Для тих, хто не любить занадто солодкі десерти, можна приготувати пиріг лимонник. Він відмінно підходить і для скромного чаювання і для широкого святкування. Його трохи кислуватий смак приємний підкорить всіх гостей.
Класичний пиріг лимонник
Вам знадобиться:
два лимона;
крохмаль – 12 гр;
цукровий пісок – 160 гр;
мелений кардамон – 2 гр;
сіль – 3 г;
борошно – 300 гр;
два яйця;
вершкове масло – 0,2 кг;
розпушувач тіста – 5 гр.
Покрокове приготування:
Лимони сполоснути в окропі, з допомогою терки прибрати з них жовту шкірку.
Борошно провести через сито в окрему миску. До неї насипати розпушувач, сіль і подрібнені скоринки лимона.
Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника або розм’якшити в мікрохвильовці і змішати з цукром в іншому посуді.
Розбити яйця, збити їх по одному і вилити суміш в борошно.
Зробити тісто, сформувати з нього колобок і покласти в холодильник на пів години.
Залишилася після терки лимонну м’якоть порізати на часточки, звільнити від кісточок і завантажити шматочки в блендер.
В одержану після подрібнення масу насипати крохмаль, цукор і кардамон.
Грудку тіста поділити на дві частини.
Розкачати одну частину і покласти на деко, заздалегідь змащений маслом.
Викласти рівномірно на нижній шар тіста начинку.
Іншу частину тіста розкачати і покласти зверху на начинку.
Підрівняти і заліпити краї пирога.
Включити духовку і поставити на температуру 180 градусів.
Запікати десерт 35 хвилин.
VIDEO
Простий і швидкий рецепт
Необхідні інгредієнти:
масло вершкове – 100 гр;
чотири яйця;
цукор – 80 гр;
один лимон;
борошно пшеничне – 160 г;
чайна сода – 3 гр.
Як приготувати ласощі:
З’єднуємо борошно з содою і просіваємо через сито.
Розм’якшуємо шматок масла, насипаємо до нього цукор і все перетираємо до однорідної маси.
Розбиваємо в ту ж посуд яйця і змішуємо.
Лимон пропустити через м’ясорубку. Його цедру можна протерти на тертці окремо.
З’єднуємо разом борошно з масою лимонів і яєць.
Робимо тісто.
Форму для запікання необхідно спочатку обробити олією.
Заповнюємо тістом приготовану форму і ставимо в духовку, нагріту до 200 градусів.
Час запікання – пів години. Не забудьте проткнути пиріг в декількох місцях зубочисткою, щоб внутрішня складова добре пропеклась.
Пиріг можна їсти як в гарячому так і в холодному вигляді. Для краси посипте його зверху цукровою пудрою.
VIDEO
На кефірі
З кефіром тісто виходить більш м’яким і ніжним, а сам пиріг – повітряним.
Список продуктів:
маргарин – 0,2 кг;
два лимона;
розпушувач – 6 гр;
кефір – 250 мл;
цукор – 300 гр;
борошно – 0,5 кг.
Варіант приготування:
Дістаємо маргарин з холодильника або морозильної камери, ріжемо на шматочки і трьом на тертці.
Додати до борошна і всі разом подрібнити ножем.
Налити в борошняну масу кефір і насипати розпушувач.
Зробити тісто і сформувати два однакових колобка.
Кладемо їх в холодильник на півгодини, попередньо обернувши плівкою.
Помиті лимони обробити за допомогою м’ясорубки.
Насипати в них цукровий пісок.
Поставити в духовку на розігрів, а в цей час розкачати кульки тіста в два шари.
Деко змочуємо водою або маслом і кладемо на нього перший шар тіста.
На нього викладаємо лимонну суміш і закриваємо її другим шаром тесту.
Обробити краї пирога, просто защипнувши їх між собою.
Зробити в багатошаровій маленькі отвори і прибрати в духовку на 40 хвилин.
VIDEO
Лимонний торт з родзинками
Родзинки теж трохи з кислинкою, і він чудово доповнює лимонну начинку, роблячи її більш насиченою і смачніше.
