Лазанья з лаваша з фаршем – 5 рецептів приготування

Ароматне, ситне італійське блюдо – лазанью можна зробити власноруч вдома. При цьому можна замісити спеціальне тісто або поступити набагато простіше – замінити його лавашем. При правильних діях лазанья з лаваша виходить дуже соковитою, апетитною, а сам лаваш – м’яким і ароматним.

Лазанья з лаваша з фаршем – простий рецепт

Інгредієнти:

  • лаваш – 4 шт.;
  • м’ясний фарш – півкіло (краще, якщо він складається з суміші свинини і яловичини в рівних пропорціях);
  • твердий сир – 0,3 кг;
  • помідори – 2 шт.;
  • цибулина;
  • невелика морква;
  • пучок свіжої зелені (кінза, петрушка, кріп);
  • сіль і олію – скільки буде потрібно.

Для приготування спеціального соусу Бешамель знадобляться:

  • півлітра молока;
  • 50 г вершкового масла;
  • 2 ложки борошна;
  • сіль.

Покроковий рецепт приготування:

  • Цибулю, моркву почистити, подрібнити ножем.
  • Нагріти в сковороді олію соняшникову, обсмажити на ньому цибулю 5 хвилин.
  • Вимішати фарш, обсмажити 10 хвилин.
  • Поки фарш смажиться, приготувати пюре з томатів. Для цього на їх поверхні зробити хрестоподібні надрізи, надіслати на 2-3 хвилини в гарячу воду, а потім – у холодну. Після цього зняти шкірку, а м’якоть розім’яти виделкою.
  • Вийшло пюре відправити в сковороду, тушкувати з фаршем близько 8 хвилин, потім посолити.
  • Промиту зелень подрібнити, всипати до начинки, все ретельно перемішати і прибрати з вогню для остигання.
  • Поки начинка остигає, зробити соус: склянка молока, змішати з борошном, масло розтопити на вогні, додати молочно-борошняну суміш, розмішати, влити молоко, що залишилося. Постійно розмішуючи, варити масу до загусання, після цього зняти з вогню і посолити.
  • Подрібнити сир з допомогою терки.
  • Змастити маслом форму, влити трошки соусу, викласти лаваш.
  • Потім викласти третину начинки, полити соусом, злегка посипати тертим сиром.
  • Прикрити наступним листом лаваша.
  • Аналогічно викласти в інші шари, прикрити останнім листом лаваша.
  • На поверхню конструкції вилити залишки соусу, посипати сиром.
Дивіться також:  Як гасити капусту в каструлі – 6 покрокових рецептів

Запікати в помірно гарячій духовці (190°С) ¾ години.

Верх можна прикрити фольгою, щоб уникнути підгоряння.

Як приготувати «ліниву» лазанью?

На 3 листа вірменської коржі (лаваша) беруть наступні продукти:

  • півкіло фаршу;
  • моцарела (сир) – 0,3 кг;
  • пармезан (сир) – 0,15 кг;
  • півлітра пюре з томатів (очищені від шкірки помідори розминають виделкою);
  • часточка часнику;
  • сіль, перець (чилі, чорний);
  • масло: вершкове і рослинне.

Як готується лінива лазанья з лаваша з фаршем:

  • Спочатку на розігрітій олії пасерують фарш близько 10 хвилин, після його солять і перчать, а потім забирають з вогню.
  • Моцарелу натирають на середній тертці, пармезан – на дрібній.
  • Часник очищають, подрібнюють, пасерують в сковороді, додають до нього томати, солять, перчать і тушкують до загусання. Після цього прибирають з вогню до охолодження.
  • Промаслівают форму, викладають лист лаваша, поливають томатним соусом, розкладають половину м’ясної начинки, присипають пармезаном.
  • Накривають лавашем, обмазують його соусом, присипають моцарелою, викладають залишки фарші, а зверху – пармезан.
  • Закривають конструкцію останнім листом лаваша, заливають рештою соусом і рясно обсипають тертим сиром.

Випікається блюдо при середній температурі півгодини.

Готової лазіння потрібно дати настоятися протягом приблизно третину години.

Тоді виріб не буде розсипатися при розрізуванні.

