Ніжна, соковита, ароматна, насичує – все це про італійську лазанью. Як смачно звучить! Подвійно приємно, що недорого приготувати лазанью з куркою і грибами своїми руками.
Проста лазанья з куркою і грибами
Гриби дадуть свою оригінальну смакову нотку, надає контраст вершковою базі. А який від них аромат! Ще купуємо спеціальні листові макаронні вироби і складові для соусу.
Простий рецепт лазаньї передбачає використання наступного переліку продуктів:
- печериці, курячий фарш і сир – 300 г;
- трохи в/з борошна (в хід піде всього 50 г);
- молоко – 500 мл;
- вершкове масло – 100 г;
- мускатний горіх (шукайте у відділі спецій) – 20 р.
А де цибулю і італійські трави? Їх додавати не будемо, щоб уникнути різкості смаку.
Листи лазаньї бувають різні. Деякі потрібно попередньо відварювати, деякі ні. Шукайте позначку на упаковці.
Далі готуємо так:
- Курятину і гриби дрібно ріжемо, обсмажуємо відразу разом, щоб їх соки перемішалися. Солимо.
- В окремій ємності змішуємо масло, молоко, борошно, мускатний горіх. Нагріваємо суміш, але до кипіння не доводимо.
- Формуємо лазанью. Потрібно викласти декілька тонких шарів, скільки поміститься. Послідовність така: листи – курино-грибний фарш – тертий сир. І так кілька разів. В кінці заливаємо «конструкцію» соусом.
- Зверху закриваємо її листами і фінально присипаємо сиром. Він забезпечить гарний зовнішній вигляд.
- Лазанья доходить до готовності в духовці 20 хвилин при 200 С на середньому ярусі.
Готуємо з лаваша на швидку руку
Лаваш знайти простіше, ніж плоску листову пасту. В одній упаковці зазвичай 4 листа – саме стільки нам і потрібно. Роль соусу зіграє сметана.
Продуктів для лазаньї з лаваша знадобиться зовсім небагато:
- сметана – 400 мл;
- лаваш – 1 упаковка;
- фарш – 500 г;
- цибулина – 1 шт.;
- сир твердий – 400 г;
- сіль, перець.
Для червоного м’яса беремо чорний перець, для курки або індички – білий.
Розібралися з інгредієнтами? Тоді приступаємо:
- Першим ділом обсмажуємо разом цибулю і фарш з додаванням солі і перцю.
- Паралельно подрібнюємо на тертці сир.
- На дно форми кладемо лист лавашу, змащуємо його сметаною. Слідом піде фарш, потім сир. Таким чином формуємо 3 шари.
- На останній лист фарш не викладаємо, тільки посипаємо його сиром.
- Доводимо До готовності в духовці 20 хвилин при 180 градусах.
Фарш беріть курячий, з індички або ніжного червоного м’яса (телятина, свинина) – вони поєднуються з сиром краще, ніж яловичина.
З вершковим соусом
Іноді хочеться трохи урізноманітнити звичне блюдо за рахунок соусу, не надто відступаючи від базового рецепта.
Нагадаємо список інгредієнтів:
- 300 г ніжного фарш (індичка, курка, в крайньому випадку, свинина);
- одна цибулина;
- сіль, перець, італійські спеції (готова суміш або базилік, орегано);
- і, звичайно, кілька листів лазаньї.
Зміна полягає в тому, що сир піде не в прошарок, а в соус.
Вершковий соус буде наступний:
- 180 г вершкового масла (маргарин не підходить);
- сир твердий – 200 г;
- 40 р борошна;
- півсклянки молока;
- невелика щіпка солі і мускатного горіха.
Швидко пробіжимося по базовій частині рецепта:
- Обсмажте фарш з цибулею, посоліть, поперчіть, додайте спеції. Це займе 5 хвилин.
- У посуді для запікання викладіть шари, чергуючи листи лазаньї і фарш.
- Соус потрібен гарячим, готуйте його в останню чергу. В каструлі розтопіть вершкове масло, засипте борошно, влийте молоко. Нагрійте суміш, щоб розплавився сир. Не відходьте далеко від плити, це відбудеться швидко. Потім посоліть склад, додайте мускатний горіх і залийте цим «бульйоном» лазанью.
- Майже все готово. Залишилося потерпіти 20 хвилин, поки страва запікається. Температура – 180 ºС.
Млинна лазанья з куркою і грибами
Макарони-листи в наших магазинах є не завжди, робити їх вручну з незвички складно, а ось млинці нам добре знайомі. Тому можна поекспериментувати з приготуванням лазаньї з млинців.
