Лазанья рецепт з фаршем в духовці – 9 рецептів

Рецепт апетитною лазаньї, приготовленої з фаршем в духовці, освоює все більше господинь. Блюдо цінують за ситність, а поєднання тонкого тіста, м’яса і сиру, які буквально живуть під соусом бешамель, можна назвати ідеальним. Варіацій лазаньї існує безліч, і кожна може називатися самою смачною та оригінальною. Пропонуємо добірку найбільш популярних рецептів лазаньї з фаршем в духовці.

Класична лазанья з фаршем в духовці

Лазанью називають кулінарним конструктором: переслаивать плоскі листи пасти можна чим завгодно: сиром, шпинатом, шинкою, стеблами селери і навіть рибою – і, повірте, кожен варіант чудовий по-своєму. Класичної лазаньєю вважає блюдо з трьох головних компонентів: фаршу, плоских листя пасти і соусу бешамель.

Нам знадобляться:

  • листи лазаньї (готові);
  • яловичий (курячий, свинячий) фарш – 500 г;
  • томати у власному соку — банку;
  • борошно – 3 ст. л;
  • молоко – 300 мл;
  • вершкове масло – 100 г;
  • пармезан – 300 г;
  • сіль, спеції за смаком.

Листи для лазаньї, звичайно, можна приготувати вдома: тоді вам доведеться викачувати тісто для локшини до 2 мм, а потім різати на акуратні пластинки. Але навіщо витрачати час, якщо зараз легко купити готовий набір пластин за прийнятною ціною. Головне – прочитати інструкцію з приготування: деякі аркуші попередньо відварюють, а є ті, що готуються сухими.

Діємо так:

  • Фарш злегка обсмажуємо на сильному вогні.
  • Помідори очищаємо від шкірки і блендером перетворюємо на пюре.
  • Підігріваємо Молоко, додаємо борошно, мускатний горіх і вершкове масло. Варимо до тих пір, поки соус не загусне.
  • На дно прозорої форми викладаємо листи пасти, поливаємо соусом бешамель.
  • На пластини викладаємо обсмажений фарш, пюре з томатів, знову рясно змащуємо все соусом.
  • Посипаємо тертим пармезаном.
  • Повторюємо шар листів, фаршу, томатів.
  • Перекладаємо шари поки листи не закінчаться.
  • У звичайному варіанті їх чотири. П’ятим шаром завжди йде «фінішний» пласт тіста.

Останнім шаром будуть сухі листи. Їх поливаємо соусом, посипаємо тертим сиром, відправляємо в розігріту духовку. Лазанья готується протягом 40 хвилин. Готове блюдо виглядає дуже апетитно – це золотиста запіканка, виливає аромати м’яса, сиру, спецій, вона дуже соковита і смачна в теплому вигляді. Їдять лазанью з теплим цибульним хлібом і легкими ігристим винами.

Ідеальна спеція – зелений або фіолетовий базилік, без яких в Італії просто не уявляють блюдо з пастою.

Дивіться також:  Відбивні зі свинини — 16 рецептів приготування

З додаванням грибів

В один з шарів можна додати гриби – печериці, гливи, морожені опеньки, маслюки, білі гриби. Якщо ви вибрали печериці, то їх слід розрізати на тонкі скибки, злегка обсмажити на вершковому маслі. Інші гриби ріжемо на шматочки і обсмажуємо з цибулею, поки не випарується вся волога.

Лазанью робимо за класичним рецептом, але в один шар замість м’яса додаємо гриби, їх посипаємо сиром: при запіканні він розплавиться, надавши чудову текстуру грибного шару, і смак – всієї запіканці. Лазанью готують 40 хвилин і розрізають, давши їй трохи охолонути.

З курячим фаршем

Лазанья з курячим фаршем виходить більш ніжною, соковитою не настільки калорійною як та, що готують класичним способом. Знизити калорійність можна, якщо не використовувати бешамель, який сам є калорійною «бомбою», а замість нього заливати листи нежирними вершками з ложкою томатної пасти. Сир можна взяти дієтичний, наприклад, виду «Ольтермани», або будь-який інший на ваш смак.

В цілому ж лазанья готується також, як і в базовому рецепті, выпекаясь 40 хвилин при 180 градусах.

З помідорами і сиром

Поєднання томатів, базиліка, часнику, і декількох видів сирів вважається класичним – смак ніколи не набридне, а страва легко прикрасить будь-який святковий стіл.

Для приготування знадобляться листи лазаньї, оливкова олія, часник (3-4 зубчики), 2 банки томатів у власному соку, кілька видів по 200 г сиру – рікотта, моцарелла, fontina, і пармезан (можна замінити фонтину на будь-який доступний вам вид сиру).

Помідори ріжемо на часточки, зубчики часнику розчавити. На оливковій олії обсмажимо часник до золотисто-коричневого кольору. Приберемо часник (він просто повинен передати олії свій аромат і смак), додамо спеції, томати, трохи згасимо.

У форму викладаємо листи, поливаємо томатним соусом, посипаємо тертим сиром. Повторюємо шари, промазуючи кожен томатами та сиром. Верхній шар поливаємо соусом, посипаємо сиром, після чого відправляємо блюдо в духовку. Запікаємо 40 хвилин при температурі 180 градусів.

Перед подачею лазанья повинна трохи охолонути, інакше її важко буде різати на акуратні шматочки.

Подаємо з тонкими багетами і салатом зі свіжих овочів.

З макаронів з соусом Болоньєзе

Можна приготувати лазанью, але замість аркушів візьмемо будь-які макарони, які варять до напівготовності. Головне, щоб вони були якісними, з твердих сортів пшениці. Підійдуть ріжки, трубочки, товста вермішель – на ваше розсуду.

