Квашена капуста з журавлиною – 9 рецептів смачної, хрусткої квашеної капусти домашнього приготування

Квашена капуста сама по собі дуже смачна. Якщо в неї додати журавлину, вона буде набагато корисніше! Без солінь з капусти не обходиться застілля, ця закуска завжди розходяться на «ура». Процес закваски займає як мінімум 2-3 дні. Тим, хто не хоче чекати, допоможе рецепт квашеної капусти з журавлиною на швидку руку.

Класична квашена капуста з журавлиною

Капуста квашена доступна круглий рік з-за низького вмісту калорій і благотворного впливу на організм, її потрібно як можна частіше готувати.

Необхідні продукти:

  • качан капусти на 3 кг;
  • солі -50 г;
  • цукру -20 г;
  • журавлина -70 г;
  • лавровий лист;
  • запашний і чорний перець;
  • гвоздика —3-5 шт.

Приготування:

  • Перш за все, потрібно правильно вибрати качан. Ранні сорти для закваски не підійдуть, найкраще взяти пізню капусту.
  • Капусту вибирати потрібно по зовнішнім виглядом і вагою, якщо постукати по ній рукою, вона повинна бути щільною. Мати властивий білокачанній капусті колір. Рихла з малою вагою не підійде, така капуста в результаті вийде м’якою і несмачною. Трапляється така капуста, яка гірчить, її брати не слід.
  • Журавлину при заквасці кладуть свіжу або заморожену особливої різниці в цьому немає.
  • Підготовлений качан нашаткувати ножем або спеціальною теркою в глибоку миску. Додати сіль, цукор, перетерти руками, щоб пустила сік. Приправити спеціями.
  • Далі всипати журавлину, знову перемішати і можна укладати в посуд, де вона буде кваситься.
  • Заквашувати краще в скляній банці або нержавіючої посуді. У давні часи квашення готували у дерев’яних діжках, у них капуста виходить хрусткою і зберігається всю зиму.
  • Закривати кришкою посуд не потрібно, а ось гніт буде дуже корисний. Щоб вона не обвітрилася, покладіть зверху капустяний лист.
  • Під час бродіння 2-3 дні слід періодично проколювати вміст банки паличкою.
  • Тримати в теплому місці, коли буде готове — помістити на зберігання в холод.
Дивіться також:  Червона цибуля – 8 рецептів приготування

Солити квашення виключно кухонної морською сіллю, не можна брати йодовану і дрібного помелу сіль.

У банку на зиму

Необхідні продукти:

  • вилок капусти на 2,5 кг;
  • морська сіль — 35 г;
  • цукор — 50 г;
  • журавлина -120 р.

Приготування:

  • Нарізану капусту пересипати сіллю з цукром, гарненько розтерти руками.
  • Додати журавлину, ще раз перемішати, розкласти по стерильним банкам.
  • Закип’ятити в каструлі воду, помістити туди капронові кришки.
  • У банку на зиму капусту накрити гарячими кришками і відправити в льох.
  • Відсутність тепла в погребі не дасть капусті перебродити.

З ягодами і медом

Якщо цукор замінити медом, квашення в цьому тільки виграє. Мед додасть особливий смак і зробить капусту ще корисніше. Рецепт сподобається тим, хто не вживає в їжу цукор.

Необхідні продукти:

  • вилок капусти на 1, 5 кг;
  • журавлина—70 г;
  • ложку кухонної солі;
  • мед -25 р.

Приготування:

  • Підготувати капусту як у класичному рецепті, тільки замість цукру додати мед.
  • Перед закладкою в банки покласти журавлину, якщо це зробити раніше, вона розпадеться.
  • Дати час на закваску в процесі, щоб випускати гази бродіння, потрібно тикати паличкою вміст банки.
  • Зберігати квашення з журавлиною і медом в холодильнику.

Хрустка квашена капуста з журавлиною

Необхідні продукти:

  • капуста — 1,75 кг;
  • журавлина — 25 г;
  • сіль — 1 ст. л.;
  • цукор -1,2 ст. л.;
  • спеції.

Порядок дій:

  • Нашатковану качан пересипати сіллю, цукром і розтерти. Капуста повинна пустити сік, просочитися маринадом. Далі слід все перемішати з журавлиною і спеціями.
  • Утрамбувати салат в банки. Накрити капустяним листом або серветкою.
  • Дати выбродиться при кімнатній температурі 3 дні. У цей момент з банки може витікати сік, тому краще підставити під них піддон.
  • Як тільки вона сбродится, закрити капроновою або металевою кришкою.
  • Зберігається хрустка квашена капуста в холодильнику.
Дивіться також:  Рулет з індички – 8 рецептів приготування

З додаванням яблук

З давніх часів квасять капусту з яблуками, вона виходить ароматною і хрусткою. Урізноманітнити цей рецепт можна журавлиною, тоді вона буде в два рази смачніше!

