Якщо ви час від часу готуєте для сім’ї так звані ліниві голубці, це зовсім не означає, що ви погана господиня. Просто цінуєте свій час, причому не на шкоду якості і користь. Готувати таке блюдо набагато швидше, ніж звичайні голубці – не треба сидіти над «конвертиками» з капустяного листя, а його відмінним смаком домашні завжди задоволені.
Класичний варіант
Найлегший
Насправді є дуже багато способів зробити ліниві голубці в духовці. Але всі вони — варіації традиційного виду страви, рецепт якого знають, напевно, всі. Що потрібно для класичного (і самого простого) страви?
Візьмемо:
- 0,5 кг м’ясного фаршу (свинячого, яловичого змішаного або будь-якого іншого);
- 250 г рису (відвареної);
- чверть кілограма капусти (белокочанки);
- одну цибулину;
- одне сире яєчко (не обов’язково);
- сметану (стакан);
- соняшникова олія (до трьох стіл. ложок);
- мелений перчик (чорний) і сіль – на ваш розсуд.
Тепер діємо по простому, покрокового плану.
- Беремо досить глибоку миску, опускаємо в неї фарш.
- Капусту кришимо дрібніші. Прибираємо в жаровню, ллємо трохи води (не більше двох стіл. ложок) і солимо. Тушкуємо недовго, практично хвилин п’ять-шість.
- Кришкою не накриваємо. Коли рідина випарується, а капуста втратить обсяг і обмякнет – вимикаємо.
- Переміщаємо овоч в друшляк – там стечуть залишки вологи і капуста охолоне.
- Тим часом беремося за рис. Злегка його проварюємо (щоб був не зовсім м’яким, але все ж досить жорстким). Коли охолоне, кладемо до фаршу.
- В цю ж компанію «відправляємо сіль, перчик, капусту. Вбиваємо яйце, всипаємо дрібненько подрібнену цибулю.
- Заготівлю добре перемішуємо. Ліпимо котлетки.
- Укладаємо (але не тісно) на деко, заздалегідь змащений маслом. Переміщаємо в духовку (вона вже нагріта до 250 С ). Там наші голубці повинні провести близько 15 хвилин.
- Після цього треба дістати деко, не шкодуючи, покрити кожну котлетку» сметаною. І знову – в духовку, хвилин на двадцять. Але знижуємо температуру до 180 – 200 С.
- Час минув – дістаємо і годуємо сім’ю.
Перед тим, як прибирати голубці в духовку, їх іноді трохи обсмажують на сковороді. Але без цього можна обійтися.
Більш складний і «урочистий»
Наведемо ще один класичний рецепт. Приготувати таку страву трохи складніше, але зате воно виглядає солідніше і підійде не тільки для обіду або вечері в сімейному колі, але буде доречно і на святковому столі.
Отже, покладемо під руки:
- фарш з м’яса (приблизно 1,0 кг);
- півкіло капусти (візьмемо белокочанку);
- яєчко;
- половину склянки рисового крупи;
- солодку перчину;
- дві головки цибулі;
- міцну велику морквину;
- приправи: часник, мелений чорний перець, сухий базилік (половину чайної ложечки);
- зелень.
Далі приступаємо до готування.
- Відварюємо рис (повинен залишитися твердоватым). Промиваємо в друшляку і залишаємо остигати.
- Кришимо капусту (по можливості дуже дрібно).
- У каструльку опускаємо фарш. Туди ж відправляємо рис (він вже не гарячий), базилік, мелений перчик. Масу як слід перемішуємо, ділимо на невеликі частини. Після надаємо їм форму кульок (тефтелек).
- Злегка приварюють наші кульки. Тобто, покласти в киплячу воду і виймаємо, як тільки тюфтельки «схопляться» зверху і посвітлішають. Воду не виливаємо – вона стане в нагоді пізніше.
- Вмикаємо духовку, а поки вона гріється, беремо глибокий лист або містку ємність для випічки.
- Дно промазуємо рослинним маслом і покриваємо капустою (використовуємо приблизно 2/3).
- Зверху йдуть тюфтельки, потім шар з решти капусти.
- Готуємо цибулю, свіжий перець і моркву. Перший дрібненько шаткуємо, другий ріжемо брусочками, а моркву пропускаємо через тертку з великими осередками. Потім все це тушкуємо (не довше чотирьох хвилин) з рослинним маслом, водою (її зовсім трохи) і пастою з томатів.
- Тушковані овочі розкладаємо рівним шаром поверх капусти і все це заливаємо «бульйоном» від тефтелькою.
