Лимонний пиріг із пісочного тіста – дуже ніжний і смачний десерт з незвичайним цитрусовим ароматом. Готується швидко і просто, а приємний присмак від випічки залишиться надовго.
Класичний лимонний пиріг з пісочного тіста в духовці
Випічка з ароматною цитрусової начинкою.
Для тіста знадобиться:
- пісок цукровий – 0,5 ст.;
- маргарин – 145 г;
- борошно – 190 р.
Щоб приготувати лимонне заповнення, потрібно взяти:
- дріжджі – 0,5 ч. л.;
- борошно – 3,5 ст. л.;
- невеликий лимон;
- пудра цукрова – 190 г;
- 2 яйця.
Етапи підготовки тесту:
- Для випікання краще взяти роз’ємну форму (бажано діаметром не більше 22 см).
- В окрему миску помістити дрібно нарізане масло і перерубати тупою стороною ножа в крихту, після чого рукою сформувати тісто. Процес не складний.
- Засипати цукром і знову перемять його.
- Розрівняти тісто на деко і поставити в духовку, щоб воно злегка підрум’янилося (близько 25 хвилин).
- Зробити цитрусову начинку. Для цього з’єднати цукор, дріжджі, борошно і добре перемішати цю суху суміш.
- Вбити до неї яйця і знову перемішати.
- Лимон перекрутити через м’ясорубку або перебити в блендері з шкіркою і додати до яєчної суміші. Можна додати кілька шматочків апельсина. Кісточки бажано вийняти заздалегідь.
- Після того, як корж підрум’яниться, витягнути його і залити наверх приготовану начинку і ще пропекти близько 25 хвилин.
Пиріг діставати з форми лише після того, як він повністю охолоне. Зверху присипати пудрою.
Покроковий рецепт від Юлії Висоцької
Щоб випекти лимонний пиріг від Висоцької, потрібно підготувати наступні компоненти:
- яйця курячі – 3 шт.;
- мигдаль – 120 г;
- цедра з 2 цитрусових;
- сік з 0,5 цитрусового;
- пісок цукровий – 200 г;
- масло — 240 г;
- сода – 1 ч. л.;
- кукурудзяне борошно – 110 г;
- 1/3 ч. л. солі.
Як готувати:
- Як будуть збиті до маси кремового кольору цукровий пісок та олію, вбити яйця.
- Мигдаль довести до стану порошку або дрібної крихти і засипати в масу.
- Вимісити тісто, всипати борошно, лимонну цедру і сік, сіль і соду.
- Однорідну масу викласти у форму, яку заздалегідь промазати маслом. Середній час випікання – 40 хвилин.
Така випічка – ідеальне доповнення до ранкової кави.
Оригінальний десерт з меренгою
Для тіста незвичайного пирога знадобиться:
- масло — 120 г;
- борошно – 190 г;
- вода охолоджена – 2 ст. л.;
- 1/5 ч. л. солі.
Для лимонного крему:
- цукровий пісок – 280 м;
- жовтки 4 яєць;
- крохмаль кукурудзяний – 125 г;
- вода – 340 мл;
- цедра, сік 1 лимона.
Склад, щоб приготувати меренгу:
- цукор – 160 г;
- ванілін;
- білки 4 яєць.
Покрокова готування:
- Цукор, борошно пшеничне, сіль і шматочки масла перемішати до утворення жирних крупинок (потрібно все добре вимішати).
- Замісити тісто, перед тим додавши трохи води. Це потрібно робити оперативно, щоб тісто не задеревів. Після того, як воно добре вымешено, сформувати кулю і покласти в прохолодне місце на 35 хвилин.
- Після того, як його витягли, зробити корж не більше 4 мм і укласти у форму. Зробити бортики, і поколоти тісто голкою.
- Застеливши викладене тісто фольгою, покласти на нього вантаж (можна горох або квасоля, щось металеве), запікати 15 хвилин при 170°С.
- Як приготувати начинку? Окремо подрібнити лимонну цедру і спінити жовтки. Добре вымешанную суміш з цукру, крохмалю, води, цедри і соку лимона поставити на каструлю з киплячою водою. Її потрібно постійно помішувати до загустіння.
- Влити в гарячу масу ½ частину жовтків і швидко вимісити. Засипати лимонну масу, знову змішати і поставити на повільний вогонь, постійно заважати, поки не закипить.
- Вкинути масло, збовтати і закласти в запечене пісочне тісто.
- Меренга готується наступним чином: довести до середньої густоти суміш з білків і цукру. Викласти красивими фігурками готову масу на лимонну начинку. Вона обов’язково повинна стосуватися бортів форми.
- Запікати при 180° с до утворення легкої золотистої скоринки (зазвичай це не більше 12 хвилин).
Лимонний пиріг з пісочного тіста з меренгою перед вживанням повинен повністю охолонути.
Лимонний пиріг в мультиварці
Для ароматної невигадливого лимонного пирога взяти:
- 4 курячі яйця;
- 110 г цукрового піску;
- 110 р масла;
- 1 лимон;
- 1 ст. борошна з пшениці;
- ваніліну — щіпка;
- розпушувач.
