Лимонне печиво — ніжне й ароматне ласощі, яке цілком можна приготувати своїми руками і порадувати близьких домашньою випічкою. Пропонуємо декілька різноманітних і найбільш вдалих варіантів приготування цього десерту.
Лимонне печиво просте, але смачне
Найпростіший варіант, як приготувати лимонне печиво:
- 100 р слив. масла;
- ¾ Склянки цукру;
- яйце;
- 1 стіл. л. свіжої лимонної цедри;
- 1 ½ чайн. л. лимонного соку;
- ¾ Чайн. л. ванілі;
- ¼ Чайн. л. соди;
- 1 ¼ склянки борошна.
Лимонне печиво готується наступним чином:
- Піч можна відразу включити для розігріву — тісто готується дуже швидко.
- М’яке масло і цукор збити до стану повітряної маси, можна ввести всі компоненти рецепту, крім борошна. Все збивати на високій швидкості міксера.
- Швидкість зменшити і просіяти в масу борошно. Замісити густе тісто.
- На деко викласти маленькою ложкою невеликі коржі — печиво, залишаючи між ними відстань — десерт буде підніматися. За бажанням можна присипати цукром або подрібненими горішками.
- Пекти при 180 град. протягом 12-ти хвилин — за цей час печиво зарум’яниться.
Рецепт від Юлії Висоцької
Печиво від Юлії Висоцької складається з:
- 260 г борошна;
- 135 г слив. масла;
- 100 г цукру;
- 1 лимон;
- 1 яєчний жовток;
- 2 стіл. л. борошна.
Юлія рекомендує готувати десерт за таким принципом:
- У комбайн нарізати кубиками масло, додати до нього борошно і цукор, на невеликій швидкості подрібнити продукти в крихту.
- З промитого лимона стерти цедру і перемішати з половиною приготованого молока. Ввести масу в тісто і додати залишки молока. Вимісити тісто.
- Остудити кульку тесту — півгодини в холодильнику буде достатньо.
- Вийняти тісто і, відщипуючи шматочки, скачати кульки або ковбаски.
- Випікати протягом 10-15 хвилин.
Готуємо по-італійськи
Італійське цитрусове печиво складається з:
- 280 г борошна;
- 100 р слив. масла;
- 100 г цукру;
- 1 лимон;
- яйце;
- 8 г розпушувача;
- щіпка солі;
- трохи цукру і пудри для обвалювання печива.
Заздалегідь з лимона приготувати цедру і сік.
Далі процес приготування аналогічний попереднім рецептами — всі компоненти добре збити міксером. Отримане тісто залишити в мисці, затягнути її плівкою і відправити в холод на годину — по консистенції воно має бути м’яким і липким.
Холодне тісто буде слухнянішим скочуватися в кульки. Їх треба злегка обваляти в цукрі і цукровій пудрі, розкласти на деку. Випікати при 180 град. чверть години — печиво збереже світлий відтінок, воно таким і повинно бути. У гарячому вигляді випічка досить тендітна, тому знімати її і перекладати на блюдо дуже акуратно.
На замітку. Масло можна замінити якісним маргарином.
Сирно-лимонне печиво
Ніжне сирно-лимонне печиво з приємною м’якою текстурою пропонуємо приготувати за наступним рецептом:
- сир — 100 г;
- цукор — 50-60 г;
- жовток — 1;
- слив. масло — 50 г;
- мед — 10 г;
- ванілін;
- борошно — 100 г;
- розпушувач — 3 г;
- лимонна цедра — 1 ½ -2 стіл. л.;
- цукрова пудра — 50 р.
Ситне ароматне сирно-лимонне печиво готуємо так:
- Перемішуємо в глибокій мисці сир, цукор і яйце. Можна скористатися міксером для отримання гладкої однорідної маси, або ж розтерти віночком — тоді в печиво збережеться дрібна сирна текстура.
- Топимо шматочок масла, даємо йому охолонути, і після цього вливаємо до приготованої маси. Те ж саме зробити з медом, якщо він зацукрований. Краще використовувати рідкий. Додати ванілін. Перемішувати отриману масу пару хвилин, якщо використовується віночок. Міксером буде швидше.
- Додаємо цедру і борошно, вимішуємо руками тісто. Коли воно буде повністю вымешано, перекладаємо на стіл, присипаний борошном, ще трохи місимо, скачуємо ковбаскою і нарізаємо кільцями.
