Лимон можна назвати самим солодким фруктом, але завдяки свіжому і бадьорого аромату він дуже популярний серед домашніх і професійних кондитерів. В підтвердження цьому – незліченна кількість різних рецептів випічки під назвою лимонний пиріг. Він може бути з пісочного, дріжджового, листкового і бісквітного тіста, відкритий і закритий, з різними лимонними начинками і кремами.
Класичний найсмачніший лимонний пиріг
У американських господинь класичний лимонний пиріг – це тарт з лимонним курдом і меренгою, англійки печуть лимонний кекс з бісквітного тіста з вершковим маслом.
У наших господинь є більш простий в приготуванні, але найсмачніший рецепт:
- 2 яйця;
- 180 г цукру;
- 200 мл кефіру;
- 160 г манної крупи;
- 14 г розпушувача;
- 260 г борошна;
- 1-2 лимона;
- ванільний цукор за смаком.
Випічка покроково:
- Кефір змішати з манкою і залишити на 20-30 хвилин набухати. Яйця гарненько збити з цукром. Вимитий в гарячій воді лимон натерти на крупній тертці.
- З’єднати разом яйця, кефір з манкою, тертий лимон і суміш борошна і розпушувача. Має вийти тісто, як домашня сметана.
- Змащену маслом форму обсипати борошном або манкою, перекласти в неї тісто. Випікати пиріг приблизно півгодини до сухої зубочистки.
Готуємо з пісочного тіста
Лимонний пиріг з пісочного тіста готується з наступного набору продуктів:
- 200 г вершкового масла;
- 360 г цукру (половина – в тісто і половина – для начинки);
- 4 жовтка;
- 4 г соди;
- 4 г солі;
- 320-480 г борошна;
- 2 лимона середнього розміру.
Випічка:
- Жовтки розтерти вінчиком або виделкою, попередньо з’єднавши з цукром, до більш світлого кольору маси і повного розчинення всіх цукрових кристаликів.
- У цю масу перекласти злегка розтоплене масло, нарізане невеликими кубиками. Продовжити масло і розтирати жовтки до пишної і однорідної маси.
- 2/3 вказаного в рецепті кількості борошна змішати з сіллю і содою, потім просіяти на робочу поверхню столу. Зверху на борошно покласти масляну суміш і порубати все в крихту, досипаючи по мірі необхідності борошно. Щоб пиріг вийшов більш розсипчастим і менш забитим борошном, суміш з масла і жовтків слід попередньо охолодити.
- Для начинки на 5-10 хвилин покласти в окріп лимони. Це допоможе усунути гіркоту. Потім розрізавши плоди на невеликі часточки, вибрати кісточки і перемолоти їх на м’ясорубку. Отриману лимонну кашку змішати з цукром. Начинка готова.
- У выстеленную пергаментом роз’ємну форму з герметично смыкающимися бортами перекласти половину піщаної крихти, на неї – лимонну начинку, зверху засипати всі залишилася крихтою.
- Пекти пиріг при 190-200 градусах протягом 35-55 хвилин, орієнтуючись на колір скоринки. Після охолодження перекласти на блюдо для подачі і подавати з гарячим чаєм.
На кефірі
До складу ароматної лимонного пирога на кефірі входять:
- 250 г цукру;
- 4 яйця;
- 250 мл кефіру;
- 100 мл рослинного масла;
- 1 лимон;
- 100 г родзинок;
- 5 г розпушувача;
- 3 г ванільного порошку;
- 320 г борошна.
Алгоритм приготування:
- Збивати На середній швидкості п’ять хвилин яйця з цукром. У результаті повинна вийти пишна та світла маса.
- В солодку яєчну піну, влити тепле (але не гаряче!) кефір, рослинне масло, перемішати.
- Після цього просіяти сипку суміш з розпушувача, ванілі і борошна. Старанно все перемішати лопаткою.
- З вимитої в гарячій воді лимона дрібної теркою або спеціальним ножем зняти цедру, а все інше перебити блендером в однорідну кашку. Додати цедру і лимон в тісто. Якщо лимон в тісто відправляється цілком, то з нього обов’язково потрібно витягти кісточки, інакше вони дадуть випічці неприємну гіркоту.
- Останнім в тісто слід покласти помитий і витриманий 10 хвилин в окропі родзинки. Готове тісто слід перекласти в підготовлену форму і випікати в розігрітій (180 градусів) духовці і піч 40-50 хвилин.
- Можна також приготувати цей пиріг в мультиварці. Тоді слід використовувати функцію «Випічка/Кекс» і готувати протягом 60 хвилин. Якщо потужність гаджета невисока, то, можливо, потрібно збільшити тривалість приготування на 10 хвилин.
З листкового тіста
Дуже швидко можна приготувати апетитний цитрусовий пиріг з листкового тіста, якщо взяти за основу покупної заморожений напівфабрикат.
В цьому випадку список використовуваних продуктів буде наступним:
- 400-500 г замороженого листкового тіста;
- 300-400 г цукру;
- 2 середніх лимона;
- 1 апельсин;
- 1 яйце;
- 30 мл молока.
Випічка:
- Залишити тісто розморожуватися при кімнатній температурі і зайнятися приготуванням начинки. Для неї спочатку слід добре вимити в гарячій воді цитрусові плоди.
- З апельсина тоненько зняти цедру, а часточки без плівок і кісточок перебити блендером. Лимони подрібнити тим же способом, тільки цілком.
- З’єднати апельсинову і лимонну кашку разом. Всипати цукор і варити на вогні п’ять хвилин після початку кипіння. Якщо потрібно можна додати ще цукру.
- Половину тіста розкачати в корж, яку перекласти на застелений папером для випічки деко. Зверху на тісто викласти начинку, яку потім накрити другим пластом тіста. З обрізків можна зробити прикраси на пиріг або просто вирізати грати.
