Вечорами не завжди є сили і бажання проводити багато часу біля плити. Тому не дивно, що часто ми воліємо у всіх сенсах легкий вечеря, який і готується швидко, і не тисне вночі на шлунок.
Печеня з тофу
Якщо хочеться поласувати стравою з сиром, відчути смак, але отримати при цьому якомога менше калорій, вибирайте печеня з тофу (соєвий сир) і брокколі.
Для спекотного знадобляться:
- тофу – від 630 до 650 г;
- брокколі – такий же обсяг;
- по 2 столові ложки рослинної олії (використовуємо рафінована) і рисового оцту;
- соєвий соус – вистачить 3-х великих ложок;
- часник – достатньо 4-х зубков;
- червоний перець – ¼ чайної ложки пластівців достатньо;
- кешью – ½ склянки;
- крохмаль з кукурудзи – не більше столової ложки.
Спочатку займаємося тофу. Поміщаємо його на аркуш паперу, призначеного для випічки. Вкриваємо паперовим рушником і притискаємо вантажем. Нехай постоїть так хоча б 20 хвилин.
Тим часом відварюємо броколі – недовго, поки овоч не стане яскраво-зеленого кольору. Зливаємо Воду відразу.
Вибираємо саму велику сковороду, наливаємо в неї рослинне масло. Включаємо грубку, щоб вогонь був середньої сили, і ставимо посуд. Коли олія нагріється, перекладаємо соєвий сир і смажимо. Потрібно отримати золотисто-коричневий колір з обох сторін. Часу на це піде не багато – всього від 10-ти до 15-ти хвилин. Далі тофу полежить на паперовому рушнику: треба позбавитися від зайвого масла.
А ми якраз встигнемо спорудити соус. Для цього в загальну миску відправляємо кукурудзяний крохмаль рисовий оцет, перець, пропущений через чеснокодавку часник і майже повний стакан води. Всі інгредієнти збиваємо.
Брокколі підсмажуємо в сковороді на олії, що залишилася після соєвого сиру. Щоб капуста дійшла до потрібної кондиції, багато часу не знадобиться – всього пара-трійка хвилин. Але все це час її треба помішувати.
Після додаємо соус і знову перемішуємо. Вміст переливаємо в каструлю. Тепер час відправити туди тофу. Не лінуємося і, не зупиняючись, змішуємо спекотне 60 секунд. Останній крок – посипаємо горішками. Тепер можна вечеряти.
Куряче філе, тушковане з ананасами і стручкової квасолею
Курятина – продукт дієтичний. Тушкована з ананасами і стручкової квасолею, вона стане дивно соковитою. І буде такий, навіть коли охолоне. Не бійтеся, що ананас зробить м’ясо солодким: в процесі приготування фрукт від солодощі позбавляється.
Готувати будемо з таких продуктів:
- курячих грудок – кіло вагою приблизно 200 г;
- консервованих ананасів – 600 г цілком вистачить;
- твердого сиру (візьмемо «Російський», жирністю 50%) – 150 г;
- цибулевих головок – 2-х штук;
- зеленої стручкової квасолі – 130-150 г;
- склянки сметани – не занадто жирної;
- такого ж об’єму молока;
- рафінованої олії – 6 великих ложок;
- високосортної пшеничного борошна – їдальні ложки з високою «шапочкою»;
- улюблених спецій і солі.
Змішуємо маринад. Для нього знадобляться сметана, спеції і сіль.
Куряче філе нарізаємо пластинками (приблизно розміром з кільце консервованого ананаса) і трохи відбиваємо. Потім кожен шматок щедро мачає в приготовлену сметанную суміш і відкладаємо на годинку в бік – хай курятина промаринується.
Подрібнюємо цибулини і сир. Перший перетворюємо в кільця, другий пропускаємо крізь тертку з боку найбільших осередків.
Нам пощастило – залишилася пташина шкурка. Кладемо її на змащене маслом деко (підберемо ємність з високими бортиками) – так блюдо збереже весь сік.
На неї викладаємо м’ясні шматочки (постараємося зробити це в один шар). Нагорі маємо ананасові кружечки: кожен з них повинен лежати на власному шматок філе. Тепер можна засипати поверхню квасолею і нарізкою з лука.
