Класичний лагман – суп родом із Середньої Азії, готують його там часто як у будні, так і у свята. Головна та постійна складова лагмана – це традиційна розтягнута східна локшина, а решта інгредієнтів цієї страви, м’ясо та овочі, взаємозамінні. Наприклад, як м’ясний інгредієнт можна брати баранину, козлятину, конину або яловичину, а в Європі в лагман кладуть свинину та м’ясо птиці.
Овочі також можна використовувати різні: картопля, квасоля, дайкон, солодкий перець, баклажани і т.д.
Класичний лагман у домашніх умовах – покроковий рецепт
Класичний лагман із яловичини в каструлі може бути першою або другою стравою: все залежить від того, в якій кількості бульйону готуються м’ясо та овочі з додаванням ароматних приправ. Цю насичену та поживну страву не складно згасити в каструлі, але краще використовувати товстостінний казан, щоб нічого не пригоріло. Локшину для лагмана можна розтягувати самостійно із саморобного тіста, але швидше вдасться зробити страву з локшиною з магазину.
Інгредієнти:
на – 5 порції
- Яловичина – 600 гр.
- Локшина для лагмана класичного – 500 гр.
- Картопля – 300 гр.
- Помідор – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 300 гр.
- Баклажан – 300 гр.
- Морква – 200 гр.
- Перець солодкий – 300 гр.
- Квасоля стручкова – 100 гр.
- Селера – 100 гр.
- Томатний соус – 2 ст.л.
- Часник – за смаком
- Кінза – за смаком
- Спеції для класичного лагмана (зіра, гострий червоний перець, чорний мелений перець, коріандр, паприка) – за смаком
- Сіль за смаком
- Олія – 4 ст.л.
- Вода – 3 л.
На порцію Калорії: 93 ккал Білки: 4.9 г Жири: 6.9 г Вуглеводи: 3.3 г
Процес приготування:
Класичний лагман за покроковим рецептом готується дуже просто. Яловичину обмийте, зачистіть від сухожиль. Наріжте м’ясо на кубики не товщі 1,5-2 см. Сковороду, каструлю товстостінну або казан нагрійте, а потім розжарите там рослинне масло. В масло додайте трохи перцю і зіри, за хвилину додайте яловичину і смажте м’ясо, помішуючи, на сильному вогні не більше трьох хвилин.
До цього моменту овочі повинні бути вже очищені від шкірки та вимиті. Наріжте півкільцями цибулю і моркву, додайте їх до м’яса і обсмажте разом, помішуючи. Далі додайте в ємність картоплю, нарізану невеликими кубиками, також обсмажте всі разом. Щоб овочі та м’ясо не пригоріли, зменшіть вогонь.
Додайте в ємність стручкову квасолю, крупно нарізану, нарізані баклажани (їх потрібно попередньо вимочити від гіркоти), а також помідори і томатний соус. Підсоліть і перемішайте м’ясо з овочами, тушкуйте разом 5-7 хвилин. Вогонь невеликий.
Додайте в ємність подрібнений кубиками болгарський перець (краще брати різнобарвний, щоб було красивіше) і селеру. Крім того, тепер настав час додати рубаний часник і суміш мелених східних приправ. Томіть все разом, перемішавши 2-3 хвилини.
Додайте в ємність літр гарячої води, а коли вона закипить, вогонь зменшіть і тушкуйте 30 хвилин.
За цей час у каструлі зваріть локшину. Якщо знайдете, придбайте спеціальну локшину для лагмана. Варіть 400-500 г локшини в двох літрах гарячої води до повної готовності. Коли вона буде готова, відцідіть локшину на друшляк.
До готового класичного лагмана додайте ще трохи свіжого рубаного часнику, і свіжої подрібненої кінзи для аромату. Вимкніть плиту і дайте лагману постояти 5-10 хвилин під кришкою. Подавайте класичний лагман у великих піалах або глибоких тарілках, вниз виклавши локшину, а зверху заливши її м’ясом з овочевим соусом.
Смачного!
Покроковий рецепт лагмана зі свинини з локшиною
Наваристий, дуже ситний та калорійний лагман можна приготувати зі свинини з локшиною. Набір спецій для лагмана використовуйте класичний (зіра, коріандр, чорний мелений перець, паприка, перець чилі). аромат. Також можна купити готовий набір спецій для лагмана, підійде і набір спецій для плову.
Інгредієнти:
- Нежирная свинина – 0,6-0,8 кг.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Картопля – 4-5 шт.
- Помідори – 3-4 шт.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля – 3-4 шт.
- Сіль за смаком.
- Перець чилі – до смаку.
- Часник – 1 головка.
- Приправа для лагмана – 1-2 ст. л.
- Зелень кінзи чи петрушки – до смаку.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Почніть приготування страви з того, що вимийте, очистіть і наріжте всі овочі кубиками, цибуля – півкільцями, а морква – кухлями. Допустимо варіант нарізки всіх овочів, крім цибулі, соломкою. Моркву беріть велику, її до лагману традиційно додається багато.
Крок 2. Далі наріжте кубиками свинину, а потім опустіть її першою в казан з нагрітою олією і обсмажте, помішуючи з усіх боків, щоб схопилося м’ясо скоринкою.
Крок 3. Коли з’явиться скоринка, додайте до м’яса цибулю та моркву, розмішайте і обсмажте разом.
Крок 4. Далі додайте болгарський перець, томати, трохи окропу, солі і спецій за смаком. Гасіть блюдо 3-5 хвилин.
