Напевно, всі чули про ліниві голубці або вареники. Але далеко не кожна господиня знає про те, що можна легко приготувати і ледачі пиріжки. Левова частка часу при випічці звичайних пирогів йде на приготування тіста. Кулінари придумали, як обійтися без цього трудомісткого заняття.
Ледачі пиріжки з цибулею і яйцем
Технологія приготування цієї страви схожа на випічку оладок, але результат дещо відрізняється. Начинка із зеленого лука і яйця робить їх схожими на справжні пиріжки.
Інгредієнти:
- пучок цибулі зеленої;
- пакетик розпушувача;
- 0,5 л кефіру чи кисляку;
- 0,5 склянки сметани;
- 4 яйця;
- приблизно 0,5 кг борошна.
Як готувати:
- Відварені й охолоджені яйця кришимо кубиками.
- Цибулю дрібно рубаємо.
- Замішуємо тісто з збитих зі сметаною і кефіром яєць, солі і розпушувача борошна. По консистенції воно повинно бути схоже на тісто для приготування оладок.
- Додаємо в нього начинку, ретельно перемішуємо.
- Смажимо на олії з обох боків до рум’яної скоринки.
- Подають ледачі пиріжки з цибулею і яйцем, так само як і оладки зі сметаною.
Схожим способом готуються і пиріжки з капустою і яйцем.
З начинкою з капусти
Для начинки краще брати ранню капусту.
Інгредієнти:
- склянка кефіру;
- яйця — 1 для тіста і 3 для начинки;
- 300 г капусти;
- пучок зелені;
- 2 ч. ложки розпушувача;
- близько 2 склянок борошна.
Як готувати:
- Молоду капусту досить просто нашаткувати і злегка присипати сіллю. Капусту зимових сортів відварюємо приблизно 3 хвилини, підсолюємо воду. Відкидаємо на друшляк і даємо охолонути.
- Зварені круто яйця дрібно кришимо. Також готуємо зелень.
- Замішуємо тісто з яєць, кефіру, солі та борошна, змішаної з розпушувачем. Спочатку вводимо в тісто капусту, перемішуємо, потім додаємо яйця і зелень.
- Смажимо ледачі пиріжки з капустою також як оладки, подаємо зі сметаною.
Як спекти з картоплею
Для пиріжків з картоплею доведеться приготувати тісто, але ось ліпити їх не знадобиться.
Нам знадобиться:
- олії — 2 ст. ложки;
- стакан води;
- картоплі — 700 г;
- цибулі – 1 шт.;
- ч. ложка солі;
- борошна стільки, скільки візьме тісто.
Як готувати:
- Відварюємо очищену картоплю в підсоленій воді.
- Обсмажуємо дрібно порізану цибулю до золотистого кольору.
- Відливаємо картопля, залишивши трохи картопляного відвару. Тепер його потрібно розтовкти і змішати з цибулею. Начинка буде смачнішим, якщо додати туди шматочок вершкового масла.
- Замішуємо прісне тісто з підсоленої води і борошна. Воно повинно залишатися еластичним, але не липнути до рук. Загортаємо його в плівку і даємо відпочити приблизно півгодини на холоді.
- Відпочиле тісто розрізаємо на 5 частин, кожну з яких треба розкачати в тонкий корж.
- Змащуємо їх начинкою шаром товщиною до 5 мм Добре розрівнюємо і скачуємо рулет. Краї защипуємо. Ріжемо на шматочки товщиною від 2 до 3 див. Обвалюємо зрізи в борошні.
- Обсмажуємо до золотавої скоринки з кожної сторони.
Додавання м’яса надає ситності будь-якої страви. Не виняток і ледачі пиріжки.
Ситні ледачі пиріжки з фаршем
Для цієї страви не потрібно тісто, його замінять вафельні листи.
Інгредієнти:
- 4 великих вафельні листи, 2 з них для формування пиріжків, решта — для панірування;
- цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- 1 куряча грудка вагою приблизно 300 м;
- ст. ложка майонезу;
- 80 г тертого твердого сиру;
- три яйця, одне піде в фарш, а з 2-х будемо робити кляр;
- 4 ст. ложки нарубаної петрушки.
Не забудьте посолити і поперчити фарш і приготувати пісне масло для смаження.
Як готувати:
- Прокручуємо через м’ясорубку або за допомогою кухонного комбайна м’ясо курки, часник, цибулю з додаванням яйця і майонез.
- Вводимо в фарш сир, зелень і заправляємо спеціями. Добре вимішуємо.
