Цей десерт готують з пісочного, бісквітного або пісочного тіста. Його начинкою може бути лимонний курд чи інший крем. Але незмінно, лимонний торт – це дуже смачна і популярна випічка з освіжаючим смаком та цитрусовим ароматом.
Лимонний торт – класичний рецепт
Основа класичного лимонного торта – соковитий бісквіт з цитрусовим смаком і ароматом. Розпущений на тонкі коржі, він просочується сметанним, заварним або будь-яким іншим кремом. А можна просто спекти тісто у форму для кексу і покрити лимонної помадкою з 30 мл лимонного соку і 150 г цукрової пудри.
Отже, для класичного лимонного бісквіта потрібно взяти:
- 270 г вершкового масла;
- 300 г цукру;
- 10 г ванільного цукру;
- 7 яєць;
- 3 г солі;
- 50 – 60 мл лимонного соку;
- подрібнену цедру з двох лимонів;
- 5 г розпушувача;
- 70 г крохмалю;
- 300 г борошна.
Замішування тіста і його випічка покроково:
- М’яке масло збити з двома видами цукру, додавши також лимонну цедру і сік. По одному вбити в масляну суміш яйця, продовжуючи збивати все міксером. Заключний етап замішування – додавання сухих компонентів (борошна, крохмалю, розпушувача і солі).
- Форму для випічки змастити м’яким вершковим маслом і присипати борошном. Перекласти в неї тісто і відправити випікатися при 180 градусах. Щоб бісквіт повністю пропікся, може залишити його на 45 хвилин.
- Корж Для торта слід повністю охолодити, потім розрізати на тонкі пласти і прошарувати кремом. У випадку з кексом досить покрити його помадкою, поки він ще гарячий.
Готуємо в мультиварці
Щоб спекти нескладний лимонний торт в мультиварці, для бісквітного коржа потрібно:
- 4 яйця;
- 150 г цукру;
- 130 г борошна;
- 20 мл лимонного соку;
- 10 г лимонної цедри.
Перелік інгредієнтів для лимонного крему:
- 3 білка;
- 150 г цукру;
- 160 мл молока;
- 40 р борошна;
- 1 лимон;
- 30 г вершкового масла.
Випічка:
- Міксером протягом 10 хвилин збивати яйця з цукром. Потім акуратно вмішати в них борошно, цедру і лимонний сік. Перекласти тісто в змащену маслом мультикастрюлю і спекти в режимі «Випічка» (час приготування – 60 хвилин).
- А поки готуємо крем. У збиті в пишну піну разом з цукром білки влити молоко і просіяти борошно. Цю суміш довести до кипіння і зняти з плити. Покласти в крем вершкове масло і подрібнений в блендері разом з шкіркою лимон. Перемішати.
- Остиглий бісквіт остудити, розрізати на два – три коржа і змастити кожен лимонним кремом. Готовий торт прикрасити скибочками мармеладу або цукатами, як підкаже фантазія.
Покроковий рецепт від Ірини Аллегрової
Імператриця російської естради має не тільки прекрасними вокальними даними, але і кулінарним талантом.
Так, рідні співачки обожнюють лимонний торт, приготований нею з такого набору продуктів:
- 200 г вершкового масла;
- 360 г цукру;
- 2 яєць;
- 4 г розпушувача;
- 2 г ваніліну;
- 50 г сметани;
- 20 г апельсинової або лимонної цедри;
- 400 – 450 г просіяного борошна.
Начинка для торта готується з:
- 3 лимонів;
- 3 середнього розміру яблук;
- 200 г цукру;
- 15 г швидкорозчинного желатину;
- 80 г крохмалю.
Рецепт Ірини Аллегрової по кроках:
- Масло збити з цукром і ввести в нього яйця. Коли маса стане однорідною, додати розпушувач, цедру, ваніль і сметану. Знову все ретельно перемішати міксером.
- Останньою в тісто вмішати муку в такій кількості, щоб вийшла пластична пісочна маса. Поділити тісто на дві частини. Одну з них отруїти в морозильну камеру, а з другої сформувати основу торта у вигляді корзинки і запекти в протягом 15 – 20 хвилин при 180°С.
- Для начинки лимони разом з шкіркою (але без кісточок) перекрутити через м’ясорубку, а яблука нарізати кубиками. Перемішати подрібнені фрукти з цукром і желатином.
