Лазанья, приготовлена з нуля в умовах домашньої кухні, потребує багато сил і терпіння. Але кожна хвилина окупиться в той момент, коли рецептори вловлять незрівнянний смак ідеально виконаного страви. Пропонуємо починати з класики – лазаньї «Болоньєзе»: пасти з ароматною, ситної начинкою, доповненої овочами, соусом і м’ясними складовими.
Лазанья проста «Болоньєзе» з фаршем
Список продуктів, які необхідно придбати, досить великий.
Болоньєзе зажадає:
- 700 г фаршу;
- 150 г цибулі;
- 3 зубчики часнику;
- 4 свіжих томата;
- на смак визначаємо кількість зелені, чорного перцю і солі.
Бешамель включає:
- 100 г масла вершкового;
- 900 мл молока;
- 100 г борошна;
- спеції на смак.
Основний склад:
- листів пасти – 12 шт.;
- твердого сиру – 300 р.
Лазанья з фаршем «Болоньєзе» готується наступним чином:
- Перетворюємо томати в пюре, перетираючи їх через тертку або подрібнюючи в блендері.
- Коренеплоди пасеруємо.
- Фарш відправляємо до коренеплодів, розділяючи лопаткою, тушкуємо з додаванням томатного пюре: 10 хвилин під кришкою на помірному вогні.
- Зелень відправляємо в сковороду тільки при виключенні вогню.
Даємо потомитися під закритою кришкою без температурного впливу, а поки приступимо до «Бешамель»:
- Розтоплюємо масло і починаємо поступово вводити борошно.
- Слідом – молоко: воно обов’язково повинно бути гарячим.
- Не перестаючи перемішувати, тушкуємо на повільному вогні. Соус повинен «сповзати» з ложки: відокремлюємо 1/3 від усього обсягу.
- Решту змішуємо з Болоньєзе.
Як слід відварювати листи пасти:
- Листи необхідно проварити в декількох літрах води з сіллю.
- Після закінчення трьох хвилин лист занурюємо в прохолодну воду.
Приступимо до формування лазаньї «Болоньєзе» з соусом Бешамель:
- Частиною суміші з двох соусів промазуємо форму.
- Прикриваємо всі кількома листами пасти.
- Слідом – соус, сир.
- Повторюємо до тих пір, поки все, що було підготовлено, не закінчиться. Останній шар – паста під соусом Бешамель.
180°С і трохи менше години очікування: і ви зможете насолодитися чарівним смаком.
Сир, частина якого також необхідно відкласти в сторону до його години, посипаємо за 10 хвилин до закінчення процесу приготування.
Рада. Не слід розрізати лазанью, ледве діставши її з духовки: почекайте 15 хвилин – і приступайте. Так страва стане ще смачніше і соковитою, а порції вийдуть більш акуратними.
Класичне виконання з соусом «Бешамель»
Класичний рецепт вимагає замішування і розкачування домашньої пасти, тому зробимо акцент саме на цьому нюансі.
Матеріал розбитий на 4 пункти, що включають створення складових лазаньї:
- паста;
- болоньєзе;
- бешамель;
- з’єднання інгредієнтів і випікання.
Пункт №1: листи лазаньї.
Візьмемо:
- 600 г борошна;
- 3 яйця;
- 100 мл води;
- 50 мл оливкової олії;
- сіль.
Всього 10 кроків доведеться зробити, щоб приготувати листи:
- Висипаємо борошно гіркою на стіл, або розміщуємо в глибокій мисці – робимо посередині «кратер». Навіщо робити поглиблення? Його краю допоможуть утримати яйця і солону воду при змішуванні їх з борошном.
- З допомогою виделки, від країв до середини починаємо змішування.
- Коли вода повністю з’єднається з борошном, додаємо масло.
- За допомогою тієї ж вилки вимішуємо тісто до утворення загальної маси.
- Коли вилка перестане справлятися, приступаємо до ручного вымешиванию. Тісто має стати еластичним і пружним. І ні в якому разі не повинно прилипати до рук. До стану «готовності» доводимо тісто протягом 30 хвилин: воно має відлежатися.
- Після закінчення півгодини порційно розкачуємо тісто в пластини завтовшки не більше 2-3 мм.
- Нарізаємо листи на смужки: розмір вибирайте в залежності від розмірів форми. Але пам’ятаємо: шар не повинен складатися з одного великого аркуша лазаньї – 2-3 в ряд.
- Щоб листи не злипалися, викладаємо їх на обробну дошку, на відстані один від одного, відокремлюючи кожен шар від попереднього харчовою плівкою.
Пункти №2 і №3: соус Болоньєзе і Бешамель можна приготувати за рецептами, представленим раніше.
Пункт №4: приступимо до складання.
Щоб зробити лазанью за класичним рецептом також підготуємо:
- болгарський перець (дрібно порубаний і бажано без шкірки) – 1 шт.;
- сир – 200 р.
Приступаємо:
- На поверхню, де буде запікатися лазанья, викладаємо соус бешамель – тільки його невелику частину. Розподіляємо по поверхні.
- Слідом акуратно не роблячи проміжків, але і не викладаючи внапуск – пасту.
- Поверх листів – соус болоньєзе для лазаньї, болгарський перець і тертий сир.
- Робимо не менше 4 повторів шарів. Верх промазуємо бешамель.
