Як часто ми щось готуємо на сніданок похапцем, бігаючи між кухнею, дитячою кімнатою і туалетним столиком. При цьому яєчня підгорає, бутерброди падає маслом вниз, а задуманими некруто яйцями можна розбивати стіни. Інша справа — лінива вівсянка в банку! Дістаємо з холодильника готову страву і з задоволенням споживаємо ситна і корисна страва.
Лінива вівсянка в банку на воді – для схуднення
Наявність у вівсянці клітковини «гальмує» наступ почуття голоду, а це значить, що людина споживає менше їжі і, відповідно, втрачає у вазі. Всього 40 г зерна в день, і — мінус зайва рідина і ненависні кілограми!
Склад інгредієнтів:
- питна вода (окріп), розрахована на обсяг посуду;
- вівсянка — ½ банки;
- кількість солі використовуємо за вподобанням.
Спосіб приготування:
- Купуємо вівсянку, відміряємо потрібну кількість пластівців і злегка (не більше хвилини) підсушуємо їх в мікрохвильовій печі.
- Всипаємо крупу в чисту банку (0,5 л), заливаємо охолодженою водою і добре перемішуємо складу.
- Занадто великі пластівці бажано розбити блендером або в кавомолці. Такий продукт швидше набухає і просякнутим рідким наповнювачем. Залишається закрити ємність і відправити в холодильник до ранкового прийому.
Лінива вівсянка в банку для схуднення надає більший ефект в холодному стані, так як саме в цій їжі корисні речовини зберігаються краще і довше.
Як зробити з йогуртом
Літня спека змінює наш звичний раціон. Якщо на обід ми все частіше вибираємо окрошку, то самим приємним сніданком стане холодна вівсянка з йогуртом.
Набір компонентів:
- джем апельсиновий — 1,5 ст. л.;
- натуральний йогурт — ½ склянки;
- якісний мед — 1 ст. л.;
- вівсяні пластівці — 50 г;
- суміш улюблених ягід — за бажанням;
- незбиране молоко — ½ склянки.
Вибираючи йогурт, зупиняємо увагу на його складі. Віддаємо перевагу питного напою з наближеними до натуральних компонентами. Чим довший цей список, тим гірше продукт!
Особливості приготування:
- Поміщаємо в банку ніжні пластівці. Дістаємо з морозильної камери пакетик з фруктами. Можемо залишити їх для природного відтавання або відразу відправити в банку з вівсянкою.
- Додаємо до майбутнього сніданку апельсиновий джем і заливаємо продукти рідким складом з суміші молока і йогурту.
- Щільно закриваємо ємність і кілька разів струшуємо її вміст, щоб всі компоненти страви добре з’єдналися між собою.
Відправляємо «ліниву» вівсянку з йогуртом в холодильник, де зберігаємо страва не більше 3 днів.
Запарюємо кашу з яблуком
Для цього способу отримання швидкого сніданку купуємо пластівці, які не потрібно відварювати. Читаємо інформацію виробника на пакеті.
Необхідні продукти:
- бутильована вода — 150 мл;
- пластівці швидкорозчинній вівсянки «Екстра» — 150 г;
- яблуко (велике, солодке і соковите);
- стружка кокосів, цукати, родзинки, кишмиш — по 1 ч. л.;
- мед — 1 ст. л.
При традиційному способі приготування смачної вівсяної каші ми зазвичай всипаємо пластівці в гарячу рідку основу. Застосовуючи спосіб запарювання каші, діємо з точністю навпаки: заливаємо окріп у посуд з вже очікують пластівцями.
Принципи приготування:
- Запарюємо кашу з вечора, щоб зерно досить разбухло.
- Промиваємо родзинки, обдаємо його окропом і промокаємо паперовими серветками. Викладаємо ягоди разом з вівсяними пластівцями в банку, закриваємо посуд і добре струшуємо, щоб перемішати компоненти страви.
- Заливаємо вміст ємності окропом і залишаємо на ніч під щільною кришкою. Вранці перекладаємо кашу в тарілку.
- Зрізаємо шкірку з яблука, видаляємо насіння з жорсткими перегородками.
- Фрукт дрібно натираємо або нарізаємо невеликими кубиками і додаємо разом з медом в готову страву.
Посипаємо запашну кашу стружкою кокосів, прикрашаємо цукатами. І ось вже готовий швидкий, корисний, прекрасно оформлений сніданок.
Рецепт з вишнею та шоколадом
Як не приготувати таку дивовижно смачне ласощі? Воно не тільки зарядить енергією, але і забезпечить на весь день відмінним настроєм.
Перелік інгредієнтів:
- ванілін — 6 м;
- незбиране молоко — 80 мл;
- натуральний квітковий мед — 20 г;
- стружка чорного шоколаду — 12 м;
- вівсяні пластівці — 50 г;
- йогурт — 40 мл;
- заморожена або свіжа вишня — стакан.
Технологія приготування:
- Засипаємо крупу на дно чистої банки, приєднуємо ванілін і мед.
- З’єднуємо йогурт і молоко і заливаємо отриману суміш у посуд з продуктами. Закриваємо її, збовтуємо вміст і прибираємо страву в холодильник.
- Вранці страву можна на хвилину відправити в мікрохвильову піч або з задоволенням з’їсти в отриманому вигляді.
