Ледачі біляші на кефірі з фаршем — 5 покрокових рецептів

Ледачі біляші готують з напіврідкого тесту, за консистенцією нагадує основу для оладок. В якості начинки використовують будь-яке м’ясо, присмачене цибулею і різноманітними спеціями. Розглянемо 5 рецептів ледачих біляшів на кефірі з фаршем.

Ледачі біляші на кефірі з фаршем на сковороді

У процесі приготування тіста можна використовувати не тільки свіжий, але і трохи скислий кефір, від цього блюдо не вийде гірше. Головне — брати продукт, який ще не почав розшаровуватися і неприємно пахнути.

Для випічки потрібні такі складові:

  • півлітровий пакет кефіру;
  • яйце;
  • борошно;
  • будь-яке м’ясо;
  • цибуля;
  • сода;
  • сіль і спеції до м’яса.

Як зробити біляші з м’ясним фаршем:

  • Готуємо фарш з м’яса і цибулі, солимо і приправляємо за смаком.
  • Збиваємо яйце з сіллю і цукром, розбавляємо кефіром і перемішуємо.
  • Починаємо підсипати борошно, розбиваючи віночком грудочки, поки тісто не придбає потрібну густоту.
  • Десертною ложкою викладаємо на сковороду порції тіста, зверху поміщаємо м’ясну начинку, яку прикриваємо невеликою кількістю рідкої основи і обсмажуємо біляші.

На замітку. Існує й інший варіант приготування страви, коли м’ясна начинка змішується з рідким тістом, а потім маса обсмажується. Така випічка більше нагадує не біляші, а оладки з фаршем на кефірі.

З дріжджами

Ніжним і повітряним виходить дріжджове тісто для біляшів на кефірі. У процесі готування будуть потрібні складові:

  • 0,7 мл кефіру;
  • яйце;
  • борошно;
  • порошкові дріжджі;
  • сіль і цукор;
  • м’ясо;
  • цибуля;
  • часник;
  • відповідні спеції.

Приготування дріжджових біляшів покроково:

  • У склянку кефіру насипаємо порошкові дріжджі, цукор і сіль, перемішуємо і чекаємо появи пінки.
  • Збиваємо яйце, з’єднуємо з опарою, вливаємо залишився кефір і розмішуємо.
  • Посипаємо в тісто борошно так, щоб воно стало схожим на основу для оладок, розбиваємо всі грудочки і даємо піднятися.
  • Поки підходить тісто, робимо фарш з м’яса, часнику і цибулі, солимо й додаємо спеції.
  • На розігріту сковороду викладаємо тісто, в центр кожної порції кладемо начинку і смажимо до готовності.
Дивіться також:  Тісто без яєць – 8 рецептів приготування

Рада. Після обжарювання краще спочатку помістити випічку на аркуші щільного паперу, яка вбере надлишки масла.

Як приготувати з курячим фаршем

Куряче м’ясо дещо сухувато, і щоб надати начинці для біляшів соковитість, потрібно полити її невеликою кількістю сметани. Для приготування страви потрібно взяти такі продукти:

  • півлітровий пакет кефіру;
  • яйце;
  • соду і оцет;
  • борошно;
  • курятину;
  • цибулину;
  • сметану;
  • сіль і спеції.

Як готувати біляші з начинкою з курки:

  • Робимо тісто з яйця, кефіру і борошна, розтираючи вінчиком або виделкою всі грудочки.
  • Гасимо соду оцтом, додаємо в основу, перемішуємо і даємо постояти чверть години.
  • Проворачиваем курятину з цибулею в м’ясорубці, додаємо у фарш трохи сметани, солимо і приправляємо.
  • Викладаємо рідке тісто на сковорідку, зверху поміщаємо курячий фарш і обсмажуємо.

На замітку. Замість сметани можна додати в начинку невелику кількість розтопленого вершкового масла.