- Тертий сир можна посипати як перед запіканням, так і за 10 хвилин до закінчення приготування.
- Готуємо при 200°С – 40 хвилин.
Італійське блюдо з грибами
Ще один безпрограшний варіант приготування м’ясної лазаньї. Тільки на цей раз з додаванням грибів.
«Болоньєзе» робимо:
- фарш – 500 г;
- печериць – 300 г;
- лука;
- моркви;
- часнику – кілька зубчиків;
- 400 г томатів у власному соку;
- томатної пасти – 30 г;
- олії оливкової – 35 мл;
- спецій – базилік, орегано.
«Бешамель»:
- молоко – 750 мл;
- масло вершкове – 80 г;
- борошно – 50 р;
- спеції, серед яких мускатний горіх.
Крім зазначеного також підготуємо:
- листи лазаньї: сухе – 250 г, свіжі – 400-500 г;
- сир – 350 г (ідеальна суміш твердого сиру або моцарелли з пармезаном).
Почнемо робити лазанью:
1. Болоньєзе.
- Коренеплоди подрібнюємо і обсмажуємо в рослинному маслі.
- Туди ж відправляємо гриби і рубаний часник.
- Додаємо фарш – тушкуємо 5 хвилин.
- Слідом – інгредієнти з томатными складовими і спеції.
- Доводимо до кипіння і витримуємо на вогні ще 5 хвилин.
2. Бешамель.
- Вершкове масло викладаємо в сотейник – розтоплюємо.
- Всипаємо борошно – обсмажуємо.
- Молоко додаємо, не перестаючи перемішувати вміст сотейника.
- Приправляємо, не забуваючи про мелений горіх, – він один з важливих складових традиційного смаку Бешамель.
- Уварюють до загусання.
3. Відварюємо листи лазаньї. Натираємо сир.
4. Збираємо лазанью стандартним способом і випікаємо при 180°С – 45 хвилин.
Готуйте, дивуйте і насолоджуйтеся незрівнянним смаком.
Лазанья «Болоньєзе» з м’ясним рагу
М’ясна лазанья обов’язково готується з попереднім готуванням м’ясної основи – у наступному рецепті будемо готувати рагу з додаванням овочів.
Візьмемо:
- 400 г фаршу;
- 1 моркву і цибулину;
- 2 стебла селери;
- 50 г борошна;
- 900 мл молока;
- 70 г томатної пасти;
- 80 г сиру;
- 200 мл червоного сухого вина;
- 75 мл оливкової олії;
- спеції за смаком;
- сухі листи лазаньї.
Лазанья готується наступним способом:
1. М’ясне рагу з овочами робимо так:
- Овочі нарізаємо кубиками, потім обсмажуємо в олії.
- Додаємо до них фарш обсмажуємо.
- Слідом – томатну пасту і сухе вино. Тушкуємо 20 хвилин з додаванням спецій.
2. Робимо Бешамель на основі вершкового масла, молока, борошна, спецій і сиру:
- Масло доводимо до стану плинності на плиті. Відправляємо туди борошно. Вливаємо молоко. Приправляємо.
- Сир перетираємо і викладаємо в соус.
- Знову прогріваємо, добре вимішуючи.
3. Відваривши листи лазаньї, збираємо блюдо, чергуючи шари: Бешамель, паста, паста, соус і т. д.
4. 45 хвилин при 180°С – і лазанья готова.
Рецепт від Іллі Лазерсона
А тепер рецепт, перевірений на очах мільйонів телеглядачів: спосіб приготування лазаньї від Іллі Лазерсона.
Для м’ясної основи:
- 600 г фаршу;
- 50 мл оливкової олії;
- морква;
- цибуля;
- 100 г кореня селери;
- 3 зубка часнику;
- від 250 мл сухого червоного вина;
- 150 г томатної пасти.
Для Бешамель:
- 75 мл масла вершкового;
- 525 мл молока;
- ч. л. мускатного горіха;
- трохи сухого цибулі;
- 100 г тертого пармезану.
Рагу робимо наступним чином:
- В першу чергу обсмажуємо цибулю.
- Слідом – моркву і селеру.
- Додавши фарш, смажимо 5 хвилин.
- Беремо трохи води і разом з пастою додаємо в сотейник. Вливаємо Вино пропорційно, помічаючи, що раніше додана рідина вже випарувалася: в такому темпі тушкуємо 1-2 години.
Бешамель готуємо традиційним способом – в цьому Ілля Лазерсон не став вводити нічого нового. На фінальному етапі додати тертий сир.
Робимо лазанью:
- Викладаємо листи – не відварюємо. Використання не відварених листів – перший секрет від Лазерсона. Викладаємо, не допускаючи пропусків, але і не роблячи внапуск. За рецептом листи можна і навіть потрібно ламати, дотримуючись вигини форми для запікання.
- Шаруватість – обов’язкова умова лазаньї, що йде нарівні з незмінністю першого шару, в якості якого виступає соус Бешамель. Останні листи просто промазуємо Бешамель без присипки сиром.
Запікаємо при 160°С 40 хвилин.
З курячим фаршем
Лазанью можна готувати з будь-яким фаршем. Головне вибирати середню жирність. Так, наприклад, використовуючи курячий фарш, але не варто робити його з курячої грудки. Краще взяти м’ясо з різних частин курки і прокрутити. У цьому випадку лазанья з курячим фаршем вийде особливо смачною і соковитою.