- Накриваємо страва фольгою. Так воно повинно провести годинку в духовці, розпеченій до 180 С.
- Розкладаємо ліниві голубці на гарну страву, в якості ароматизатора і декору посипаємо подрібненими часником і зеленню. Кличемо гостей до столу.
Присмачити томатно-сметанним соусом
Цей варіант приготування дещо складніше попередніх. Втім, для тих, хто знайомий з технологією створення тюфтельок в соусі, він таким не здасться. А витрачені час і зусилля обернуться красивим, соковитою, ароматною стравою і словами похвали від домочадців.
Зберемо необхідні інгредієнти:
- 0,5 кіло капусти;
- до кілограми фаршу з м’яса;
- велику цибульну головку;
- зерно рису (стакан);
- панірувальні сухарі;
- чайну ложечку солі;
- ½ Чайної ложки чорного меленого перчика;
- пасту з томатів (вистачить чотирьох столових ложок);
- сметанку (тільки не дуже жирну) – 500 р.
Далі будемо чітко дотримуватися плану.
- Починаємо з рису: відварюємо (до напівготовності) у підсоленій воді, відкидаємо на друшляк. Промиваємо під краном і даємо охолонути.
- Нам потрібна м’яка, без гіркоти, капуста. Тому перетворюємо її в маленькі бруски. Приблизно хвилини на три заливаємо з верхом киплячою водою.
- А поки що дуже дрібно кришимо цибулину – вона буде добавкою до м’ясного фаршу. Як і чорний перець, сіль, остиглий рис і сире яйце.
- Всі компоненти ретельно змішуємо. Ліпимо з них великі, з долоню, котлети, «купаємо» кожну в панірувальних сухарях.
- Обсмажуємо на майже киплячому маслі. Коли з обох сторін побачимо рум’яну скоринку, «перебазируем» майже готові ліниві голубці на деко.
- Заливаємо їх соусом – сметаною, з’єднаної з томатною пастою.
- Настав час відправити «напівфабрикат» в розігріту до 180 градусів духовку – десь хвилин на 40 – 50.
- Час вийшло, наші ліниві голубці в духовці з томатно-сметанним соусом готові.
Якщо бажано надати смаку страви легкості, то фарш потрібно змішувати з допомогою блендера, а не вручну.
Самий «ледачий» рецепт
Коли довго сидіти на кухні колись, а обід хочеться все одно смачний, наиленивейшие ліниві голубці – те, що треба. Необхідні продукти звичайні, а часу піде набагато менше.
Візьмемо:
- 500 грамів фаршу з будь-якого м’яса;
- півсклянки рису (сухого);
- від 600 до 700 грамів капусти;
- морковину;
- дві цибулини;
- два або три часникових зубки;
- томатний сік (склянку) або пасту з помідорів (кілька столових ложок);
- набір прянощів: лаврушку (пару листочків), перчик запашний (2-3 горошинки), мелені чорний перець і паприка (за бажанням);
- зелень;
- сіль;
- бульйон або воду (вистачить склянки);
- олія рослинна.
Можна починати «лінуватися».
- Кип’ятимо воду, трохи підсолюємо і сиплемо рис. Десяти хвилин вистачить, щоб він дійшов до потрібної кондиції.
- Розбираємося з овочами. Капусту ріжемо на квадратики, моркву обробляємо теркою з великими отворами, цибулиння голівку, часник і зелень ріжемо як можна дрібніше.
- Наливаємо в сковороду оливкове масло (або яке є в будинку). Коли почне вирувати, висипаємо моркву і цибулю. Хвилин через п’ять поповнюємо «суспільство» м’ясним фаршем (він вже посолен і приправлений перцем). Смажимо ще близько десяти хвилин.
- Наступні хвилин три — п’ять фарш, морква і цибуля проведуть у «компанії» рису. В самому кінці до них приєднається часник.
- Далі беремо каструлю, наливаємо трохи олії і кладемо шар з капусти (меншу частину прибережемо). Далі – шар з фаршу, наверх лаврові листочки, намистини запашного перець, паприку. Завершать «будова» залишки капусти.
- Додаємо бульйон, томатний сік (або розведену водою пасту). Тепер треба хвилин 20 — 25 загасити.
- На завершення відправляємо ємність в духовку (її вже довели до 180 С). Хвилин через 10 — 12 виймаємо і посипаємо зеленню.
