Лазанья з соусом «Бешамель» – це яскравий представник традиційної італійської кухні. Можна сказати, що лазанья є одним із способів приготування пасти у вигляді широких смуг з начинкою і соусом. І зараз ми розповімо, як в домашніх умовах виконати настільки оригінальне блюдо, яке обожнюють готувати в Італії.
Класичний рецепт
Лазанья – смачне і ситне блюдо, яке може приготувати будь-який шанувальник італійської кухні, адже в кожному магазині продаються вже готові листи лазаньї.
Інгредієнти:
- кіло м’ясного фаршу;
- 280 г твердого сиру;
- 60 г Пармезану;
- 220 г листів;
- півкіло м’ясистих помідорів;
- 150 г цибулі і стільки ж моркви;
- п’ять часникових зубчиків.
Інгредієнти для соусу «Бешамель»:
- літр молока;
- 110 г борошна і стільки ж вершкового масла;
- за 0,5 год, ложки мускатного горіха і солі.
Спосіб приготування:
- Перший етап приготування страви полягає в обсмажуванні овочів і фаршу. Шаткуємо цибулину і часникові зубчики, моркву тремо на тертці, з томатів знімаємо шкірку, м’якоть можна подрібнити блендером або на тій же тертці.
- На підігрітому маслі спочатку пасеруємо цибулю з часником, потім обсмажуємо їх з морквою, кладемо фарш, солимо, перчимо. Через 20 хвилин закладаємо перетерті помідори й тушкуємо продукти ще п’ять хвилин.
- Наступний етап – це соус «Бешамель» з молоком. У сотейнику розтоплюємо масло, потім вводимо борошно, трохи її пасеруємо і вливаємо сире молоко. Варимо соус до загусання, приправивши сіллю і мускатом.
- Залишилося тільки потерти твердий сир на крупній тертці, а Пармезан – на дрібній і можна переходити до останнього етапу – складання лазаньї.
- Беремо форму, розкладаємо аркуші, зверху розподіляємо м’ясну начинку. Потім слід соус «Бешамель» і натертий твердий сир. Його прикриваємо листами і повторюємо процес. Викладаємо так, щоб останнім шаром виявився м’ясної, сиром посипати його не треба.
- Готуємо лазанью 45 хвилин, потім дістаємо, присипаємо Пармезаном і повертаємо в піч ще на десять хвилин.
З куркою і сиром
Таке смачне і апетитне блюдо, як лазанья c фаршем і соусом «Бешамель», люблять готувати не лише італійці, але і жителі інших країн. І зараз ми розповімо, як приготувати таку страву з м’ясом курки.
Інгредієнти:
- 650 г філе птиці;
- листи;
- 280 г сиру;
- три стиглих томатів;
- дві головки цибулі.
Спосіб приготування:
- Грудку птиці подрібнюємо на маленькі брусочки, сир перетираємо на тертці, цибулю шаткуємо. Помідори очищаємо від шкірки, а м’якоть нарізаємо невеликими квадратиками.
- В олії пасеруємо цибулю, потім кладемо м’ясо, обсмажуємо його п’ять хвилин, солимо, перчимо і не вимикаємо плиту ще чверть години.
- Збираємо лазанью. Форму промазуємо рафінованою олією і соусом. Потім укладаємо листи, знову наносимо на них білий склад, потім розкладаємо засмажку з м’яса і цибулі. Все це посипаємо сиром і викладаємо кубики томатів. Прикриваємо їх листами і повторюємо дії, поки не закінчаться інгредієнти. Останній шар повинен бути з тертого сиру.
- Прикриваємо майбутню лазанью фольгою, щоб сир не підгорів, і ставимо в духовку на 30 – 35 хвилин.
Покрокове приготування з овочами і шинкою
Якщо ви не дуже любите страви з додаванням м’ясного фаршу, то такий інгредієнт можна замінити шинкою. Лазанья виходить такою ж смачною, адже шинка відмінно поєднується з овочами, соусом і сиром.
