Хачапурі – рум’яні і апетитні коржі з сирною або сирною начинкою. Вони відносяться до страв грузинської кухні і є дуже поживними і корисними. Щоб порадувати сім’ю швидкої і смачною випічкою, можна слідуючи запропонованими рецептами, приготувати ліниві хачапурі і вже через недовгий час насолоджуватися чаюванням у колі рідних і друзів.
Ледачі хачапурі з сиром на сковороді
Сирні коржики, обсмажені до золотистої скоринки, можуть стати ідеальним сніданком перед початком трудового чи навчального дня. Вони готуються просто і недовго, тому спекти хачапурі на сковороді зможе навіть початківець кулінар.
Необхідні продукти:
- борошно – 50 грам;
- вершковий сир – 0,2 кг;
- розпушувач – 2 грами;
- два яйця;
- сметана – 0,25 кг;
- сіль і спеції – за своїм розсудом;
- петрушка, пір’я зеленої цибулі, кріп – 90 грам.
Готуємо:
- Спочатку потерти на тертці з великими дірочками сир, потім дрібно нарізати зелень.
- Сир помістити в об’ємну миску розбити в неї яйця, покласти сметану, подрібнену зелень і гарненько розмішати.
- Після чого до складу закинути сіль, розпушувач і відповідні спеції. Потім додати борошно і замісити полужидкое тісто.
- У розігріту сковороду з олією викласти заготовку з сиру і акуратно розподілити її по внутрішній поверхні посуду.
- Смажити ледачі хачапурі з сиром на сковороді потрібно з обох сторін, протягом п’яти хвилин.
Рекомендується вживати їх гарячими, зі сметаною або майонезом.
Швидка випічка в духовці
Ще один швидкий рецепт для ледачих – це поживні і ароматні хачапурі, спечені в духовці. Смак коржів стане більш насиченим і багатим, якщо в начинку покласти різні види сиру.
Необхідні продукти:
- кефір – 0,5 літра;
- цукор – 5 грам;
- одне яйце;
- щіпка солі;
- борошно – 680 грам;
- сода – 12 грам;
- бринза – 270 грам;
- моцарелла – 185 грам;
- сир «Адигейський» – 95 грам.
Готуємо:
- У великій тарілці з’єднати борошно з содою, цукром і сіллю. Після чого додати сире яйце і вилити кефір.
- Ретельно перемішати всі інгредієнти до утворення м’якого тіста. Потім накрити його целофановим пакетом і поставити в холодильник на годину.
- Кожен сорт сиру подрібнити в тонку стружку, потім змішати їх між собою.
- Борошняну заготівлю розкотити в коржик середньої товщини. У середину покласти сирну суміш, потім накрити її вільними краями тіста і зліпити їх між собою, залишивши в центрі маленький отвір.
- Розкачати виріб качалкою і помістити на деко, оброблений рослинним жиром.
- Корж поставити в розігріту духовку і запікати, поки вона не придбає коричнево-оранжевий колір.
Спечені хачапурі слід просочити маслом або жиром, потім порізати трикутними шматочками і подати з запашним чаєм або чорною кавою. Зберігати вироби в прохолодному місці, обвернув паперовим рушником.
Готуємо з лаваша з сиром
Апетитні і ніжні хачапурі з сиром з лаваша встигнуть посмажити навіть дуже зайняті господині. Цей варіант випічки ідеально підійде людям, які стежать за своєю вагою, так як вона готується з корисних продуктів без додавання олії.
Необхідні продукти:
- сир середньої жирності – 180 грамів;
- сіль – на свій розсуд;
- лаваш;
- кріп – 40 грам;
- зелена цибуля – 4 пера.
Готуємо:
- Сир висипати в миску і трохи присолити.
- Цибулю порізати кільцями, кріп подрібнити і змішати з сиром.
- Готову начинку покласти в центр лаваша і скрутити його у вигляді конверта.
- Покласти виріб на розпечену сковороду без масла і добре пропекти з обох сторін.
- Коли корж придбає світло-коричневий колір, вимкнути вогонь і перекласти в тарілку.
Дієтичні хачапурі з сиром готові. Частування чудово поєднується з супами, овочевими салатами і кисломолочними напоями.
Ледачі хачапурі від Амаяка Акопяна
Щоб здивувати раптово гостей, можна спекти незвичайно смачні хачапурі за рецептом самого Амаяка Акопяна! Коржі виходять соковитими, смачними, відмінно підходять до гарячих страв і холодних закусок.
Необхідні продукти:
- мінеральна вода (з газом) – 0,2 літра;
- твердий сир – 0,32 кг;
- два яйця;
- борошно – 0,8 кг;
- цукор – 42 грами;
- сир – 220 грам.
Готуємо:
- Розбити яйця в миску, злегка підсолити їх, насипати цукор і інтенсивно збити.
