Лазанья – 8 рецептів приготування в домашніх умовах
Величезний простір для кулінарних експериментів надає господиням таке блюдо як лазанья. Рецепт приготування в домашніх умовах його опубліковані далі. Це відібрані варіанти з різними складовими – з м’ясом, птицею, овочами, дозволять різноманітити меню.
Класична італійська лазанья з фаршем
За таким рецептом основою для начинки обговорюваного частування стане яловичий фарш. Його береться півкіло. Інші інгредієнти: 14 аркушів тесту, 420 мл томатного соусу, цибулина, 70 г пармезану, півпачки вершкового масла, 2 великі ложки борошна, 4 ст. жирного молока, сіль.
Для приготування соусу на вершковому маслі обсмажується борошно. В отриману масу повільно вливається молоко. Після закипання рідина вариться 12-14 хвилин до загустіння. Можна за смаком посолити її і приправити білим перцем.
Фарш дрібно розминається виделкою і обсмажується з кубиками цибулі. Далі він заливається соусом з томатів і гаситься близько 20 хвилин.
В промаслений форму викладаються шарами листи тесту – соус – начинка з м’яса – тертий пармезан. Вони повторюються, поки не закінчаться продукти. Останній шар вийде сирним.
Лазанья з фаршем запікається в духовій шафі 25 хвилин.
Рецепт приготування з куркою
Це ніжне і просте блюдо готується дуже швидко, а своїм смаком точно порадує і гостей, і домашніх. Інгредієнти: на 12 шматків тіста, 1 ст. жирних вершків, куряча грудка, півпачки вершкового масла, 900 мл молока, 3 великі ложки борошна, 300 г будь-якого твердого сиру і 130 г пармезану, щіпка мускатного горіха, сіль.
Філе птиці вариться в солоній воді і дрібно рубається.
Обидва види сиру труться на крупній тертці.
Курка заливається вершками і гаситься на сковороді до загустіння рідини. Можна відразу масу посолити за смаком.
Для соусу на розтопленому маслі обсмажується борошно (до рум’яного кольору), потім до складових вливається гаряче молоко. Інгредієнти добре розмішують, щоб не з’являлися грудочки.
Соус приправляється сіллю і мускатним горіхом, після чого вариться, поки не загусне.
Форма змащується сумішшю. Далі на неї викладається перший лист тіста. Шари будуть наступними: тісто – курка – два види сиру – соус. Вони повторюються, поки не закінчаться продукти.
Випікається 55 хвилин в дуже жаркій духовці.
Готове блюдо подається з рубаною зеленню.
З додаванням грибів
Можна урізноманітнити традиційний італійський рецепт додаванням печериць. Грибів потрібно взяти півкіло. До складу входить: пачка листів для лазаньї (250 г), 600 г курячого фаршу, цибулина, 380 г твердого сиру, 1 ст. сметани, сіль, 900 мл молока, 4 великі ложки світлої борошна, півпачки якісного вершкового масла.
Курятина відварюється до готовності і ріжеться дрібними шматочками.
Мелкорубленая цибулина пассируется до апетитної золотавості. Далі овоч смажиться вже з тонкими слайсами грибів до готовності останніх.
В окремій сковороді шматочки філе заливаються сметаною. Маса солиться і гаситься 7-8 хвилин.
Для соусу на вершковому маслі обсмажується борошно, потім вливається молоко і суміш нудиться до загустіння.
У форму продукти викладаються в наступному порядку: соус – лист тіста – курка зі сметаною – соус — тертий сир – лист тіста – гриби з цибулею – соус тертий сир.
Останній лист рясно поливається соусом і присипається сиром.
Готується 45 хвилин в жаркому духовому шафі.
Можна подавати лазанью і гарячою, і холодною.
Вегетаріанська лазанья з овочами
Для вегетаріанців існує окремий легкий рецепт обговорюваного страви. Інгредієнти: 6 аркушів тесту, половина баночки маслин без кісточок, морквина, великий болгарський перчик, 2 томата, 160 мл води, 2 великі ложки томатної пасти, сіль, 2 мал. ложки цукрового піску, суміш італійських трав, готовий соус бешамель, 180 г адигейського сиру та 320 г будь-якого твердого.
На розігрітому маслі обсмажується терта морква, брусочки солодкого перцю і кубики помідорів.
Коли овочі досить розм’якшаться, можна їх посолити, підсолодити, залити водою, додати томатну пасту і італійські трави. Маса буде тушкуватися 7-8 хвилин.
Кожен шар тіста змащується соусом, потім поливається овочевою начинкою, присипається сумішшю з двох видів тертого сиру.
Останній з них прикрашається половинками маслин.
Запікається 45 хвилин.
При бажанні можна не обсмажувати томати, а просто нарізати їх тонкими кружечками і викласти поверх овочевої начинки.
Як приготувати з лаваша?
Такий варіант лазаньї можна назвати ледачим. Для начинки береться півкіло змішаного фаршу з свинини і курки. Інші інгредієнти: 3 листа лаваша, ріпчаста цибулина, часник за смаком, склянка жирних вершків, 2 соковитих томатів, 230 г тертого сиру, півпачки вершкового масла, 3 великі ложки світлої борошна, по дрібці італійських трав і мускатного горіха, сіль.