Займаємося соусом. Змішуємо половину рослинного масла з борошном прямо в сковороді. Потім додаємо наступний інгредієнт – нагріте молоко. Робимо це повільно, невеликими порціями, весь час помішуємо. Тоді соус загусне однорідним, без грудочок. В кінці приправляємо складу сіллю і спеціями.
Заливаємо отриманою сумішшю лушпиння поверхню і посипаємо сиром.
Таку страву можна готувати в мікрохвильовій печі. Якщо потрібно швидко, увімкніть прилад на максимум при часі 5 хвилин. А якщо не поспішайте, задайте приладу 20-хвилинний проміжок і середню потужність.
Духовка теж підійде. Головне – нагріти її до 180°С і почекати близько 40 хвилин, поки не з’явиться скориночка, виблискували бронзою.
Легка куряча грудка по-дижонски
Це смачне, швидке та корисне страву. А ще вона чудово гармонує зі спаржею і зеленню – те, що треба для легкого дієтичного вечері.
Готувати будемо з:
- курячого філе – візьмемо 2 кг;
- рослинної олії (якщо соняшникової, то рафінованої) – 3-х столових ложок;
- такого ж обсягу діжонської гірчиці;
- сухарів для панірування (можна приготувати і самим) – 200 г;
- паприки – вистачить пари чайних ложок;
- прованських трав (раз вже вибрали французьке блюдо, будемо послідовними до кінця) – 2-х чайних ложок.
Для початку, припустимо, під руку два дека. Змастимо кожен маслом.
Відразу включимо духова шафа. До певного моменту він повинен набрати 200 °С спека.
А поки на одному аркуші паперу для випічки (потрібен великий) змішуємо сухарики, зелень і паприку. На другому такому ж розкладаємо в один шар м’ясо (різати курячі філе не обов’язково, можна класти цілими). Кожна грудка повинна перед цим пройти підготовку: бути з обох сторін змазана гірчицею і обваляна в суміші сухарів і приправ з першого листа.
Можна перебазувати курятину на деко, окропивши зверху оливковою олією.
У духовці куряча грудка по-дижонски проникає приблизно по 10 хвилин з кожного боку.
Стейк з яловичини з грибами
Нежирна яловичина – теж непоганий варіант для легкої вечері. Приготуємо з неї стейк з грибами і мадерою.
Для такої страви знадобляться:
- яловичина – досить 700 г;
- свіжі гриби (краще взяти білі або печериці) – 100 г;
- головка цибулі-шалот;
- мадера – ½ склянки;
- вода – ¾ склянки;
- рослинна олія (підійде оливкова) – пара столових ложок;
- сіль і перець мелений чорний – орієнтуйтеся на власний смак;
- крохмаль з кукурудзи – пари чайних ложок цілком достатньо.
Натираємо стейки сіллю, потім перцем (можна змішати ці два продукти разом).
Вибираємо сковороду побільше і поважче. В ній розігріваємо столову ложку олії, потім викладаємо м’ясо. Смажити на вогні середньої сили, загалом, на це піде близько 10-ти хвилин. В процесі стейки потрібно буде перевернути на іншу сторону. Після цього можна перекласти м’ясо на тарілку, накрити фольгою і залишити на деякий час у спокої.
Поки м’ясо «відпочиває», як можна дрібніше ріжемо цибулину, виливаємо в сковороду масло оливок: в ньому овочу належить обсмажитися. Помішуємо цибульну нарізку 3-4 хвилини. Коли вона здобуде легку золотавість, доливаємо мадеру, відправляємо туди ж сіль і перець. Через пару хвилин в посуд можна додавати подрібнені гриби, крохмаль. Нехай склад ще хвилинку протушкується, поки не загусне в соус.
Прибираємо з м’яса фольгу, поливаємо його винно-грибним соусом. Вечеря готова.
Легкий стейк з лосося у фользі
Цей рецепт стейка – вже з риби. Блюдо відрізняється незабутнім смаком, легкістю приготування і привабливим зовнішнім виглядом. Так що може служити не тільки вечерею для схуднення, але і святкове застілля прикрасити. Особливо якщо подається з соусами і овочами.