- В яєчну суміш додати мінералку і перемішати.
- Тепер насипати маленькими порціями борошно і поступово розчинити її в яєчної суміші.
- Вимісити ніжне тісто, помістити його у відповідну ємність, прикрити рушником і виставити на півгодини в холодне приміщення.
- Маленькими кубиками порізати сир і з’єднати його з сиром. Додати щіпку солі, трохи меленого перцю і перемішати.
- З тіста сформувати товсту «ковбасу» і порізати її на шматки. Кожну частину розкачати в корж товщиною 2 див.
- У центр заготовок покласти приблизно 40 грам сирно-сирної суміші і заліпити її краями тіста. Після чого трохи розплющити заготівлі з допомогою качалки.
- На розпечену сковороду налити олію і посмажити на ньому вироби з усіх боків до рум’яності.
Готові хачапурі розділити на чотири порції і покласти на великий піднос. Бажано запропонувати до них домашню аджику, овочеву закуску або сметанний соус.
Як приготувати з сулугуні
Грузинські коржі з сулугуні володіють приємним вершковим смаком, а зелень додасть сирного десерту свіжість і новизну. Тісто для таких виробів краще зробити з молока, тоді випічка буде повітряної і м’якою.
Необхідні продукти:
- сир сулугуні – 0,35 кг;
- борошно – 0,23 кг;
- куряче яйце – 1 шт.;
- молоко (2,5%) – 220 мл;
- сода – 3 грами;
- кріп, петрушка, базилік, кінза – 120 грам.
Готуємо:
- В молоко розбити яйця, потім збити їх віночком.
- Тепер засипати борошно і ретельно перемішати складу.
- Сир перетворити в дрібну стружку, зелень порізати на шматочки і з’єднати з рідким тістом, додавши сіль і соду.
- Сковороду з олією добре прогріти і наповнити її сирної заготівлею.
- Корж смажити три-чотири хвилини з одного боку, потім перевернути і пекти ще близько двох хвилин.
Домашні хачапурі на молоці можуть стати повноцінним вечерею і ідеально підійдуть для дитячого столу. Коржі краще вживати теплими, з часниковим соусом, нежирної сметаною або кефіром.
З листкового тіста
Ні для кого не складе праці напекти хачапурі з листкового тіста, використовуючи борошняну основу, яка продається в магазині. Начинку для таких коржів рекомендується зробити з двох-трьох сортів сиру і посмажити їх у великій кількості олії.
Необхідні продукти:
- сир (бринза, голландський, моцарелла) – по 200 грам;
- листкове тісто (дріжджове або бездріжджове) – готова упаковка;
- два яйця;
- масло вершкове – 35 грам.
Готуємо:
- Всі види сиру розтерти в дрібну стружку і з’єднати між собою. Додати до них одне яйце, розтоплене масло і інтенсивно розмішати.
- Розбити друге яйце, відокремити білок від жовтка і збити їх в окремих ємностях.
- Тісто розморозити, розрізати на квадрати і змастити їх поверхню збитим білком.
- В середину заготовок покласти сирну начинку. Потім з’єднати куточки тесту і добре скріпити їх.
- Деко застелити пекарської папером, розкласти на ньому вироби і покрити їх яєчним жовтком.
- Піч хачапурі в прогрітій до 185 градусів духовці близько п’ятнадцяти хвилин.
- Коли вироби покриються підсмаженою скоринкою, їх можна вважати готовими.
Апетитна випічка внесе різноманітність в щоденний раціон і буде доречна за святковим столом. Подавати сирне частування рекомендується до страв з риби або птиці з нарізкою з помідорів і огірків.
Ледачі хачапурі зі сметаною
Смажені коржики, приготовані на сметані, виходять м’якими, красивими і дуже ароматними. А швидкий рецепт для ледачих розповість, як смачно спекти хачапурі, витративши мінімум часу.
Необхідні продукти:
- сметана – 0,2 кг;
- яйця – 2 шт.;
- борошно – 45 грам;
- російський сир – 240 грам;
- кріп – невеликий пучок.
Готуємо:
- Крупно натерти сир, кріп вимити, просушити і порізати.
- В об’ємній тарілці змішати яйця зі сметаною, після чого насипати зелень, подрібнений сир і якщо потрібно, трохи підсолити. Потім все акуратно перемішати.
- Додати до складу борошно і гарненько розмішати до утворення в’язкого тесту.
- У розігріту сковороду налити олію і покласти в неї заготовку з сиру.
- Випікати хачапурі під кришкою близько чотирьох хвилин. Потім перевернути виріб і обсмажити з іншого боку у відкритому посуді.
Гарячі хачапурі на сметані бажано подавати з вершковим або гострим соусом. Приємного апетиту!