Поживна страва, приготована дорослими для схуднення, доведеться за смаком і малюкам. Правда, цілі у наших ласунів зовсім інші…!
«Ледача» вівсянка на кефірі
Вівсянка і кефір прекрасно контактують один з одним за фізіологічними і біохімічними показниками, що і зробило можливим створення такого смачного та корисного рецепта.
Набір продуктів:
- пластівці вівсянки — 45 г (½ граненого склянки);
- звичайний цукор — 40 г;
- кефір (жирність 2,5%) — 130 г (півсклянки);
- улюблені ягоди.
Порядок приготування:
- Для отримання на сніданок смачною «ледачою» вівсянки на кефірі поміщаємо пластівці в чисту банку і всипаємо білий цукор. Солодку добавку цілком можна замінити якісним медом. Добре перемішуємо компоненти страви.
- Заливаємо масу свіжим кефіром середньої жирності. З’єднуємо продукти між собою.
- Промиваємо вибрані ягоди, просушуємо, виймаємо кісточки, якщо такі є, і викладаємо м’якоть у посуд з кашею. Відправляємо страву на ніч у холодильник.
Щоб «лінива» вівсянка з кефіром стала не тільки смачним, але і корисним сніданком, завжди пам’ятаємо про те, що термін зберігання страви становить не більше 2 днів.
З апельсином і медом
Успіх цього страви забезпечений не тільки корисними властивостями вівсянки, але і цінними властивостями меду. Правда, цей компонент повинен бути неодмінно рідким, здатним розчинитися в ніжних пластівцях.
Перелік компонентів:
- оброблене зерно — 1 склянка;
- незбиране молоко — 2,5 склянки;
- травневий мед або джем лимонний — за вподобанням.
Кількість інгредієнтів коригуємо в залежності від того, яку густину каші ми бажаємо отримати.
Спосіб приготування:
- Наповнюємо половину обсягу банки пластівцями і заливаємо продукт молоком. При цьому враховуємо, що у нас є ще інгредієнти, для яких потрібно вільне місце.
- Закриваємо посуд і збовтуємо її вміст для рівномірного розподілу.
- Очищаємо апельсин, поділяємо на маленькі шматочки і додаємо до вівсянці разом з медом або лимонним джемом.
Наш швидкий сніданок практично готовий, залишаємо його на полиці холодильника, з задоволенням смакуючи смачну і поживну ранкову трапезу.
Корисний сніданок з бананом
Вівсянка, сер! Ці слова героя Конан Дойля в народі придбали майже загальне значення. Однак, просте блюдо на сніданок можна зробити не тільки корисним, але і апетитним, приємним, цікавим.
Склад інгредієнтів:
- стиглі банани — 2 шт.;
- вівсяні пластівці — 1 стакан;
- молоко знежирене — 1 склянка;
- какао-порошок — 4 ч. л.;
- масло арахісове — 2 ч. л.
Банки з «ледачою» вівсянкою можна до місяця зберігати в морозильній камері, якщо заповнювати не більше 2/3 об’єму посуду, щоб не збирати потім її осколки.
Спосіб приготування:
- Очищаємо банани від шкірки і ретельно розминаємо плоди виделкою до утворення однорідної маси. Додаємо какао-порошок і добре перемішуємо складу.
- Заповнюємо кашею чисту банку. Щоб страва виглядало особливо привабливо і апетитно, викладаємо підготовлені продукти рівними тонкими шарами, чергуючи вівсяні пластівці з бананової сумішшю. Зверху розміщуємо арахісове масло і залишаємо посуд з їжею на ніч у холодильнику.
- Вранці дістаємо страву посипаємо бажаним кількістю стружки чорного шоколаду і насолоджуємося страв.
Наш «ледачий» сніданок заграв новою красивою зовнішністю і придбав цілий букет вишуканих смаків. Від такої страви не відмовився б і сер Генрі!
З мандаринами
Приготувати на сніданок «ліниву» вівсянку вигідно з усіх боків. Його можна «перехопити», запізнюючись на роботу, взяти на тренування або навіть з’їсти в електричці.
Список продуктів:
- йогурт (звичайний, без наповнювачів) — ½ склянки;
- мандарин;
- джем апельсиновий — 2 ст. л.;
- вівсяні пластівці — ½ склянки;
- якісний мед — 1 ч. л.;
- незбиране молоко — 1/3 склянки.
Приготування страви:
- Викладаємо в банку пластівці вівсянки. Окремо з’єднуємо йогурт і молоко, вливаємо суміш у посуд з зерном. Додаємо рідкий мед, апельсиновий джем.
- Закриваємо ємність і добре збовтуємо компоненти каші, щоб вони повністю змішалися між собою.
- Очищаємо мандарин, відокремлюємо часточки, видаляємо білі прожилки і нарізаємо м’якоть невеликими шматочками. Знімаємо кришку, додаємо ароматні фрукти.
Закриваємо банку і відправляємо в холодильник. Тепер ми спокійні за ранковий сніданок і власне здоров’я.
Незважаючи на те, що лінива вівсянка в банку є порівняно новим кулінарним хітом, вже сьогодні існує величезна кількість його кулінарних варіацій. Вибираємо, експериментуємо і створюємо власні шедеври!