- Запікшу основу присипати крохмалем, наповнити яблучно-лимонною начинкою, а зверху покрити натертим на крупній тертці рештою тестом. До готовності торт повинен провести ще 40 – 50 хвилин в духовці при 170 – 180 градусах.
Найсмачніший лимонний торт з меренгою
Щоб приготувати найсмачніший лимонний торт з меренгою, для пісочної основу потрібно взяти:
- півпачки холодного вершкового масла;
- 4 г цукру;
- 2 р солі;
- 40 мл холодної води;
- 200 г борошна.
Для лимонної начинки використовуються:
- 4 жовтка;
- 300 мл води;
- 125 мл лимонного соку;
- 300 г цукру;
- 120 г кукурудзяного крохмалю;
- 20 г лимонної цедри;
- 75 г вершкового масла.
До складу білосніжного меренгового шару входять:
- 4 білка;
- 170 г цукру;
- 3 г ваніліну.
Спосіб приготування:
- В чаші блендера з’єднати всі компоненти тіста і перемішувати, поки воно не збереться в еластичний грудку. Розкатаним в полусантиметровый шар тестом вистелити боки і дно форми для випічки. Придавивши основу пирога вантажем (горох, квасоля), запекти її протягом 12 – 15 хвилин при 170°С.
- Продукти, що входять до складу крему (крім масла) поєднати в товстостінному сотейнику і уварити до загустіння. Зняти з вогню, змішати з маслом і наповнити гарячу основу.
- Поверх крему на торт відсадити меренги із збитими з цукром і ваніллю яєчних білків. Повернути торт в розігріту духовку до утворення світло-коричневого кольору меренги (приблизно 10 хвилин).
Десерт з лимонним курдом
Наполеон – улюблений багатьма з дитинства десерт. Класичний вершковий крем досить калорійний, але цей торт з лимонним курдом має не тільки меншу кількість калорій, але і освіжаючий смак.
Для листкових коржів потрібно взяти:
- 480 г борошна;
- 400 г вершкового масла;
- 2 яйця;
- 140 мл води;
- 45 мл коньяку;
- 15 мл оцту;
- 3 г солі.
До складу лимонного курда входять наступні компоненти:
- 3 великих лимона;
- 150 г цукру;
- 3 яйця;
- 40 г крохмалю;
- 100 г вершкового масла.
Черговість дій:
- В окремій ємності холодну воду змішати з коньяком і оцтом. Яйця розбовтати з сіллю до однорідності, а потім з’єднати з іншими рідкими компонентами тіста.
- Холодне масло порубати в крихту з борошном. Підливаючи рідку суміш, замісити тісто і розділити його на 10 частин. Після годинної стабілізації в холоді спекти 10 тонких коржів.
- У чашу блендера відправити вичавлений з трьох лимонів сік, цедру одного лимона, цукор, крохмаль, яйця і м’яке вершкове масло. Перебити ці інгредієнти до однорідності, а потім відправити на вогонь. Використовуючи лимони для випічки, обов’язково мийте їх з щіткою в гарячій воді, щоб десерт не потрапили речовини, якими обробляють плоди перед транспортуванням.
- Варити крем до загустіння, потім знову збити блендером. Готовим складом перемазати коржі, зверху обсипати торт крихтою і прибрати в холодильник на просочення.
Частування від Іллі Лазерсона
Тісто-основа для відкритого лимонного торта (тарта) від Лазерсона готується з наступного набору інгредієнтів:
- 1 яйце;
- 100 г цукру;
- 150 г вершкового масла;
- 250 г борошна;
- 50 г мигдальної муки або перебитого в крихту мигдалю.
Для заварного вершково-лимонного крему знадобиться:
- 5 середніх лимонів;
- 240 г цукру;
- 4 яйця;
- 300 г вершкового масла.
Як приготувати:
- У мисці змішати борошно, мигдальне крихту і цукор. До цих сипучих інгредієнтів додати порізані кубиками холодне вершкове масло і розім’яти все в крихту. Потім вбити одне сире яйце і зібрати отриману масу в грудку.
- З отриманого пісочного тіста сформувати у формі основу пирога, зверху покласти пергамент і насипати горох для гніту. Випікати корж при 190 градусах протягом 20 – 30 хвилин.
