Оригінальний лікер «Лімончелло» в домашніх умовах виходить нічим не гірше, ніж найдорожчий магазинний. В якості основи для нього береться не лише горілка, але навіть медичний спирт або самогон. По своєму смаку можна додавати в напій різні спеції.
Що таке «Лімончелло»?
Обговорюваний напій являє собою традиційний італійський лікер, який готується з свіжих лимонів. В Італії він подається до столу практично на всі свята. «Лімончелло» п’ють і в якості самостійного напою, і у складі коктейлів.
З’явився лимонний лікер дуже цікаво — звичайна італійська хазяйка не знала, куди подіти великий урожай лимонів і просто залила частини фруктів спиртом. Всіх її гостей так сподобався новий напій, що винахідлива жінка вирішила зайнятися виробництвом «Лімончелло» в промислових масштабах.
Як приготувати «Лімончелло» в домашніх умовах?
Смачний лимонний лікер легко вдасться приготувати і самостійно в домашніх умовах. Якщо все зробити правильно, то результат вийде не гірше, ніж у відомих італійських ресторанах.
Лікер на горілці
Інгредієнти: півлітра горілки (40%), півкіло великих лимонів, 420 г цукрового піску, 160 мл дистильованої води.
- Цитрусові ретельно миють. Бажано обробити їх жорсткою щіткою, щоб видалити можливі забруднення.
- Далі лимони укладаються в окріп і проварюються 3-4 хвилини. За цей час з фруктів піде гірчинка.
- Кожен лимон розрізається навпіл. З частин видавлюється максимальну кількість соку.
- Що залишився макуха подрібнюється блендером. Попередньо з нього потрібно вилучити всі кісточки.
- Подрібнена лимонна маса заливається горілкою. Потрібно взяти дуже якісний алкогольний напій.
- Сік цитрусового змішується з цукровим піском і водою. Суміш нагрівається до тих пір, поки не розчиняться всі цукрові крупинки. По ходу справи потрібно знімати з’являється піну. Гаряча суміш пробується на смак — якщо вийшло надмірно кисло, можна збільшити кількість цукрового піску.
- Коли сироп охолоне, він забирається в холодильник. Туди ж відправляється і горілка з макухою.
- Через тиждень рідини змішуються і лікер відправляється в прохолоду ще на 7-8 днів.
Залишилося процідити «Лімончелло» на горілці через кілька шарів марлі і можна знімати пробу. Поліпшити смак напою допоможе паличка кориці.
«Лімончелло» на спирту
Інгредієнти: півкіло великих лимонів, 260 г цукрового піску, 360 мл фільтрованої води, 260 мл нерозбавленого аптечного спирту.
- У такому рецепті буде використовуватися тільки цедра цитрусових. Її потрібно дуже акуратно зрізати з лимонів, не зачіпаючи м’який білий шар — м’якоть надає напою гіркоту. Дуже зручно знімати цедру ручної овочечисткою.
- Яскрава жовта частина фруктів нарізають невеликими шматочками і залити спиртом. Напій повинен настоюватися 7-8 днів у скляній тарі і, бажано, при низькій температурі. Банку або пляшку в процесі настоювання потрібно кілька разів струшувати.
- Спирт проціджують через марлю, цедра віджимається.
- У воді розчиняється цукор. Сироп нагрівається, але при цьому він не повинен закипіти. Коли рідина охолоне, вона змішується з настояним алкоголем.
Лікер «Лімончелло» на спирту залишається в прохолоді ще на 7-8 днів — нехай настоїться.
Напій на самогоні
Інгредієнти: кіло середніх лимонів, півлітра самогону, 630 мл фільтрованої води, півкіло цукрового піску.
- Фрукти ретельно миють, обдають окропом, обсушиваются і позбавляються від цедри. Знімати її потрібно ножем, терка в цьому рецепті не використовується.
- Цедра викладається у суху чисту банку і заливають самогоном. Під щільно закритою кришкою основа для майбутнього напою буде настоюватися 5-6 днів в темному місці. 2-3 рази на добу ємність струшується.
- З води і цукру варять сироп. Солодкі крупинки мають у ньому повністю розчинитися.
- Рідина остуджується, до неї вливається настояний алкоголь.
«Лімончелло» на самогоні настоюється ще 5-6 днів, після чого проціджують від цедри.
Рецепт приготування з вершками
Інгредієнти: 260 мл спирту (96%), 420 г цукру-піску, по 260 мл жирного свіжого молока і вершків середньої жирності, 5-6 великих лимонів, щіпка ваніліну.
Як зробити «Лімончелло» будинку з вершковим смаком, розберемо докладніше.
- Фрукти миються і обливають окропом. Овочерізкою з них дуже акуратно знімається цедра — не можна зачіпати горчащую білу м’якоть.
- Цедра викладається у банку і заливають спиртом. Основа для обговорюваного напою буде настоюватися в темряві і теплі 15-16 днів. Банку потрібно періодично струшувати.
- Вершки з’єднуються з молоком, цукром і ваніліном. Суміш доводиться до кипіння.
- Охолоджена рідина змішується з процідженим лимонним спиртом.
До повної готовності напій буде настоюватися ще 10-12 днів. Але будьте впевнені, майже місяць очікування виправдається воістину прекрасним, ніжним смаком напою.
Рецепти коктейлів з лікером «Лімончелло»
З домашнім лимонним лікером можна готувати різноманітні смачні коктейлі.
З шампанським
Інгредієнти: ¼ ст. «Лімончелло» і стільки ж свіжої м’яти, 2,5 ст. цукрового піску, великий лимон, 1 ст. холодного шампанського.
- М’ята, лимонний лікер, цукор і цедра, зрізана з лимона, відправляються в блендер. Компоненти потрібно змішати до однорідності.
- Отримана маса поділяється на два келихи.
- Зверху виливається холодне шампанське.
Коктейль відразу ж подається гостям.
«Скитлс»
Інгредієнти: 2 шт. полуниці, 1 ст. «Лімончелло», 1 ст. л. медового сиропу, сік половини лимона, лід.
- Лікер, сироп, ягоди і сік цитрусового відправляються в блендер. Складові збиваються протягом 10 сек.
- Суміш, що вийшла, вливається в келихи через ситечко.
Подається коктейль з подрібненим льодом.
Лимонний глінтвейн
Інгредієнти: 30 г цедри лимона, 30 мл «Лімончелло», 20 г цедри апельсина, 3 г лимонної трави, дрібка кардамону, 160 мл білого сухого вина, 10 г рідкого меду.
- В підходящу жароміцну ємність виливається лимонний лікер і вино. Туди ж додається мед і кардамон.
- Далі закладається цедра цитрусових.
- Напій нагрівається при постійному помішуванні, але не можна доводити його до кипіння.
- Готовий глінтвейн переливається в келихи через ситечко.
Напій прикрашається лимонною травою.