Крок 5. Потім додайте нарізану картоплю і долийте стільки окропу, щоб вона покрила все до самого верху. Гасіть лагман до готовності, поки картопля і м’ясо не стануть м’якими.
Крок 6. Відваріть тим часом в окремій ємності локшину.
Крок 7. У готовий лагман додайте нарізану зелень і часник на смак, дайте йому настоятися під кришкою 10 хвилин, щоб дійшов до смаку.
Крок 8. У піали викладайте локшину, поливайте її зверху густим соусом із м’ясом та овочами. Їжте лагман гарячим.
Смачного!
Простий та смачний рецепт лагмана з курки
Лагман з курки – це гідна альтернатива класичному лагману з баранини або яловичини: страва виходить теж дуже смачною, але дієтичнішою. Якщо вам хочеться спробувати приготувати лагман вперше, радимо почати з цього легкого рецепту, адже курятину зіпсувати практично неможливо!
Інгредієнти:
- Курятина – 0,8 кг.
- Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Морква – 2 шт.
- Локшина – 0,5 кг.
- Аджика – 1 год.
- Сіль за смаком.
- Томатна паста або соус – 1-2 ст. л.
- Суміш спецій для лагмана – до смаку.
- мелений червоний і чорний перець – за смаком.
- Чорний перець горошком – до смаку.
- Зелень та часник свіжий – за смаком.
- Мало рослинне для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку вимийте, почистіть та наріжте кубиками всі овочі, щоб потім швидко приготувати лагман. Цибулю ріжте півкільцями, моркву тонкими кружальцями, перець довільно. Розкладіть їх за окремими ємностями.
Крок 2. Далі обмиту та обсушену курятину разом зі шкіркою розділіть на порційні шматки, а потім обсмажте їх до красивої скоринки в розігрітій олії з усіх боків. Готувати лагман можна як у глибокій сковороді, так і в казані або в каструлі з товстими стінками.
Крок 3. Цибулю додайте до курятини, обсмажте до золотистості цибулі.
Крок 4. Додайте моркву та болгарський перець, також трохи посмажте.
Крок 5. Додайте приправи, аджику, сіль та трохи окропу. Гасіть всі разом під кришкою 10-15 хвилин на невеликому вогні.
Крок 6. Далі додайте помідори і томатну пасту, якщо потрібно – ще підсоліть і долийте стільки окропу, щоб він покрив вміст вашої кулінарної ємності до верху овочів.
Крок 7. Гасіть лагман на повільному вогні до готовності під кришкою.
Крок 8. Відваріть локшину до готовності, підсоливши воду (локшину можна замінити на спагетті чи будь-які інші макаронні вироби).
Крок 9. Коли м’ясо з овочами в густому соусі повністю вгаситься, його слід присипати рубаною зеленню, додати часник або залишити настоюватися під кришкою 10-15 хвилин.
Крок 10. Викладіть гарячу, відціджену локшину в глибокі тарілки, полийте соусом і додайте куряче м’ясо.
Смачного!
Лагман із баранини з домашньою локшиною
Дуже смачний соус для лагмана можна приготувати на основі молодої баранини. Лагман із баранини з домашньою локшиною – це класика східної кухні. Пропонуємо вам його покроковий рецепт.
Інгредієнти:
Для локшини:
- Борошно пшеничне в/с – 1 кг.
- Яйце куряче – 3-4 шт.
- Вода – скільки візьме тісто.
- Соль – 1 год. л.
Для соусу:
- Баранина – 0,6-0,8 кг.
- Перець болгарський – 2-3 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Морква – 2 шт.
- Дайкон – 0,3 кг.
- Цибуля ріпчаста – 3-4 шт.
- Томатная паста – 2 ст. л.
- Куркума мелена – 1 ч. л.
- Паприка мелена – 1 – ч. л.
- Перець чили мелений – до смаку.
- Кінза свіжа – до смаку.
- Часник – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Зробимо домашню локшину для лагмана. До борошна додайте всі яйця, сіль, трохи холодної води і добре вимісіть тісто. Води додайте стільки, щоб по консистенції вийшло тісто, як для домашніх пельменів. Іноді роблять локшину для лагмана без додавання води.
Крок 2. Тісто скачайте в кулю, загорніть у харчову плівку і дайте відпочити на столі.
Крок 3. Бараніну порубайте на невеликі шматки і викладіть у казан, де вже нагрілася невелика кількість олії. Якщо баранина жирна, олії додайте зовсім трішки.
Крок 4. Півкільцями наріжте цибулю і додайте до баранини, цибулі не шкодуйте, вона чудово поєднується з будь-яким м’ясом, а з бараниною – особливо.
Крок 5. Далі додайте сіль, спеції, розмішайте з м’ясом та цибулею, введіть томатну пасту та склянку гарячої води.
Крок 6. Гасіть баранину на повільному вогні 5 хвилин. Далі потрібно долити 1,5-2 літри води та гасити ще 20-25 хвилин.
Крок 7. Моркву, часник та солодку редьку – дайкон, болгарський перець та томати поріжте крупно.
Крок 8. До баранини додайте всі овочі і долийте окріп, щоб він покрив собою вміст казана. Підсоліть до смаку. Не розмішуйте овочі, щоб вони не розповзлися в кашу, тушкуйте до повної готовності овочів і м’яса на повільному вогні. Котел накрийте кришкою.
Крок 9. Тепер настав час готувати локшину. Розділіть тісто на 3-4 частини, кожну частину потрібно тонко розкотити в довгу платівку, а потім скрутити в рулет і нарізати його впоперек тонкими смужками – так у вас вийде локшина.