Дивіться також:  Кольорова капуста, запечена в духовці з сиром – 7 рецептів

Дотримуємося рекомендацій і збираємо незвичайну лазанью!

  • З фаршу, томатів, спецій варимо густий соус Болоньєзе.
  • Відварені напівсирі макарони викладаємо на дно форми.
  • Зверху заливаємо соусом Болоньєзе.
  • Посипаємо сиром.
  • Повторюємо шари два-три рази.
  • Останній шар рясно посипаємо тертим сиром.
  • Запікаємо в духовці 15-20 хвилин.
  • Подаємо, акуратно розрізаючи запіканку на порції.

Їмо з теплими білими булочками, посипані кунжутом, запиваємо морсом з журавлини, або ігристим вином.

Для цієї страви макарони обов’язково промивати проточною водою: інакше вони злипнутися.

Як приготувати з лаваша в духовці?

Цікава і економічна версія виходить, якщо використовувати тонкий лаваш. Лазанья з лаваша з фаршем готується за лічені хвилини, а смак напрочуд схожий з класичним варіантом. Готується вона швидше: лаваш не вимагає тривалої термічної обробки. Бешамель готувати не обов’язково: досить переслаивать листи лаваша, начиняючи фаршем, поливаючи невеликою кількістю соусу зі сметани, вершків, томатної пасти (в пропорції 1:1:3).

За основу візьмемо базовий рецепт. Використовуємо замість традиційних листів лаваш, і чергуємо шари м’яса і фаршу. Останнім шаром буде сир і тонка сіточка з соусу, щоб сир не підгорів. Фарш бажано обсмажити до повної готовності і тоді страва буде готова буквально через 20 хвилин. Запікати будемо при температурі 220 градусів.

Лазанья з кабачків з фаршем

Ще краще (і вже точно корисніше) замінити пасту корисними низькокалорійними кабачками. Лазанья з кабачків готується швидко, а з’їдається ще швидше.

Дотримуємося рекомендацій і готуємо!

  • Кабачки (молочної стиглості) нарізаємо на тонкі пластинки.
  • Фарш обсмажуємо з мінімумом масла на сковорідці.
  • Додамо туди цибулю, моркву, прованські трави.
  • В окремому посуді змішуємо склянку вершків зі столовою ложкою томатної пасти.
  • Вогнетривку Форму змажемо рослинним маслом.
  • Викладемо шарами кабачки, фарш, сир, повторюючи шари 2 рази.
  • Кожен шар поливаємо соусом.
  • Останній шар рясно посипаємо сиром.
  • Ставимо в духовку на 200 градусів.
  • Випікаємо до готовності 30-35 хвилин.

Про готовність сигналізує чудовий аромат, що виділяє суміш овочів, м’яса, сиру, соусу. Зверху повинна бути скоринка, яка починає ламатися, відкриваючи ніжну начинку. Для того щоб лазанья не розвалювалася, її потрібно остудити і злегка охолодити. Подаємо страву з охолодженим білим вином, хлібом, і смакуємо кожен шматочок.

Дивіться також:  Ледачі пиріжки – 7 простих рецептів

Замість жирного сиру можна використовувати дієтичну варіацію: підійде спеціальний сорт «Ольтермани» жирністю 20%.

Під соусом Бешамель

Лазанья під соусом «Бешамель» вважається класичною. Готують соус окремо, і поливають листи поки він гарячий. Готувати соус можна на основі молока або вершків, але обов’язково приправляти його дрібкою мускатного горіха. Якщо соус вийшов дуже густий, його легко розбавити гарячим молоком, довівши до потрібної консистенції.

Лазанья під соусом бешамель може бути виготовлена з будь-яким фаршем: овочевих, грибних, м’ясних і навіть рибним – це особливе поєднання для всіх, хто любить морепродукти.

З рибним фаршем в духовці

Лазанья з рибним фаршем, або по-іншому морська лазанья, звучить на італійському, як музика – lasagna di mare. На смак блюдо теж просто пісенька – поєднання пасти, риби, соусу і пармезану божественно смачно, і perfettamente (прекрасно) поєднується з легкими білими винами. Але риба повинна бути благородних сортів – зразок лосося, форелі, тріски. Інакше смак буде безнадійно зіпсований.

Для приготування нам знадобляться:

  • фарш червоної риби (або гарною білою) – 500 р.
  • цибулина – 1 шт.;
  • стебло селери – 1 шт.;
  • листи лазаньї -упаковка;
  • томати у власному соку – 1 банка;
  • молоко – 300 мл;
  • борошно – 2 ст. л.;
  • мускатний горіх – щіпка;
  • пармезан – 300 г;
  • суміш італійських спецій за смаком.

Рибний фарш трохи обсмажуємо з цибулею, морквою і кільцями стебла селери. З борошна, молока, мускату готуємо легку версію соусу «бешамель». На аркуші викладаємо фарш, заливаємо соусом, викладаємо томати у власному соку, розрізані на половинки (серцевина повинна «дивитися» на аркуші), посипаємо тертим пармезаном.

Повторюємо шари поки листя не закінчаться. Останній шар рясно поливаємо соусом, посипаємо пармезаном. Форму відправляємо в духовку, де лазанья буде готуватися 40 хвилин при 180-200 градусах. Блюдо виходить соковитим, ніжним, нежирним, а прикрасити його можна молодий руколою або просто гілочками базиліка.

Якщо простежити за тенденцією, то лазанья, незважаючи на італійське походження, стрімко завойовує світ. Універсальність, можливість експериментувати, міняти компоненти і пропорції за смаком перетворюють її в улюблене інтернаціональне ласощі. Пробуйте різні варіанти.

Прокрутка до верху