Грузинські хачапурі – ароматні й соковиті коржі з начинкою із сиру. Вони ідеально підходять в якості сніданку або можуть стати прекрасним доповненням до вечірньої трапези. Якщо часу мало, а поласувати смачною випічкою дуже хочеться, є багато доступних рецептів, які допоможуть приготувати ліниві хачапурі з сиром на сковороді.
Ледачі хачапурі з сиром і кефіром на сковороді
Хачапурі на кефірі виходять ніжними і дивовижно смачними.
Для приготування начинки рекомендується взяти різні сорти сиру – від цього випічка стане ще пахучіше.
Використовувані продукти:
- борошно – 750 грам;
- кефір (2,5 %) – 600 мл;
- сода – 10 грам;
- сіль, цукор – по 8 грам;
- сир («Бринза», «Голландський», «Сулугуні») – по 200 грам;
- соняшникова олія – 50 мл;
- вершкове масло – 185 грам.
Готуємо:
- Цукор, яйця, сіль і соду змішати з кефіром.
- Борошно насипати в тарілку і влити в неї отриману суміш. Потім додати соняшникову олію і сформувати еластичне тісто.
- Сир перетерти на дрібній тертці і змішати з розм’якшеним вершковим маслом.
- Тісто розрізати на однакові шматочки і розкачати їх у вигляді круглих коржів.
- На середину кожної заготовки покласти трохи суміші з сиру, потім підняти краї тіста вгору і зліпити їх між собою. В результаті повинен вийти невеликий кулька з начинкою, який треба розплющити руками або качалкою.
- Після цього помістити виріб в суху гарячу сковороду, а потім випікати під закритою кришкою з обох сторін.
Коли будуть готові хачапурі, скласти їх в стопку на блюдо і поставити на стіл. Їх можна запропонувати до супів, соусів або м’ясних закусок.
Готуємо з лаваша
Цей нескладний рецепт зможе освоїти навіть початківець кухар. Сирне ласощі з лаваша готувати дуже легко, до того ж тут знадобляться звичайні і недорогі інгредієнти, які знайдуться на кухні в будь-якої господарки.
Використовувані продукти:
- лаваші – 6-7 шт.;
- яйця – 2 шт.;
- масло – половина пачки;
- сир (моцарела або бринза) – 500 грам;
- кріп, базилік, кінза – 1 пучок;
- сіль – 6 грам.
Готуємо:
- Сир подрібнити. Якщо потрібно, посолити. З’єднайте з рубаною зеленню. Потім додати розтоплене вершкове масло і перемішати.
- Лаваші наповнити начинкою і згорнути конвертиком.
- Яйця збити і вмочити в них всі заготовки.
- Помістити хачапурі в сковороду і обсмажити на рафінованій олії до появи золотистої скоринки.
Ледачі хачапурі з лаваша підійдуть для обіднього перекусу або швидко вгамують голод після трудового дня. Частування рекомендується вживати з запеченої птицею або салатом зі свіжих овочів.
Як приготувати на молоці
Гарне тісто для грузинських коржів виходить з молока. Така випічка має м’яку текстуру і володіє насиченим смаком, тому особливо сподобається дітям.
Використовувані продукти:
- молоко – 200 мл;
- яйце;
- борошно – 220 грам;
- «Адигейський» сир – 330 грам;
- сода – щіпка;
- зелень – 90 грам;
- вершкове масло – 35 грам.
Готуємо:
- Молоко з’єднати з яйцем і ретельно збовтати віночком. Потім всипати борошно і розмішати.
- Сир дрібно нарізати, масло розтопити, зелень подрібнити.
- Суміш з борошна, рівномірно розподіляючи, додати в сирний складу.
- Сковороду змастити олією і прогріти.
- Викласти в неї тісто і смажити протягом 5 хвилин з однієї й іншої сторони.
Гарячі хачапурі на молоці готові. Їх треба порізати на порційні шматки і подати з чашкою гарячого чаю, кави або молока.
Ледачі хачапурі з сиром і сиром
Хачапурі з сирно-сирною начинкою виглядають дуже апетитно, а їх чудовий смак по достоїнству оцінять всі мешканці і гості, що прийшли до вечері.
Для різноманітності і пікантності в таку корж рекомендується додати гострі приправи, часник і багато зелені.
Використовувані продукти:
- кефір – 650 мл;
- сода – 7 грам;
- сіль, цукор – по 10 грам;
- три яйця;
- борошно – 850 грам;
- твердий сир – 450 грам;
- сир – 350 грам;
- рослинна олія – 50 мл;
- часник – 2 зубчики;
- рубана зелень – 85 грам;
- спеції, приправи – на свій смак.
Готуємо:
- Кефір змішати з содою, потім влити олію, додати яйця (2 шт.), цукор, борошно, сіль і перемішати.
- Сир ретельно розтерти з яйцем і покласти до нього натертий сир, подрібнений часник і зелень. Додати в суміш приправи і перемішати до однорідності.
- Суху сковороду розжарити і посмажити на ній всі вироби.
