Лангустини – по суті, ті ж креветки, але значно більших розмірів. Завдяки цим морських делікатесів повсякденні страви перетворюються у справжні кулінарні шедеври. Незвичайні рецепти приготування лангустінов розглянемо в сьогоднішній статті.
Лангустини, смажені на сковороді
Лангустини можна швидко приготувати на сковороді.
Для виконання рецепту вам знадобляться наступні компоненти:
- лангустини – 4 шт. в свіжому або замороженому вигляді;
- лимон – 1 шт (можна замінити лаймом смак страви вийде більш насиченим);
- часник – 3 зубчики;
- рафінована олія – 50 г;
- спеції – за смаком.
Процес приготування в середньому займе у вас до 10 хвилин.
Покроково він виглядає наступним чином:
- Якщо лангустини в замороженому вигляді, завчасно дістаньте їх з морозильної камери і покладіть в холодильник, щоб вони трохи оговтались. Велика помилка кулінарів – розморожувати морепродукти в мікрохвильовці або під гарячою водою. У цьому випадку м’ясо лангустінов стає сухим і не дуже смачним.
- Акуратно видаліть лапки молюска. А ось панцир знімати не потрібно. Крім того, що в ньому знаходиться корисний хітин, він зберігає в м’ясі сік.
- На чавунній сковороді розігрійте масло, часник наріжте невеликими смужками і трохи обсмажте.
- Молюсків посоліть, додайте спеції, трави. Лангустини на сковороді в панцирі обсмажуються з кожної сторони, не більше 2-х хвилин. Важливо, щоб з’явилася апетитна, хрустка скориночка.
- Після цього додайте в сковороду тонко нарізані слайсы лимона і 40 – 50 мл теплої води. Це потрібно для того, щоб м’ясо лангустина добре пропарилось всередині, стало м’яким і соковитим.
- Як тільки рідина закипить, вимикайте плиту, але молюсків з сковороди не виймайте. Дайте їм настоятися 3 – 5 хвилин.
Подавати делікатес можна з рисом або будь-яким овочевим салатом. Смажені лангустини відрізняються своїм незвичайним смаком, а їх м’ясо виходить соковитим і ніжним.
Покроковий рецепт на грилі
Якщо ви любите часто вибиратися на природу і готувати страви на грилі, то цей рецепт лангустінов буде для вас справжньою знахідкою.
Знадобляться інгредієнти:
- лангустини – 0,5 кг;
- лимонний сік – 30 г;
- перець чилі – 2 г;
- натуральний мед – 15 г;
- спеції, трави – за смаком.
Така закуска виходить пікантною, трохи гоструватої, але в цьому і є її принадність. Якщо лангустінов будуть їсти діти, чилі можна не використовувати.
Процес приготування:
- Насамперед потрібно визначитися, чи ви будете чистити молюсків. Шеф-кухарі відомих морських ресторанів настійно радять зробити це. Візьміть гострий ніж, зробіть надріз в області хвостики, видалити кишки молюска, панцир, лапки, голову. Добре промийте м’ясо. Слідкуйте за тим, щоб в продукті не залишилося кишок, інакше смак буде зіпсований, з’явиться гіркоту.
- Перець чилі дрібно наріжте, додайте до нього мед, лимонний сік, спеції. В цьому маринаді потрібно потримати приготованих молюсків не менше години.
- Після закінчення цього часу можна викладати лангустінов на решітку гриль, але краще все ж нанизати на шампур. В цьому випадку можна не турбується, що делікатес впаде у вогонь.
- Смажити молюсків повинен професіонал. Жар повинен бути слабким, відкритий вогонь під забороною. Якщо ви готуєте страву вперше, скористайтеся радою професіоналів – покладіть на гриль шматочок фольги і трохи змастіть його маслом. Готуйте лангустінов прямо на фользі. У цьому випадку ризики зіпсувати або пересмажити блюдо, мінімальні. Загальний час приготування – до 4 хвилин.
Як зрозуміти, що лангустини на грилі готові? Звертайте увагу на колір м’яса. З сірого він повинен стати світло-помаранчевим. Не пересушите блюдо, інакше молюск вийде сухим.
Подавати лангустінов можна на листках салату, прикрасивши їх часточками лайма.
Готуємо в духовці з часником
Лангустінов в духовці зможе приготувати навіть дилетант. В результаті страва вийде смачним, корисним і низькокалорійним.
Нам знадобляться наступні компоненти:
- лангустини – 0,5 кг;
- часник – 3 зубчики;
- оливкова олія – 30 г;
- соєвий соус – 15 р (він додасть страві незвичайний, пікантний смак);
- кінза – 30 г;
- сік лимона – 15 р.
Не використовуйте пакетований продукт. Сік повинен бути свіжовичавленим.
Сіль додається за бажанням. Пам’ятайте про те, що соєвий соус сам по собі вже солоний. Тому цей інгредієнт вводиться за індивідуальними смаковим уподобанням.
Процес приготування:
- Лангустінов промийте під проточною водою і обсушіть рушником.
- Підготуйте маринад. Для цього дрібно наріжте кінзу, часник, додайте масло, соєвий соус і лимонний сік.
- Змастіть маринадом молюсків і дайте їм настоятися 15 – 20 хвилин.
- Деко застелити фольгою, викладіть лангустінов і ще раз змастіть їх маринадом.
- Запікайте морепродукти в духовці при температурі 200 градусів з кожного боку по 5 хвилин.
