Відомо кілька способів, як приготувати лагман з яловичини в домашніх умовах. Це страва має азіатські коріння. У кожній кухні – узбецької, казахської, таджицької, є свої відмінності його приготування. У деяких страва готується як гарнір, в інших воно більше схоже на перше страву. Воно унікальне за своїм смаком завдяки вхідним до складу овочів, м’яса, спецій і домашньої локшини.
Класичний рецепт лагмана з яловичини
У класичному варіанті страва готується на основі:
- яловичого м’яса – 500 г;
- картоплі – 5-7 бульб;
- моркви – 3 коренеплоду середнього розміру;
- помідор – 8 шт;
- солодкого перцю – 3 шт.;
- зіри – чайна ложка без гірки;
- лаврушки – пару штук;
- гострого меленого перцю – 0,5 ч. л.;
- хмелем-сунелей – 1 ч. л.;
- солі.
Класичний рецепт лагмана допоможе приготувати страву, більш наближене до традиційного, без всяких нововведень. На плиті в казанку з чавуну або глибокій сковороді потрібно добре розігріти олію. Коли воно досягне потрібної температури, слід опустити в нього м’ясо, порізане акуратними квадратиками і обсмажити до рум’яності. Можна злегка присолити м’ясний продукт, протушкувати кілька хвилин під кришкою і додати нашатковану цибулю. Гасити м’ясо з цибулею необхідно приблизно 8 хвилин під кришкою, після чого додати порізану кубиками моркву і картоплю. Тушкувати близько 20 хвилин.
Слідом відправляються свіжі томати, порізані кубиками і болгарський перець. Всі продукти заливаються бульйоном (можна кип’яченою водою) і коли рідина почне закипати, необхідно висипати спеції, накрити кришкою і варити 30 хвилин. За 12 хвилин до закінчення варіння, вводиться, порізані зубці часнику і відварюється локшина. Можна придбати магазинну локшину або приготувати самостійно.
Подавати страву наступним чином – у тарілку викладається трохи локшини, зверху овочі і м’ясо. Все це заливається бульйоном і подається до столу.
В мультиварці
Коли з’явився лагман, мультиварок не було. Тим не менш, блюдо, приготоване в диво-машині, виходить не менш смачним, ніж на плиті в казанку.
Щоб приготувати страву, слід запастися:
- м’ясним бульйоном – 1,4 л;
- яловичиною або телятиною – 400 г;
- спеціальної локшиною – 230 г;
- солодким болгарським перцем – 350 г;
- великої білої цибулиною;
- морквою;
- вершковим маслом – 4 ст. л.;
- помідори – 3 шт.;
- молодим кабачком невеликого розміру;
- сіллю, спеціями;
- сушеним або свіжим часником.
Цибулина очищається і нарізати півкільцями. Морква з перцем шинкують соломкою, томати – великими кубиками. Яловичину, промиту і очищену від плівки, потрібно нарізати невеликими порційними шматочками.
В мультиварці, вибравши режим «Смаження», слід обсмажити на олії цибулю, після м’ясо, слідом моркву і перчик. Далі вводяться томати (можна замінити томатною пастою), кабачок, сіль і спеції. Заливши все це бульйоном, вибрати режим «Гасіння», і готувати страву протягом 60 хвилин.
Локшину відварити в окремій ємності, в злегка підсоленій воді, після чого розкласти на порційні тарілки. Далі вона заливається важей (тушковані овочі з м’ясом і бульйоном) і посипається зеленню.
Лагман по-узбецьки з яловичини
В Узбекистані лагман – національне блюдо. Виходить воно трохи гострим, з часниковим присмаком, легкою кислинкою, і насиченими пряними запахами.
Готується страва з:
- яловичої м’якоті – 280 м;
- цибулі, моркви – по 1 шт.;
- перцю солодкого;
- перцю гострого;
- зеленої редьки – 1 коренеплід;
- капусти – 140 г;
- помідор – 2-3 шт.;
- томатної пасти – 30 мл;
- часнику – пару зубків;
- коріандру молотого – 0,8 ч. л.;
- аджики сухий – половина чайної ложки;
- селера;
- масла неароматного – 80 мл;
- паприки сухий – ч. л. без гірки;
- локшина для лагмана – 220 г;
- солі.
Яловичу м’якоть нарізати невеликими шматочками, моркву – кубиками, цибулю – тонкими смужками. На розігрітій олії обсмажити м’ясо, додати сіль, моркву з цибулею. Обсмажувати протягом 7 хвилин. Для готування лагмана підготувати продукти краще заздалегідь – так зручно їх додавати.
Томати і перчик (можна брати червоний або зелений) нарізаються кубиками, гострий – дрібними квадратиками. Вони вводяться в сковороду після піджарки цибулі і моркви. Коли овочі з м’ясом трохи потомляться на плиті, до них вводяться спеції, томатна паста і подрібнений часник. Далі додаються редька і капуста, нарізані квадратами, рубаний селера (корінець або зелень). Все перемішується, заливається водою або бульйоном, після чого гаситься протягом 12 хвилин. За смаком посолити, додати цукор.
В окремому посуді відварюється лапша і викладається в спеціальний посуд для подавання. Зверху додається м’ясо, овочі, бульйон і свіжа зелень.