Крок 10. Локшину відваріть до готовності в окропі, який потрібно підсолити. Час варіння – 2-3 хвилини.
Крок 11. Відкиньте домашню локшину на друшляк, розкладіть по глибоких східних тарілках – великим піалам. Полийте локшину жиром, що збереться на поверхні м’ясного соусу.
Крок 12. Далі викладайте шматки баранини та овочі, поливайте соусом. Присипте все зверху рубаною кінзою. Їжте лагман з бараниною тільки гарячим!
Смачного!
Класичний покроковий рецепт лагмана в мультиварці
Лагман у мультиварці – це адаптована під західну кухню страва, що сягає корінням у Середню Азію, де готують його найчастіше у великому казані на відкритому повітрі, а локшину витягують руками за спеціальним рецептом. Але нам ніхто не забороняє використовувати локшину з магазину, а м’ясну підливу зробити за більш спрощеним рецептом. І результат буде не гірший!
Інгредієнти:
- Свинина – 0,7 кг.
- Локшина лагманная – 0,4-0,5 кг.
- Приправи для лагмана – до смаку.
- Олія – для смаження.
- Перець солодкий – 1-2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
- Морква – 2 шт.
- Помідори – 2-3 шт.
- Картопля – 3-4 шт.
- Часник – до смаку.
- Вода – 2 склянки.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Свинину (або будь-яке інше м’ясо) наріжте невеликими порційними шматками, а потім нагрійте олію в мультиварці, увімкнувши режим «Спека». Час обсмажування м’яса – 10-12 хвилин.
Крок 2. Цибулю очистіть, наріжте півкільцями і додайте до м’яса за 5 хвилин до кінця смаження. Смажте, помішуючи, щоб цибуля не пригоріла.
Крок 3. Кубиками наріжте моркву, болгарський перець та картопля, потім додайте все в чашу мультиварки. Свинину та овочі підсоліть до смаку.
Крок 4. В останню чергу додайте томати нарізані кубиками, а також подрібнений часник.
Крок 5. У лагман зі свининою потрібно додати такі спеції, як кмин, перець горошком, мелену паприку та коріандр. За бажанням також використовуйте спеції для плову.
Крок 6. В останню чергу додайте гарячу воду, підсоліть страву до смаку і тушкуйте лагман у режимі «Гасіння» 1 годину.
Крок 7. Коли м’ясо та овочі приготуються, залиште їх настоюватися під кришкою, а самі в цей час відваріть локшину в солоній воді до готовності та відцідіть.
Крок 8. Подавайте лагман, виклавши на гарячу локшину овочі та м’ясо у соусі.
Смачного!
Як приготувати лагман у казані?
Котел – це незамінна ємність для гасіння м’яса з овочами не тільки на вулиці, але і в домашніх умовах, його товсті, міцні стінки і дно довго тримають і добре віддають тепло. Ситний лагман у казані можна приготувати у дворі або десь на природі для великої компанії з будь-якого м’яса, але найшвидше тушкується з овочами свіжа молода свинина, телятина чи курятина. Само собою, любителі баранини чи яловичини можуть використовувати і цей вид м’ясної складової лагмана.
Інгредієнти:
- Олія – для смаження.
- М’ясо – 1-1,3 кг.
- Цибуля – 0,4 кг.
- Морква – 0,4 кг.
- Помідори – 0,3 кг.
- Перець болгарський – 3-4 шт.
- Зелена стручкова квасоля – 0,2 кг.
- Селера – 2-3 стебла.
- Часник – 1 головка.
- Сіль за смаком.
- Бадьян, зіра, коріандр, перець мелений, паприка – до смаку.
- Зелень кінзи, петрушки – 1 пучок.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь усі овочі вимийте та очистіть. Цибулю наріжте півкільцями, болгарський перець та моркву – тонкою соломкою. Зелену квасолю, якщо вона довга, розділіть на частини. Селеру нашаткуйте кубиками, а томати – часточками.
Крок 2. Олію нагрійте в казані, а потім у нього викладіть м’ясо, нарізане порційно. Обсмажте м’ясо, щоб воно схопилося скоринкою з усіх боків, вогонь має бути сильним. Якщо готуєте баранину, олію можна не додавати, а замінити її курдючним жиром.
Крок 3. До обсмаженого м’яса всипте моркву та цибулю; помішуючи, смажте ще 5-10 хвилин.
Крок 4. Далі додайте болгарський перець і томати, а через 5 хвилин – стручки квасолі.
Крок 5. Коли все добре обсмажиться, додайте спеції та сіль. Не забувайте акуратно перевертати вміст лопаткою або шумівкою, але не ложкою, щоб не потовкти овочі в кашу.
Крок 6. Долив гарячу воду, її повинно бути стільки, щоб покрити весь вміст казана до верху овочів.
Крок 7. Гасіть м’ясо з овочами на повільному вогні 15-20 хвилин.
Крок 8. Коли все добре вгасить, додайте нарізану селеру та очищені зубчики часнику, а також рубану кінзу або петрушку. Накрийте кришкою казан і дайте лагману добре настоятися.
Крок 9. Відваріть локшину в каструлі до готовності у солоній воді.
Крок 10. Їжте лагман як густий суп або другу страву. Якщо хочете суп, тоді додайте більше води у казан під час гасіння. Накладайте локшину в глибокі піали або тарілки, а зверху додавайте м’ясо та овочі, поливаючи все соусом.