- Змащуємо вафельний лист получившимся фаршем, накриваємо другим листом і даємо постояти 20 хвилин.
- Тим часом перетворюємо інші листи в крихту.
- Готуємо кляр з збитих яєць.
- Ріжемо коржі на квадратики або трикутники. Потім в яйце і обвалюють у вафельних крихтах.
- На невеликому вогні обсмажуємо з 2 сторін до золотистого кольору.
На кефірі
Зовні вони нагадують котлети, але за складом це справжні пиріжки.
Інгредієнти:
- по 2 склянки кефіру і борошна;
- по 0,5 ч. ложки солі, соди і цукру;
- 2 цибулини;
- пару зубків часнику;
- 0,5 кг готового фаршу, можна зробити його самостійно.
Як готувати:
- Злегка підігріваємо кефір, він повинен бути теплим, але не гарячим.
- Вводимо соду, цукор і сіль, перемішуємо і даємо постояти 5 хв.
- Додаємо борошно, постійно вимішуючи тісто. Воно не повинно бути дуже густим.
- Для фаршу подрібнюємо цибулю і часник, можна прокрутити їх на м’ясорубці. Якщо є бажання, додаємо порізану зелень.
- Змішуємо фарш і тісто. Викладаємо ложкою на сковороду з рослинним маслом майбутні пиріжки і смажимо з 2 боків до рум’яної скоринки.
Рецепт з лаваша
Такі пиріжки можна приготувати з будь-яким фаршем, в цьому рецепті обрана капуста.
Інгредієнти:
- по 400 г капусти і лаваша;
- цибулина;
- 2 яйця.
Як готувати:
- Обсмажуємо нарізану кубиками цибулю до напівготовності на пісному маслі.
- Шаткуємо капусту і додаємо до цибулі. Смажимо, поки не буде готове. Для цієї страви краще вибрати ранню капусту, фарш буде соковитіше і швидше приготується.
- Приправляємо сіллю і перцем.
- Лаваш ріжемо на смужки. На край кожної викладаємо начинку і звертаємо трикутником.
- Збиваємо яйця, мачає в них згорнутий лаваш і обсмажуємо з 2-х сторін, поки не зарум’яняться.
Пиріжки Лінива жінка без борошна
Це страва для тих господинь, які не люблять обтяжувати себе приготуванням їжі. Воно одночасно нагадує і пиріжки, і гарячі бутерброди.
Інгредієнти:
- філе будь, краще білої риби — 400 г, її можна замінити грибами;
- один багет;
- 2 склянки молока;
- цибулина;
- 100 г тертого твердого сиру;
- 3 ст. ложки майонезу або сметани;
- улюблена зелень;
- 0,5 ч. ложки солі.
Як готувати:
- Дрібно ріжемо рибу і цибулю, його потрібно додатково порубати.
- Також готуємо зелень.
- Все змішуємо, приправляємо сіллю, можна і меленим перцем або іншими спеціями.
- Багет ріжемо на шматочки товщиною близько 5 див.
- Готуємо лист, потрібно змастити його вершковим маслом.
- Виливаємо в миску молоко і просочуємо їм кожен шматочок багета.
- Викладаємо на деко. Нехай 5 хвилин постоять. За цей час хлібний м’якуш розбухне і стане соковитим.
- Ложкою виймаємо м’якоть з багету так, щоб вийшла чашечка, в яку поміщаємо начинку. Кладемо зверху шматочок вершкового масла, промазуємо сметаною або майонезом.
- Витримуємо в середньо нагрітій духовці близько 40 хв. Посипаємо тертим сиром. Знову ставимо в духовку, і чекаємо, поки пиріжки Лінива дружина зарум’яняться.
Рекомендації з приготування
Щоб приготовані пиріжки не розчарували, слід дотримуватися певні рекомендації.
- Це страва швидкого приготування, тому для фаршу потрібно вибирати такі продукти, які будуть готові при мінімальній тепловій обробці.
- Якщо вирішили готувати пиріжки з м’ясом, краще підійде курятина.
- Краще вибирати ранній сорт капусти.
- Для обсмажування потрібно використовувати рафінована рослинна олія.
- Скоринка на пиріжках повинно бути рум’яною і хрусткою.
- Якщо готуються пиріжки з тіста, змішаного з фаршем, воно не повинно бути дуже густим. В іншому випадку перемішати тісто і фарш добре не вийде.
- Не бійтеся експериментувати. Ваша фантазія дозволить приготувати справжній кулінарний шедевр, причому дуже швидко.