Що знадобиться?
- лососеві стейки – візьмемо 4 штуки;
- сіль (морській рибі і сіль морська), чорний мелений перець, зелень (сушена), приправа до риби – у розрахунку на власний смак.
Для соусу:
- йогурт (краще використовувати натуральний) – склянка;
- суміш мелених перців, сіль, зелений кріп – скільки захочете самі;
- часник – двох зубков буде достатньо.
Починаємо процес приготування з риби. Кожен стейк вимиваємо, підсушуємо. Натираємо перцем і сіллю, закутуємо у фольгу. Краще приготувати фольгу такого розміру, з якого вийде конверт: тоді сік не буде витікати і залишиться в м’ясі.
Тепер рибу можна викласти на деко і відправити в духовку, вже разжаренную до 200°С. Там їй доведеться провести не менше півгодини. За цей час встигнемо зробити соус.
Виливаємо в миску йогурт і з’єднуємо його з усіма підготовленими спеціями: часником, сіллю, перцем, зеленню. Соусу потрібно хоча б 10 хвилин, щоб настоятися, отримати потрібну душистость і гостроту.
Витягнуту з духовки рибу кладемо на тарілки поверх овочевого гарніру (зробимо його з солодкого перцю і спаржевої квасолі) і заливаємо соусом. Подаємо до столу негайно!
Лазанья з сосисками – просто і швидко
Така вечеря готується швидко. Головне – бути впевненим у якості сосисок.
Знадобляться продукти:
- фарш з м’яса курки або індички – візьмемо 300 г;
- пара цибулин;
- часник – вистачить 3-4 зубки;
- сосиски – 4-х буде достатньо;
- помідори у власному соку – 350 г в самий раз;
- м’який сир («Моцарелла» підійде) – ¾ склянки;
- твердий сир («Російський» іди «Голландський») – 150 г;
- вода – півтори склянки;
- лазанья (суха магазинна) – не менше 200 м;
- рослинна олія – 3 столових ложок цілком достатньо.
Беремо сковороду глибше. На ній в рослинній олії обсмажуємо цибулю, часник і фарш. На це піде 5-7 хвилин. Готовність дізнаємося за кольором фаршу.
Далі відправляємо в сковороду як можна дрібніше порізані сосиски, за ними – ламані фрагменти листів лазаньї.
Слідом ідуть помідорні консерви, сіль і перець. Якщо хочеться додаткових спецій – будь ласка, додамо. Через хвилину вливаємо воду (вона повинна не втопити вміст сковорідки, а лише злегка його покрити), перемішуємо і залишаємо тушкуватися приблизно 15 хвилин.
Коли час закінчиться, вогонь тушкуємо, а страву посипаємо тертим твердим сиром. У гарячому складі він швидко почне плавитися, і тоді можна буде покласти зверху шматочки «Моцарели». Через пару хвилин під кришкою страва дійде до остаточної готовності.
Спагетті з соусом з базиліка на вечерю
Головний фокус – правильно приготувати соус. А вже відварити макарони (пасти, спагеті – називайте, як хочете) — справа нескладна.
Будуть потрібні:
- спагетті – візьмемо 200 г;
- сир (краще всього підійде «Пармезан») – 100 г;
- базилік – 150 г цілком вистачить;
- олія оливок – столова ложка;
- сіль і мелений чорний перець – скільки забажаєте;
- часник – не більше 2-х зубков.
Ставимо варитися макарони, а в цей час займемося соусом. Листя базиліка (вимиті і просушені) кладемо в чашу блендера. Туди ж йдуть часник, натертий «Пармезан». Включаємо прилад на максимальну потужність: через 30-40 секунд вийде потрібна для майбутнього консистенція соусу, нагадує кашу.
Даємо блендеру перепочити, поки засипаємо в неї чорний перець і сіль (важливо з нею не переборщити, оскільки макарони варяться у підсоленій воді). Знову включаємо, але тепер уже буквально на 5 хвилин.
Можна заливати соусом макарони. Потрібно лише добре змішати склад. Їсти будемо, поки гаряче. І запивати домашнім виноградним соком. Зовсім по-італійськи.