Смачного!
Дуже смачний лагман по-узбецьки
Незважаючи на те, що лагман є національною стравою в Узбекистані, навіть там її готують по-різному в кожній області. Так, десь додають у лагман стручкову квасолю та редьку дайкон, а десь – картоплю. Не так важливо, які саме овочеві складові будуть у вашому лагмані. Якщо ви захочете зробити його узбецьки – набагато важливіше, щоб у вас вийшло саме східне блюдо, а не звичайна підливка з макаронними виробами. Що надає лагману справжній смак, то це ароматні, специфічні приправи.
Інгредієнти:
- Яловичина – 0,5-0,8 кг.
- Перець солодкий – 2-3 шт.
- Капуста білокачанна – 200 гр.
- Селера черешкова – 2 шт.
- Помідори – 2-3 шт.
- Перець гострий – 1 шт.
- Редька зелена – 1 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Паста томатная – 2 ст. л.
- Часник – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Коріандр мелений – 1 ч. л.
- Аджика – 0,5 ч. л.
- Олія – для смаження.
- Паприка суха – 1 год.
- Локшина – 0,5 кг.
Процес приготування:
Крок 1. Наріжте очищену моркву дуже тонкою соломкою, як це заведено в Узбекистані, а цибуля – кубиками.
Крок 2. Яловичина, подрібнена на невеликі кубики, обсмажте в казані до рум’яної скоринки на розігрітій олії.
Крок 3. Додайте цибулю та моркву, обсмажте все ще кілька хвилин і лише потім підсоліть.
Крок 4. Капусту, черешковий селера і солодку зелену редьку дайкон нарубати кубиками.
Крок 5. Так само зробите з томатами і солодким перцем, у перцю потрібно неодмінно видалити насіння. Гострий перець додається до лагмана за бажанням.
Крок 6. Після того, як м’ясо потомиться з цибулею та морквою, додайте в казан томати, болгарський перець і обсмажте все разом ще кілька хвилин.
Крок 7. Додайте в лагман селера, капусту та дайкон.
Крок 8. Додайте сіль, томатну пасту і спеції, смажте, помішуючи ще пару хвилин.
Крок 9. Гарячою водою, яка повинна покрити вміст казана до верху овочів, залийте все і залиште гасити до готовності на невеликому вогні. Накрийте кришкою казан.
Крок 10. Коли лагман вгасить, спробуйте його і додайте трохи цукру, якщо вийшло кислувато, добре розмішайте і ще хвилину прокип’ятіть.
Крок 11. В останню чергу додайте в лагман узбецьки рубаний часник, накрийте кришкою казан і дайте страві настоятися, поки готується локшина.
Крок 12. Окремо відваріть локшину, якщо такої не знайдете, відваріть будь-які довгі макарони. Процідіть локшину.
Крок 13. Викладіть локшину в глибокі тарілки і залийте м’ясо-овочевим соусом. Присипте свіжою зеленню і їжте блюдо гарячим.
Смачного!
Ситний лагман із картоплею
Лагман з картоплею виходить дуже ситним. Ця страва може стати вашою коханою, якщо ви навчитеся її готувати з домашньою локшиною. Тим більше це зовсім не так складно, як здається. Отже, почнемо!
Інгредієнти:
Для локшини:
- Мука – 200 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Розчин – 0,5 год. л.
Для підливи:
- М’ясо без кісток – 600 гр.
- Морква – 1-2 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Редька – 1 шт.
- Помідори – 2 шт. (Або томатна паста).
- Болгарський перець – 2 шт.
- Гострий перець – 1 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Олія – для смаження.
- Часник – до смаку.
- Спеції (коріандр, хмелі-сунелі, перець чорний мелений паприка) – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Зелень – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. На сковороді або в глибокому казані обсмажте шматками м’ясо, нарізане на шматки.
Крок 2. Овочі наріжте заздалегідь: соломкою або кубиками моркви та редьки, а також перець. Цибуля нарізається півкільцями, а часник рубається ножем. Частками наріжте томати, картоплю – більше кубиками.
Крок 3. Додайте овочі в казан для обсмажування з м’ясом у такій послідовності: цибуля, морква, перець, редьку та томати (або томатну пасту).
Крок 4. Потім додайте картоплю.
Крок 5. Коли вміст казана обсмажиться, підсоліть все за смаком і приправте спеціями.
Крок 6. Залийте окропом, щоб вода покрила овочі. Якщо потрібно, додайте ще солі.
Крок 7. Гасіть овочі з м’ясом до готовності під кришкою на повільному вогні.
Крок 8. Коли все буде готове, за бажанням до страви додайте дрібно порубаний часник і накрийте кришкою, щоб воно настоялось і трішки охололо.
Крок 9. Приготуйте локшину. У миску висипте борошно, сіль, додайте|добавляйте| яйця і замісіть круте тісто. Якщо потрібно, додайте трохи холодної води (не більше 50 мл), щоб тісто стало м’якше.
Крок 10. Скачайте тісто в кулю, накрийте плівкою і дайте полежати 30 хвилин.
Крок 11. Далі розкотіть тісто в дуже тонкий млинець (можна розкочувати в кілька тонких пластів, так буде простіше). Млинець згорніть трубочкою, а потім наріжте впоперек на смужки – це і є локшина.
Крок 12. Локшину опускайте в підсолений окріп і варіть не більше 3-4 хвилин.
Крок 13. Для подачі до столу локшину викладіть у глибокі тарілки, а зверху залийте підливою з м’ясом та овочами. За бажанням присипте рубаною свіжою кінзою або петрушкою.
