Квашена капуста з хріном, 8 дуже смачних рецептів

Квашена капуста — це не просто окрема страва. В залежності від його наповнення, ви зможете радувати своїх близьких або гостей новими смаками регулярно. Допоможуть внести різноманітність корені хрону, морква, буряк і навіть мед. Така капуста ніколи не буде зайвою на вашому столі.

Класична квашена капуста з хріном

Для приготування капусти з кореневищами хрону за класичним рецептом потрібно:

• кореневищ хрону, ретельно очищених 80 — 90 г;
• сіль 20-25 г;
• середній качан капусти 1,2 кг;
• вода 0,5 л;
• цукор 10 р.

Інструкція по заквашиванию:

1. Візьміть капусту, зніміть покривні листки і тонко поріжте ножем або спеціальною шатківницею.
2. На тертці з дрібними зубцями натріть хрін.
3. Для розсолу закип’ятіть воду і всипте в неї цукровий пісок і сіль. Остудіть отриманий розчин.
4. Покладіть підготовлений хрін у нарізану капусту, перемніть всі разом.
5. Залийте розсолом розчином.
6. Не забудьте про гніт.
7. Ємність з капустою залиште в приміщенні і витримайте при кімнатній температурі троє діб.
8. Після цього переставте капусту в прохолодне місце ще на дві доби.
9. На шосту добу капусту з хріном можна подавати на стіл.

Готуємо з морквою

Для заквашування з хріном і морквою потрібно:

• капусти 5,0 — 5,5 кг
• очищених кореневищ хрону 0,5 кг;
• цукру 100 г;
• морквини 0,4 кг;
• солі 100 г;
• 2,5 л. води

Інструкція по заквашиванию:

1. Попередньо очищені і вимиті кореневища хрону пропустити через м’ясорубку. Щоб він не дратував слизову оболонку очей і носа, миску з тертим хріном і випускає частина м’ясорубки закрийте пакетом.
2. З качанів зніміть верхні листки, нашаткуйте тонкою соломкою.
3. Додайте пропущений через м’ясорубку хрін в капусту.
4. Почистіть моркву.
5. Протріть на будь тертці. Зовнішній вигляд страви буде естетичним, якщо морква буде тонка і довга.
6. Всі компоненти ретельно перемішайте руками.
7. Виберете підходящу ємність, зручно використовувати банки зі скла або каструлі з емалевим покриттям. Покладіть туди підготовлені овочі.
8. Для приготування розсолу воду нагрійте до кипіння, після цього покладіть в неї цукор і сіль, перемішайте вміст до повного розчинення і остудіть до кімнатної температури.
9. Холодний розсіл перелийте у посуд з капустою, поверх покладіть або плоску тарілку, або кришку від каструлі з меншим діаметром.
10. Перемістіть посуд у прохолодніше місце. Протягом трьох діб протыкайте блюдо.
11. Піну, яка буде утворюватися, знімайте.
12. Через 72 години капуста з морквою готова.

Дивіться також:  Крабовий салат з рисом – 6 рецептів приготування салату

Як зробити з буряком

Для приготування капусти з додаванням буряків потрібно:

• морквина 90 г;
• капусти 1,5 кг;
• мед 1 ч. л.;
• часникові зубчики 2-3 шт.;
• буряк 150 г;
• хрону, очищених коренів 30 м;
• води 1,0 л;
• сіль 1 ст. л.

Процес заквашування:

1. Капусту шаткують тонкою соломкою.
2. Моркву подрібнюють, використовуючи крупну тертку.
3. Для подрібнення хрону візьміть дрібну тертку.
4. Часник продавіть через прес.
5. Буряк порізати товстими кругляшками або брусками.
6. Перемніть всі овочі, за винятком буряків. Цей прийом робить готовий продукт соковитіше.
7. На дно емальованої каструлі першої помістіть буряк, а потім капусту.
8. Воду закип’ятіть, покладіть в окріп мед і сіль. Після того як вийшов тузлук охолоне й стане просто теплим, залийте їм капусту. Встановіть гніт.
На п’ятий-шостий день капуста буде готова.

Квашена капуста з хріном і часником

Для закваски капусти візьміть:

• морква 2 шт.;
• вилок капусти вагою близько 1,6 кг;
• головку часнику;
• столовий хрін 300 г;
• води 1,0 л;
• крупної солі 3 ст. л.;
• масла, 3 ст. л. соняшникової;
• цукру 1 ст. л.;
• лист лавра 2-3 шт.;
• чорного перцю, 5-6 горошин запашного.

