Квашена капуста сама по собі дуже смачна. Якщо в неї додати журавлину, вона буде набагато корисніше! Без солінь з капусти не обходиться застілля, ця закуска завжди розходяться на «ура». Процес закваски займає як мінімум 2-3 дні. Тим, хто не хоче чекати, допоможе рецепт квашеної капусти з журавлиною на швидку руку.
Класична квашена капуста з журавлиною
Капуста квашена доступна круглий рік з-за низького вмісту калорій і благотворного впливу на організм, її потрібно як можна частіше готувати.
Необхідні продукти:
- качан капусти на 3 кг;
- солі -50 г;
- цукру -20 г;
- журавлина -70 г;
- лавровий лист;
- запашний і чорний перець;
- гвоздика —3-5 шт.
Приготування:
- Перш за все, потрібно правильно вибрати качан. Ранні сорти для закваски не підійдуть, найкраще взяти пізню капусту.
- Капусту вибирати потрібно по зовнішнім виглядом і вагою, якщо постукати по ній рукою, вона повинна бути щільною. Мати властивий білокачанній капусті колір. Рихла з малою вагою не підійде, така капуста в результаті вийде м’якою і несмачною. Трапляється така капуста, яка гірчить, її брати не слід.
- Журавлину при заквасці кладуть свіжу або заморожену особливої різниці в цьому немає.
- Підготовлений качан нашаткувати ножем або спеціальною теркою в глибоку миску. Додати сіль, цукор, перетерти руками, щоб пустила сік. Приправити спеціями.
- Далі всипати журавлину, знову перемішати і можна укладати в посуд, де вона буде кваситься.
- Заквашувати краще в скляній банці або нержавіючої посуді. У давні часи квашення готували у дерев’яних діжках, у них капуста виходить хрусткою і зберігається всю зиму.
- Закривати кришкою посуд не потрібно, а ось гніт буде дуже корисний. Щоб вона не обвітрилася, покладіть зверху капустяний лист.
- Під час бродіння 2-3 дні слід періодично проколювати вміст банки паличкою.
- Тримати в теплому місці, коли буде готове — помістити на зберігання в холод.
Солити квашення виключно кухонної морською сіллю, не можна брати йодовану і дрібного помелу сіль.
У банку на зиму
Необхідні продукти:
- вилок капусти на 2,5 кг;
- морська сіль — 35 г;
- цукор — 50 г;
- журавлина -120 р.
Приготування:
- Нарізану капусту пересипати сіллю з цукром, гарненько розтерти руками.
- Додати журавлину, ще раз перемішати, розкласти по стерильним банкам.
- Закип’ятити в каструлі воду, помістити туди капронові кришки.
- У банку на зиму капусту накрити гарячими кришками і відправити в льох.
- Відсутність тепла в погребі не дасть капусті перебродити.
З ягодами і медом
Якщо цукор замінити медом, квашення в цьому тільки виграє. Мед додасть особливий смак і зробить капусту ще корисніше. Рецепт сподобається тим, хто не вживає в їжу цукор.
Необхідні продукти:
- вилок капусти на 1, 5 кг;
- журавлина—70 г;
- ложку кухонної солі;
- мед -25 р.
Приготування:
- Підготувати капусту як у класичному рецепті, тільки замість цукру додати мед.
- Перед закладкою в банки покласти журавлину, якщо це зробити раніше, вона розпадеться.
- Дати час на закваску в процесі, щоб випускати гази бродіння, потрібно тикати паличкою вміст банки.
- Зберігати квашення з журавлиною і медом в холодильнику.
Хрустка квашена капуста з журавлиною
Необхідні продукти:
- капуста — 1,75 кг;
- журавлина — 25 г;
- сіль — 1 ст. л.;
- цукор -1,2 ст. л.;
- спеції.
Порядок дій:
- Нашатковану качан пересипати сіллю, цукром і розтерти. Капуста повинна пустити сік, просочитися маринадом. Далі слід все перемішати з журавлиною і спеціями.
- Утрамбувати салат в банки. Накрити капустяним листом або серветкою.
- Дати выбродиться при кімнатній температурі 3 дні. У цей момент з банки може витікати сік, тому краще підставити під них піддон.