Базові інгредієнти:
три курячих яйця;
розпушувач – 8 гр;
один лимон;
цукрова пудра для прикраси;
цукор – 130 гр;
родзинки – 100 гр;
борошно – 160 гр;
вершкове масло – 50 гр.
Як приготувати лимонний пиріг:
Поварити лимон у воді 7 хвилин.
Викласти фрукт на тарілку остигати.
Розбити яйця, до них покласти масло, насипати 80 грамів цукру, борошно і розпушувач.
Усе ретельно обробити спочатку віночком, а потім і руками.
Покласти туди ж родзинки.
Зварений лимон поділити на дві половини і виделкою вийняти з них м’якоть з кісточками.
В м’якоть, звільнену від кісточок насипати 50 грамів цукру і залишити – хай фрукт виділить більше соку.
Скоринку лимона нашаткувати дрібними шматочками і перекласти їх в тісто.
Підготувати форму для запікання і вилити в неї вийшло смачне тісто.
Готувати в духовці, розпеченій до 180 градусів 30 хвилин.
Дістаємо зарумянившийся десерт. Його верхівку обмазуємо лимонним соком з цукром.
Після того, як він охолоне, обсипте його пудрою. Приємного апетиту!
З пісочного тіста
Потрібні продукти:
два яйця;
цукор – 250 гр;
масло вершкове – 0,2 кг;
борошно – 0,4 кг;
розпушувач тіста – 8 гр;
два лимона;
крохмаль – 12 гр.
Як зробити лимонник з пісочного тіста:
З лимонів виділити і цедру подрібнити.
З’єднати її з просіяним борошном і розпушувачем.
Перетерти розм’якшене масло з цукром, поки не вийде біла маса.
Розбити в цю ж посуд яйця.
Замішуємо тісто, формуємо з нього кульку і закриваємо на 20 хвилин в холодильнику.
Лимони можна провести через тертці або через м’ясорубку.
Насипати до цієї маси 150 грамів цукру і крохмаль.
Розрізати кульку тесту на дві частини і розкачати кожну з них.
Помістити обидві частини на деко, а між ними закласти начинку. Не забудьте зімкнути краю майбутнього пирога по всьому периметру.
Запікаємо ласощі 40 хвилин при температурі 160 градусів.
VIDEO
В мультиварці
Розумна кухонна техніка простежить, щоб ваш десерт не пригоріла і не перепекся, поставте потрібний час.
Вам знадобиться:
вершкове масло – 150 гр;
чотири курячі яйця;
один лимон;
розпушувач – 10 гр;
борошно – 160 гр;
цукровий пісок – 80 гр.
Покрокове приготування:
З лимона видаліть всю грязь і подрібніть шкірку на тертці.
М’якоть ділимо ножем на дві частини і вичавлюємо сік.
Заздалегідь дістаньте масло з холодильника. За 10 хвилин воно розм’якшитися і його можна змішати з цукром виделкою.
Розбити в цю посуд всі яйця, налити сік і перекласти подрібнену цедру.
Всю масу обробити міксером.
Додати туди ж борошно і розпушувач.
Підготуйте чашу мультиварки, змастивши її шматочком масла.
Влийте тісто.
У програмному меню натисніть кнопку «Випічка». Таймер виставите на 50 хвилин.
Приготований десерт можна посипати пудрою, шматочками горіхів або полити варенням.
VIDEO
З яблучним варенням і мигдальною крихтою
Склад рецепта:
варення з яблук – 270 гр;
цукровий пісок – 50 гр;
борошно пшеничне – 0,1 кг;
масло вершкове – 0,1 кг;
Для начинки:
розпушувач – 5 гр;
цукор – 75 г;
вершкове масло – 100 гр;
пів лимона;
мигдаль – 40 гр;
борошно – 0,15 гр.
Покрокова інструкція:
Змішуємо масло і цукор. Гарненько розтираємо все.
Потихеньку насипаємо туди просіяне борошно.
