Ароматне, ситне італійське блюдо – лазанью можна зробити власноруч вдома. При цьому можна замісити спеціальне тісто або поступити набагато простіше – замінити його лавашем. При правильних діях лазанья з лаваша виходить дуже соковитою, апетитною, а сам лаваш – м’яким і ароматним.
Лазанья з лаваша з фаршем – простий рецепт
Інгредієнти:
- лаваш – 4 шт.;
- м’ясний фарш – півкіло (краще, якщо він складається з суміші свинини і яловичини в рівних пропорціях);
- твердий сир – 0,3 кг;
- помідори – 2 шт.;
- цибулина;
- невелика морква;
- пучок свіжої зелені (кінза, петрушка, кріп);
- сіль і олію – скільки буде потрібно.
Для приготування спеціального соусу Бешамель знадобляться:
- півлітра молока;
- 50 г вершкового масла;
- 2 ложки борошна;
- сіль.
Покроковий рецепт приготування:
- Цибулю, моркву почистити, подрібнити ножем.
- Нагріти в сковороді олію соняшникову, обсмажити на ньому цибулю 5 хвилин.
- Вимішати фарш, обсмажити 10 хвилин.
- Поки фарш смажиться, приготувати пюре з томатів. Для цього на їх поверхні зробити хрестоподібні надрізи, надіслати на 2-3 хвилини в гарячу воду, а потім – у холодну. Після цього зняти шкірку, а м’якоть розім’яти виделкою.
- Вийшло пюре відправити в сковороду, тушкувати з фаршем близько 8 хвилин, потім посолити.
- Промиту зелень подрібнити, всипати до начинки, все ретельно перемішати і прибрати з вогню для остигання.
- Поки начинка остигає, зробити соус: склянка молока, змішати з борошном, масло розтопити на вогні, додати молочно-борошняну суміш, розмішати, влити молоко, що залишилося. Постійно розмішуючи, варити масу до загусання, після цього зняти з вогню і посолити.
- Подрібнити сир з допомогою терки.
- Змастити маслом форму, влити трошки соусу, викласти лаваш.
- Потім викласти третину начинки, полити соусом, злегка посипати тертим сиром.
- Прикрити наступним листом лаваша.
- Аналогічно викласти в інші шари, прикрити останнім листом лаваша.
- На поверхню конструкції вилити залишки соусу, посипати сиром.
Запікати в помірно гарячій духовці (190°С) ¾ години.
Верх можна прикрити фольгою, щоб уникнути підгоряння.
Як приготувати «ліниву» лазанью?
На 3 листа вірменської коржі (лаваша) беруть наступні продукти:
- півкіло фаршу;
- моцарела (сир) – 0,3 кг;
- пармезан (сир) – 0,15 кг;
- півлітра пюре з томатів (очищені від шкірки помідори розминають виделкою);
- часточка часнику;
- сіль, перець (чилі, чорний);
- масло: вершкове і рослинне.
Як готується лінива лазанья з лаваша з фаршем:
- Спочатку на розігрітій олії пасерують фарш близько 10 хвилин, після його солять і перчать, а потім забирають з вогню.
- Моцарелу натирають на середній тертці, пармезан – на дрібній.
- Часник очищають, подрібнюють, пасерують в сковороді, додають до нього томати, солять, перчать і тушкують до загусання. Після цього прибирають з вогню до охолодження.
- Промаслівают форму, викладають лист лаваша, поливають томатним соусом, розкладають половину м’ясної начинки, присипають пармезаном.
- Накривають лавашем, обмазують його соусом, присипають моцарелою, викладають залишки фарші, а зверху – пармезан.
- Закривають конструкцію останнім листом лаваша, заливають рештою соусом і рясно обсипають тертим сиром.
Випікається блюдо при середній температурі півгодини.
Готової лазіння потрібно дати настоятися протягом приблизно третину години.
Тоді виріб не буде розсипатися при розрізуванні.
