Лагман – східне блюдо, яке найчастіше готують з яловичини або баранини. Але лагман з свинини теж володіє чудовим смаком. В залежності від кількості води його можна готувати як суп або як друге блюдо.
Порада: всі складові лагмана можна готувати разом, якщо в планах з’їсти все і відразу. Локшина розм’якає у воді, вбирає її. Вже через пару годин це буде не суп, а неприємна каша. Якщо планується залишити частину з обіду на вечерю, краще вибрати рецепт, де локшина готується окремо і заливається перед подачею.
Класичний лагман з свинини в казані
Складові:
- півкіло свинячого м’яса;
- 4 головки цибулі;
- по 2 великих помідори, яйця та болгарського перцю;
- 2 середні головки часнику;
- одна морквина;
- 0,6 кг локшини;
- 2/3 склянки рослинного масла;
- пучок різної зелені;
- вода;
- спеції і сіль.
Класичний рецепт свинячого лагмана:
- Перець і моркву порізати маленькими кубиками, помідори теж дрібно порізати.
- Ножем подрібнити часник, підготувати зелень і прибрати на час.
- У казан налити олію і розжарити до максимуму. Акуратно кинути туди м’ясо з цибулею та морквою. Смажити 15 хвилин, весь час помішувати.
- Приєднати перці і помідори, готувати ще хвилин 8. Потім налити воду засипати і часник. Вогонь переключити на повільний і варити до готовності.
- Яйця спінити і окремо підсмажити, як омлет. Порізати його соломкою.
- Закип’ятити воду, трохи підсолити і зварити локшину до повної готовності. Відкинути на друшляк і промити холодною водою.
- Викласти локшину, залити м’ясним соусом. Присипати блюдо соломкою з омлету і порізаною зеленню. Подавати можна відразу ж.
У горщиках в духовці
Інгредієнти:
- кілограм свинини на кістці;
- 4 жмені локшини;
- по 2 перцю, цибулини і чорної редьки;
- 0,5 літра томатного соку власного приготування;
- 3 маленькі моркви;
- 5 зубців часнику;
- 50 г кінзи;
- масло рослинне для обсмажування;
- сіль і приправи.
Інструкція до приготування:
- Промити і відокремити м’ясо від кістки, нарізати шматочками середнього розміру будь-якої форми.
- Кісточку відправити в каструлю і залити водою. Закип’ятити бульйон і прибрати пінку. Знизити вогонь до мінімуму і варити півтори години.
- Почистити моркву і редьку, кинути в каструлю.
- Зробити томатну пасту: проварити на чистій сковорідці сік хвилин 30. Робити на середньому вогні, весь час помішувати.
- Розжарити глибоку сковороду з маслом і викласти свинину. Смажити недовго, до першої скоринки.
- Нарізати шматочками моркву, редьку і перець. Цибулю півкільцями, часник кубиками.
- В м’ясну сковорідку вилити томатну пасту і готувати на середньому вогні 5 хвилин. Весь час помішувати.
- Викласти овочі, добре розмішати. Протушкувати на слабкому вогні чверть години. Додати склянку бульйону і тушкувати 30 хвилин.
- Налити в горщики по 180 мл бульйону. Відправити в прогріту духовку на 60 хвилин.
- Помістити в них локшину і варити в духовці до готовності. Витягнути, залишити в іншій ємності на деякий час.
- Знову укласти в горщик, зверху м’ясної складу. Помістити в розігріту, але вимкнену духовку хвилин на 10.
- Готову страву посипати нарізаною кінзою і подавати до столу.
Готуємо в мультиварці
Що потрібно:
- 0,6 кг свинячого м’яса;
- 0,5 л води;
- 100 г вермішелі;
- 2 солодких болгарських перцю;
- по 1 моркви і цибулині;
- корінь селери;
- 2 ложки томат-пасти;
- для обжарювання ст. л. олії;
- свіжа петрушка;
- по половині чайної ложки солі і перцю.