Начинку зробимо з:
- курячого фаршу – 400 г;
- грибів – 200 г;
- цибулі – 1 шт.;
- сметани – 5 ст. л.;
- також знадобляться сіль, перець.
Приготуйте млинці за улюбленим рецептом, а начинку і технологію складання страви можна подивитися тут:
- Спочатку обсмажуємо цибулю до рум’яного кольору, потім до нього викладаємо дрібно нарізані гриби. Ще через пару хвилин додаємо фарш, сіль, перець. Обсмажуємо 5 хвилин
- Додаємо сметану, перемішуємо, вимикаємо вогонь. Тримаємо складу під закритою кришкою ще хвилин 5.
- Збираємо багатошарову лазанью, чергуючи млинці і фарш. Для краси можна обрізати краю, щоб додати страві прямокутну форму.
- Додатково випікати нічого не потрібно, можна відразу приступати до трапези. При необхідності підігріваємо лазанью в мікрохвильовці або духовій шафі.
Зі свіжими помідорами
Хочете класичну лазанью? Тоді для соусу використовуйте сир «Рікотта», «Моцарелла» або «Пармезан». І, звичайно, соковиті черрі з базиліком – без них в італійській кухні нікуди.
Також не обійтися без:
- м’ясного фаршу – 400 г;
- цибуля – 1 шт.;
- половини упаковки листів лазаньї.
Соус до цього варіанту лазаньї більше піде сирний. Він готується з:
- півпачки вершкового масла;
- 40 р борошна;
- півсклянки молока;
- 200 г тертого сиру;
- 10 г мускатного горіха.
Ще знадобиться, візьміть по дрібці солі у фарш і соус.
Апетит вже розігрався, швидше приступаємо:
- Важливо порізати цибулину дрібно, щоб страва вийшла ніжним. Великі шматки огрубляют і вигляд, і на смак. Обсмажуємо овоч разом з фаршем, солимо.
- Викладаємо шарами листи тесту і фарш.
- Перемикаємося на соус: ставимо на повільний вогонь каструльку, викладаємо спочатку тільки масло. Як тільки воно розтане, заливаємо молоко. Через 1 – 2 хвилини додаємо борошно. Останнім додаємо мускатний горіх. Готовий соус по консистенції нагадує рідке тісто. Поливаємо їм лазанью.
- Тримаємо страву в духовці 20 хвилин при 180 градусах.
У томатному соусі
З томатами краще поєднується червоне м’ясо, тому візьмемо не курячий фарш, як у класичному рецепті, а яловичий. Його потрібно близько 400 р.
А також підготуйте:
- одну цибулину;
- велику жменю тертого сиру;
- сушені італійські трави;
- сіль;
- томатну пасту з розрахунку 1 ст. л. на кожен шар;
- півсклянки води.
Готується страва, як і зазвичай:
- Фарш з цибулею, сіллю і приправами обсмажують на сковороді.
- Тісто для лазаньї відварюють протягом двох хвилин.
- Викладають шари. Першим йде макаронний лист, його змащують томатною пастою. Потім розподіляють фарш, а потім – сир. Ширину і висоту «конструкції» регулюють щодо ємності для запікання. В кінці заливають її теплою водою – це потрібно, щоб лазіння не пересохла.
- Запікають в розігрітій до 180 С духовці 20 хвилин.
Не рекомендується використовувати свіжий базилік і орегано. Їх завдання – тільки додати аромат, а свіже листя дадуть різкий смак.
Як зробити листи для лазаньї своїми руками
Хочеться зробити все своїми руками від і до? Тоді давайте вчитися готувати тісто для цієї вишуканої страви. Домашня лазанья, повністю приготована власними руками, буде ще смачніше.
Потрібно терпіння, вправність і зовсім небагато продуктів:
- півкіло борошна;
- 3 яйця;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 100 мл води;
- трошки солі на кінчику ножа.
Яке масло брати? За канонами італійської кухні – тільки оливкове, але соняшникова теж впорається з поставленим завданням. Все, що від нього вимагається, – це додає тісту еластичність. А ось що дійсно важливо, так це просіяти борошно.
З цього і почнемо:
- Борошно через сито насипте гіркою на робочу поверхню.
- В ній зробіть невелику воронку, в яку залийте воду, масло, яйця.
- Замісіть тісто до повної однорідності.
- Розріжте його на кілька частин, кожну розкачати як можна тонше (1 мм).
- Надайте порціях правильну прямокутну форму, обрізаючи зайве ножем. Обрізки можна заморозити – згодяться.
- Листи залишається тільки просушити 2 години, а потім відправити заморожуватися.
Перед приготуванням листи лазаньї потрібно буде відварювати 1 – 2 хвилини. А далі? А про це ви вже знаєте більше, ніж достатньо!