Лазанья з куркою здавна вважається національною їжею Італії. Вона являє собою страву, де чергуються шари тіста з начинкою, яка покривається соусом (зазвичай це бешамель). Блюдо широко відомо не тільки в країнах Європи, але і в Азії, і навіть в Америці. Приготувати лазанью не так вже й важко, як здається на перший погляд, головне, запастися терпінням, знайти доступний, грамотно поданий рецепт і придбати якісні продукти. Ваші гості і домашні будуть у захваті!
Класична лазанья з куркою
Класичний рецепт приготування цієї страви простий, не вимагає додавання додаткових інгредієнтів, а його смак залишається незмінно вишуканим довгі роки.
Компоненти:
- 10 листів лазаньї;
- 1 заздалегідь відварена грудинка;
- 0,2 л вершків;
- 0,5 кг в сумі Моцарели і Пармезану;
- 1 л молока;
- 0,1 кг масла вершкового;
- 50 г борошна;
- 1 яйце;
- щіпка мускатного горіха меленого;
- спеції.
Приготування:
- Грудинку нарізаємо соломкою, пасеруємо на рослинній олії, а потім тушкуємо в вершках. Щоб приготувати оригінальне італійське блюдо, використовуйте тільки оливкове масло.
- Вершкове масло потрібно розтопити і змішати з борошном, при цьому помішуючи. Наливаємо сюди ж молоко, насипаємо трохи меленого мускатного горіха і варимо до загустіння. В кінці потрібно додавати яйце.
- Листя лазаньї, згідно інструкції на упаковці, слід відварити або замочити у воді.
- Дно форми для запікання змащуємо соусом, викладаємо листи, на них – курку в сметані, потім – бешамель і так далі.
- Останній шар змащуємо соусом і затираємо сумішшю сирів. Запікати страву слід при 200 º с півгодини.
З додаванням грибів
Лазанья з куркою і грибами ще смачніше й пахучіше класичної, але таке блюдо небажано подавати дітям, оскільки гриби важкі для їх слабкої системи травлення. Зате цю лазанью оцінять ваші дорослі гості, і дружній обід пройде відмінно.
Компоненти:
- 12 листів лазаньї;
- 1 відварна грудинка;
- 0,3 кг печериць;
- 0,25 л вершків;
- 0,25 кг Моцарели;
- 0,25 кг Пармезану;
- 1 л молока;
- 0,1 кг масла вершкового;
- 50 г борошна;
- 1 яйце;
- спеції.
Приготування:
- Гриби нарізаємо пластинками.
- Грудинку слід порізати у вигляді соломки, потім обсмажити разом з печерицями на рослинній олії і протушкувати в вершках.
- Вершкове масло розтоплюємо і змішуємо з борошном. В цей склад наливаємо молоко і при цьому безперервно його помішуємо. Заправляємо отриману суміш мускатним горіхом і варимо, поки вона не загусне. Нарешті, акуратно вмішуємо в соус яйце.
- Листя лазаньї готуємо згідно інструкції, зазначеної на упаковці.
- Дно дека потрібно змастити соусом, потім викласти листи лазаньї, начинку, знову соус і продовжувати так, поки не закінчаться продукти.
- Останній шар слід змастити бешамелем, затерти Моцарелою і Пармезаном. Запікаємо при 200 º с півгодини.
Будьте уважні до способу підготовки листів лазаньї. Одні вимагають попередньої варіння, інші — замочування, а треті можна одразу викладати на деко.
Простий рецепт з лаваша
Лазанья з лаваша з куркою – це спрощений домашній рецепт, який виконується досить швидко. Лаваш можна купити практично в кожному продуктовому магазині, тому труднощів з набором продуктів не виникає.
Компоненти:
- 4 листа лаваша;
- 0,5 кг курячого фаршу;
- 1 цибуля;
- 0,25 кг Пармезану;
- 0,2 кг Моцарели;
- 0,3 л молока;
- 0,1 кг масла вершкового;
- 50 г борошна;
- спеції.
Приготування:
- Порізану цибулю пасеруємо разом з фаршем, додаємо спеції.
- Борошно підсмажуємо до золотистого відтінку, вливаємо до неї розтоплене масло, потім – молоко, помішуємо і знімаємо з вогню.
- Пармезан натираємо на тертці, Моцарелу подрібнюємо у вигляді пластинок.
- Лаваш ріжемо однакового розміру прямокутниками.
- Форму для запікання промасливаем, викладаємо перший прямокутник, змащуємо його соусом, додаємо начинку, знову розподіляємо соус, укладаємо другий лист, соус, Моцарелу, начинку… і продовжуємо так само, поки не закінчаться продукти.
- Останній лист лавашу змащуємо соусом і затираємо Пармезаном. Випікати таку конструкцію слід півгодини при 200 º с.
Дієтична лазанья з курячим філе
Така їжа корисна і не завдасть шкоди організму. Дієтичну лазанью можна вживати дітям і дорослим, а її смак неймовірний, чим не може похвалитися більшість страв для дієтичного столу.
Компоненти:
- 10 листів лазаньї;
- 1 відварна грудинка;
- 0,2 кг печериць;
- 1 морква;
- 1 цибуля;
- 0,3 л кефіру;
- 2 зубки часнику;
- 0,25 кг Моцарели;
- 50 г сметани;
- спеції.