Покрокове приготування в духовці

Біляші в духовці виходять не такими жирними, як на сковороді. Щоб зробити це блюдо, потрібні складові:

  • 0,6 л кефіру;
  • яйце;
  • пекарський розпушувач;
  • борошно;
  • м’ясо;
  • цибуля;
  • зелень;
  • трохи щільного сиру;
  • сіль і спеції.

Готуємо смачні біляші в духовці:

  • Робимо тісто з яйця, кефіру і борошна, додаємо розпушувач, перемішуємо і залишаємо підходити.
  • Готуємо м’ясний фарш з цибулею, кладемо порізану зелень, сіль і приправи, натираємо сир.
  • Застеляємо деко кондитерської калькою, просоченої невеликою кількістю масла.
  • Викладаємо на папір для запікання порції тіста, зверху маємо фарш і посипаємо кожен біляш невеликою кількістю тертого сиру.

Страва буде готове, коли тісто стане коричнево-золотистим, а сир повністю не розплавиться.

Ледачі біляші з м’ясним фаршем в мультиварці

Ледачі біляші можна посмажити в мультиварці, так страва вийде особливо пишним і повітряним. Однак процес приготування триватиме трохи довше, ніж при смаженні на сковороді, оскільки в чаші приладу не так багато місця. Для роботи знадобляться наступні продукти:

  • 0,55 л кефіру;
  • яйце;
  • борошно;
  • сода;
  • будь-яке м’ясо;
  • цибуля;
  • часник;
  • сіль і приправи.
Дивіться також:  Риба пікша: що за риба, чим корисна, як готувати? 6 рецептів приготування в духовці на сковороді

Як зробити ледачі біляші в мультиварці:

  • Збиваємо яйце, розбавляємо кефіром, додаємо борошно так, щоб тісто набуло потрібну в’язкість.
  • Вводимо соду, перемішуємо і даємо основі трохи постояти.
  • Прокручуємо в м’ясорубці м’ясо з цибулею і часником, приправляємо сіллю і спеціями.
  • Гріємо жир в чашу мультиварки і виливаємо порцію тіста. Після того, як воно трохи пропечеться, кладемо фарш і заливаємо його невеликою кількістю основи, а через деякий час перевертаємо біляш.

Важливо! Нижньому шару тесту потрібно обов’язково дати підсмажитися, перш ніж класти на нього начинку. В іншому випадку біляш не пропечеться так, як потрібно.

Важливі рекомендації з приготування

Щоб біляші вийшли смачними і ніжними, необхідно врахувати деякі нюанси приготування:

  • фарш буде більш соковитим, якщо цибуля не подрібнювати в м’ясорубці, а натерти на крупній тертці;
  • викладати в сковороду порції можна тільки коли жир розжариться до появи бульбашок;
  • наливати в ємність потрібно стільки масла, щоб воно прикривало випічку до половини, інакше тісто не пропечеться:
  • смажити порції треба, зробивши спочатку сильний вогонь, а коли утворюється скориночка, зменшити його до середнього рівня;
  • при запіканні біляшів в духовці обов’язково використовувати кулінарну кальку або пергаментний папір.

Керуючись цими правилами, навіть у малодосвідченою господині вийде приготувати пишні біляші з смачною і соковитою начинкою.

Ще кілька варіантів начинок для ледачих біляшів

Наповнювач для біляшів можна робити по-різному, поєднуючи той чи інший вид м’яса з іншими компонентами. Наведемо найпоширеніші варіанти начинок:

  • свинина або яловичина, цибуля;
  • баранина, цибулю і зелень;
  • курка або індичка, цибулю і тертий сир;
  • куряча, свиняча або яловича печінка, цибуля і рис;
  • будь-яке м’ясо або субпродукти, гриби і цибулю.

Приправляють начинку меленим перцем, гранульованим або свіжим часником, гострими спеціями, сухий аджикою, сметаною або невеликою кількістю гірчичного соусу. Все залежить від індивідуальних переваг господині і домочадців.

Дивіться також:  Закуски на святковий стіл – 26 рецептів приготування

Прокрутка до верху