Чудове східне блюдо з незвичайною назвою являє собою густий, наваристий суп зі шматочками соковитого м’яса птиці, домашньою локшиною і свіжими овочами. Частування є дуже ситним, смачним і відмінно підходить для обіду або вечері. Лагман з курки відрізняється нескладною технологією виконання, тому будь-яка господиня зможе швидко і легко приготувати його на своїй кухні.
Загальні правила створення страви
Щоб отримати ароматний суп в домашніх умовах, необхідно враховувати наступні моменти:
- Лагман повинен складатися з локшини і ваджи – окремо звареної підливи з овочів та курячого філе. Для приготування гарніру краще використовувати локшину, зроблену власноруч, але можна застосовувати спагетті, або макарони-гнізда.
- Спочатку готують ваджу. До її складу входять обсмажені шматочки курки, тушковані з овочами і томатом на м’ясному бульйоні. Підливу зручно робити в казані, «каструлі-вок» або глибокій каструлі з товстими стінами.
- Локшину слід відварити окремо в солоній воді до напівготовності. Після цього добре промити її прохолодною водою і відкинути на друшляк.
- У деяких рецептах рекомендується додавати макарони з томатом в підливу за кілька хвилин до закінчення варіння.
- Обов’язкова умова – це використання відповідних спецій і східних прянощів, які потрібно покласти в готовий соус.
Подавати страву потрібно в глибоких і великих тарілках. Спочатку в них накладають гарнір, а зверху наливають ваджу. Готовий суп можна прикрасити дрібно нарізаною зеленню. Вживати частування потрібно в гарячому вигляді.
Як приготувати лагман з курки з домашньою локшиною
Класичний рецепт лагмана з курки передбачає поєднання локшини, м’яса і будь-яких овочів, за винятком картоплі. Гарнір до підливі можна заготовити заздалегідь і покласти в холодильник, або зробити в процесі створення страви.
Використовувані продукти:
- куряче філе – 0,7 кг;
- цибуля – 3 шт.;
- морква – 2 шт.;
- редька – 100 грам;
- перець (солодкий) – 1 шт.;
- часник – 3-4 зубчики;
- томатна паста – 30 грам;
- лавровий лист – 3 шт.;
- спеції, прянощі, сіль, зелень – на свій розсуд;
- борошно – 300 грам;
- яйце – 1шт.
Готуємо:
- М’ясо промити і нарізати на порційні шматки. Після цього взяти глибоку сковороду, налити соняшникову олію, помістити в неї курку і обсмажити до утворення рум’яної скоринки.
- Овочі почистити і сполоснути проточною водою. Потім порізати моркву і цибулю невеликими кубиками, додати до м’яса і смажити протягом 8 хвилин.
- Болгарський перець нарізати соломкою, редьку потерти на тертці, часник подрібнити. Покласти продукти в сковороду і готувати ще 5 хвилин.
- Тепер потрібно взяти томатну пасту, розвести її з водою і налити в посуд з овочами і куркою, враховуючи, що рідина повинна на 2-3 см покрити всі інгредієнти.
- Підливу прикрити кришкою і тушкувати на середньому вогні до готовності м’яса. За 5 хвилин до закінчення варіння покласти спеції, лавровий лист і чорний перець.
- Поки ваджа кипить на плиті, можна зробити локшину. Для цього в борошно треба вбити яйце, додати 100 грам води і замісити тісто. Потім розкотити його в тонкий корж, згорнути трубочкою і гострим ножем акуратно порізати на довгі смужки.
- Після цього набрати в каструлю води, трохи підсолити, довести до кипіння і засипати в неї локшину. Через 3-4 хвилини, зняти посуд з плити і злити всю рідину. Гарнір промити і додати в нього трохи оливкової або рослинного масла, щоб він не злипнувся.
Перед подачею на стіл домашню локшину потрібно розкласти по тарілках, зверху налити курячу підливу і засипати рубаною кінзою або петрушкою. Приємного апетиту!
Лагман з курки з картоплею і макаронами
Якщо немає часу або бажання робити локшину своїми руками, можна зварити суп з макаронами, купленими в магазині. Щоб дізнатися, як приготувати з картоплею, овочами та макаронами смачний лагман, потрібно вивчити цей рецепт і потім приступити до створення кулінарного шедевру.
Використовувані продукти:
- м’ясо птиці – 1 кг;
- помідори – 3 шт.;
- картопля – 400 грам;
- цибулина – 1 шт.;
- томатний соус – 40 грам;
- аджика – 20 грам;
- макарони (спагеті) – 1 пачка;
- сіль, прянощі, червоний і чорний перець – на смак;
- соняшникова олія – для смаження.
Готуємо:
- Курку вимити і порізати на невеликі шматочки. Потім покласти в сковороду з олією і тушкувати близько 20 хвилин.