Інгредієнти:
- 320 г шинки;
- 260 г сиру напівтвердих сортів;
- три свіжих томата;
- 350 г таких же овочів у власному соку;
- десять листів лазаньї;
- велика цибулина;
- три часникового зубчики.
Спосіб приготування:
- Цибулю і часникові зубчики дрібно шаткуємо, шинку ріжемо тоненькими смужками. Замість шинки також можете взяти варено-копчений окіст, шийку або котлети. Сир пропускаємо через тертку, помідори нарізаємо кільцями, ріжемо акуратно, щоб «не втекла» м’якоть.
- В оливковій олії пасеруємо цибулю і часник до прозорості, потім додаємо томати з банки, солимо, перчимо і тушкуємо овочі десять хвилин.
- В цей час готуємо соус «Бешамель» для лазаньї (див. вище).
- Збираємо лазанью, пошарово викладаючи інгредієнти в наступному порядку: листи – томатний соус – шинка – сир – білий соус, і повторюємо.
- Ставимо страву в духовку на 25 хвилин (температура – 180 °С). Потім дістаємо його, викладаємо слайсы свіжих томатів, присипаємо сирної стружкою і доводимо лазанью до готовності ще хвилин десять.
З пісним соусом «Бешамель»
Готувати італійську лазанью можна по-різному. Допустимо використовувати не тільки м’ясний фарш, а й гриби, морепродукти, овочі. Рецептуру соусу «Бешамель» також можна змінити, якщо ви бажаєте приготувати пісну страву.
Інгредієнти:
- листи лазаньї;
- три томата;
- по одній головці цибулі і часточці часнику;
- морквина;
- 120 г кабачків;
- плід солодкого перцю.
Інгредієнти для пісного соусу:
- 120 г борошна;
- 95 мл води;
- щіпка солі.
Спосіб приготування:
- Томати, цибулю і солодкий перець ріжемо кубиками, кабачки – шайбами. Часточку пряного овоча придавлюємо ножем і дрібно шмагаємо.
- В соняшниковій олії пасеруємо цибулю і часник. Як тільки вони стануть прозорими, кладемо моркву, а через 5 – 7 хвилин – перець і томати. Приправляємо всі спеції і тушкуємо овочі 10 – 15 хвилин.
- Готуємо на сковороді пісний соус «Бешамель» з води і муки.
- Збираємо блюдо: спочатку кладемо листи, поливаємо їх пісним соусом, розкладаємо кружечки кабачків, зверху – тушковані овочі, і повторюємо процес. В рецепт можна додати веганські сир.
- Запікаємо лазанью протягом 30 хвилин (температура – 200 °С).
Готуємо з вершками
Лазанью можна приготувати з вершками, вірніше, на їх основі будемо варити соус «Бешамель». Для цього згадуємо класичний рецепт приготування страви з м’ясним фаршем і відразу переходимо до соусу.
Інгредієнти:
- 50 – 60 р масла вершкового;
- 180 мл вершків (10%);
- ложка борошна;
- приправи.
Спосіб приготування:
- У сотейник покладіть масло. Як тільки воно повністю розтане, висипте борошно і швидко перемішайте, щоб не було грудок.
- Як тільки борошно злегка підсмажилася, вливаємо вершки. Якщо вони занадто жирні, то розбавте інгредієнти двома ложками бульйону.
- Додаємо суміш перців, сіль і трохи мускату. Готуємо соус до густоти, трьох хвилин буде достатньо.
Лазанья «Болоньєзе» з соусом «Бешамель»
Лазанья «Болоньєзе» – це поєднання смаків відразу двох італійських страв, самої лазаньї з соусом «Бешамель» і пасти. Давайте подивимося, як же готуватися настільки цікаве кушане.
Інгредієнти:
- десять листів;
- 180 г сиру (твердого);
- 60 г Пармезану;
- 380 г м’ясного фаршу;
- за дві невеликі цибулини і моркви;
- плід солодкого перцю;
- 380 мл томатного соку.
Спосіб приготування:
- Овочі нарізаємо однаковими кубиками.
