Лазанья – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Величезний простір для кулінарних експериментів надає господиням таке блюдо як лазанья. Рецепт приготування в домашніх умовах його опубліковані далі. Це відібрані варіанти з різними складовими – з м’ясом, птицею, овочами, дозволять різноманітити меню.

Класична італійська лазанья з фаршем

За таким рецептом основою для начинки обговорюваного частування стане яловичий фарш. Його береться півкіло. Інші інгредієнти: 14 аркушів тесту, 420 мл томатного соусу, цибулина, 70 г пармезану, півпачки вершкового масла, 2 великі ложки борошна, 4 ст. жирного молока, сіль.

  • Для приготування соусу на вершковому маслі обсмажується борошно. В отриману масу повільно вливається молоко. Після закипання рідина вариться 12-14 хвилин до загустіння. Можна за смаком посолити її і приправити білим перцем.
  • Фарш дрібно розминається виделкою і обсмажується з кубиками цибулі. Далі він заливається соусом з томатів і гаситься близько 20 хвилин.
  • В промаслений форму викладаються шарами листи тесту – соус – начинка з м’яса – тертий пармезан. Вони повторюються, поки не закінчаться продукти. Останній шар вийде сирним.
  • Лазанья з фаршем запікається в духовій шафі 25 хвилин.

    Рецепт приготування з куркою

    Це ніжне і просте блюдо готується дуже швидко, а своїм смаком точно порадує і гостей, і домашніх. Інгредієнти: на 12 шматків тіста, 1 ст. жирних вершків, куряча грудка, півпачки вершкового масла, 900 мл молока, 3 великі ложки борошна, 300 г будь-якого твердого сиру і 130 г пармезану, щіпка мускатного горіха, сіль.

  • Філе птиці вариться в солоній воді і дрібно рубається.
  • Обидва види сиру труться на крупній тертці.
  • Курка заливається вершками і гаситься на сковороді до загустіння рідини. Можна відразу масу посолити за смаком.
  • Для соусу на розтопленому маслі обсмажується борошно (до рум’яного кольору), потім до складових вливається гаряче молоко. Інгредієнти добре розмішують, щоб не з’являлися грудочки.
  • Соус приправляється сіллю і мускатним горіхом, після чого вариться, поки не загусне.
  • Форма змащується сумішшю. Далі на неї викладається перший лист тіста. Шари будуть наступними: тісто – курка – два види сиру – соус. Вони повторюються, поки не закінчаться продукти.
  • Випікається 55 хвилин в дуже жаркій духовці.
  • Готове блюдо подається з рубаною зеленню.

    З додаванням грибів

    Можна урізноманітнити традиційний італійський рецепт додаванням печериць. Грибів потрібно взяти півкіло. До складу входить: пачка листів для лазаньї (250 г), 600 г курячого фаршу, цибулина, 380 г твердого сиру, 1 ст. сметани, сіль, 900 мл молока, 4 великі ложки світлої борошна, півпачки якісного вершкового масла.

    Дивіться також:  Соєве м’ясо – 10 рецептів приготування смачних страв

  • Курятина відварюється до готовності і ріжеться дрібними шматочками.
  • Мелкорубленая цибулина пассируется до апетитної золотавості. Далі овоч смажиться вже з тонкими слайсами грибів до готовності останніх.
  • В окремій сковороді шматочки філе заливаються сметаною. Маса солиться і гаситься 7-8 хвилин.
  • Для соусу на вершковому маслі обсмажується борошно, потім вливається молоко і суміш нудиться до загустіння.
  • У форму продукти викладаються в наступному порядку: соус – лист тіста – курка зі сметаною – соус — тертий сир – лист тіста – гриби з цибулею – соус тертий сир.
  • Останній лист рясно поливається соусом і присипається сиром.
  • Готується 45 хвилин в жаркому духовому шафі.
  • Можна подавати лазанью і гарячою, і холодною.

    Вегетаріанська лазанья з овочами

    Для вегетаріанців існує окремий легкий рецепт обговорюваного страви. Інгредієнти: 6 аркушів тесту, половина баночки маслин без кісточок, морквина, великий болгарський перчик, 2 томата, 160 мл води, 2 великі ложки томатної пасти, сіль, 2 мал. ложки цукрового піску, суміш італійських трав, готовий соус бешамель, 180 г адигейського сиру та 320 г будь-якого твердого.

  • На розігрітому маслі обсмажується терта морква, брусочки солодкого перцю і кубики помідорів.
  • Коли овочі досить розм’якшаться, можна їх посолити, підсолодити, залити водою, додати томатну пасту і італійські трави. Маса буде тушкуватися 7-8 хвилин.
  • Кожен шар тіста змащується соусом, потім поливається овочевою начинкою, присипається сумішшю з двох видів тертого сиру.
  • Останній з них прикрашається половинками маслин.
  • Запікається 45 хвилин.
  • При бажанні можна не обсмажувати томати, а просто нарізати їх тонкими кружечками і викласти поверх овочевої начинки.

    Як приготувати з лаваша?

    Такий варіант лазаньї можна назвати ледачим. Для начинки береться півкіло змішаного фаршу з свинини і курки. Інші інгредієнти: 3 листа лаваша, ріпчаста цибулина, часник за смаком, склянка жирних вершків, 2 соковитих томатів, 230 г тертого сиру, півпачки вершкового масла, 3 великі ложки світлої борошна, по дрібці італійських трав і мускатного горіха, сіль.

