний і корисний продукт виходить дуже хрустким, якщо підготувати його з:
- 2 кг капусти;
- 2 морквин;
- 1 л води;
- 60 г солі;
- 40 г цукру;
- запашного перцю і лаврового листа.
У процесі приготування слід дотримуватися наступної схеми:
- Капуста шинкуется, морква натирається, після чого все перемішується в мисці з додаванням лаврового листа або інших спецій за бажанням.
- Підготовлені овочі перекладаються в заздалегідь підготовлену ємність.
- Розсіл готується шляхом розчинення цукрового піску і солі у воді.
- Капустяно-морквяна маса заливається отриманим маринадом, після чого ємність переставляється в миску.
- На наступний день, коли почнеться бродіння, капуста систематично протикається виделкою, щоб виходив газ, якого буде багато.
- Через 2 дні закуска переміщається в льох або в інше прохолодне місце.
Квашена капуста з буряком в розсолі
Квашена капуста з буряком на зиму володіє відмінним смаком з цікавими, пікантними нотками.
Для виконання рецепта у відрі потрібно:
- капуста – 8 кг;
- буряк – 300 г;
- хрін і часник – 100 г;
- перець стручковий – 4 шт.;
- петрушка – 2 пучка;
- сіль і цукор – по 200 г;
- вода – 4 л.
Спосіб підготовки складається з наступних етапів:
- Качани капусти діляться на кілька сегментів, величина яких залежить від бажання кулінара.
- Хрін треться на тертці, часник ріжеться пластинками, а буряк – досить великими кубиками. Зелень дрібно рубається.
- Розсіл з води, солі та цукру кип’ятиться на плиті близько 5 хвилин.
- В емальованому посуді змішуються всі підготовлені компоненти, які після цього заливаються не повністю остившім розсолом.
- Зверху на овочі міститься тарілка відповідного діаметру, на яку встановлюється важкий вантаж.
- Відро опускається в підвал, де капуста знаходиться під гнітом протягом тижня.
Таким чином, квашена капуста, яка може подаватися з теплими закусками або виступати самостійним блюдом, готується різноманітними способами, включаючи маринування за допомогою розсолу. Спробуйте кожен і обов’язково знайдете той, який стане улюбленим на довгі роки.