Готуємо лагман в мультиварці:
- Нарізати шматочками середнього розміру свиняче м’ясо.
- На програмі «Випічка» підсмажити його протягом півгодини.
- Селера з морквою нашаткувати маленькими кубиками, цибулю – кільцями. Кинути все до м’яса.
- Перці нарізати тонкими пластинками, відправити у каструлю. Насипати солі і перцю.
- Встановити програму «Тушкування» на півтора-два години. Залити вміст каструлі водою до верхньої позначки.
- Окремо в каструлі зварити вермішель і викласти по тарілках.
- Перш, ніж подавати, полити її м’ясною підливою і присипати дрібно нарізаною петрушкою.
Смачний лагман зі свининою по-домашньому
Інгредієнти:
- кілограм м’яса;
- по 1 великій томату і перцю;
- по 1 моркви середньої та цибулині;
- 0,4 кг довгої вермішелі або локшини;
- половина упаковки меленого коріандру;
- рослинна олія для змащування локшини і обжарювання;
- гострий червоний перець – 5 р;
- 1 ч. л. солі.
Рецепт смачного лагмана по-домашньому зі свининою:
- Крупно порубати м’ясо і відправити на сковороду з розпеченим маслом на кілька хвилин.
- Кубиками нарізати цибулю соломкою –томат, морква і перець.
- Додати овочі в наступному порядку: цибуля, перець, морква, томат. Між кожним продуктом повинна бути різниця в 5 хвилин. За цей час вміст пару раз перемішати.
- Протушкувати всі продукти ще 3-4 хвилини і перекласти їх в казан. Залити гарячою водою і закип’ятити.
- У цей час зварити локшину, дати воді стекти. Додати зовсім трохи олії – тоді вона не злипнеться.
- Додати локшину до інших інгредієнтів і варити близько 20 хвилин. Після готовності додати приправи і залишити на 5 хвилин.
- Подавати лагман гарячим відразу після готовності.
Як приготувати з баклажанами
З чого зробити:
- 400 р свинини;
- 450 г спеціальної локшини;
- 1 великий баклажан;
- по 2 моркви, помідорів і перцю;
- 1,5 великі цибулини;
- 3 зубчики часнику;
- 120 мл рослинного масла;
- пучок улюбленої зелені;
- трохи солі.
Як приготувати лагман з баклажанами:
- Вимити і просушити м’ясо порізати шматками середнього розміру.
- Морква і перець порізати соломкою, помідори, баклажани і цибулю кубиками. Часник подрібнити тонким ножем.
- Масло в сковороді розігріти і кинути цибулю, через 15 секунд відправити до нього свинину. Обсмажувати до золотистого кольору цибулі.
- Приєднати баклажан, перець, моркву і протушкувати чверть години. Додати томати, сіль і перець.
- Налити води і тушкувати не менше півгодини, поки овочі повністю не приготуються.
- Зварити до готовності локшину для лагмана. Злити воду і викласти її в глибоку миску.
- Перед подачею залити підливою. Порубати зелень і посипати зверху.
Покроковий рецепт з картоплею
Продукти, які знадобляться:
- по 300 г м’яса і локшини;
- по 200 г помідорів та картоплі;
- 2 маленьких цибулини;
- по 1 морквині і солодкого перцю;
- 3 зубчики часнику;
- столова ложка соєвого соусу;
- соняшникова олія;
- приправи і сіль.
Рецепт лагмана зі свинини з картоплею:
- Свинину промити, звільнити від прожилок і нарізати кубиками середнього розміру.
- Моркву і перець нарізати соломкою, цибулю з часником і помідором довільними шматочками. Картопля крупно порубати кубиками.
- У розігрітій сковороді підсмажити м’ясо, поки не підрум’яниться. Налити соєвий соус і протушкувати не менше півгодини. По мірі випаровування рідини підливати води по 2 столові ложки.
- Кинути цибулю, через 2 хвилини моркву і часник. Помішувати дві хвилини і додати картоплю. Весь час помішувати, готувати 5 хвилин.
