Правильно приготовлена квашена капуста з медом не виходить солодкою. Натуральна добавка лише робить смак закуски більш яскравим, цікавим. Підійде для квашення капусти і бджолиний, і квітковий мед.
Квашена капуста з медом — стандартний рецепт
Склад продуктів:
- 1 кілограм білокачанної капусти;
- 1 велика морква;
- 1 щіпка насіння кмину;
- 1 л води;
- 2 десертні ложки бджолиного меду;
- 2 – 2,5 десертні ложки кухонної солі.
Кроки:
- Капусту і очищену моркву порізати тонкою соломкою.
- Змішати овочі. Всипати до них кмин.
- Повторно перемішати. В процесі намагатися активно не розминати продукти, щоб овочі залишилися хрусткими.
- Утрамбувати цибулю і моркву в скляні банки.
- Воду довести до кипіння. Розчинити в ній сіль і рідкий мед.
- Залити овочі рідким розсолом.
- Покрити горло банки марлею.
- Залишити капусту в теплі на 3 доби. Пару раз в день проколювати гущу до самого дна в декількох місцях. Видаляти піну з поверхні розсолу.
- Перемістити банки в прохолоду.
Через тиждень квашена капуста з медом на зиму буде повністю готова.
Зимова заготівля швидкого приготування
Склад продуктів:
- 1 кг тонко нашаткованої капусти;
- 1 ст. л. крупної солі;
- 3 моркви;
- 1 ст. л. бджолиного меду;
- 1 ст. питної води.
Кроки:
- Закип’ятити воду. Розчинити в ньому мед і залишити остигати.
- Крупно потерти моркву. Змішати її з шаткованою капустою.
- Перекласти овочі в каструлю. Залити охолодженим маринадом.
- Покрити їх чистою марлею і придавити великою банкою з водою.
- Тримати в теплому місці 2 – 3 дні періодично протикаючи ножем.
Капуста швидкого приготування відмінно підходить для вінегрету та інших салатів.
З додаванням яблук
Склад продуктів:
- 5 кг білокачанної капусти;
- по півкіло яблук, кураги і моркви;
- 2 – 3 лаврових листочка;
- 1 ст. л. насіння коріандру;
- 100 мл виноградного оцту;
- 15 г солі;
- 100 г меду.
Кроки:
- Капусту крупно порубати.
- Очищену моркву нарізати кружечками. Яблука – часточками.
- Курагу промити, розрізати кожну навпіл, залити крутим окропом і залишити до повного охолодження.
- Покласти підготовлені компоненти в чисту скляну банку шарами.
- В оцті розчинити сіль і мед. Додати розкришений лист лавра і коріандр. Закип’ятити.
- Залити маринадом вміст манки.
- Придавити продукти вантажем.
Залишити закуску з медом і яблуками на 3 доби при кімнатній температурі. Потім перемістити в холод. Ще через 4 дні
Гостра квашена капуста з медом
Склад продуктів:
- капустяний качан приблизно на 3 кг;
- півкіло солодкого червоного перцю;
- 1 середній стручок чилі;
- 1 л кип’яченої води;
- сіль;
- 5 повних десертних ложок липового меду.
Кроки:
- Подрібнити за допомогою середньої терки капусту. Солодкий перець порізати тонкими полуколечками.
- Утрамбувати овочі в чисту банку.
- Додати до них цілий стручок чилі.
- У воді розчинити мед і сіль за смаком. Залити їй овочі.
Закуска буде готова вже через добу. Далі зберігати її краще на холоді.
Хрустка закуска за три дні
Склад продуктів:
- середній качан капусти;
- 2 – 3 шт. моркви;
- 1,5 десертні ложки меду;
- 2 десертні ложки солі;
- 2 десертні ложки цукру-піску;
- холодна кип’ячена вода.
Кроки:
- Тонко пошинкувати капусту. Моркву порізати соломкою. Змішати їх руками.
- Покласти овочі в банку. Залити холодною водою по плечики ємності.
- Зверху висипати, не перемішуючи, що залишилися сухі компоненти. Викласти мед.
- Банку поставити у велику миску.
- На наступний ранок проколоти її паличкою для суші.
- По мірі підняття соку, повторювати процедуру проколювання.
Наполягати закуску при кімнатній температурі 72 години.
Готуємо в медовому маринаді з сіллю
Склад продуктів:
- 1 середній капустяний качан;
- 2 десертні ложки справжнього бджолиного меду;
- 1,5 л фільтрованої води;
- 1 – 2 соковиті морквини;
- 4 десертні ложки крупної солі.
Кроки:
- Моркву крупно потерти або порізати соломкою. Капусту тонко нашаткувати будь-яким зручним способом.
- Перемішати овочі чистими руками в широкій ємності. Розкласти суміш по стерилізованим банкам.
- З решти компонентів приготувати розсіл з медом і сіллю, довівши його до кипіння. Залити гарячою рідиною овочі в банках.
Добу маринувати закуску при кімнатній температурі. Потім прибрати в холод. Тримати в прохолоді ще 4 доби, регулярно проколюючи вміст банок дерев’яною паличкою до самого дна.
Як приготувати з оцтом
Склад продуктів:
- 2 невеликих качана капусти;
- 12 – 14 шт. пряної гвоздики й запашного перцю;
- 1 морква;
- 3 десертні ложки меду;
- 4 аркуша лаврушки;
- 3 десертні ложки столового оцту;
- 1,5 десертні ложки кухонної солі;
- 2/3 скл. води.
Кроки:
- У теплій воді розчинити мед і сіль. Додати лаврушку, гвоздику, перець. Влити оцет.
- Моркву дрібно потерти.
- Капусту нашаткувати довільно.
- Перемішати овочі і розім’яти, щоб вони дали сік.
- Розкласти капусту з морквою по банкам і залити оцтовим маринадом.
Спочатку залишити закуску на добу в теплі. Потім прибрати ще на добу в холод.
Готуємо на зиму з прянощами
Склад продуктів:
- 1 вилок соковитою капусти (2 – 2,2 кг);
- 3 десертні ложки квіткового меду;
- 1,5 десертні ложки кам’яної солі;
- 1 л води;
- ½ Десертної ложки насіння кропу;
- 250 г моркви;
- 1 ч. л. насіння кмину й анісу.
Кроки:
- Промити вилок. Зрізати з капусти верхні листочки. Подрібнити за допомогою спеціальної шинкування. Всипати її в таз.
- Туди ж відправити крупно терту моркву. Перемішати овочі чистими руками, злегка приминаючи їх, щоб почав виділятися сік.
- Додати всі прянощі. Ще раз перемішати продукти.
- Змішати воду, мед і сіль. Розчинити в рідині всі додані інгредієнти.
- Утрамбувати овочі в чисту трилітрову банку. Залишити вгорі трохи місця. Поставити банку в таз, щоб який виливається в процесі квашення розсіл не забруднив все навколо.
- Залити овочі розсолом з медом. Залишити в теплі на 3 доби. На наступний день проткнути капусту виделкою.
Залишити закуску в такому вигляді, щодня знімаючи пробу.