З курячим фаршем і грибами в духовці

На 4 пластини тоненького вірменського лаваша беруть:

  • по півкілограма курячого фаршу і грибів (краще — печериць);
  • пару середніх цибулин;
  • 4 помідори;
  • сир твердих сортів – 0,35 кг;
  • сир Моцарелла – 0,1 кг;
  • сіль;
  • базилік (засушений) – ложечка;
  • спеції (сіль, перець) – за смаком;
  • зелень для декорування (базилік);
  • рослинне масло.

Соус готують з наступних продуктів:

  • молоко – 0,75 л.;
  • вершкове масло – 0,1 кг;
  • борошно – 6-7 ложок;
  • мускатний горіх – 0,5 ложечки.
Дивіться також:  Курка в кефірі – 7 смачних і корисних рецептів

Приготування начинки:

  • Очищені цибулини порізати півкільцями і спасерувати в олії.
  • Викласти в сковороду фарш і обсмажувати ще хвилин 10.
  • Окремо посмажити гриби, нарізані тоненькими пластинками.
  • Перекласти всі підготовлені інгредієнти в одну ємність, посолити, поперчити, розмішати.
  • Промиті помідори нарізати тонкими кружечками.
  • Твердий сир натерти, моцарелу порізати пластинками.

Приготування соусу:

  • Розтопити масло і обережно вмішати муку, розбиваючи утворюються грудочки.
  • Додати молоко, добре перемішати.
  • Вмішати мускатний горіх і варити до загустіння.

Формування лазаньї:

  • На дно промасленим форми викласти лаваш. Форму краще брати достатньої глибини, щоб всі шари під час запікання просочувалися рівномірно.
  • Далі викласти начинку, на неї – томати, потім полити соусом і прикрити лавашем.
  • Знову викласти шар начинки, томатів, соусу, знову корж, повторити ряди, закінчити залишилися листом лаваша.
  • Верх посипати сирної стружкою, потім викласти моцарелу, томати і полити залишками соусу.

Випікати при середній температурі третину години.

Рецепт приготування в мультиварці

На 300 г лаваш (поділити його на 6 однакових частин) беруть:

  • 0,6 кг фаршу з яловичини;
  • морквину;
  • цибулину;
  • 2 помідори;
  • 0,4 кг печериць;
  • сир твердого сорту;
  • кетчуп;
  • 0,15 кг йогурту (2%).

Загальний принцип приготування аналогічний попереднім рецептами: спочатку готується начинка, потім – соус, після цього конструюють сам «пиріг».

Приготування начинки:

  • Підготувати складові: очистити і подрібнити помідори, цибулю, моркву, дрібно порізати печериці.
  • Перекласти їх у чашу мультиварки, вимішати фарш, трохи соняшникової олії (краще оливкової), закрити кришку і смажити чверть години.

Поки начинка обсмажується, приготувати соус: змішати кетчуп і йогурт, можна приправити спеціями.

Чашу змастити маслом, покласти шматочок лаваша, обмазати соусом, викласти частину начинки. Таким же чином викласти наступні шари.

Поверхня виробу рясно полити соусом і відправити випікатися на третину години, встановивши режим «Випічка».

Дивіться також:  Гарбуз у духовці – 9 рецептів запікання

За цей час крупно натерти сир, а коли пройде встановлений час, посипати їм лазанью і запікати ще стільки ж часу.

Настоявшуюся і остиглу лазанью перед подачею декорують зеленню.

З рибним фаршем та сиром

Корисна лазанья з цікавим смаком виходить з рибного фаршу і сиру.

На один тонкий лист лаваша потрібно взяти такі продукти:

  • 0,18 кг філе червоної риби;
  • 0,32 кг нежирного сиру;
  • 2 яйця;
  • склянка кефіру;
  • свіжа зелень (кріп);
  • спеції.

Як готувати:

  • Приготувати соус: змішати кефір, яйце. Цією сумішшю просочити листи лаваша і відкласти їх на 10 хвилин для просочення.
  • Сир протерти через сито, вмішати в нього яйце, щоб маса стала більш в’язкою.
  • Очищену від кісток рибу добре підсолити і прибрати в холодильник. Через чверть години змити з неї сіль і подрібнити (зробити фарш або порізати дрібними кубиками).
  • Подрібнити зелень.
  • Змішати підготовлені інгредієнти: сирну масу, рибний фарш і кріп.
  • В промаслений форму викласти листи лаваша, перемежовуючи їх начинкою. Верх залити залишками соусу.
  • Випікати при середній температурі 10-15 хвилин.
Прокрутка до верху