Етапи приготування:
- Добре промити цитрус, цедру подрібнити на тертці. Повинен залишитися білий лимон, половина з якого потрібно видавити сік. Кісточки обов’язково прибрати.
- До цукру додати розм’якшене масло. Після того, як маса добре перемішана, засипати збиті яйця, ванілін, сік лимона, подрібнену цедру.
- Змішати, а потім збити міксером всі компоненти до утворення однорідної маси.
- Засипати розпушувач, борошно пшеничне і знову все збити до утворення гладкої маси.
- Пиріг пекти в чашу мультиварки протягом 50 хвилин, натиснувши кнопку «Випічка».
Двошарове ласощі з лимоном
Необхідні компоненти для випічки:
- масла – 190 г;
- молоко -140 мл;
- борошно – 0,4 кг;
- 1 яйце;
- сухі дріжджі – 1 ч. л.;
- подрібнений цукор – 2 ст. л.;
- ванілін, сіль – по щіпці.
Необхідні компоненти для крему:
- цукор -280 г;
- манна крупа – 1 ст. л.;
- 2 цитрусових.
Етапи формування пирога:
- Поставити на 1/3 години суміш з цукрового піску, дріжджів і сухого молока. Повинна утворюватися піна.
- Руками перетерти суміш з борошна пшеничного, ванільного цукру, солі і тонко порізаного охолодженого масла.
- Як тільки перетерли суміш, додати яйце і масу з дріжджів. Вимісити тісто, накрити посуд з ним рушником і залишити в холодильнику на 35 хвилин.
- Тим часом приготувати начинку. Промитий і висушений лимон поділити на 4-6 частин і вилучити кісточки. Перебити в блендері з шкіркою.
- До подрібненим лимонам засипати цукор і манку. Все змішати. Наповнення бажано робити перед закладкою, щоб не утворилося багато зайвої рідини з лимона.
- Отримане тісто поділити на 3 шматки. Бажано, щоб один був більше, а два інші рівнозначні, але трохи менше першого.
- Найбільшу частину розкачати і викласти у форму, обов’язково сформувати бортики. Закласти ½ частину наповнювача.
- На начинку покласти розкачану другу частину тіста і укласти на нього решту начинку. Закрити пиріг третім коржем, і заліпити краї. Верхнє тісто проколоти виделкою кілька разів.
Піч півгодини при 180°.
Варіант приготування з безе
Компоненти для тесту пирога:
- 1 жовток;
- цукровий пісок – 1 ст. л.;
- масло – 45 г;
- борошно — 80 р.
Для суфле:
- кукурудзяний крохмаль – 1 ст. л.;
- молоко – 65 мл;
- лимон – 1 великий або 2 маленьких;
- 1 яйце;
- згущене молоко – 0,5 банки.
Для безе:
- пудра цукрова – 75 г;
- яєчні білки – 2 шт.
Етапи готування:
- З таких компонентів, як: масло (подрібнене в кубики), цукор, борошно і жовтки зробити тісто. Якщо воно дуже туге, то розбавити невеликою кількістю прохолодної води.
- Закласти розкатане тісто і зробити бортики близько 2 див. Зробити проколи і відправити форму на чверть години в морозильну камеру.
- Після морозилки на такий же час залишити в духовці пропікається.
- Як готувати суфле? Цедру лимона змішати зі згущеним молоком, додати яйце (збите), цитрусовий сік, крохмаль і молоко. Всю суміш збити в блендері.
- Витягнути злегка припеченное пісочне тісто і додати суфле, знову пропекти 12-15 хвилин.
- Безе збити у вигляді міцної піни, змішавши цукрову пудру і білки, покласти на суфле і запікати ще близько чверті години.
Вийде запаморочливий десерт з незвичайним ароматом.
Відкритий лимонний пиріг з пісочного тіста
Для апетитного, корисного і красивого відкритого пирога потрібні компоненти:
- масло – 170 г;
- борошно – 320 г;
- середній лимон – 1 шт.;
- пудра з цукру – 240 г;
- розпушувач – 9 м;
- яйця – 3 шт.
Покрокове приготування:
- Змішати розпушувач, половину цукрової пудри і борошно.
- Відрізати 150 р масла, порізати на дрібні шматочки і вмішати в суху суміш, розтерти до утворення порошку.
- Вбити 1 яйце і швидко замісити тісто. Воно ніжне і пластичне. Масу потрібно загорнути в плівку і залишити в холодильнику на 30 хвилин.
- У цей період замішати крем. З лимона вилучити сік і процідити.
- Змішати розтоплене масло і сік цитрусового. Засипати іншу частину цукрової пудри і 2 яйця. Все змішати і поставити на водяну баню. Потрібно постійно помішувати, щоб крем трохи загус. В середньому це займе 4-5 хвилин.
- Вийняти тісто. 2/3 його распластать за формою, застелене папером для випічки. Обов’язково сформувати маленькі бортики. Лимонна начинка заливається наверх.
- Решту тіста розкачати тонким коржем і розрізати на смужки, шириною близько 1 см і викласти сіткою на крем.
- Піч потрібно близько 30 хвилин при 180°С. Пиріг подається до столу охолодженим повністю.