З маринованими печерицями – пікантно і ситно
В принципі, гриби можна використовувати будь-які. Але печериці ніжніше багатьох інших і швидше готуються. А мариновані забезпечать лінивих голубців оригінальний присмак і ситність. Страва з ними добре підійде для гарячого обіду або вечері.
Підготуємо такі компоненти:
- капустяні листи (300 грамів);
- 0,5 кг м’ясного фаршу;
- мариновані шампіньйони – 0,1 кг;
- крупу рисову – стакан;
- за три помідорчика і зубця часнику;
- цибулину і солодку перчину – по одній;
- відміряємо по чотири столові ложки борошна, сметанки (25% жирності) і томатної пасти;
- воду – 200 мл;
- сіль, мелений перчик, зелень – згідно зі смаком.
Спосіб приготування такий.
- Ретельно промитий рис кладемо в киплячу підсолену воду. Коли буде наполовину готовий, рідину зливаємо, крупу промиваємо під струменем з крана і даємо охолонути.
- Переробляємо овочі. Капусту недовго, поки не зм’якне, варимо, остуджуємо і дрібненько кришимо ножем. Також дрібно ріжемо цибулю, а морква йде на крупну тертку. Помідори нарізаємо на кружечки, а часник дробимо як можна дрібніше.
- Все це кладемо на сковороду, доливаємо масла, ставимо на плиту.
- Перець (без перегородок і насіння, порізаний брусочками) обсмажуємо окремо.
- У глибоку посудину поміщаємо наш м’ясний фарш, туди ж – капусту, мариновані гриби, рис і частину моркви з цибулею. Не забуваємо про сіль і мелений перець. Склад перетворюємо в однорідну масу.
- З неї скачуємо невеликі «тюфтельки». Їх «викупаємо» в борошні і будемо обсмажувати на сковороді з рослинним маслом.
- Коли підрум’яняться, робимо «листковий пиріг». Для цього беремо глибоку форму для випічки змащуємо маслом. На дно укладаємо кульки з фаршу. На них – шар з лука з морквою. Далі – помідорні кружечки, смажений солодкий перець і краплю часнику. Потім – знову чергу тефтелек. І так пошарово, поки не використовуємо всі. При цьому намагаємося, щоб останній шар вийшов з овочів.
- Тепер робимо соус. Процес дуже простий: сметану, пасту з томатів з’єднуємо, потім розмішуємо з водою. Склад обов’язково перчимо і солимо.
- Заливаємо нашої підливою голубці і ставимо в духовку (при 180 градусах).
- Десь через півгодини апетитне пахощі «повідомить», що все готово.
- Виймаємо, поливаємо сметаною і прикрашаємо зеленню.
Якщо додати до капусти кабачки, смак страви вийде ще більш вишуканим.
Лінивий голубець листковий
Ось саме! Зовсім не обов’язково ліпити «котлети» або витрачати час на скачування кульок-тефтелькою. Значить, почитаємо, як зробити ліниві голубці в духовці, схожі на слойку, і не морочити собі голову зайвими маніпуляціями.
Нам знадобляться:
- середня головка капусти:
- 750 — 800 г фаршу (чудово, якщо він перемелена з м’яса індички);
- 500 г сметани (не занадто жирної);
- півтора склянки води;
- крупа рису – півсклянки;
- томатна паста – 100 г;
- мелений перчик, сіль – на смак.
Для такого голубця-лінивця капусту зваримо, щоб листя грунтовно помягчели.
Інакше навіть подальше гасіння не позбавить їх від зайвої жорсткості.
Дотримуємося інструкції.
- Готову капустіну остуджуємо і відокремлюємо листя. Якщо прожилки залишилися твердими, відбиваємо їх.
- Рис відварюємо в підсоленій воді, але не до готовності. Він повинен залишитися сируватим.
- В об’ємній посуді з’єднаємо фарш, рис і всі спеції. Зробимо однорідний склад.
- Споруджуємо заправку (алгоритм дивимося в попередньому рецепті).
- Кілька ложок підливи наливаємо у глибокий лист. У неї поміщаємо капустяні листки. Потім покриваємо тонким шаром фаршу. Його поллємо соусом. І потім повторюємо черговість пластів, поки продукти не закінчаться. Вийшло три шари фаршу і чотири – капусти? Тоді все зроблено правильно.
- Останній шар – «кришка» з фольги. Тепер приблизно на годинку — в духовку (з температурою 200 градусів).
- Дістаємо, ділимо на порції (в розрізі виглядає дуже красиво) і приймаємо подяки за привабливий вигляд і чудовий смак.