З курячим фаршем і грибами в духовці
На 4 пластини тоненького вірменського лаваша беруть:
- по півкілограма курячого фаршу і грибів (краще — печериць);
- пару середніх цибулин;
- 4 помідори;
- сир твердих сортів – 0,35 кг;
- сир Моцарелла – 0,1 кг;
- сіль;
- базилік (засушений) – ложечка;
- спеції (сіль, перець) – за смаком;
- зелень для декорування (базилік);
- рослинне масло.
Соус готують з наступних продуктів:
- молоко – 0,75 л.;
- вершкове масло – 0,1 кг;
- борошно – 6-7 ложок;
- мускатний горіх – 0,5 ложечки.
Приготування начинки:
- Очищені цибулини порізати півкільцями і спасерувати в олії.
- Викласти в сковороду фарш і обсмажувати ще хвилин 10.
- Окремо посмажити гриби, нарізані тоненькими пластинками.
- Перекласти всі підготовлені інгредієнти в одну ємність, посолити, поперчити, розмішати.
- Промиті помідори нарізати тонкими кружечками.
- Твердий сир натерти, моцарелу порізати пластинками.
Приготування соусу:
- Розтопити масло і обережно вмішати муку, розбиваючи утворюються грудочки.
- Додати молоко, добре перемішати.
- Вмішати мускатний горіх і варити до загустіння.
Формування лазаньї:
- На дно промасленим форми викласти лаваш. Форму краще брати достатньої глибини, щоб всі шари під час запікання просочувалися рівномірно.
- Далі викласти начинку, на неї – томати, потім полити соусом і прикрити лавашем.
- Знову викласти шар начинки, томатів, соусу, знову корж, повторити ряди, закінчити залишилися листом лаваша.
- Верх посипати сирної стружкою, потім викласти моцарелу, томати і полити залишками соусу.
Випікати при середній температурі третину години.
Рецепт приготування в мультиварці
На 300 г лаваш (поділити його на 6 однакових частин) беруть:
- 0,6 кг фаршу з яловичини;
- морквину;
- цибулину;
- 2 помідори;
- 0,4 кг печериць;
- сир твердого сорту;
- кетчуп;
- 0,15 кг йогурту (2%).
Загальний принцип приготування аналогічний попереднім рецептами: спочатку готується начинка, потім – соус, після цього конструюють сам «пиріг».
Приготування начинки:
- Підготувати складові: очистити і подрібнити помідори, цибулю, моркву, дрібно порізати печериці.
- Перекласти їх у чашу мультиварки, вимішати фарш, трохи соняшникової олії (краще оливкової), закрити кришку і смажити чверть години.
Поки начинка обсмажується, приготувати соус: змішати кетчуп і йогурт, можна приправити спеціями.
Чашу змастити маслом, покласти шматочок лаваша, обмазати соусом, викласти частину начинки. Таким же чином викласти наступні шари.
Поверхня виробу рясно полити соусом і відправити випікатися на третину години, встановивши режим «Випічка».
За цей час крупно натерти сир, а коли пройде встановлений час, посипати їм лазанью і запікати ще стільки ж часу.
Настоявшуюся і остиглу лазанью перед подачею декорують зеленню.
З рибним фаршем та сиром
Корисна лазанья з цікавим смаком виходить з рибного фаршу і сиру.
На один тонкий лист лаваша потрібно взяти такі продукти:
- 0,18 кг філе червоної риби;
- 0,32 кг нежирного сиру;
- 2 яйця;
- склянка кефіру;
- свіжа зелень (кріп);
- спеції.
Як готувати:
- Приготувати соус: змішати кефір, яйце. Цією сумішшю просочити листи лаваша і відкласти їх на 10 хвилин для просочення.
- Сир протерти через сито, вмішати в нього яйце, щоб маса стала більш в’язкою.
- Очищену від кісток рибу добре підсолити і прибрати в холодильник. Через чверть години змити з неї сіль і подрібнити (зробити фарш або порізати дрібними кубиками).
- Подрібнити зелень.
- Змішати підготовлені інгредієнти: сирну масу, рибний фарш і кріп.
- В промаслений форму викласти листи лаваша, перемежовуючи їх начинкою. Верх залити залишками соусу.
- Випікати при середній температурі 10-15 хвилин.