На відміну від традиційних, ледачі біляші готують з рідкого тіста з м’ясною, цибулевої, овочевий начинкою. Швидкі пиріжки вимагають мінімум часу і продуктів, а виходять рум’яними, смачними, ситними.
Ледачі біляші на кефірі з фаршем
Цей рецепт дозволить навіть молодої господині, у якої мало вільного часу, смачно нагодувати свою сім’ю.
Необхідні компоненти:
- 0,5 л кефіру 2,5% жирності;
- 1 велике яйце;
- 300 г пшеничного борошна;
- по 3 г цукру і солі;
- 2 г соди;
- 1 цибулина;
- 300 г фаршу з яловичини і свинини;
- 2 г меленого чорного перцю;
- соняшникова олія для обсмажування.
Технологія приготування.
- Кефір підігрівають до кімнатної температури, щоб біляші вийшли більш пишними.
- В кефірі розмішують соду, сіль, цукор. Залишають на 3 хвилини, щоб сталася реакція з содою.
- Вбивають і розмішують віночком яйце.
- Борошно просівають і акуратно всипають в кефірну масу. Якщо консистенція тіста виходить рідкуватий, додають ще борошна.
- Дрібно ріжуть цибулю і додають його в фарш.
- Фарш трохи солять, перчать, розмішують вручну.
- З м’ясної основи роблять невеликі коржики — начинку для майбутніх біляшів.
- Столовою ложкою на сковороду з розігрітим маслом викладають кефірний тісто. На кожен коржик поміщають порцію фаршу. Зверху виливають ще ложку тесту. Щоб начинка краще просмажилася, залишають невеликий отвір в центрі.
- Ледачі біляші печуть на середньому вогні. Кожну сторону прожарюють до рум’яного відтінку.
- Готові вироби поміщають на паперовий рушник, щоб промокнути зайвий жир.
Порада: щоб біляші вийшли менш жирними і більш соковитими, слід додати у фарш маленькі шматочки льоду.
На дріжджах
Таким способом біляші будуть готуватися кілька довше, проте в результаті вийдуть апетитні пишні м’ясні вироби. Рецепт на дріжджах припускає, що тісто буде підніматися двічі.
Знадобиться:
- 320 мл молока;
- 6 г пекарських дріжджів;
- 1 яйце;
- 20 г цукру;
- 5 г солі;
- 300 г борошна;
- 200 г будь-якого фаршу;
- за смаком сіль і чорний перець;
- 80 мл рослинного масла;
- соняшникова олія для обсмажування.
Етапи приготування.
- Дріжджі розмішують в трохи підігрітому молоці.
- З’єднують інші сипучі інгредієнти, додають яйце, вливають олію.
- Замішують тісто і залишають його в теплому місці на 40 хвилин.
- Коли опара підніметься, її перемішують, прикривають і знову ставлять в тепло на 40 хвилин.
- Фарш солять і перчать.
- У сотейнику або сковороді розігрівають соняшникову олію.
- Ложкою викладають тісто, потім фарш, розрівнюють його і прикривають тестом.
- Вироби обсмажують до рум’яного кольору з обох сторін під кришкою.
На молоці з фаршем
Біляші на молоці виходять ніжніше, легшим, м’якше, ніж на кисломолочних напоях.
Список інгредієнтів:
- 250 мл молока пожирніше;
- 2 яйця;
- 5 г цукрового піску;
- 250 г просіяного борошна;
- 200 г яловичого фаршу;
- 1 цибулина;
- 5 г солі;
- приправи за бажанням;
- олія для смаження.
Покроковий рецепт.
- Злегка підігріте молоко, яйця, сіль, цукор, ложку масла, борошно ретельно перемішують до консистенції сметани.
- Фарш доповнюють нашаткованою цибулею і приправляють.
- В добре прогріту масло наливають невелику коржик з приготованого тесту.
- Зверху кладуть ложку м’ясної начинки.
- Далі знову наливають тісто.
- Щоб фарш повністю просмажився, біляші готують в закритій сковороді на повільному вогні до приємного золотистого відтінку. Обсмажують з обох сторін.
Швидкий варіант з ковбасою
Цей рецепт дозволяє дуже швидко зробити ситну випічку до чаю або нагодувати несподівано гостей.
Потрібно:
- 400 мл кефіру 2-3-денної давності;
- 4 яйця;
- 2 репчатых цибулі;
- 300 г докторської ковбаси;
- 5 г соди;
- 5 г цукру;
- 220 г борошна;
- 3 г солі;
- 100 мл рослинного масла.
Кроки приготування.