- З двох лимонів зняти дрібної теркою цедру і розім’яти її руками разом з цукром. З лимонів вичавити сік, повинно вийти приблизно 150 мл Перед видавлюванням соку цитрусові слід покатати з невеликим натиском по твердій поверхні, оскільки вихід рідини буде більше.
- До підсолодженої цедрі додати сік і сирі яйця, поставити суміш на парову баню і при постійному помішуванні уварити до густоти.
- Гарячу заварную основу змішати з нарізаним шматочками вершковим маслом. Дати крему трохи охолонути, а потім перелити його в кошик основу тарта. Прибрати десерт в холодильник для стабілізації на 4 – 6 годин. Після цього його можна нарізати ножем, як звичайний торт.
Лимонний торт від Енді Шефа
Енді шеф пропонує свій варіант торта з цитрусовим настроєм, у якому соковиті бісквітні коржі переслоены лимонним курдом.
Для заварного крему на лимонному соці знадобляться:
- 250 мл свіжовичавленого лимонного соку;
- 250 р цукрового піску;
- 4 яйця;
- 190 г вершкового масла;
- цедра двох лимонів.
До складу бісквітних коржів торта входять:
- 5 яйця;
- 300 г цукру;
- 135 мл йогурту;
- 125 мл молока;
- 225 г вершкового масла;
- 14 г розпушувача;
- 10 г лимонної цедри;
- 345 г борошна.
Алгоритм випічки:
- Всі інгредієнти лимонного курда помістити в сотейник або каструлю з товстим дном і відправити на середній вогонь. Постійно помішуючи суміш віночком, уварити крем до загустіння. Потрібна консистенція, коли слід від пальця на лопатці, якій перемішували курд, перестане зникати.
- Готовий крем процідити через дрібне сито, щоб видалити цедру, частинки зсілого білка і шматочки лимонної м’якоті, які могли потрапити в сік. Накрити відфільтрований крем харчовою плівкою в контакт і залишити остигати.
- Для бісквіта масло збити з цукром на високій швидкості до пишної білої маси. Потім, продовжуючи збивати масу, додати по одному яйця, додати цедру і йогурт.
- Ввести тісто половину просіяного суміші з борошна і розпушувача, влити молоко і залишилися сипучі інгредієнти.
- З отриманого тіста спекти два коржі діаметром 18 см при 180 градусах протягом 30 – 40 хвилин.
- Розрізати кожен з двох бісквітів на два коржа і переслоить їх остившім лимонним курдом. Зверху прикрасити торт за своїм бажанням.
З додаванням сиру
Щоб приготувати смачний лимонно-сирний торт, треба підготувати:
- 6 яєць;
- 400 г цукру;
- 400 г сиру;
- 60 мл молока;
- 20 г желатину;
- 160 г борошна;
- 3 лимона;
- мармелад «лимонні дольки» для прикраси.
Хід роботи:
- Для бісквіта беремо три яйця і ділимо їх на жовтки і білки. Останні збиваємо в пишну стійку піну, а міксером жовтки вспениваем зі 100 г цукру до світлого кремового стану.
- Борошно слід змішати з жовтками, а потім у 3 – 4 прийоми вмішати в загальну масу збиті білки. З тіста спекти високий бісквітний корж розрізати його на три пласта.
- Желатин замочити в молоці. Потім розпустити його на слабкому вогні або в мікрохвильовій печі, влити в сир, додати 150 г цукру і перебити всі заглибним блендером до стану однорідного крему. Сирну начинку прибрати на деякий час в холодильник, щоб вона трохи загусла.
- Вичавлений з трьох лимонів сік, їх цедру, цукор, що залишився і яйця змішати і залишити на півгодини, щоб цитрусові кірки повністю віддали свій аромат крему. Потім процідити суміш через ситечко і уварити до густоти.
- Кожен з трьох бісквітних коржів добре промазати остившім лимонним курдом. Далі кладемо перший корж в роз’ємне кільце для складання або робимо високі бортики з фольги, змащує 1/3 сирного крему, накриваємо другим коржем і повторюємо дії.
- Шар сирного крему поверх третього коржа слід покрити залишками лимонного курда і прикрасити мармеладними «лимонними дольками».
Серед запропонованих варіантів лимонного пирога так складно вибрати найсмачніший! Спробуйте їх усі, виберіть власного фаворита і, можливо, він стане вашим фірмовим десертом.