Самий простий і швидкий варіант оригінального сніданку – лаваш з сиром на сковороді. Начинку для такої страви можна робити більш різноманітною і цікавою за своїм смаком. Наприклад, додаючи ковбасу, варені яйця та інші інгредієнти.
Лаваш з сиром на сковороді – базовий рецепт
Інгредієнти:
- 1 тонкий лаваш;
- 1 зубчик часнику;
- 1 яйце;
- грам 100 «Голландського» сиру;
- 3 гілочки свіжої петрушки;
- 3 ст. л. среднежирной сметани.
Приготування:
- Сметану змішати з розчавленим часником. При необхідності підсолити.
- Сир крупно потерти. Змішати з рубаною петрушкою.
- Лаваш змастити сметанним соусом. Посипати начинкою з сиру і зелені. Розрізати його на дві частини і кожну згорнути щільним конвертом.
- Вмочити заготовки у збите яйце.
Обсмажити лаваш на будь-якому розігрітому на сковороді жирі з обох боків до рум’яності. Подавати в гарячому вигляді.
З додаванням ковбаси
Інгредієнти:
- 3 лаваша;
- 2 сирих яйця;
- 150 г Моцарели;
- 250 г вареної ковбаси;
- ½ Пучка зеленої цибулі;
- 3 ст. л. сметани;
- 1 ч. л. солодкої гірчиці.
Приготування:
- Крупно потерти сир. Ковбасу нарізати мініатюрними кубиками. Зелень порубати довільно. Змішати компоненти і залити їх сметаною. Додати солодку гірчицю і все добре перемішати.
- В окремому посуді злегка збити вміст сирих яєць з 2 ст. л. води і сіллю.
- Лаваші нарізати широкими смужками. У кожну загорнути по невеликій порції начинки. Скласти заготовки трикутниками.
- Кожну вмочити у збите яйце. Обсмажити з двох сторін на розігрітій чавунній сковорідці.
Готовий лаваш з ковбасою і сиром смачно подавати як холодним, так і теплим.
Варіант приготування з яйцем
Інгредієнти:
- 1 великий вірменський лаваш;
- до 200 грам твердого солоного сиру;
- 1 невеликий пучок свіжої зелені;
- 2 – 3 часникові часточки;
- 1 яйце;
- ½ Ст. класичного майонезу.
Готуємо з яйцем і сиром так:
- Сир дуже дрібно потерти. Таким же чином обробити варене остигле яйце.
- Заправити терті сир і яєчну стружку майонезом. Додати до них роздавлений часник і рубану зелень.
- Отриманою начинкою промазати розгорнутий лаваш і обережно згорнути заготівлю рулетом.
- Розрізати його на дві частини і підрум’янити з кожної сторони на сухій сковорідці. На лаваші повинна з’явитися апетитна скориночка.
- Нарізати готову закуску шматочками і відразу подати в якості перекусу.
Таку закуску можна готувати з яйцем і будь-якими овочами. Наприклад, можна доповнити її болгарським перцем або корейською морквою.
Лаваш з сиром і шинкою
Інгредієнти:
- 2 тонких прямокутних лаваша;
- до 200 грам свинячої шинки;
- ½ Пучка свіжого кропу;
- 100 р «Голландського» сиру;
- 1 сире яйце.
Приготування:
- Шинку порізати мініатюрними кубиками і змішати з тертим сиром.
- Додати в начинку подрібнену зелень. Якщо сир і шинка недостатньо солоні, можна присолити масу за смаком.
- Лаваш розрізати на прямокутники. Кожен – на 3 рівні частини.
- По центру прямокутників викласти невелику кількість начинки і скрутити їх акуратними щільними конвертами.
- У невеликій піалі розбовтати сире яйце і вмочити в ньому кожну заготовку.
Обсмажити лаваш з сиром і шинкою на добре розігрітій чавунній сковорідці з жиром до появи хрусткої скоринки з обох сторін.
З сиром на сковороді
Інгредієнти:
- 3 шт. лаваша;
- грам по 200 бринзи і жирного сиру;
- 1 великий пучок зеленого цибулі й кропу;
- 2 яйця;
- свіжий часник за смаком;
- 1 щіпка меленого перцю;
- шматочок вершкового масла;
- дрібна сіль.