Інструкція приготування:

1. Очищений і вимитий хрін подрібнити на дрібній тертці.
2. Вимиту моркву натріть крупно.
3. З капусти приберіть верхні листки, наріжте її тонкою соломкою.
4. Тертий хрін з’єднайте з капустою, морквою, часником. Все перемішайте.
5. Заздалегідь промийте і просушіть скляні банки. Для цього кількості капусти вистачить 3 штук ємністю в 1 л.
6. Закип’ятіть воду. Додайте в неї цукор, листочки лавра, сіль, перець і влийте масло.
7. Варіть все разом 5 хвилин. Остудіть до + 25 градусів.
8. У банки з капустою налийте розсіл. Він повинен заповнити весь простір до плічок банки.
9. Закрийте простий капроновою кришкою, витримайте добу на столі. На наступний день капуста буде готова.
Далі зберігайте в холодильнику.

Дивіться також:  Салат олів’є – класичний рецепт з ковбасою та 7 варіантів

Рецепт швидкого приготування

Щоб заквасити капусту вам потрібно:

• капуста в качанах 2,5 кг;
• 250 г моркви;
• солі 20 — 25 м;
• кореневища хрону 30 — 40 г;
• оцту 30-40 мл, 9%;
• цукру 50 — 60 р.

Інструкція приготування:

1. Морква вимийте, почистіть і натріть на тертці з великими зубами.
2. Хрін подрібнити на дрібній тертці.
3. Капусту нашаткуйте досить дрібною соломкою.
4. Хрін покладіть на дно банки ємністю 3 л. Банку вимийте і просушіть заздалегідь.
5. Капусту з’єднайте з морквою. Покладіть овочі в банку.
6. Трохи ущільніть і влийте холодний маринад. Щоб його приготувати закип’ятіть воду, покладіть цукор, сіль. Зніміть з вогню і влийте оцет, остудіть.
7. Закрийте капусту капроновою кришкою. Поставте на 24 години в холодильник.
Капуста готова, перекладіть в салатник і подавайте на стіл.

Без додавання оцту

Для капусти без оцту потрібно:

• капусти 5 кг;
• солі 3 ст. л.;
• хрону, очищених коренів, 30 г;
• моркви 2 шт.;
• цукру 2 ст. л.;
• лист лавра 2-3 шт.;
• запашного перцю горошком, 4-5 шт.

Процес заквашування:

1. З вілков зніміть верхні листки.
2. Гострим ножем або спеціальною шатківницею подрібніть капусту соломкою.
3. Вимиту моркву натріть на тертці з великими зубами.
4. Хрін натріть на дрібній тертці.
5. Капусту складіть в підходящу каструлю.
6. Додайте хрін з морквою, горошинки перцю, лаврушку добре змішайте, злегка придавлюючи капусту руками.
7. Воду нагрівайте, поки вона не закипить, покладіть сіль, цукор. Дайте охолонути.
8. Влийте розсіл в каструлю з капустою.
9. Покладіть зверху тарілку і вантаж.
10. Тримайте капусту два дні у прохолодному місці.
Після цього її можна використовувати в міру потреби.

Дивіться також:  Салат «Берізка» – 7 рецептів приготування

Квашена капуста з хроном на зиму

Розрахунок продуктів дається на 10 кг капусти, при необхідності можна збільшити пропорційно.

Для приготування капусти на зиму потрібно:

• капустяних качанів загальною вагою 10 кг;
• оцту, 9%, 120 — 150 мл;
• хрін, очищені коріння, 1 кг;
• води 1,5 л;
• солі, без йоду, 300 р.

Покрокова інструкція:

1. З качанів видаліть верхні і пошкоджені листки. Наріжте їх на четвертинки, вирізаю кочережки.
2. Хрін натріть, використовуючи дрібну тертку.
3. У киплячу воду всипте сіль, влийте оцет.
4. Залиште до повного охолодження.
5. Візьміть відповідний бак або каструлю.
6. Перекладіть капусту, чергуючи її з хріном.
7. Вилийте розсіл, встановіть плоску тарілку з вантажем.
8. Зберігати капусту в прохолодному місці.
Використовуйте в міру потреби.

З медом

Щоб смачно приготувати капусту з медом вам потрібно:

• сіль 30 р;
• капуста 1,5 кг;
• мед, рідкий, 50 г;
• хрін, очищений, коренів 70 г;

Процес приготування:

1. Корені хрону, натріть на тертці з самими дрібними зубцями.
2. Качани наріжте середньої товщини соломкою.
3. Покладіть в неї мед, сіль і хрін, акуратно перемішайте.
4. Суміш перекладіть в емальовану каструлю, зверху прикрийте бавовняною тканиною і встановіть гніт.
5. Дайте каструлі постояти в кімнаті три-чотири дні.
6. Коли розсіл стане світлим, капусту перекладіть в підходящу за обсягом банку і відправте в холодильник.
Використовуйте по мірі необхідності.

Прокрутка до верху