- У сковороду з олією (оливковою або будь-яким іншим) викладаємо фарш і злегка обсмажуємо. Додаємо цибулю з морквою, потім кладемо перець і вливаємо томатний сік. Приправляємо всі спеціями і, при бажанні, додаємо подрібнену зелень. Тушкуємо м’ясний соус Болоньєзе» півгодини.
- Готуємо соус «Бешамель» (див. вище).
- Твердий сир пропускаємо через крупну тертку, а Пармезан – через дрібну.
- Укладаємо в форму інгредієнти: листи – соус «Болоньєзе» – соус «Бешамель» – твердий сир. Повторюємо алгоритм дій. Завершують нашу композицію два види сиру.
- Готуємо Лазанью 35 – 40 хвилин (температура – 180 °С).
З грибами і помідорами
Начинка лазаньї може бути найрізноманітнішою, хтось більше любить м’ясо, а хтось- овочі. Зараз ми розповімо, як приготувати таку страву з грибами і, звичайно ж, з соусом «Бешамель».
Інгредієнти:
- 650 г печериць;
- дві цибулини;
- дві часникового зубчики;
- три стиглих помідора;
- 180 г сиру;
- листи лазаньї (12 шт.)
Спосіб приготування:
- В олії пасеруємо півкільця цибулі і рубаний часник, потім додаємо нарізані лісові дари і витримуємо продукти на вогні до тих пір, поки не піде вся волога, солимо і вимикаємо.
- Готуємо соус «Бешамель». М’якоть томатів (без шкірки) подрібнюємо блендером, кладемо спеції.
- Перш ніж збирати лазанью, подивіться на упаковку з листами, щоб уточнити, чи не потребують вони в попередній тепловій обробці.
- Викладаємо складові страви в такому порядку: листи – соус білий – грибна піджарка – томатний соус. Останній шар – тертий сир.
- Запікаємо в духовці 40 хвилин (температура – 180 °С).
Як приготувати з лаваша
Лазанья – смачна страва, але досить клопітка. Однак є рецепт приготування страви з лаваша, які вже оцінили по достоїнству багато господинь. Для начинки використовується м’ясний фарш і, звичайно, знаменитий соус.
Інгредієнти:
- два лаваша;
- ½ Кг м’ясного фаршу;
- 60 г томат-пюре;
- 110 г сиру.
Спосіб приготування:
- Першим ділом обсмажуємо фарш, приправивши її сіллю і перцем.
- Потім беремо склянку води і розмішуємо в ньому томат-пюре.
- Готуємо соус «Бешамель» (див. вище).
- Лаваш змащуємо томатним соусом, розкладаємо обсмажений фарш, який поливаємо білим соусом. Накриваємо заготівлю другим лавашем, присипаємо сиром і готуємо страву в духовці 20 хвилин (температура – 180 °С).
Овочева лазанья з соусом «Бешамель»
Для овочевої лазаньї можете взяти будь-які овочі, але щоб блюдо вийшло більш ситним, обов’язково використовуйте баклажан.
Інгредієнти:
- готові листи лазаньї (250 г);
- 220 г сиру;
- цибулина;
- за два томату і солодких перцю;
- з одного кабачка і баклажана;
- приправи, зелень.
Спосіб приготування:
- Першим ділом ріжемо кубиками баклажан. Посолити їх і почекаємо півгодини. Це потрібно для того, щоб з овоча пішла можлива гіркоту. Потім обполіскуємо нарізку і злегка обсушуємо.
- Цибулю і зелень дрібно шаткуємо, інші овочі також ріжемо кубиками.
- В підігрітому маслі пасеруємо цибулю, потім кладемо баклажани, солодкий перець і кабачки. Через сім хвилин закладаємо томати і обсмажуємо все разом протягом трьох хвилин. Після, приправляємо овочі спеціями і додаємо зелень.
- Готуємо соус «Бешамель».
- Збираємо лазанью: листи – овочева начинка – соус. Ставимо майбутнє страву в духовку на 40 хвилин, за 10 хвилин присипаємо натертим сиром.
Як ви змогли переконатися, зробити лазанью вдома не так складно, хоч і процес її приготування досить довгий. Але для такого апетитного страви зовсім не шкода ні витраченого часу, ні коштів.