Фарш з кубиками цибулі обсмажуються до апетитної скоринки.
Томати без шкірки ріжуться кубиками і висипаються до м’яса. Туди ж виливається стакан води. Маса тушкується до повного випаровування рідини.
На вершковому маслі обсмажується борошно з подрібненим часником. Туди ж виливаються вершки. Соус готується до загустіння при постійному помішуванні. Далі солиться за смаком і приправляється спеціями.
Сир треться на дрібній тертці.
У форму, змащену соусом, викладається перший лист лаваша. За нього розподіляється начинка, тертий сир і знову соус. Шари повторюються.
Випікається лазанья з лаваша в духовці до рум’яності.
Досить готувати близько півгодини.
З фаршем, помідорами і сиром
Томати додають начинці соковитості. Головне, вибрати стиглі м’ясисті овочі. Інгредієнти: 380 мл вершків, пачка листів для лазаньї (250 г), 90 г пармезану, 60 г вершкового масла, 40 г світлої борошна, щіпка мускатного горіха, сіль, цибулина, 3 помідори, морква, 1,5 ст. води, 370 г м’ясного фаршу.
Спочатку на добре розігрітій олії обсмажують всі подрібнені овочі. Потім вони нудяться вже з размятым виделкою фаршем. Маса заливається водою і гаситься при мінімальному нагріві плити 20 хвилин.
З масла, борошна і вершків готується соус бешамель. Він солиться за смаком і присипається мускатним горіхом.
Сир треться за допомогою великої терки.
Форму обов’язково треба змастити соусом, щоб низ частування не підсихав. Далі шари чергуються в наступному порядку: лист тіста для лазаньї – фарш з овочами – сир – соус. Останній ряд вийде сирним.
Готується 35-45 хвилин при середній температурі нагрівання духовки.
Фарш можна використовувати будь-який, але краще вибирати змішаний з двох видів м’яса.
Рецепт з макаронів з соусом болоньєзе
Для приготування лазаньї можна використовувати навіть звичайні макарони-ріжки. Їх потрібно взяти 270 грам. Інші інгредієнти: 2 репчатых цибулинки, морквина, 680 г фаршу, 2 великі ложки томат-пасти, сіль, 3 помідори, 1 ст. вершків, по дрібці суміші перців і мускатного горіха, 60 г вершкового масла, 160 г твердого сиру.
Для червоного соусу дуже дрібно нарізану цибулю і терта морквина обсмажуються до м’якості. До перерахованих інгредієнтів викладається розім’яту виделкою фарш і трохи окропу. Разом продукти тушкують пару хвилин.
Далі в сковорідку викладаються кубики помідорів без шкірки і паста. Вміст солиться, перчится і гаситься до стану соусу 25 хвилин.
Для білого соусу борошно обсмажується на вершковому маслі і заливається гарячими вершками. У масу всипається мускатний горіх. Суміш нудиться до загустіння.
Макарони відварюють до напівготовності. Перший шар викладається у форму, змащену білим соусом. Зверху відправляється фарш з овочами, знову білий соус і тертий сир. Шари повторюються, поки не закінчаться продукти.
Останнім шаром обов’язково повинен вийти сирний, який у підсумку перетвориться в рум’яну скоринку.
Листи для лазаньї будинку — покроковий рецепт
Щоб не купувати готову основу для обговорюваного страви, можна зробити її самостійно. Інгредієнти: 220 г світлої борошна, малий. ложка солі, 2 курячих яйця, велика ложка оливкової олії.
Зручно використовувати у процесі кухонний комбайн. З його допомогою всі інгредієнти з’єднуються і добре вимішуються 15-17 хвилин.
Маса вийде досить крутий і липким. Вона буде настоюватися в теплі рушником півгодини.
Тісто ділиться на 6 частин, які розкочуються в листи для лазаньї.
Заготовки повинні бути дуже тонкими.
В мультиварці
Навіть «розумна каструля» може бути задіяна в приготуванні такого частування. Інгредієнти: 380 г свино-яловичого фаршу, 2 великі ложки томат-пасти і стільки ж борошна, сіль, 310 мл жирного молока, цибулина, 80 г вершкового масла, упаковка листів для лазаньї, 170 г твердого сиру, щіпка суміші перців і мускатного горіха.
У програмі випічки обсмажується цибуля. Через 5-6 хвилин до нього викладається фарш. Маса перчится і солиться.
До перерахованих продуктів викладаються дрібні кубики помідорів без шкірки. Суміш готується до стану соусу. Далі він переводиться в інший посуд, а чаша пристрою миється.
В тому ж режимі борошно обсмажується на вершковому маслі. В масі не повинно бути грудок. Коли суміш закипить, в неї виливається молоко. Соус приправляється мускатним горіхом. Загустілий продукт можна перелити в інший посуд. Мити чашу не потрібно.
В мультиварку шари страви викладаються в наступному порядку: лист лазаньї – білий соус – суміш овочів і м’яса – тертий сир.
За смаком можна збільшити кількість використовуваного м’яса, зробивши частування ще більш ситним.