Порада від шеф-кухаря! Якщо ви хочете, щоб лангустини при запіканні зберегли свою форму, краще нанизати на дерев’яні шпажки. В іншому випадку вони вийдуть скорченими, втратять свій естетичний вигляд.
Лангустини в духовці з часником – популярне блюдо. Воно ідеально підходить для тих, хто дотримується дієти. Калорійність – 160 Ккал на 100 грам.
Як варити заморожені лангустини
Варені лангустини – відмінна закуска до пива. А ось як їх правильно зварити, знає не кожен.
Купуючи цих молюсків, перш за все, потрібно з’ясувати у продавця, в якому вигляді: свіжі або вже варені. Це можна визначити і за зовнішнім виглядом. Якщо панцир має сірий відтінок – молюск свіжий, якщо він рожевого кольору – лангустин вже проварений.
Нам знадобляться інгредієнти:
- лангустини – 0,5 кг;
- вода – 2 л;
- лавровий лист – 2 – 3 шт.;
- суміш перців;
- будь-які трави, спеції.
Приготування:
- Закип’ятіть воду, додавши трави, спеції, перець і лавровий лист.
- Якщо молюски вже зварені – покладіть їх у воду на 2 – 3 хвилини, щоб вони прогрілися. Свіжих лангустінов потрібно відварювати 5 – 8 хвилин.
- Дістаньте молюсків, збризніть їх лимонним або апельсиновим соком.
Закуска готова, її відразу ж можна подавати до столу.
Запікаємо з розмарином
Запечені лангустини особливо подобаються кулінарним гурманам. Плюс страви в тому, що з ним можна експериментувати, кожен раз додаючи різні спеції і трави.
Шеф-кухарі вважають, що розмарин по-особливому розкриває смак морепродуктів, тому активно додають цю зелень в страви.
Необхідні інгредієнти:
- лангустини – 5 шт.;
- розмарин – 5 гілочок (краще використовувати в свіжому вигляді – страва вийде ароматним);
- оливкова олія – 45 г;
- сік лимона – 30 мл
Приготування:
- Розріжте гострим ножем хвостик лангустина і трохи розведіть панцир в сторони.
- Деко застелити фольгою, змастіть молюсків маслом, приправити спеціями і викладіть на спинку».
- Збризніть заготовки лимонним соком і покладіть на них гілочки розмарину.
- Надішліть морепродукти в духовку на 10 хвилин, температура – 200 градусів.
Блюдо користується величезною популярністю у Франції, Італії, Норвегії. Його краще їсти з легким гарніром, запиваючи білим вином.
Копчені морепродукти в домашніх умовах
Думаєте коптити лангустінов самостійно не вийде? Це не так. Навіть якщо у вас немає коптильні, не впадайте у відчай. Для цих цілей підійде звичайне відро і решітка для гриля.
Інгредієнти:
- лангустини – 1 кг;
- будь-які спеції за смаком;
- лимонний сік – 30 мл
Перед тим, як приступити до готування, потрібно спорудити коптильню. Для цього візьміть залізне відро, яке буде не шкода. Проробіть в дні 12 – 15 невеликих отворів.
Зберіть невеликі дрова і тирсу. Ідеально підійдуть фруктові дерева (вишня, яблуня, слива). Дно відра засипте вугіллям і викладіть на нього стружку. Гарненько распалите.
Процес приготування:
- Підготуйте молюсків, видалите панцир і лапки, а голови і хвостики залиште.
- Візьміть невеликі дерев’яні шпажки, нанизайте на них лангустінов в області хвостиків і збризніть тушки лимонним соком.
- На відро покладіть сітку для гриля, в яку опустіть молюсків. Лангустини повинні знаходитися всередині відра.
- Накрийте вашу конструкцію вологою тканиною, щоб не виходив зайвий дим.
- Коптите лангустінов 7 – 10 хвилин.
- Таке незвичайне блюдо стане гарним доповненням до будь-якого пікніка.
Неаполітанська рецепт лангустінов
Не можна не залишити без уваги рецепт неаполітанських лангустінов. Готуються вони в спеціальному соусі на основі вершків.
Необхідні інгредієнти:
- лангустини – 0,5 кг;
- помідори або томатна паста – 400 г;
- нежирні вершки (20 – 25%) – 300 мл;
- часник – 4 зубчики;
- оливкова олія – 30 мл;
- біле вино (краще сухе) – 100 мл;
- спеції та трави за смаком.
Процес приготування:
- У сотейнику розігрійте масло і обсмажте молюсків з кожної сторони по 1 хвилині. Не варто заздалегідь очищати панцир, інакше м’ясо лангустина не буде соковитим.
- Дістаньте морський делікатес, він повинен охолонути.
- В цей час в сотейник, додайте часник і обсмажте його до світло-золотого відтінку.
- З помідорів зніміть шкірку, а м’якоть пропустіть через м’ясорубку. Отриманий склад додайте в сотейник.
- Тушкуйте продукти 5 – 7 хвилин, не забуваючи помішувати.
- Після цього додайте вино, спеції і трави. Зменшіть вогонь, тушкуйте ще 20 хвилин. Кількість соусу має зменшитися в 2 рази.
- Поступово введіть вершки.
- Очистіть лангустінов, додайте їх в соус і туди ж покладіть свіжу зелень.
Як гарнір до страви ідеально підходять спагеті або паста.
Лангустини – морський делікатес. Їх м’ясо дуже ніжне, тому зіпсувати його просто – достатньо перетримати молюска на плиті або на грилі. Поради, які дано у статті, допоможуть уникнути помилок, і сподіваємося, ваші страви будуть такими ж смачними, як у іменитих шеф-кухарів.