- Змастити верх пирога сумішшю з сирого яйця і молока, посипати цукром. Піч двадцять хвилин при 180 градусах.
Ніжний лимонний пиріг з меренгою
Для цього варіанту лимонної випічки потрібно взяти для тіста:
- 125 г маргарину або вершкового масла;
- 1 жовток;
- 45 мл крижаної води;
- 220 г борошна;
- 3 г солі.
Список інгредієнтів для лимонного крему і меренги:
- 300 р цукру, в тому числі 120 г для меренги;
- 40 р борошна;
- 60 г крохмалю;
- 3 г солі;
- 300 мл води;
- 50 г вершкового масла;
- 4 жовтка;
- 5 білків;
- сік і цедра двох лимонів.
Етапи випічки:
- Масло порубати в крихту з борошном і сіллю. Зібрати крихту в грудку пісочного тіста, додавши до неї жовток і трохи крижаної води. Отриманим тестом вистелити роз’ємну форму і запекти основу тарта в духовці до золотистого кольору.
- З’єднати разом жовтки, 180 г цукру, цедру, борошно і крохмаль, влити воду і лимонний сік. Варити при постійному помішуванні суміш до густоти, викласти вершкове масло, перемішати, зняти з вогню і остудити.
- Для меренги білки і цукор з допомогою міксера перетворити в стійку піну. Викласти на спечену лимонний крем, на нього – меренгу. Далі готувати пиріг в духовці до карамельної скоринки на меренге.
Лимонник — відкритий пиріг
Щоб приготувати відкритий лимонний пиріг з безе зверху для піщаної основи, лимонної прошарку і безе потрібно:
- 125 г вершкового масла;
- 100 г цукру (з них 50 г – в тісто);
- 3 г солі;
- 150 г борошна;
- 50 г крохмалю;
- 2 яйця;
- 400 р згущеного молока;
- 10 г лимонної цедри;
- 125 мл лимонного соку;
- 75 г мигдальних пелюсток.
Готуємо заливний пиріг з лимонною прошарком наступним чином:
- Для піщаної основи, на якій будуть розташовуватися лимонна прошарок і безе, слід збити м’яке масло з цукром, а потім змішати з сумішшю з борошна, солі і крохмалю.
- Отримане тісто рівномірним шаром розподілити у формі для випічки і відправити на 10-15 хвилин у розігріту духовку, де пекти до золотистого кольору.
- Для лимонного шару змішати згущене молоко, жовтки, сік і цедру лимона. Отриману суміш вилити на спечений корж і знову поставити на 10 хвилин, трохи зменшивши температуру до 170 градусів.
- Для безе збити в стійку піну білки з цукром, перекласти отриману масу на лимонний шар, розрівняти лопаткою і посипати мигдалевими пелюстками. Далі готувати пиріг при 150 градусах 20-25 хвилин.
З дріжджового тіста
Щоб спекти пиріг з лимонною начинкою з дріжджового тіста потрібно взяти:
- 160 мл молока;
- 25 г свіжих пресованих дріжджів;
- 200 г вершкового масла або маргарину;
- 1 яйце;
- 180 г цукру, у тому числі 60 г в тісто;
- 4 г солі;
- 390 г борошна;
- 1 великий або 2 невеликих лимона.
Хід роботи:
- У тепле молоко всипати 10 г цукру і розім’яти дріжджі. Перемішати все до повного об’єднання всіх інгредієнтів і залишити на 10 хвилин.
- У великій ємності сире яйце розтерти з 50 г цукру, потім влити в нього розтоплене вершкове масло кімнатної температури, дріжджі з молоком, посолити і просіяти борошно.
- Старанно вимісити всі інгредієнти до отримання м’якого, злегка липнущего до рук тіста, яке розділити на дві половини.
- Для начинки ошпарений окропом лимон цілком подрібнити в м’ясорубці або блендері, потім з’єднати його з цукром.
- З шматків тіста розкачати два коржі. Однією вистелити дно і боки рознімної форми, зверху покласти начинку. З другої коржі зробити решітку, видавлюючи в шаховому порядку отвори чаркою.
- Накрити пиріг ґратами з тіста, защипнути краю, обрізавши зайве. З обрізків зробити кіску по периметру пирога. Час приготування в духовці при 195 градусах складе 45 хвилин.
Сирно-лимонний пиріг
Для ароматною лимонно-сирною випічки слід підготувати:
- 200 г вершкового маргарину або масла;
- 200 г сиру;
- 3 яйця;
- 180 г цукру;
- 1 середній лимон;
- 5 г харчової соди;
- 320 г борошна.
Як спекти лимонний пиріг на сирному тісті:
- Маргарин кремової консистенції розтерти з цукром до однорідності. Далі в цю масу слід вмішати по одному жовтки трьох яєць курячих. Білки на час слід поставити в холодильник.
- Вмішати перетертий через сито сир. Тепер час зайнятися лимоном. Його слід вимити, дрібної теркою акуратно зняти цедру і вмішати в солодку маргариново-сирну масу.
- З кожної лимонної часточки зняти плівки, видалити кісточки і нарізати м’якоть невеликими кубиками. У невеликій піалі подрібнену лимонну м’якоть змішати з содою і після цього надіслати в тісто.
- Слідом за лимоном в тісто просіяти борошно і розмішати до однорідності. Білки вийняти їх холодильника і збити в пишну піну до стійких піків. Потім цю піну в кілька прийомів ввести в основну масу.
- Прямокутну форму для випічки вистелити пергаментом і перекласти в неї тісто, розрівнявши його зверху лопаткою. Випікати до сухої зубочистки при 180 градусах. В залежності від роботи духовки на це піде 50-60 хвилин.