Приготування:
- Грудинку відварюємо, заправляємо в міру спеціями і обсмажуємо.
- Очищені овочі та гриби також подрібнюємо і пасеруємо.
- Готуємо з кефіру, сметани і часнику соус. Часник має бути видавленим через чеснокодавку.
- На деко викладаємо два листи лазаньї, на них – овочі і соус. Повторюємо 4 рази. Останній шар затираємо сиром.
- Випікаємо півгодини при 180 º с.
Зі шпинатом і селерою
Лазанья з куркою, шпинатом і селерою дуже незвичайна. Неординарне поєднання продуктів робить свою справу і лазанья має прекрасний смак. Шпинат надає страві неймовірну ніжність, а селера створює божественний аромат.
Компоненти:
- 10 листів лазаньї;
- 1 кг курячого фаршу;
- 1 цибуля;
- 1 морква;
- 1 селера;
- 0,1 л сухого червоного вина;
- пучок шпинату;
- 0,2 кг масла вершкового;
- 100 г борошна;
- 1 стакан молока;
- базилік, спеції.
Приготування:
- Пасеруємо подрібнену моркву, цибулю і селеру. Додаємо до овочів фарш, приправляємо спеціями, вливаємо вино і тушкуємо близько години.
- Масло розтоплюємо, насипаємо в нього борошно і тоненькою цівкою вливаємо молоко. Коли склад загусне, викладаємо в нього подрібнений шпинат і спеції.
- Готуємо листя, як зазначено на упаковці. Викладаємо лазанью, начинку і соус по черзі.
- В завершення процесу промазуємо лазанью густо соусом і випікаємо півгодини при 180 º с.
Варіант з помідорами
Лазанья з куркою і помідорами надзвичайно соковита, завдяки овочів. Така страва обов’язково здивує ваших гостей вишуканим смаком.
Компоненти:
- 10 листів лазаньї;
- 1 відварна грудинка;
- 4 помідора;
- 0,2 л вершків;
- 0,3 кг сиру;
- 1 л молока;
- 0,1 кг масла вершкового;
- 2 ст. л. борошна;
- спеції.
Приготування:
- Грудинку подрібнюємо, обсмажуємо і потім тушкуємо в вершках.
- Масло розпускаємо на гарячій сковороді, насипаємо в нього борошно, вливаємо молоко і варимо до загустіння.
- Листя лазаньї готуємо, чітко дотримуючись інструкції.
- Дно ємності для запікання змащуємо соусом, викладаємо на нього листя лазаньї, потім курку, помідори кільцями і так по колу.
- Останній шар продуктів змащуємо соусом і затираємо твердим сиром. Запікаємо при 180 º с півгодини.
Лазанья з куркою і кабачками
Лазанья з куркою і кабачками дуже смачна і оригінальна. Неймовірне поєднання продуктів у страві дивує ніжним смаком.
Компоненти:
- 10 листів лазаньї;
- 0,3 кг грудинки;
- 1 червоний перець;
- 1 цибуля;
- 1 кабачок;
- 0,3 кг Моцарели;
- спеції;
- 1 ст. л борошна;
- 50 г вершкового масла;
- 0,5 л молока;
- 0,1 кг будь-якого тертого сиру.
Приготування:
- Нагріваємо в сотейнику молоко з маслом, додаємо до них потроху заздалегідь обсмажене борошно, сир та спеції. Варимо соус близько п’яти хвилин.
- М’ясо відварюємо і перемелюємо будь-яким зручним способом. Овочі нарізаємо кругляком.
- Моцарелу кришимо, як зручно.
- Змащуємо перший лист соусом, кладемо на нього фарш, овочі і знову промазуємо соусом. Повторюємо, поки не витратимо всі продукти. Останній шар формуємо з овочів, покриваємо Моцарелою і випікаємо півгодини.
З цибулею-порей та арахісом
Поєднання цибулі-порею з арахісом рідко використовується в національної італійської кухні. І тим не менш тандем цих інгредієнтів заворожує своєю вишуканою пікантністю.
Компоненти:
- 10 листів лазаньї;
- 1 заздалегідь відварена грудинка;
- 1 цибуля-порей;
- 0,1 кг арахісу;
- 3 перцю-чилі;
- 2 помідори;
- 0,1 л сухого вина;
- 5 зубків часнику;
- 0,3 кг сиру Чеддер;
- 1 л молока;
- 50 г борошна;
- 0,1 л оливкової олії;
- спеції.
Приготування:
- У сотейнику розігріваємо олію, додаємо в нього подрібнені порей, чилі і часник.
- Наливаємо до овочів вино і выпариваем його 3 хвилини. Вводимо борошно, потім молоко, спеції та майже весь натертий сир. Відставляємо.
- Відварену грудинку, арахіс і помідори подрібнюємо. Листя готуємо згідно інструкції.
- Намазуємо деко соусом, з нього розподіляємо тісто, знову викладаємо соус, потім – м’ясо, помідори, арахіс, соус і так далі.
- Останній шар посипаємо сиром, що залишився, і випікаємо наш кулінарний шедевр півгодини при 180 º с.
Кожен із запропонованих рецептів неповторний і оригінальний, а страви, приготовані за ним, здивують своїм смаком кожного, хто спробує хоч шматочок. Перенесіть сонячну Італію прямо додому разом з божественним ароматом традиційного національного страви!