Смачного!
Лагман з редькою та локшиною домашнього приготування
Лагман із редькою дайкон із локшиною домашнього приготування – це традиційний лагман для кухні Узбекистану. Біла або рожева редька дайкон, на відміну від нашої круглої чорної редьки, є відносно солодким коренеплодом, де є лише дуже легка гіркуватість.
Інгредієнти:
- Яловичина чи свинина – 400 гр.
- Цибуля – 2-3 шт.
- Морква – 2 шт.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Дайкон – 1 шт.
- Томати – 2-3 шт.
- Часник – до смаку.
- Олія – для смаження.
- Зелень свіжа (кріп, кінза, петрушка) – до смаку.
- Спеції (зіра, коріандр, паприка, мелений перець) – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Локшина – 300-400 гр.
- Вода кип’ячена – за потребою.
Процес приготування:
Крок 1. Всі овочі вимийте, почистіть і наріжте: цибулю, томати, редьку, болгарський перець – кубиками, моркву можна натерти на тертці, часник порубати ножем.
Крок 2. Вимийте і наріжте м’ясо порційними шматочками (це може бути також баранина, козлятина або курятина).
Крок 3. На розігрітій олії обсмажте шматочки, поки вони не покриються легкою скоринкою.
Крок 4. До м’яса додайте цибулю, сіль та спеції, а потім швидко обсмажте, щоб цибуля підзолотилася.
Крок 5. Додайте моркву, редьку та болгарський перець і пасеруйте разом, помішуючи, близько 7-10 хвилин на невеликому вогні.
Крок 6. Додайте часник і томати, трохи пасеруйте разом.
Крок 7. Далі додайте гарячої води стільки, щоб вона дійшла до верху овочів, і тушкуйте під кришкою до готовності на повільному вогні. Іноді помішуйте, а також додайте ще приправи і сіль, якщо потрібно.
Крок 8. Поки соус з м’ясом тушкується, відваріть локшину в солоній воді та відцідіть її.
Крок 9. У гарячий готовий соус додайте рубану зелень, а потім накрийте кришкою казан (або іншу ємність, в якій ви готували лагман) і дайте йому постояти 5-10 хвилин.
Крок 10. Далі розкладіть гарячу локшину по глибоких тарілках, полийте соусом з м’ясом і їжте лагман з великою насолодою!
Смачного!
Покроковий рецепт класичного лагмана з баклажаном
Вся особливість справжнього лагмана полягає в домашній локшині, яка не розварюється і не злипається, а залишається щільною. Крім того, важливий і смак м’ясного соусу, він повністю залежить від спецій та тих овочів, які ви туди додасте. Найчастіше в Азії готують лагман із баклажаном.
Інгредієнти:
- Баранина – 500 гр.
- Баклажан – 3 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Помідор – 3-4 шт.
- Болгарський перець – 2-3 шт.
- Цибуля – 2-3 шт.
- Морква – 2 шт.
- Часник – до смаку.
- Томатная паста – 2 ст. л.
- Соняшникова олія 2 ст. л.
- Сіль, спеції – до смаку.
Для локшини:
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 1 ст.
- Розчин – 0,5 год. л.
Процес приготування:
Крок 1. Замісити для локшини тісто з яєць, борошна та солі.
Крок 2. Залишіть тісто, скачати в кулю, під рушником або під харчовою плівкою на 30-40 хвилин.
Крок 3. Потім розкотіть тісто в тонкий пласт, згорніть рулетом і наріжте тонку соломку. Так вийде локшина.
Крок 4. Нарізану локшину потрібно викласти на обробну дошку або на паперовий рушник, обтрусити від зайвого борошна і дати підсохнути трохи.
Крок 5. Далі зробіть соус із м’яса та овочів. М’ясо наріжте порційно, потім обсмажте в олії до легкої скоринки з усіх боків. Готуйте страву у великій глибокій сковороді чи казані.
Крок 6. Обсмажене м’ясо посоліть і приправте спеціями.
Крок 7. До м’яса додайте рубаний часник і цибулю, нарізану кубиками або тонкою соломкою.
Крок 8. Найкраще вже заздалегідь нарізати й інші овочі, щоб потім встигати викладати в казан. Моркву і болгарський перець наріжте тонкою соломкою, як це прийнято в Азії.
Крок 9. Додати спочатку моркву, а через 5-7 хвилин і перець. Поки овочі з м’ясом смажать на не сильному вогні, їх потрібно помішувати, а то пригорять!
Крок 10. З ошпареним окропом томатів зніміть шкірку і наріжте їх дрібно, додайте в казан. Підсмажте їх, щоб пустили сік з іншими овочами.
Крок 11. В останню чергу введіть томатну пасту і долийте гарячу воду, щоб вона покрила овочі.
Крок 12. Гасіть блюдо на повільному вогні не більше 10 хвилин.
Крок 13. Далі баклажани, які потрібно було також порізати на кубики і заздалегідь дати їм постояти, присипавши сіллю, щоб випустили гіркий сік, промийте водою і додайте в казан.
Крок 14. Якщо хочете додати до лагману картоплю, тоді додайте і його, нарізавши на кубики.
Крок 15. Гасіть всі разом до повної готовності картоплі та м’яса.
Крок 16. За цей час відваріть домашню локшину в гарячій, трохи солоній воді.
Крок 17. Готовий соус присипають будь-якою рубаною зеленню, а потім викладають у глибокі тарілки, де вже є домашня локшина відціджена від рідини.
