Квашена капуста сама по собі дуже смачна. Якщо в неї додати журавлину, вона буде набагато корисніше! Без солінь з капусти не обходиться застілля, ця закуска завжди розходяться на «ура». Процес закваски займає як мінімум 2-3 дні. Тим, хто не хоче чекати, допоможе рецепт квашеної капусти з журавлиною на швидку руку.
Класична квашена капуста з журавлиною
Капуста квашена доступна круглий рік з-за низького вмісту калорій і благотворного впливу на організм, її потрібно як можна частіше готувати.
Необхідні продукти:
- качан капусти на 3 кг;
- солі -50 г;
- цукру -20 г;
- журавлина -70 г;
- лавровий лист;
- запашний і чорний перець;
- гвоздика —3-5 шт.
Приготування:
- Перш за все, потрібно правильно вибрати качан. Ранні сорти для закваски не підійдуть, найкраще взяти пізню капусту.
- Капусту вибирати потрібно по зовнішнім виглядом і вагою, якщо постукати по ній рукою, вона повинна бути щільною. Мати властивий білокачанній капусті колір. Рихла з малою вагою не підійде, така капуста в результаті вийде м’якою і несмачною. Трапляється така капуста, яка гірчить, її брати не слід.
- Журавлину при заквасці кладуть свіжу або заморожену особливої різниці в цьому немає.
- Підготовлений качан нашаткувати ножем або спеціальною теркою в глибоку миску. Додати сіль, цукор, перетерти руками, щоб пустила сік. Приправити спеціями.
- Далі всипати журавлину, знову перемішати і можна укладати в посуд, де вона буде кваситься.
- Заквашувати краще в скляній банці або нержавіючої посуді. У давні часи квашення готували у дерев’яних діжках, у них капуста виходить хрусткою і зберігається всю зиму.
- Закривати кришкою посуд не потрібно, а ось гніт буде дуже корисний. Щоб вона не обвітрилася, покладіть зверху капустяний лист.
- Під час бродіння 2-3 дні слід періодично проколювати вміст банки паличкою.
- Тримати в теплому місці, коли буде готове — помістити на зберігання в холод.
Солити квашення виключно кухонної морською сіллю, не можна брати йодовану і дрібного помелу сіль.