- Печиво можна також спекти у вигляді кілець, або скачати кульками — за бажанням. Піч чверть години при 190 град.
Решту цукрову пудру, перемішати з ложечкою води — маса повинна бути помірно густий. Отриману нанести глазур візерунком на остигле печиво.
Пісочне ласощі з лимоном
Печиво пісочне можна приготувати з найніжнішим кремом:
- 300 г борошна;
- 100 г крохмалю;
- 600 мл вершків (від 33 %;
- 400 г цукру;
- 200 р слив. масла;
- 4 яйця;
- 3 лимона.
Інструкція, як зробити смачне ласощі:
- Спочатку приготувати з лимонів цедру і свіжий сік.
- У мисці з’єднати борошно, крохмаль, масло і чверть приготованого цукру. Вручну добре перетерти продукти — вийде пісочна крихта.
- Взяти форму і на її дно гарненько утрамбувати крихту, рівномірним шаром. Можна скористатися дном склянки. Випікаємо при 180 град. 15 хвилин.
- Приготувати начинку: збити разом вершки, цукор, що залишився і яйце. Через пару хвилин після збивання ввести сік, цедру, продовжити процес.
- Вийняти готову основу і, не даючи їй охолонути залити кремом. Відразу поставити назад, готувати ще 20-25 хвилин — верх повинен пропектися.
Готове ласощі з лимонною начинкою остудити при кімнатній температурі. Найзручніше в цьому рецепті використовувати роз’ємну форму. Вийшов пиріг нарізати шматочками.
Покрокове приготування від Енді Шефа
Енді Шеф пропонує звернути особливу увагу на пропорції продуктів для приготування лимонного ласощі:
- 60 г слив. масла;
- 100 г цукру;
- 1 білок;
- лимон;
- 40 г кукурудзяного крохмалю;
- 180 г борошна;
- 1 чайн. л. розпушувача.
Енді Шеф рекомендує готувати печиво з наступної інструкції:
- Збити масляно-цукрову повітряну масу.
- Ввести в заготовку білок, повторно опрацювати міксером.
- Приготувати сік з лимона і стерти цедру. Їх також ввести в рідку заготовку.
- Потім просіяти сухі продукти і всипати розпушувач, на першому етапі розмішувати лопаткою, а потім — вимішувати вручну.
- Аналогічно попереднім рецептами, скачувати з тіста невеликі приплюснуті кульки і випікати на деку.
Печиво від Енді Шефа чудово підходять не тільки до гуртку трав’яного чаю, але і до гарячого молока з прянощами, какао, шоколаду.
Лимонно-кокосове печиво від Рі Драммонд
Ця відома блогер, автор багатьох кулінарних книг, а також мама 4-х дітей знає, як приготувати дуже смачний десерт.
Тісто:
- ⅔ Стандартної пачки маргарину;
- ¾ Склянки цукру;
- ½ Чайн. л. лимонної цедри;
- ½ Чайн. л. ванілі;
- яйце;
- 4 чайн. л. молока;
- 2 склянки борошна;
- 1 ½ чайн. л. розпушувача;
- чверть чайн. л. солі (дрібної).
Глазур:
- жовток;
- 2 краплі харчового барвника будь-якого відтінку;
- 1 чайн. л. води.
Готуємо наступним чином:
- Для початку збиваємо масу з цукру, м’якого маргарину, цедри, ванілі. За пару хвилин маса стане світлою і досить однорідною. Потім вводимо яйця і молоко знову гарненько збиваємо протягом хвилинки.
- В рідку суміш вводимо залишилися сухі компоненти, замішуємо тісто, збираємо у грудку, трохи сплющує долонями і поміщаємо в пакет, який потім кладемо в холодильник на годину. Можна скористатися морозильною камерою, тоді буде достатньо третини години.
- Розкачуємо тісто, вирізаємо фігурки, які потім викладаємо на деко або дошках і ще на півгодини ставимо охолоджуватися.
- Тим часом готуємо глазур, просто збиваючи підготовлені компоненти.
- Пензликом покриваємо печиво.
- Духовку розігріваємо до максимуму. Піч достатньо 6-7 хвилин, якщо тримати довше — вони пригорять.
Печиво повинне залишатися світлим, зовсім трохи подрумянившимся.