Крок 18. Їжте гарячим лагман. За бажанням зверху лагман можна присипати і свіжим часником, тому що його смак із страви вже майже вивітрився за час приготування.
Смачного!
Домашній лагман зі свинини
Домашній лагман зі свинини – страва, що зігріває і наповнює силами для обіднього меню. Багато хто називає його дуже густим супом, в ньому багато м’яса, овочів, спецій і також не обходиться без домашньої яєчної локшини. Класичний рецепт вимагає приготувати локшину своїми руками, але можна легко знайти якісні макаронні вироби в магазині.
Час приготування – 90 хв.
Час приготування – 60 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Локшина для лагмана – 0,4 кг.
- Свинина – 0,5 кг.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець болгарський кольоровий – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста середня – 2 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Помідори, консервовані у власному соку – 150 грн.
- Олія без запаху – 50 мл.
- Паприка мелена – 1 ч.л.
- Суміш зелені пряна – 70 гр.
- Перець червоний мелений – 1 щіпка.
- Редька зелена – 1 шт.
- Бульйон м’ясний – 0,5 л.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть для лагмана охолоджену, свіжу м’якоть свинячу. Швидко обмийте її, промокніть від рідини паперовими серветками, покладіть на дошку і наріжте середніми за величиною брусочками.
Крок 2. Найзручнішим посудом для приготування лагмана є чавунний казан або висока сковорідка з товстими стінками. На розігріту поверхню влийте пару столових ложок, рафінованої олії та викладіть бруски свинини. Смажте м’ясо до рум’яної скоринки, помішуючи іноді. У процесі смаження посоліть, приправте меленою паприкою та щіпкою червоного пекучого перцю.
Крок 3. Головки цибулі очистіть від верхнього шару сухого лушпиння, наріжте їх тонкими півкільцями або пір’ям. Солодкий перець та зелену редьку очистіть та наріжте короткою соломкою.
Крок 4. Подрібнені овочі викладіть на сковороду до смаженої свинини. Все перемішайте і смажте протягом 3-5 хвилин на сильному вогні.
Крок 5. Консервовані помідори у власному соку подрібніть блендером або трохи продавіть вилкою. Томатну масу потім додайте на сковороду до засмаження, також влийте м’ясний бульйон і тушкуйте на повільному вогні лагман протягом 40 хвилин.
Крок 6. У цей час можна зварити локшину. У каструлі закип’ятіть приблизно 3 літри води і трохи посоліть її. Викладіть локшину та варіть її при слабкому кипінні протягом 10 хвилин. Готову локшину відкиньте на друшляк, залиште на кілька хвилин.
Крок 7. Зубчики часнику очистіть від лушпиння, обмийте і пропустіть через прес. Також промийте зелень і дрібно порубайте її ножем у довільному порядку. Трохи зелені відкладіть убік для гарної подачі. Подрібнені інгредієнти, що залишилися, додайте в лагман, тушкуйте ще 5 хвилин.
Крок 8. Тепер можна подавати лагман зі свининою на стіл. Візьміть глибокі миски, розкладіть по них варену локшину, потім додайте тушковане м’ясо з овочами, посипте блюдо рубаною зеленню. Смачного!
Смажений лагман по-узбецьки в домашніх умовах
Смажений лагман по-узбецьки в домашніх умовах – чудова страва східної кухні, яка полюбилася багатьом. Хоча ця страва вважається екзотичною, але всі інгредієнти для неї легко можна знайти у будь-якому продуктовому магазині. І за відсутності казана, підійде для приготування звичайна сковорідка.
Час приготування – 1 год.
Час приготування – 30-45 хв.
Порцій – 1.
Інгредієнти:
- Баранина – 1 кг.
- Цибуля ріпчаста біла – 2 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Морквина – 2 шт.
- Баклажан – 1 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Кинза – 1 пучок.
- Картопля – 4 шт.
- Укроп – 1 пучок.
- Петрушка – 1 пучок.
- Локшина для лагмана – 1 упаковка.
- Часник – 3 зуб.
- Олія рослинна без запаху – 3 ст.л.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Бадьян – 1 шт.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Зіра – 1 ч.л.
- Насіння коріандру – 1 ч.л.
- Паприка молотая – 1 гр.
- Перець кайєнський червоний – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо обмийте, просушіть і наріжте невеликими шматочками.
Крок 2. Очистіть головки цибулі від лушпиння і наріжте їх не надто тонкими півкільцями.
Крок 3. Поставте на вогонь казан чи сковороду. Влийте трохи олії. Коли воно прогріється, викладіть нарізану баранину і смажте протягом декількох хвилин до золотистої скоринки. Потім додайте півкільця цибулі та продовжуйте смажити.
Крок 4. Морквину очистіть, помийте та наріжте невеликими кубиками.
Крок 5. Коли цибуля стане м’якою та прозорою, додайте в засмажку моркву, перемішайте і продовжуйте смажити ще пару хвилин. М’ясо та овочі посоліть, поперчіть, додайте зіру, насіння коріандру, паприку та зовсім трохи гострого перцю.
Крок 6. Підготуйте помідори, добре промийте їх і зробіть неглибокі надрізи по шкірці. Опустіть овочі в окріп на 1-2 хвилини. Потім перекладіть їх у крижану воду. Це дозволить легко зняти шкірку з помідорів. Потім наріжте м’якоть кубиками.