    Дивіться також:  Тісто для пельменів та вареників, які не розварюються – 8 ідеальних рецептів у домашніх умовах

  • Фарш з кубиками цибулі обсмажуються до апетитної скоринки.
  • Томати без шкірки ріжуться кубиками і висипаються до м’яса. Туди ж виливається стакан води. Маса тушкується до повного випаровування рідини.
  • На вершковому маслі обсмажується борошно з подрібненим часником. Туди ж виливаються вершки. Соус готується до загустіння при постійному помішуванні. Далі солиться за смаком і приправляється спеціями.
  • Сир треться на дрібній тертці.
  • У форму, змащену соусом, викладається перший лист лаваша. За нього розподіляється начинка, тертий сир і знову соус. Шари повторюються.
  • Випікається лазанья з лаваша в духовці до рум’яності.
  • Досить готувати близько півгодини.

    З фаршем, помідорами і сиром

    Томати додають начинці соковитості. Головне, вибрати стиглі м’ясисті овочі. Інгредієнти: 380 мл вершків, пачка листів для лазаньї (250 г), 90 г пармезану, 60 г вершкового масла, 40 г світлої борошна, щіпка мускатного горіха, сіль, цибулина, 3 помідори, морква, 1,5 ст. води, 370 г м’ясного фаршу.

  • Спочатку на добре розігрітій олії обсмажують всі подрібнені овочі. Потім вони нудяться вже з размятым виделкою фаршем. Маса заливається водою і гаситься при мінімальному нагріві плити 20 хвилин.
  • З масла, борошна і вершків готується соус бешамель. Він солиться за смаком і присипається мускатним горіхом.
  • Сир треться за допомогою великої терки.
  • Форму обов’язково треба змастити соусом, щоб низ частування не підсихав. Далі шари чергуються в наступному порядку: лист тіста для лазаньї – фарш з овочами – сир – соус. Останній ряд вийде сирним.
  • Готується 35-45 хвилин при середній температурі нагрівання духовки.
  • Фарш можна використовувати будь-який, але краще вибирати змішаний з двох видів м’яса.

    Рецепт з макаронів з соусом болоньєзе

    Для приготування лазаньї можна використовувати навіть звичайні макарони-ріжки. Їх потрібно взяти 270 грам. Інші інгредієнти: 2 репчатых цибулинки, морквина, 680 г фаршу, 2 великі ложки томат-пасти, сіль, 3 помідори, 1 ст. вершків, по дрібці суміші перців і мускатного горіха, 60 г вершкового масла, 160 г твердого сиру.

  • Для червоного соусу дуже дрібно нарізану цибулю і терта морквина обсмажуються до м’якості. До перерахованих інгредієнтів викладається розім’яту виделкою фарш і трохи окропу. Разом продукти тушкують пару хвилин.
  • Далі в сковорідку викладаються кубики помідорів без шкірки і паста. Вміст солиться, перчится і гаситься до стану соусу 25 хвилин.
  • Для білого соусу борошно обсмажується на вершковому маслі і заливається гарячими вершками. У масу всипається мускатний горіх. Суміш нудиться до загустіння.
  • Макарони відварюють до напівготовності. Перший шар викладається у форму, змащену білим соусом. Зверху відправляється фарш з овочами, знову білий соус і тертий сир. Шари повторюються, поки не закінчаться продукти.
  • Запікається 35 хвилин.
  • Дивіться також:  Фарширований перець – 10 рецептів на будь-який смак

    Останнім шаром обов’язково повинен вийти сирний, який у підсумку перетвориться в рум’яну скоринку.

    Листи для лазаньї будинку — покроковий рецепт

    Щоб не купувати готову основу для обговорюваного страви, можна зробити її самостійно. Інгредієнти: 220 г світлої борошна, малий. ложка солі, 2 курячих яйця, велика ложка оливкової олії.

  • Зручно використовувати у процесі кухонний комбайн. З його допомогою всі інгредієнти з’єднуються і добре вимішуються 15-17 хвилин.
  • Маса вийде досить крутий і липким. Вона буде настоюватися в теплі рушником півгодини.
  • Тісто ділиться на 6 частин, які розкочуються в листи для лазаньї.
  • Заготовки повинні бути дуже тонкими.

    В мультиварці

    Навіть «розумна каструля» може бути задіяна в приготуванні такого частування. Інгредієнти: 380 г свино-яловичого фаршу, 2 великі ложки томат-пасти і стільки ж борошна, сіль, 310 мл жирного молока, цибулина, 80 г вершкового масла, упаковка листів для лазаньї, 170 г твердого сиру, щіпка суміші перців і мускатного горіха.

  • У програмі випічки обсмажується цибуля. Через 5-6 хвилин до нього викладається фарш. Маса перчится і солиться.
  • До перерахованих продуктів викладаються дрібні кубики помідорів без шкірки. Суміш готується до стану соусу. Далі він переводиться в інший посуд, а чаша пристрою миється.
  • В тому ж режимі борошно обсмажується на вершковому маслі. В масі не повинно бути грудок. Коли суміш закипить, в неї виливається молоко. Соус приправляється мускатним горіхом. Загустілий продукт можна перелити в інший посуд. Мити чашу не потрібно.
  • В мультиварку шари страви викладаються в наступному порядку: лист лазаньї – білий соус – суміш овочів і м’яса – тертий сир.
  • За смаком можна збільшити кількість використовуваного м’яса, зробивши частування ще більш ситним.

    Прокрутка до верху