Сирна запіканка з макаронами на вечерю
Раз вже зібралися готувати легкий вечеря, зверніть увагу на рецепт несолодкої сирної запіканки з макаронами.
Що знадобиться?
- макарони і сир – відповідно 300 і 400 г;
- сирі курячі яйця – 3-х штук вистачить;
- оливки (або маслини) – вибирайте без кісточок;
- твердий сир (будь-якого сорту) – хоча б 50 г;
- молоко – достатньо 3-х столових ложок;
- сіль і приправи додайте на свій смак.
До напівготові макаронів додаємо сир. У цю суміш додаємо яйця.
Потім йде молоко, сіль і вибрані приправи. Масу перемішуємо.
Тепер її можна перекласти в змащену оливковою олією форму для випічки і висипати наверх оливки (цілі чи порізані — без різниці).
15-ти хвилин у розпеченій до 200°С духовці повинно вистачити, щоб страва випеклися. Тоді посипаємо його сиром (ми вже встигли його натерти) і повертаємо страву в духовку ще хвилин на 10, поки сир не перетвориться в підрум’янену скоринку.
Фріттата з овочами за 5 хвилин
Цю страву італійської кухні, у якому багато овочів. Такий своєрідний салат на вечерю, в якому овочі не сирі, а запечені разом з яйцями: спочатку в сковороді, потім в духовці. Головна умова для позитивного результату – не додавати у фріттату надто соковиті компоненти.
Які інгредієнти потрібні?
- свіжі яйця – беремо 6 штук;
- болгарські перці – 3-х достатньо;
- цибулина (краще солодка «Ялтинська»);
- брокколі і стручкова квасоля – 200 г кожного;
- часник – не більше 2-х зубков;
- ¼ Лимона;
- масло – вершкове і оливкове – хоча б по 50 г;
- приправи, сіль.
Починаємо з овочів. Капусту розбираємо, відокремлюючи суцвіття. Перець ріжемо тоненькою соломкою. Для більшої ніжності бажано перед цим зняти з нього шкірку. Цибулю шаткуємо тонкими півкільцями.
Подрібнюємо часник – не тиснемо, а дрібно рубаємо. Його змішати з маслом оливок і соком лимона.
Тепер беремося за яйця. Розбиваємо і змішуємо з приправами, підсолюємо.
Цибуля будемо обсмажувати на вершковому маслі, поки не стане м’якше – буквально пару-трійку хвилин. До нього відправимо брокколі, на хвилину. Далі черга лимонно-часниковою суміші. Через півхвилини можна заливати все яйцями.
Як тільки вони перестануть «плисти», відправляємо в сковороду разжаренную до 180°С духовку. 7-10 хвилин, і фріттата готова.
Простий рецепт різотто з грибами
Це страва з півночі Італії можна приготувати різними способами. Спробуємо один з них, простий і швидкий.
Нам знадобляться:
- рис — вистачить склянки;
- печериці – треба не менше 300 м;
- курячий бульйон – візьмемо літр;
- біле сухе вино – 50-60 г;
- трошки оливкової олії;
- вершкове масло – вистачить 100 г;
- пучок петрушки;
- твердий сир – 150 г цілком достатньо;
- цибульна головка;
- часник – хоча б 2-3 зубки;
- сіль і мелений перець (краще чорний).
Перш розігріваємо бульйон. Далі як можна дрібніше ріжемо гриби.
Відправляємо їх у сотейник з маслом – нехай підсмажуються. Тільки випустять сік – перекладаємо на тарілку.
В іншому посуді обсмажуємо цибулю і часник – тепер на рослинному маслі. Потім можна досипати рис. Нехай готується до 10 хвилин, а ми будемо, не перестаючи, його заважати.
Потім влити в крупу вино. Почекаємо, поки випарується. Нарешті, прийшла черга бульйону. Його вводимо в рис повільно, маленькими порціями. І весь час кашу заважаємо. Коли буде готова, заправляємо зеленню, тертим сиром і вершковим маслом. І кладемо в тарілку зверху на гриби. Декоруємо страву петрушкою: можна її порвати руками, або красиво викласти цілі гілочки.