Необхідні продукти:

  • вилок капусти 1,7 кг;
  • 2 кислого сорту яблука;
  • журавлини -30 г;
  • сіль -1,2 ст. л.;
  • цукор -1,5 ст. л.

Приготування:

  • У яблука видалити серцевину і нарізати часточками. Якщо квасити велику кількість капусти з яблуками, на зиму можна класти їх цілком. Тоді можна буде насолодитися не тільки квашеною капустою, але і моченими яблуками.
  • Нарізати капусту, перетерти її з сіллю і цукром. Додати журавлину і яблука.
  • Укласти в посуд, де вона буде кваситься. Покласти гніт або накрити листом капусти.
  • Тримати квашення з журавлиною і яблуками в кімнаті 3-4 дні. Потім поставити в холод, накрити кришкою.

Як квасити в розсолі

В розсолі капуста готується швидше, однак зберігається менше виключно в холодильнику, інакше перекиснет. Закладають в чисті банки, не накривають кришками. Під банку ставлять піднос, щоб стікав сік.

Необхідні продукти:

  • капуста -1,5 кг;
  • 1 морква;
  • журавлина -25 г;
  • 1 ложка солі і цукру;
  • спеції.

Порядок дій:

  • Нашатковану капусту змішують з морквою і журавлиною. Додають спеції: лавровий лист, перець горошком, гвоздику, насіння кропу.
  • Закладають в чисту банку, сильно трамбувати не потрібно, достатньо середньої щільності.
  • Залити в банку воду, щоб відміряти скільки потрібно для приготування розсолу.
  • Злити воду в каструлю, всипати туди сіль з цукром. Закип’ятити і повністю остудити.
  • Залити розсіл у банку. Накрити її тканинною серветкою, дати прокваситься 2-3 дні.
  • В залежності від сорту, капуста може кваситься швидше і навпаки, тому краще її куштувати.
  • Зберігають в холодному місці. Розсіл не зливають.
Дивіться також:  Гарнір до курки – 12 рецептів, що приготувати

Квашена капуста з журавлиною без солі

Необхідні продукти:

  • вилок капусти на 1,5 кг;
  • журавлини -150 г;
  • морква;
  • 2 зубка часнику;
  • ложка цукру.

Приготування:

  • Капусту порубати розтерти її з цукром.
  • Натерти крупно моркву. Очистити часник, нарізати не дрібно.
  • Змішати овочі в глибокій мисці, після чого помістити в ємність, де буде кваситься капуста 3-4 дні.
  • Якщо в процесі бродіння буде мало соку, краще додати води. Приготоване без солі квашення зберігати в холодильнику. На смак буде трохи відрізнятися і зберігатися не так довго, в іншому нарікань за рецептом не спостерігалося.

Заготівля швидкого приготування

Якщо дуже сильно хочеться капусти з журавлиною, можна скористатися експрес рецептом. Тому способу квасити капусту дуже швидко, на смак вона виходить з приємною кислинкою.

Необхідні продукти:

  • 500 г капусти;
  • морква-50 г;
  • журавлина -2 ст. л.;
  • морська сіль -0, 5 ч. л.;
  • цукор -1 ст. л.;
  • оцет -35 мл

Порядок дій:

  • Посічену капусту з натертою морквою сіллю і цукром розтерти. Влити оцет.
  • Додати журавлину все змішати, при бажанні заправити рослинним маслом.
  • Охолодити, подати до столу.

З кмином

Кмин має яскраво-вираженим смаком, квашення з його додаванням знайде чудовий аромат. Такий салат з квашеної капусти здивує навіть кулінарних гурманів.

Необхідні продукти:

  • 1/3 середнього качана капусти;
  • 1 морква;
  • 0, 5 ст. ложки солі;
  • ложку зерен кмину.

Приготування:

  • Порізану соломкою капусту з’єднати з тертою морквою. Посипати овочі сіллю, потерти, щоб пустила сік.
  • Всипати кмин, ще раз перемішати і помістити в посуд під гніт для бродіння.
  • Через 4 дні вона повинна бути готова.
Прокрутка до верху