- Як тільки вона сбродится, закрити капроновою або металевою кришкою.
- Зберігається хрустка квашена капуста в холодильнику.
З додаванням яблук
З давніх часів квасять капусту з яблуками, вона виходить ароматною і хрусткою. Урізноманітнити цей рецепт можна журавлиною, тоді вона буде в два рази смачніше!
Необхідні продукти:
- вилок капусти 1,7 кг;
- 2 кислого сорту яблука;
- журавлини -30 г;
- сіль -1,2 ст. л.;
- цукор -1,5 ст. л.
Приготування:
- У яблука видалити серцевину і нарізати часточками. Якщо квасити велику кількість капусти з яблуками, на зиму можна класти їх цілком. Тоді можна буде насолодитися не тільки квашеною капустою, але і моченими яблуками.
- Нарізати капусту, перетерти її з сіллю і цукром. Додати журавлину і яблука.
- Укласти в посуд, де вона буде кваситься. Покласти гніт або накрити листом капусти.
- Тримати квашення з журавлиною і яблуками в кімнаті 3-4 дні. Потім поставити в холод, накрити кришкою.
Як квасити в розсолі
В розсолі капуста готується швидше, однак зберігається менше виключно в холодильнику, інакше перекиснет. Закладають в чисті банки, не накривають кришками. Під банку ставлять піднос, щоб стікав сік.
Необхідні продукти:
- капуста -1,5 кг;
- 1 морква;
- журавлина -25 г;
- 1 ложка солі і цукру;
- спеції.
Порядок дій:
- Нашатковану капусту змішують з морквою і журавлиною. Додають спеції: лавровий лист, перець горошком, гвоздику, насіння кропу.
- Закладають в чисту банку, сильно трамбувати не потрібно, достатньо середньої щільності.
- Залити в банку воду, щоб відміряти скільки потрібно для приготування розсолу.
- Злити воду в каструлю, всипати туди сіль з цукром. Закип’ятити і повністю остудити.
- Залити розсіл у банку. Накрити її тканинною серветкою, дати прокваситься 2-3 дні.
- В залежності від сорту, капуста може кваситься швидше і навпаки, тому краще її куштувати.
- Зберігають в холодному місці. Розсіл не зливають.
Квашена капуста з журавлиною без солі
Необхідні продукти:
- вилок капусти на 1,5 кг;
- журавлини -150 г;
- морква;
- 2 зубка часнику;
- ложка цукру.
Приготування:
- Капусту порубати розтерти її з цукром.
- Натерти крупно моркву. Очистити часник, нарізати не дрібно.
- Змішати овочі в глибокій мисці, після чого помістити в ємність, де буде кваситься капуста 3-4 дні.
- Якщо в процесі бродіння буде мало соку, краще додати води. Приготоване без солі квашення зберігати в холодильнику. На смак буде трохи відрізнятися і зберігатися не так довго, в іншому нарікань за рецептом не спостерігалося.
Заготівля швидкого приготування
Якщо дуже сильно хочеться капусти з журавлиною, можна скористатися експрес рецептом. Тому способу квасити капусту дуже швидко, на смак вона виходить з приємною кислинкою.
Необхідні продукти:
- 500 г капусти;
- морква-50 г;
- журавлина -2 ст. л.;
- морська сіль -0, 5 ч. л.;
- цукор -1 ст. л.;
- оцет -35 мл
Порядок дій:
- Посічену капусту з натертою морквою сіллю і цукром розтерти. Влити оцет.
- Додати журавлину все змішати, при бажанні заправити рослинним маслом.
- Охолодити, подати до столу.
З кмином
Кмин має яскраво-вираженим смаком, квашення з його додаванням знайде чудовий аромат. Такий салат з квашеної капусти здивує навіть кулінарних гурманів.
Необхідні продукти:
- 1/3 середнього качана капусти;
- 1 морква;
- 0, 5 ст. ложки солі;
- ложку зерен кмину.
Приготування:
- Порізану соломкою капусту з’єднати з тертою морквою. Посипати овочі сіллю, потерти, щоб пустила сік.
- Всипати кмин, ще раз перемішати і помістити в посуд під гніт для бродіння.
- Через 4 дні вона повинна бути готова.