Розподіляємо тісто по листу і кладемо в духовку на 15 хвилин.
Корж змащуємо варенням.
Окремо з’єднуємо борошно і розпушувач (інгредієнти з колонки для начинки).
Обробіть шкірку на тертці і додайте цедру до основної маси.
Покладіть вершкове масло і мигдаль.
Все змішайте і посипте отриману масу на верх пирога.
Запікайте ще 30 хвилин.
Відкритий пиріг
Вам знадобиться:
вершкове масло – 0,1 кг;
п’ять яєць;
борошно – 0,25 кг;
чотири лимона;
цукор — 0,25 кг;
пудра цукрова – 10 гр.
Секрети приготування:
З’єднайте борошно, цедру половини лимона, олію і цукор в кількості 50 грамів.
Подрібніть все в блендері або кухонному комбайні.
Налийте 30 мл лимонного соку і розбийте куряче яйце.
Отримане замішане тісто розкачайте одним шаром.
Покладіть його у форму для запікання, заздалегідь обмазаної маслом.
Притисніть до її стінок краї тіста.
Поверх шару тіста покладіть папір для запікання і насипте на неї, наприклад, рис. Це потрібно, щоб папір не зрушилася з місця.
Окремо випікайте основу для торта протягом 15 хвилин.
Виготовляємо начинку: виділіть цедру з одного лимона і змішайте його з цукром і 50 грамами борошна.
Видавіть з лимонів 200 мл соку.
Налийте її в основну масу, розбийте туди яйця.
Залиште начинку на 20 хвилин і, як тільки основа випечеться, перекладіть всередину начинку пирога.
Готувати ласощі ще півгодини.
Як тільки пиріг спечеться, посипте його пудрою.
З листкового тіста
Такий пиріг готується набагато швидше, але смак від цього анітрохи не змінюється.
Базові інгредієнти:
тісто листкове – 0,5 кг;
цукор – 130 гр;
один лимон;
один жовток;
крохмаль – 12 гр.
Як приготувати десерт:
Візьміть вже готове листкове тісто розморозьте його.
Розкачайте по столу і поділіть на два шматочки.
Викладіть один з них у форму для запікання.
Прокрутіть в м’ясорубці лимон, не зчищаючи з нього шкірку.
З’єднайте його з крохмалем і цукром.
Нанесіть отриману начинку на нижній шар тіста.
На другому шарі проробіть отвори і покладіть його на начинку, защепив краю.
Духовку нагрійте до 200 градусів і готуйте близько 40 хвилин.
VIDEO
Лимонний пай з меренгою
Такий пиріг можна подавати на розкішне свято.
Список продуктів:
Для тіста:
борошно – 130 гр;
сіль – 5 гр;
один курячий жовток;
холодна вода – 60 мл;
маргарин – 125 гр;
Для начинки:
борошно – 50 гр;
крохмаль – 30 гр;
вода – 0,1 л;
цукор – 160 г;
чотири жовтка;
сіль – 2 гр;
п’ять білків;
масло вершкове – 30 гр;
два лимона.
Спосіб приготування:
Щоб замісити тісто, з’єднуємо борошно, сіль, маргарин, порізану на маленькі шматочки.
Рубаємо ножем цю масу, поки вона не перетвориться в крихту.
Вилити один жовток в 60 мл води і збовтати. Перелити в тісто.
Руками формуємо грудочку тесту.
Розкачати його в пласт і викласти в глибокий лист.
Випікати в духовці близько 20 хвилин окремо.
Для начинки насипати в каструлю цукор, борошно, крохмаль, сіль.
Налити лимонний сік, воду, покласти цедру.
Варити суміш, поки вона не закипить.
Окремо збити жовтки і перелити в каструлю разом з вершковим маслом.
Варити, поки маса не стане нагадувати желе.
Отриману начинку розподілити усередині конструкції.
Робимо меренгу: збиваємо разом білки і цукор.
Отримане безе викласти поверх жовтою начинки.
Готувати ще 15 хвилин. Приємного апетиту!
VIDEO