Квашена капуста в розсолі – 7 рецептів приготування на зиму

Капуста багата вмістом вітамінів та інших поживних речовин, які необхідні для повноцінного функціонування організму. Існує безліч страв з використанням цього овоча, однак квашена капуста в розсолі заслуговує особливої уваги, представляючи собою заготівлю з неперевершеним смаком і збереженням найбільшої кількості корисних елементів.

Класична квашена капуста в розсолі на зиму

Для виконання класичного рецепту квашеної капусти, який споконвіку існував у російських сім’ях, знадобляться три основних інгредієнта:

  • капуста – 2 кг;
  • морква – 300 г;
  • сіль і цукор – по 40 р.

Спосіб приготування дуже простий і полягає в наступному:

  • Береться 3-х літрова банка, в яку шарами утрамбовували нашаткована капуста і терта морква з додаванням спецій за бажанням.
  • Вміст ємності заливають розсолом, приготовленим з вказаної кількості солі і цукру на 1,5 л води.
  • Банку, заповнена доверху розсолом, накривається марлею і поміщається в глибоку посуд, щоб рідина при бродінні не розтікалася по столу. Капуста в процесі заготівлі систематично проколюють виделкою, щоб у банку не скупчувалися гази.
  • Після двох діб перебування при кімнатній температурі ємність з капустою переміщається в холодильну камеру або в підвал.

Рецепт приготування шматочками

Швидкий спосіб отримати смачну закуску, яка може використовуватися не тільки самостійно, але і стати основою для різноманітних страв.

Для приготування знадобиться:

  • качан капусти (2 кг);
  • 500 г моркви;
  • 1 л води;
  • 150 г цукру;
  • 40 – 50 г солі;
  • 100 мл оцту (5%);
  • 100 мл рослинного масла;
  • лавровий лист, перець запашний і чорний.

Спосіб приготування:

  • Качан капусти звільняється від кочережки і довільно ріжеться шматками.
  • Морква натирається.
  • З інших компонентів готується розсіл.
  • В маринад поміщаються капуста і морква, після чого все ставиться на плиту.
  • Після закипання капуста перекладається в банку.
  • Коли маринад охолоне, можна приступати до дегустації оригінальної закуски.
Дивіться також:  Варення з хурми – 7 найсмачніших рецептів приготування вдома

Швидкий варіант з оцтом на зиму

Рецепт швидкого приготування, для виконання якого необхідні:

  • качан капусти – 2 кг;
  • морква – 2 шт.;
  • часник – 2 головки;
  • сіль – 40 г;
  • цукор – 60 г;
  • оцет – 100 мл;
  • олія соняшникова – 150 мл;
  • перець і лавровий лист.

Схема підготовки:

  • Капуста шинкуется, а коренеплід треться.
  • Готуємо розсіл для квашеної капусти, на 1 літр води додаються сіль, цукор, перець лавровий лист і масло в кількості, зазначеній вище. Рідина поміщається на плиту і доводиться до кипіння.
  • Після повного розчинення цукру і солі, у маринад додається оцет.
  • Банку заповнюється сумішшю капусти і моркви, яка заливається теплим розсолом.
  • Через 3 години квашена капуста готова до вживання.

Капуста, квашена у відрі з розсолом

Перед вами легкий метод підготовки смачної закуски, що не вимагає особливих навичок.

Для приготування беруться:

  • капуста – 8 кг;
  • морква – 500 г;
  • вода – 5 л;
  • сіль – 300 р.

Спосіб приготування:

  • В першу чергу розсіл готується шляхом кип’ятіння води розчинення в ній солі.
  • Натерта морква перекладається шарами з нашаткованої капусти, після чого заливається остившім розсолом і поміщається під гніт.
  • Через дві доби, відро з капустою переміщається в холодне місце.

Як приготувати в банку за добу?

Щоб поласувати соліннями вже через добу, необхідні:

  • 2 – 3 кг капусти;
  • 1 морква;
  • по 40 г солі і цукру;
  • кип’ячена вода.

Капуста в банку готуватися так:

  • У мисці змішуються нашаткована капуста і морквяна стружка, після чого продукти перетираються руками.
  • Коли виділиться сік, овочі перекладають у банку і заливаються кип’яченою водою.
  • Після того, як вода перестане опускатися, у ємкість, всипати сіль і цукор.
  • Банку залишають при кімнатній температурі в глибокому посуді, щоб виступає рідина не текла по поверхні столу.
  • Через добу блюдо готове до вживання.
Дивіться також:  Як замаринувати часник зубчиками і цілими головками – 10 дуже смачних рецептів в домашніх умовах

Самий хрусткий рецепт

Смачний і корисний продукт виходить дуже хрустким, якщо підготувати його з:

  • 2 кг капусти;
  • 2 морквин;
  • 1 л води;
  • 60 г солі;
  • 40 г цукру;
  • запашного перцю і лаврового листа.

У процесі приготування слід дотримуватися наступної схеми:

  • Капуста шинкуется, морква натирається, після чого все перемішується в мисці з додаванням лаврового листа або інших спецій за бажанням.
  • Підготовлені овочі перекладаються в заздалегідь підготовлену ємність.
  • Розсіл готується шляхом розчинення цукрового піску і солі у воді.
  • Капустяно-морквяна маса заливається отриманим маринадом, після чого ємність переставляється в миску.
  • На наступний день, коли почнеться бродіння, капуста систематично протикається виделкою, щоб виходив газ, якого буде багато.
  • Через 2 дні закуска переміщається в льох або в інше прохолодне місце.

Квашена капуста з буряком в розсолі

Квашена капуста з буряком на зиму володіє відмінним смаком з цікавими, пікантними нотками.

Для виконання рецепта у відрі потрібно:

  • капуста – 8 кг;
  • буряк – 300 г;
  • хрін і часник – 100 г;
  • перець стручковий – 4 шт.;
  • петрушка – 2 пучка;
  • сіль і цукор – по 200 г;
  • вода – 4 л.

Спосіб підготовки складається з наступних етапів:

  • Качани капусти діляться на кілька сегментів, величина яких залежить від бажання кулінара.
  • Хрін треться на тертці, часник ріжеться пластинками, а буряк – досить великими кубиками. Зелень дрібно рубається.
  • Розсіл з води, солі та цукру кип’ятиться на плиті близько 5 хвилин.
  • В емальованому посуді змішуються всі підготовлені компоненти, які після цього заливаються не повністю остившім розсолом.
  • Зверху на овочі міститься тарілка відповідного діаметру, на яку встановлюється важкий вантаж.
  • Відро опускається в підвал, де капуста знаходиться під гнітом протягом тижня.

Таким чином, квашена капуста, яка може подаватися з теплими закусками або виступати самостійним блюдом, готується різноманітними способами, включаючи маринування за допомогою розсолу. Спробуйте кожен і обов’язково знайдете той, який стане улюбленим на довгі роки.

Дивіться також:  Компот з яблук на зиму – 7 рецептів приготування в домашніх умовах
Прокрутка до верху