- Налити води стільки, щоб овочі з м’ясом виявилися повністю під нею.
- Додати солі і перцю, довести до кипіння. Протомитися 7 хвилин. Приєднати томати з перцем, накрити ємність і залишити на 8 хвилин.
- Локшину відварити, позбавити від води і викласти в тарілки. Залити частиною м’ясної страви, присипати улюбленої зеленню і подавати до столу.
Суп-лагман з свинини
Що потрібно:
- півкіло м’яса;
- 0,2 кг спеціальної локшини;
- 2 невеликих томата;
- 2 великі ріпчасті цибулини;
- по 1 моркви і редьки;
- олія соняшникова;
- 6 зубців часнику;
- гострий перець чилі, чорний перець, приправа зіра, коріандр і паприка;
- ложечка солі без гірки.
Інструкція до приготування:
- Вимите і просушену м’ясо порізати шматочками будь-якого розміру і форми.
- У казані розжарити масло і смажити м’ясо до зміни відтінку. Подрібнити цибулю і кинути до м’яса. Іноді помішувати, щоб свинина не пригоріла.
- Часник подрібнити в часничниці, помідори нарізати тоненькими пластинками, редьку з морквою маленькими кубиками.
- Відправити в казан овочі: моркву, редьку, часник з приправами. Між ними повинна бути різниця в 10 хвилин. Накрити і протушкувати 8 хвилин.
- Приєднати помідори і тушкувати 5-6 хвилин. Налити води стільки, скільки звичайний суп. Закрити кришкою, встановити мінімальний вогонь і протушкувати до готовності.
- Зварити локшину, злити воду і викласти в тарілки. Готовим супом залити її, додати трохи дрібно нарізаної зелені і подавати до столу.
Готуємо локшину для лагмана своїми руками
Продукти:
- кілограм борошна;
- 2 курячих яйця;
- 0,4 л води;
- півтори столові ложки солі;
- половина чайної ложки соди;
- стакан рослинного масла.
Локшина для лагмана в домашніх умовах:
- Воду підігріти – вона повинна бути теплою. Налити в глибоку ємність, насипати ложку солі і перемішати.
- Вбити туди ж яйця, виделкою або вінчиком зробити однорідну рідину.
- Приєднати борошно і вимішувати тісто, поки не стане рівномірної консистенції.
- Намочити рушник холодною водою і обернути їм ком тесту. Відкласти нього не менше, ніж на годину.Протягом цього часу розім’яти тісто кілька разів. Борошно не використовувати.
- Коли воно стане гладким, можна приступати до наступного етапу. Налити півсклянки води в глибокий посуд, додати соду і залишилася сіль. Заважати, поки вони не розчиняться.
- Втерти рідина в тісто: змочити руки і розминати його, крутити. Повторювати, поки вода не закінчиться. Воно повинно стати пружним і добре тягнутися.
- Зробити з тіста кілька довгих ковбасок і нарізати їх невеликими шматочками. Залишити хвилин на 20 під вологим рушником.
- Руки ретельно змочити олією. Знову розкачати тоненькі ковбаски, не товщі пальця. Дошку змастити маслом і викласти їх на неї. Залишити під вологою тканиною на чверть години.
- Смужку тесту витягнути і розкачати до товщини олівця. Знову накрити і залишити на чверть години.
- Зробити спіральки і відкласти хвилин на 10. Взяти одну і почати витягувати, пропускати крізь пальці, злегка підкручувати. Знову зробити спіральки, але вже більш тонкі, і відкласти на 20 хвилин.
- Крізь пальці протягувати і витягати локшину, роблячи її ще тонше. Потім потроху згортати її овальний моток.
- Час варіння такої локшини – 2 хвилини. Після готовності її зливають, змащують маслом і заливають м’ясною підливою для лагмана.
Для готування лагмана знадобиться більше часу, ніж на звичайний суп. Але смачний результат порадує всю сім’ю.