- Соду засипають в кефір.
- Через 10 хвилин додають збиті яйця, сіль, цукор, борошно.
- Замішують в’язке тісто.
- Цибулинки подрібнюють, обсмажують до прозорості.
- Ковбасу нарізають соломкою або кубиками і з’єднують з цибулею.
- На розпечене масло наливають основу для біляша, зверху поміщають ковбасну начинку і закривають її ложкою тесту.
- Біляші обсмажують без кришки з двох сторін до зарумянивая тесту.
З цибулею на сковороді
За смаком ці біляші не поступаються м’ясним. Їх секрет полягає в правильно прожареному луці і спеціальних приправах.
Необхідні компоненти:
- 500 мл сироватки;
- 2 яйця;
- 400 г просіяного борошна;
- 10 г цукру;
- 2 цибулини;
- по 3 г соди і солі;
- по 1 г сушених приправ: коріандру, мускатного горіха, базиліка, паприки, часнику;
- 80 мл соняшникової олії.
Покроковий рецепт.
- В теплу сироватку засипають соду.
- Вбивають яйця, додають сіль, цукор. Все збивають вінчиком.
- Частинами всипають борошно, продовжуючи збивати.
- Тісто залишають на столі на чверть години.
- Цибулю дрібно шаткують, обсмажують зі спеціями.
- На сковороду з олією виливають тісто, формуючи коржі.
- На кожен кружечок кладуть цибульну начинку.
- Біляші закривають новою порцією тесту.
- Вироби обсмажують до рум’яного кольору з обох сторін.
Як приготувати на сметані?
Начинкою цих біляшів виступають овочі, самі вироби не обсмажують у маслі, тому страва підходить для вегетаріанців і всіх, хто піклується про власне вазі.
Список інгредієнтів:
- 400 г борошна;
- 250 мл рідкої сметани;
- по 5 г солі, цукру, соди;
- 1 морква;
- 0,5 кг капусти;
- 50 г голландського сиру;
- куркума і каррі за смаком.
Спосіб приготування.
- Соду розмішують в сметані.
- Вливають олію, засипають цукор і сіль.
- Всі компоненти розмішують з допомогою віночка.
- Поступово всипаючи борошно, замішують м’яке тісто.
- З сметанною основи скачують ковбаски, які розрізають на невеликі заготовки.
- Поки готується начинка, тісто накривають чистою тканиною.
- Моркву і капусту подрібнюють, змішують зі спеціями, обсмажують до напівготовності.
- Заготовлені шматочки тіста розкачують, наповнюють овочами, краї защипують, як у пиріжків.
- Напівфабрикати розкладають на деко з пергаментом, посипають натертим сиром і відправляють в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин.
Ледачі біляші з кабачків
За цим рецептом можна приготувати чудовий ситний вечеря навіть для тих, хто не любить кабачки в іншому вигляді.
Продукти:
- 2 молодих кабачка;
- 2 яйця;
- 220 г борошна;
- по 3 г солі і гашеного соди;
- 250 г курячого фаршу;
- 50 мл питної води;
- 1 луковичка;
- 1 часниковий зубчик;
- мелений чорний перець;
- соняшникова олія.
Рецепт покроково.
- У курячий фарш додають 1 яйце, подрібнений часник, перець, трохи солі, розбавляють водою.
- Сирі очищені кабачки труть на тертці, з’єднують з другим яйцем, дрібно нашаткованою цибулею, борошном, содою, залишилася сіллю.
- У киплячу олію кладуть ложку кабачкового тіста, зверху курячу начинку і знову кабачки.
- Беляшики смажать під кришкою з двох сторін до готовності.
Просте блюдо на воді
Це найдешевший і швидкий спосіб приготувати смачні біляші.
Потрібно:
- 450 мл питної води;
- 10 г цукру;
- 2 цибулі;
- 10 г приправи для курячого бульйону;
- 550 г борошна;
- 10 г пекарських дріжджів;
- 100 мл соняшникової олії.
Технологія приготування.
- У каструлі гріють воду.
- Додають дріжджі, цукор, приправу.
- Дрібно шаткуємо цибулю і відправляють в каструлю до інших компонентів.
- Додаючи борошно, замішують тісто по густоті нагадує сметану.
- На 40 хвилин каструлю з тестом залишають в теплі.
- На сковороді прогрівають масло.
- Ложкою викладають тісто і обсмажують його з двох сторін.
- Готові ледачі біляші дістають на серветки, щоб стік зайвий жир.
Швидкі біляші подають гарячими. Можна посипати їх рубаною зеленню і полити сметаною.