Приготування:
- Бринзу крупно потерти і виделкою, змішати з размятым сиром.
- В начинку відправити сирі яйця, все подрібнену зелень, сіль і перець.
- Лаваш нарізати на великі квадрати. У центр кожного з них покласти частину начинки і скласти заготовки конвертами.
Обсмажити закуску до рум’яної скоринки з обох сторін на розігрітому вершковому маслі.
Хачапурі з лаваша з сиром
Інгредієнти:
- 300 грам тонкого лаваша (3 листа);
- по 150 – 200 грам «Голландського» і «Адигейського» сиру;
- 2 щіпки крупної солі;
- 2 сирих яйця;
- 1 ст. среднежирного кефіру.
Приготування:
- Яйця збити в мисці з сіллю. Влити нехолодну кефір і повторити збивання.
- З лаваша вирізати два кола за розміром сковороди. Один аркуш потрібно залишити цілим і укласти в обрану ємність, щоб виступали краю.
- Залишки лавашів порізати шматочками, викласти в суміш кефіру і яєць.
- У сковороду з основою висипати частина тертого «Голландського» сиру.
- Зверху укласти перше коло. Знову висипати трохи твердого сиру, а також розподілити частину кубиків «Адигейського».
- Далі викласти просочені кефіром і яйцями шматочки лаваша.
- Повторити шар з двох сортів сиру. Закрити продукти виступаючими краями лаваша. Зверху викласти останнє коло.
- Залити все рештою суміші з кефіру і яєць.
Накрити хачапурі на сковороду кришкою і готувати на повільному вогні, поки яєчна маса не загусне, а верхній «корж» не зарум’яниться.
З плавленим продуктом
Інгредієнти:
- 2 тонких лаваша;
- 2 яйця;
- 1 плавлений сирок без добавок;
- 2 ст. л. оливкової майонезу;
- дрібна сіль;
- вершкове масло для обсмажування.
Приготування:
- Плавлений сирок нарізати тонкими пластинками.
- Приготувати кляр з яйця, майонезу і солі.
- Лаваш розділити на квадрати середнього розміру.
- У кожний покласти по кілька тонких пластинок сиру.
- Загорнути заготовки конвертами, занурити в кляр і смажити до рум’яної скоринки.
Смачніше всього закуска виходить при обсмажуванні на розтопленому вершковому маслі.
Вірменський лаваш з сиром на сковороді
Інгредієнти:
- 1 упаковка тонкого вірменського лавашу;
- 3 – 4 пера зеленого цибулі;
- 300 – 350 г сиру «Гауда»;
- 3 варених і 2 сирих яйця;
- 2 ст. л. сметани і стільки ж домашнього майонезу;
- 80 мл молока;
- вершкове масло;
- сіль.
Приготування:
- Варені охолоджені яйця крупно потерти. Змішати їх з рубаним зеленим луком, сметаною і майонезом.
- Додати в начинку весь тертий сир і сіль за смаком.
- Окремо збити молоко з сирими яйцями. Підсолити.
- Лаваші нарізати однаковими квадратами. Кожен заповнити начинкою і згорнути трубочкою.
Обсмажити закуску на сковорідці-гриль з вершковим маслом до зарум’янювання.
Трикутники – простий рецепт на сніданок
Інгредієнти:
- 1 великий лаваш тонкий;
- 150 р «Російського» сиру;
- 60 г різноманітної свіжої зелені;
- 1 щіпка меленої паприки;
- 1 яйце;
- 1,5 ст. л. молока;
- 3 ст. л. сухарній крихти;
- 250 г копченої ковбаси;
- сіль.
Приготування:
- Для начинки змішати рубану зелень, паприку і тертий сир. Ковбасу окремо нарізати кружечками.
- Лаваш розрізати прямокутниками.
- На край кожної заготовки викласти частину сирної начинки і по шматочку копченої ковбаси.
- Загорнути смужки акуратними трикутниками. Начинка повинна бути закрита з усіх боків.
Вмочити трикутники з лаваша в молоко, збите з яйцем. Потім обваляти в сухарях і обсмажити до зарум’янювання.
Така закуска з лаваша з сиром – прекрасний варіант для швидкого перекусу або ґрунтовного сніданку. А ще краще, для вечірніх посиденьок з друзями! Ароматно, ситно, хрустко – загалом, здорово!