Крок 7. Болгарський перець та баклажани наріжте кубиками. Додайте в ємність помідори, перець та баклажани, перемішайте і смажте всі разом 2 хвилини. Після цього влийте воду, щоб вона покрила засмажку з м’яса та овочів, доведіть її до кипіння.
Крок 8. Картоплю помийте, почистіть і наріжте кубиками, викладіть в казан. Додайте в лагман зірочку бадьяна і посоліть страву до смаку. Зменште нагрівання і продовжуйте готувати 35-40 хвилин.
Крок 9. Додайте в лагман подрібнений часник і зелень.
Крок 10. Локшину зваріть за інструкцією, вказаною на упаковці. Готову локшину розкладіть по тарілках.
Крок 11. Локшину доповніть засмажкою з казана. Смажений лагман готовий, можна подавати його на стіл. Смачного!
Класичний лагман з картоплею та локшиною
Класичний лагман з картоплею та локшиною можна приготувати у вигляді наваристого супу або густої м’ясної підливки. Звичайно, в ідеальному варіанті локшина має готуватися в домашніх умовах. Але якщо у вас немає часу та бажання освоювати цю технологію, можна купити яєчну локшину в магазині.
Час приготування – 1ч. 10 хв.
Час приготування – 30-40 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти :
- М’ясо – 350 грн.
- Цибуля ріпчаста середнього розміру – 2 шт.
- Морквина – 4 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Перець солодкий болгарський – 4 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Часник – 8 зубів.
- Окріп/бульйон – 1-1,5 л.
- Локшина – 0,5 кг.
- Петрушка – до смаку.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Олія соняшникова без запаху – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Очистіть морквину, цибулю і болгарський перець. Наріжте цибулю півкільцями, а решта овочів невеликими кубиками. У казан або високу сковороду влийте олію та обсмажте на ній подрібнені овочі протягом 5 хвилин.
Крок 2. Яловичину обмийте, наріжте великими кубиками і додайте до жару. Продовжуйте готувати 5 хв.
Крок 3. Помідори наріжте кубиками, викладіть їх у засмажку. Посоліть і поперчіть їх.
Крок 4. Очистіть зубчики часнику і дрібно порубайте ножем. Додати часник до овочів і влити гарячу воду або бульйон, тушкувати лагман 10-15 хвилин.
Крок 5. Картоплю почистіть, помийте і наріжте невеликими кубиками. Відправте нарізку в казан, накрийте кришкою, продовжуйте готувати лагман 30 хвилин на повільному вогні.
Крок 6. Тепер можна зайнятися приготуванням локшини. Її можна взяти готову та відварити за інструкцією. Щоб приготувати її самостійно, два яйця злегка посоліть та збийте вилкою. У яєчну масу всипайте муку|борошно| і поступово замішуйте круте тісто. Воно не повинно липнути до рук. Тісто розділіть на дві частини і розкотіть два тонкі пласти. Потім наріжте їх тонкими смужками локшини. Відразу ж відваріть її у підсоленій воді протягом 7-10 хвилин до готовності. Відкиньте яєчну локшину на друшляк.
Крок 7. Тепер, коли все готове, можна приступати до збирання лагмана. Спочатку розкладіть по тарілках локшину, потім додайте до неї м’ясну підливу з овочами. На смак можна прикрасити лагман рубаною зеленню. Смачного!
Справжній уйгурський лагман
Уйгурський лагман має чудовий аромат і шалено апетитний вигляд. На батьківщині його називають Ґуйру лагман. Якщо перекладати дослівно, то “гуйру” означає “велико нарізаний”. Крім великої нарізки, овочі в цьому рецепті обсмажуються недовго, щоб зберегти їх смак та колір.
Час приготування – 1 год.
Час приготування – 40 хв.
Порцій – 10.
Інгредієнти :
- М’якуш яловичини/баранини – 800 гр.
- Паприка солодка мелена – 1 год.
- Цибуля ріпчаста – 0,4 кг.
- Перець чорний свіжомелений – 1 ч.л.
- Стебло селери – 100 гр.
- Помідори стиглі – 0,5 кг.
- Бадьян мелений – 1 ч.л.
- Капуста пекінська – 200 гр.
- Перець болгарський кольоровий – 200 гр.
- Часник – 1 головка.
- Дайкон/зелена редька – 200 гр.
- Черемша – 100 гр.
- Вода/бульйон яловичий – 1 л.
- Зелень – 50-70 гр.
- Томатна паста/кетчуп – 50-60 мл.
- Олія рослинна без запаху – 100 мл.
- Часник гранульований – 0,5 ч. л.
- Імбир сушений – 0,5 ч. л.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Соус соєвий – 1 ст.
- Оцет виноградний – 20мл.
Для маринаду м’яса:
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- Паприка червона мелена – 1 ч.л.
- Соус соєвий – 20 мл.
- Сіль кухонна – 1 ч.л.
- Бадьян мелений – 1 ч.л.
- Олія рослинна без запаху – 20 мл.
- Оцет виноградний – 1 ст.
- Яйце куряче велике – 1 шт.
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. 800 г свіжої яловичини або баранини помийте проточною водою, просушіть і наріжте широкими смужками.
Крок 2. Далі замаринуйте м’ясо на 1-2 години. Викладіть у миску м’ясну нарізку, до нього додайте сіль, кукурудзяний крохмаль, червону паприку, мелений перець, соєвий соус, виноградний оцет, мелений бадьян та олію, розбийте одне куряче яйце. Весь вміст миски добре перемішайте.
Крок 3. Поки маринується м’ясо, можна зайнятися обробкою овочів. Дайкон наріжте широкими тонкими часточками.