Готові хачапурі з сирно-сирною начинкою змастити вершковим маслом і скласти один на одного. Коржі краще подати з аджикою або білим соусом.
На сметані
Хачапурі на сметані виходять пишними, красивими і дуже поживними. Чудова випічка може стати прикрасою столу на домашньому пікніку або наситити всю родину під час довгої поїздки.
Використовувані продукти:
- сир «Моцарелла» – 220 грам;
- борошно – 75 грам;
- яйця – 2 шт.;
- сметана – 180 грамів;
- сіль – 5 г;
- щіпка соди.
Готуємо:
- Сир подрібнити і додати до нього з яйця. Потім насипати сіль і соду.
- В отриману масу покласти сметану, борошно і добре розмішати.
- У сковороду налити рафінована олія і сильно розжарити.
- Спекти хачапурі з замішаного тіста, підсмажуючи вироби з двох сторін.
Сирні коржики, викласти на тарілку, розрізати на 4 частини і просочити маслом.
Хачапурі на сметані добре поєднуються з кисломолочними напоями або гострими стравами.
З картоплею і сиром
Домашні хачапурі з картоплею і сиром – дивовижне ласощі, що підходить для щоденного меню святкового столу. Чаювання з таким частуванням підніме настрій і подарує позитивні емоції на цілий день.
Використовувані продукти:
- кефір – 300 мл;
- яйце;
- сода – 6 грам;
- сіль – 8 грам;
- борошно – 450 грам;
- картопля – 0,5 кг;
- сир («Сулугуні» або «Бринза») – 120 грам;
- суміш перців – 5 грам.
Готуємо:
- Картоплю очистити, вимити і зварити. Потім приготувати з нього пюре без молока або води.
- Сир порізати соломкою і з’єднати з розтертої картоплею. Після чого насипати перець і добре розмішати. Готову начинку остудити.
- Додати в борошно сіль і соду, після чого покласти яйця, влити кефір і замісити м’яке тісто.
- Основу з борошна розділити на 8 – 10 частин. Потім тонко розкачати кожну з них.
- На коржі викласти картоплю з сиром, потім скріпити краї тіста навколо начинки і розрівняти заготівлю качалкою.
- У сковороді з маслом обсмажити хачапурі до утворення коричневої скоринки.
Коржики з картоплею і сиром викласти на блюдо і подати до обіду. Найкраще вони поєднуються зі сметаною або часниковим соусом.
Самий простий і швидкий рецепт
Щоб приготувати хачапурі по цьому рецепту, знадобитися всього 5 – 7 хвилин. Смачна випічка стане відмінним рішенням для вечері або допоможе нагодувати раптово гостей.
Використовувані продукти:
- сир («Російський або «Голландський») – 100 грам;
- сметана – 80 грам;
- яйце – 1 шт.;
- сіль – 3 г;
- борошно – 25 грам;
- часниковий і запашний перець – 5 грам;
- соняшникова олія – 30 грам.
Готуємо:
- На тертці з малими отворами натерти сир. Потім додати до нього перець і посолити.
- Сирну масу з’єднати з яйцем, додати сметану і ретельно перемішати.
- Тісто влити в сковороду і обсмажити на розпеченому маслі з одного боку п’ять хвилин. Потім скласти коржик навпіл і підсмажити її з обох сторін.
- Гаряче виріб вмочити паперовою серветкою, щоб прибрати надлишки жиру.
Ситні і смачні хачапурі для ледачих готові. Їх треба покласти на блюдо, розрізати на кілька частин, а потім прикрасити листям салату і свіжими помідорами. Приємного апетиту!
Ледачі хачапурі з сиром на сковороді
Ситні домашні коржики з сиром і свіжою зеленню сподобаються всім дорослим і дітям за обіднім столом.
Готуються вони дуже просто і швидко, а отриманий результат обов’язково потішить своєю вершковим смаком апетитним виглядом.
Використовувані продукти:
- сметана – 250 грам;
- сир «Сулугуні» – 200 грам;
- три яйця;
- борошно – 40 грам;
- спеції – на свій розсуд;
- сіль – 4 г;
- петрушка, зелена цибуля, кріп – 100 грам;
- рафінована олія – для смаження.
Готуємо:
- Сир подрібнити на тертці, зелений лук і петрушку з кропом сполоснути водою і нарізати.
- У глибоку тарілку вбити яйця, потім покласти сметану, борошно, сир, зелень і добре перемішати. Після цього насипати в суміш сіль і улюблені спеції.
- Налити трохи олії в сковороду, добре нагріти і покласти в неї невелику кількість сирної маси, рівномірно розподіливши по дну посуду.
- Коли корж підсмажиться знизу, потрібно перевернути на іншу сторону і випікати до утворення золотисто-коричневої скоринки.
- За таким же принципом напекти хачапурі з залишився тесту.
Готові вироби порізати трикутні шматки і подавати в гарячому вигляді. Коржики з сиром і зеленню відмінно поєднуються зі сметаною або аджикою.