- Всі овочі очистити і помити. Важливо правильно нарізати всі інгредієнти. Занадто дрібно їх шаткувати не рекомендується, від цього смак страви стане гірше. Тому краще різати цибулю кільцями, картоплю середніми кубиками, а моркву потерти на крупній тертці.
- Помідори обдати окропом, зняти з них шкірку, потім охолодити і порізати скибочками.
- Підготовлені продукти помістити в посуд з м’ясом і обсмажити під кришкою близько 15 хвилин.
- Після чого додати всі приправи, перець, аджику і смажити 7-8 хвилин. Потім покласти помідори, томатну пасту і налити в сковороду кип’ячену воду так, щоб вона покривала її вміст. Тушкувати ще протягом 30 хвилин.
- Зварити макарони, викласти в посуд з готової підливою ретельно перемішати.
Лагман з курки з картоплею готовий. Ця страва чудово поєднується з різноманітними салатами, консервованими грибами або солоної капустою.
Лагман з куркою в мультиварці
Корисний і поживний суп до обіду можна зварити з допомогою мультиварки. Тут доступні різні варіанти приготування: з овочами, м’ясом і різними видами макаронів. В мультиварці лагман з куркою набуває приємний і своєрідний смак, до того ж використання кухонного приладу значно економить час і сили будь-якої господині.
Використовувані продукти:
- курка – 0,5 кг;
- цибуля (ріпчаста) – 200 грам;
- баклажани – 1-2 шт.;
- перець (болгарський) – 150 грам;
- морква – 130 грам;
- томати – 250 грам;
- часник – 3 зубчики;
- локшина або макарони – 300 грам;
- оливкова олія – 20 мл;
- спеції, зелень, сіль – за смаком.
Готуємо:
- Куряче філе сполоснути водою, обсушити паперовою серветкою і нарізати на квадратні шматки. Потім м’ясо посолити, поперчити, помістити в чашу мультиварки і обсмажити на олії з двох сторін, використовуючи режим «Випічка».
- Після цього додати до птиці нарізану півкільцями цибулю, натерту на крупній тертці моркву і смажити ще близько 5 хвилин.
- Перець порізати смужками, баклажани кубиками, а часник подрібнити. Помістити овочі в чашу, насипати сіль, мелений чорний перець, улюблені прянощі і додати томат.
- У каструлю налити 1,5 літра гарячої води і перемішати всі інгредієнти. В залежності від виду електричної печі, включити режим «Гасіння» або «Пароварка», потім виставити таймер на 35 хвилин і закрити кришку.
- Макарони чи локшину відварити на плиті. Готовий гарнір промити і заправити вершковим маслом.
При подачі локшину потрібно покласти в тарілки і полити зверху гарячою ваджей з баклажанами, морквою і перцем. Кожну порцію рекомендується прикрасити гілочками петрушки.
Лагман з курячим філе по-узбецьки
Любителям страв з гострим і яскравим смаком рекомендується спробувати узбецький лагман з курки. Приготувати його можна дуже просто і швидко, а отриманий результат приємно здивує своїм апетитним виглядом і чудовим ароматом.
Використовувані продукти:
- філе птиці – 1 кг;
- морква – 1-2 шт.;
- цибуля – 150 грам;
- соус томатний – 40 мл;
- аджика (гостра) – 180 грамів;
- помідори – 250 грам;
- солодкий перець – 1 шт.;
- локшина – 350 грам;
- рафінована олія – 25 мл;
- чорний і червоний мелений перець, сіль, спеції – за смаком.
Готуємо:
- Курячу м’якоть помити проточною водою, розділити на невеликі шматочки і посолити. Потім покласти їх в казан з олією і обсмажити до утворення рум’яної скоринки.
- Всі овочі очистити і вимити. Цибулю і помідори нарізати дрібними кубиками, моркву кружальцями, болгарський перець соломкою.
- Тепер підготовлені овочі потрібно обсмажити в окремій сковороді близько 5-7 хвилин. Потім додати помідори, томатний соус і тушкувати протягом 3 хвилин.
- Вміст сковороди викласти в казан з м’ясом, покласти аджику, приправити спеціями, сіллю і залити водою.
- Готувати гостра страва з аджикою потрібно ще 15 хвилин на середньому вогні.
- У каструлі з підсоленою водою зварити локшину, а коли вона буде готова, перекласти шумівкою в велику і глибоку миску. Потім її потрібно щедро залити овочевою підливою з м’ясними шматочками і посипати рубаною зеленню.
Узбецький лагман з куркою рекомендується подавати не порційно, а в загальній посуді і неодмінно гарячим. Східне блюдо обов’язково порадує чудовим смаком під час родинної трапези або приємно здивує прийшли до обіду гостей.