Крок 4. У пекінської капусти відріжте міцні частини листя, наріжте ці частини невеликими шматочками.
Крок 5. Зубчики часнику очистіть від лушпиння, обмийте і наріжте тонкими пластинками. Не варто шкодувати часнику, чим його більше, тим смачніше та ароматніше вийде лагман.
Крок 6. Головки цибулі очистіть від шару сухого лушпиння, потім наріжте великими кубиками. Далі розберіть цибулю пальцями на дрібні частини.
Крок 7. Болгарський перець очистіть від перегородок і насіння, потім обмийте м’якоть і наріжте невеликими кубиками.
Крок 8. Стебла черемші та селери наріжте відрізками довжиною по 3-4 сантиметри.
Крок 9. Стиглі помідори помийте, зробіть хрестові надрізи на кожному, залийте окропом і залиште на 2 хвилини. Після цього залийте холодною водою, очистіть їх від шкірки і наріжте кубиками.
Крок 10. У казан влийте олію і розігрійте її. Спершу викладіть м’ясо, смажте його протягом 5 хвилин.
Крок 11. Після цього додайте дайкон та пекінську капусту, перемішайте.
Крок 12. Додайте пластинки часнику та цибулю, перемішайте і продовжуйте смажити всі разом 3-4 хвилини. Додати томатну пасту, смажте, поки всі інгредієнти не забарвляться в червоний колір.
Крок 13. Покладіть у казан селеру, черемшу та болгарський перець, смажте, постійно помішуючи.
Крок 14. М’ясо та овочі посоліть, додайте спеції та винний оцет, дайте хвилинку підсмажитися.
Крок 15. Потім додайте помідори, протушкуйте разом пару хвилин, щоб томати дали сік. Потім влийте окріп або м’ясний бульйон. Доведіть підливу до кипіння та варіть близько 10 хвилин.
Крок 16. Щоб подати лагман на стіл, візьміть глибокі тарілки. Покладіть у них варену локшину.
Крок 17. Полийте локшину підливою та покладіть м’ясо з овочами. Уйгурський лагман прикрасьте свіжою зеленню та подавайте у гарячому вигляді. Смачного!
Класичний лагман із яловичини по-домашньому
Лагман з яловичини виходить дуже смачним і ситним. Таку страву часто готують у країнах Середньої Азії у казані на відкритому вогні. Але таку оригінальну страву цілком можна вдало приготувати на звичайній домашній плиті.
Час приготування – 1 год.
Час приготування – 1 год.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Яловичина – 350 гр.
- Борошно пшеничне вищого ґатунку – 480 гр. + для розкочування тіста.
- Цибуля ріпчаста велика – 1 шт.
- Морквина середнього розміру – 3 прим.
- Перець болгарський червоний – 2 шт.
- Вода питна – 1 л.
- Помідори великі – 4 шт.
- Часник – 1 головка.
- Олія вершкове – 60 гр.
- Петрушка – до смаку.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Олія рослинна без запаху – 1 ст.л.
- Бульйон м’ясний – 1 л.
- Редька – 200 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Пшеничне борошно разом із щіпкою солі просійте через сито прямо на робочу поверхню. У середині гірки зробіть поглиблення і влийте в нього 200 мл води. Добре вимісіть тісто руками, сформуйте грудку.
Крок 2. Тісто змастіть олією і відставте на 15 хвилин. Після цього знову обомніть тісто руками, відбиваючи його об стіл і розтягуючи руками протягом 10 хвилин. Знову залиште тісто відпочити на 15 хвилин|мінути|.
Крок 3. Робочу поверхню присипте борошном і розкотіть тісто. Пласт розріжте на смужки по 8 см шириною. Тісто накрийте рушником, щоб воно не пересохло.
Крок 4. Беріть по одній смужці тіста, трохи розтягніть її руками і складіть вдвічі, ще раз розтягніть за кінці і складіть вчетверо. Для отримання дуже тонкої локшини тісто потрібно скласти чотири рази. Після цього наріжте тісто тонкими смужками. Так зробіть із кожною смужкою тіста.
Крок 5. У каструлю влийте м’ясний бульйон і закип’ятіть його. Далі викладіть локшину, проваріть протягом 2 хвилин. Готову локшину відкиньте на друшляк, потім перекладіть на 1-2 хвилини в холодну воду і викладіть на широку тарілку.
Крок 6. Яловичину обмийте і наріжте невеликими шматочками. Цибулю, редьку, моркву і часник наріжте дрібними кубиками. Болгарський перець очистіть від насіння та наріжте соломкою. Помідори необхідно очистити від шкірки, для цього опустіть овочі в окріп на 1 хвилину, потім очистіть і дрібно наріжте.
Крок 7. У каструлі з товстим дном розтопіть вершкове масло, обсмажте на ньому цибулю, редьку, солодкий перець і моркву протягом 5 хвилин. Після цього додайте яловичину, часник та помідори, перемішайте і смажте ще 3 хвилини.
Крок 8. Після цього влийте в сковороду 800 мл води, посоліть і поперчіть до смаку. Отриману підливу доведіть до кипіння, накрийте кришкою сковороду і томіть лагман на слабкому вогні протягом 30 хвилин.
Крок 9. Якщо до цього часу локшина охолола, викладіть її в друшляк і обдайте окропом. Потім викладіть локшину в глибокі тарілки, додайте м’ясо, овочі та підливу. Лагман готовий, посипте його нарізаною петрушкою і подавайте на стіл. Смачного!