З нутом і локшиною удон
Приготувати ситне середньоазіатську страву можна з:
- яловичини – 350 г;
- нуту вареного або консервованого – 60 г;
- локшина удон – 90 г;
- картоплі – 2-3 шт.;
- перцю болгарського;
- помідор – пару штук;
- моркви, ріпчастої цибулі;
- рослинного масла.
Спочатку підготувати всі продукти. Консервований нут промити, картоплю очистити і порізати невеликими кубиками. Морква, перець і цибулю нарізати соломкою. Зубчики часнику пропустити через прес. Помідори обшпарити, крупно нарізати.
Взявши велику чавунну сковорідку, слід розігріти в ній масло, обсмажити цибулю, моркву і перець. Після овочі викладають на тарілку, а на тому ж маслі відбувається обсмажування м’яса. Коли воно підрум’яниться, овочі повертаються в сковороду, всі солиться і заливається рідиною так, щоб вона злегка покривала продукти. Під кришкою компоненти тушкують протягом 25 хвилин.
Далі додається локшина, нарізка з помідорів, картоплі, порізаного часнику. Слідом додається вода – приблизно 200 мл, сіль, перець. Готувати лагман ще 18 хвилин (поки приготується картопля). Готову страву подати до столу в гарячому вигляді.
Лагман по-домашньому з яловичини
Готується лагман по-домашньому з:
- яловичини – 700 г;
- домашньої локшини – 240 г;
- свіжих томатів – пару штук;
- цибулі, моркви;
- аджики – чайна ложка без гірки;
- томатної пасти – 40 мл;
- оливкової олії – 70 мл;
- перцю горошком;
- солі і червоного меленого перцю.
Порізана кубиками яловичина обсмажується на оливковій олії. Цибулю, нашатковану соломкою, додається до м’яса, перемішується і смажиться ще 8 хвилин. Після вводяться кубики моркви, спеції, бланшовані томати, паста і сіль. Все гаситься під кришкою протягом 18 хвилин. Окремо відварюється домашня локшина, приготовлена вдома, розкладається по тарілках, приправляється тушкованими овочами, з м’ясом. Прикрасивши зеленню, страву можна подавати до столу.
Варіант приготування в казані
Смачне перше блюдо, схоже на густий суп можна приготувати вдома в казанку з чавуну.
Для приготування ароматного страви слід запастися:
- яловичиною – 900 г;
- болгарським перцем, цибулею і морквою – по 200 г;
- картоплею – 350 г;
- помідорами – 250 г;
- томатною пастою – 30 г;
- часником – 4 зубки;
- олією – 150 мл;
- водою – 1,7 л;
- локшиною;
- базиліком, джусай та іншими спеціями за смаком.
Спочатку по черзі підрум’янюється м’ясна і овочева нарізка на розпеченому маслі. Після вводяться спеції, сіль і паста. Затока все киплячою водою, потрібно готувати страву близько 60 хвилин. В кінці додати подрібнені часникові часточки, зелень. Відварити локшину, викласти в глибокі ємності невеликого розміру, додати овочі з м’ясом і бульйоном.
Смажений лагман
Смажений лагман найчастіше готується в Узбекистані. Від традиційного страва він відрізняється відсутністю підливи – всі овочі підсмажуються в товстостінному казані близько 120 хвилин.
Готується страва на основі:
- тянутой локшини – 350 г;
- яловичини – 300 г;
- моркви, цибулі;
- перцю болгарського;
- гострого перчика;
- часник – 2-4 зубчики;
- коріандру молотого;
- яєць – пару штук;
- сушеної зелені – 1,5 ст. л.;
- томатної пасти – 15 г;
- помідор – 3 шт. невеликого розміру;
- солі;
- рослинного масла для смаження;
- спаржевої квасолі – 200 р.
Яловиче м’ясо дрібно нарізати, цибулю подрібнюється тонкою соломкою, часник – невеликими кубиками. Обсмажити м’ясо на олії до рум’яності, ввести нарізку з цибулі та часнику. Обсмажувати до того моменту, поки цибуля не стане прозорим. Посолити, додати нарізану кубиками моркву, перець солодкий і гострий. Приправити, обсмажити протягом 10 хвилин, додати 0,5 склянки рідини.
Спаржу з томатами нарізати, додати до інших овочів і обсмажити. Продукти потрібно постійно помішувати, щоб вони не пригоріли. У підсоленій воді відварити локшину. З яєць приготувати омлет і нарізати смужками. Додати локшину до піджарки, при необхідності посолити. Обсмажувати все близько 12 хвилин. В кінці додати омлет, зелень, перемішати і подати до столу.
Локшина для лагмана з яловичини своїми руками
Кожен рецепт лагмана з яловичини містить в складі локшину, яку без праці можна приготувати в домашніх умовах.
Для цього беремо:
- борошно вищого сорту – 0,5 кг;
- 3 жовтка;
- воду теплу – 1 склянка;
- сіль;
- трохи оливкової олії.
Всі продукти з’єднати і замісити круте тісто. Довго вимішувати. Після тісто, сформувавши грудку, воно обмазується маслом і поміщається в поліетилен на 40 хвилин.
Розкачати куля на столі, нарізати смужки шириною 0,5 см. З кожної смужки сформувати довгу локшину, змащуючи її олією. Готові вироби відварюють у підсоленій воді протягом 8 хвилин, відкидається на друшляк. Приготовлену локшину кладуть на дно порційній тарілки, після чого додають піджарку з підливою.