Ліниві голубці в духовці – 6 рецептів

Якщо ви час від часу готуєте для сім’ї так звані ліниві голубці, це зовсім не означає, що ви погана господиня. Просто цінуєте свій час, причому не на шкоду якості і користь. Готувати таке блюдо набагато швидше, ніж звичайні голубці – не треба сидіти над «конвертиками» з капустяного листя, а його відмінним смаком домашні завжди задоволені.

Класичний варіант

Найлегший

Насправді є дуже багато способів зробити ліниві голубці в духовці. Але всі вони — варіації традиційного виду страви, рецепт якого знають, напевно, всі. Що потрібно для класичного (і самого простого) страви?

Візьмемо:

  • 0,5 кг м’ясного фаршу (свинячого, яловичого змішаного або будь-якого іншого);
  • 250 г рису (відвареної);
  • чверть кілограма капусти (белокочанки);
  • одну цибулину;
  • одне сире яєчко (не обов’язково);
  • сметану (стакан);
  • соняшникова олія (до трьох стіл. ложок);
  • мелений перчик (чорний) і сіль – на ваш розсуд.

Тепер діємо по простому, покрокового плану.

  • Беремо досить глибоку миску, опускаємо в неї фарш.
  • Капусту кришимо дрібніші. Прибираємо в жаровню, ллємо трохи води (не більше двох стіл. ложок) і солимо. Тушкуємо недовго, практично хвилин п’ять-шість.
  • Кришкою не накриваємо. Коли рідина випарується, а капуста втратить обсяг і обмякнет – вимикаємо.
  • Переміщаємо овоч в друшляк – там стечуть залишки вологи і капуста охолоне.
  • Тим часом беремося за рис. Злегка його проварюємо (щоб був не зовсім м’яким, але все ж досить жорстким). Коли охолоне, кладемо до фаршу.
  • В цю ж компанію «відправляємо сіль, перчик, капусту. Вбиваємо яйце, всипаємо дрібненько подрібнену цибулю.
  • Заготівлю добре перемішуємо. Ліпимо котлетки.
  • Укладаємо (але не тісно) на деко, заздалегідь змащений маслом. Переміщаємо в духовку (вона вже нагріта до 250 С ). Там наші голубці повинні провести близько 15 хвилин.
  • Після цього треба дістати деко, не шкодуючи, покрити кожну котлетку» сметаною. І знову – в духовку, хвилин на двадцять. Але знижуємо температуру до 180 – 200 С.
  • Час минув – дістаємо і годуємо сім’ю.

Перед тим, як прибирати голубці в духовку, їх іноді трохи обсмажують на сковороді. Але без цього можна обійтися.

Більш складний і «урочистий»

Наведемо ще один класичний рецепт. Приготувати таку страву трохи складніше, але зате воно виглядає солідніше і підійде не тільки для обіду або вечері в сімейному колі, але буде доречно і на святковому столі.

Отже, покладемо під руки:

  • фарш з м’яса (приблизно 1,0 кг);
  • півкіло капусти (візьмемо белокочанку);
  • яєчко;
  • половину склянки рисового крупи;
  • солодку перчину;
  • дві головки цибулі;
  • міцну велику морквину;
  • приправи: часник, мелений чорний перець, сухий базилік (половину чайної ложечки);
  • зелень.

Далі приступаємо до готування.

  • Відварюємо рис (повинен залишитися твердоватым). Промиваємо в друшляку і залишаємо остигати.
  • Кришимо капусту (по можливості дуже дрібно).
  • У каструльку опускаємо фарш. Туди ж відправляємо рис (він вже не гарячий), базилік, мелений перчик. Масу як слід перемішуємо, ділимо на невеликі частини. Після надаємо їм форму кульок (тефтелек).
  • Злегка приварюють наші кульки. Тобто, покласти в киплячу воду і виймаємо, як тільки тюфтельки «схопляться» зверху і посвітлішають. Воду не виливаємо – вона стане в нагоді пізніше.
  • Вмикаємо духовку, а поки вона гріється, беремо глибокий лист або містку ємність для випічки.
  • Дно промазуємо рослинним маслом і покриваємо капустою (використовуємо приблизно 2/3).
  • Зверху йдуть тюфтельки, потім шар з решти капусти.
  • Готуємо цибулю, свіжий перець і моркву. Перший дрібненько шаткуємо, другий ріжемо брусочками, а моркву пропускаємо через тертку з великими осередками. Потім все це тушкуємо (не довше чотирьох хвилин) з рослинним маслом, водою (її зовсім трохи) і пастою з томатів.
  • Тушковані овочі розкладаємо рівним шаром поверх капусти і все це заливаємо «бульйоном» від тефтелькою.
  • Накриваємо страва фольгою. Так воно повинно провести годинку в духовці, розпеченій до 180 С.
  • Розкладаємо ліниві голубці на гарну страву, в якості ароматизатора і декору посипаємо подрібненими часником і зеленню. Кличемо гостей до столу.
Дивіться також:  Ліниві голубці в мультиварці – 5 рецептів

Присмачити томатно-сметанним соусом

Цей варіант приготування дещо складніше попередніх. Втім, для тих, хто знайомий з технологією створення тюфтельок в соусі, він таким не здасться. А витрачені час і зусилля обернуться красивим, соковитою, ароматною стравою і словами похвали від домочадців.

Зберемо необхідні інгредієнти:

  • 0,5 кіло капусти;
  • до кілограми фаршу з м’яса;
  • велику цибульну головку;
  • зерно рису (стакан);
  • панірувальні сухарі;
  • чайну ложечку солі;
  • ½ Чайної ложки чорного меленого перчика;
  • пасту з томатів (вистачить чотирьох столових ложок);
  • сметанку (тільки не дуже жирну) – 500 р.

Далі будемо чітко дотримуватися плану.

  • Починаємо з рису: відварюємо (до напівготовності) у підсоленій воді, відкидаємо на друшляк. Промиваємо під краном і даємо охолонути.
  • Нам потрібна м’яка, без гіркоти, капуста. Тому перетворюємо її в маленькі бруски. Приблизно хвилини на три заливаємо з верхом киплячою водою.
  • А поки що дуже дрібно кришимо цибулину – вона буде добавкою до м’ясного фаршу. Як і чорний перець, сіль, остиглий рис і сире яйце.
  • Всі компоненти ретельно змішуємо. Ліпимо з них великі, з долоню, котлети, «купаємо» кожну в панірувальних сухарях.
  • Обсмажуємо на майже киплячому маслі. Коли з обох сторін побачимо рум’яну скоринку, «перебазируем» майже готові ліниві голубці на деко.
  • Заливаємо їх соусом – сметаною, з’єднаної з томатною пастою.
  • Настав час відправити «напівфабрикат» в розігріту до 180 градусів духовку – десь хвилин на 40 – 50.
  • Час вийшло, наші ліниві голубці в духовці з томатно-сметанним соусом готові.

Якщо бажано надати смаку страви легкості, то фарш потрібно змішувати з допомогою блендера, а не вручну.

Самий «ледачий» рецепт

Коли довго сидіти на кухні колись, а обід хочеться все одно смачний, наиленивейшие ліниві голубці – те, що треба. Необхідні продукти звичайні, а часу піде набагато менше.

Дивіться також:  Рецепт голубців класичний – 7 варіантів приготування в мультиварці, в духовці і в каструлі

Візьмемо:

  • 500 грамів фаршу з будь-якого м’яса;
  • півсклянки рису (сухого);
  • від 600 до 700 грамів капусти;
  • морковину;
  • дві цибулини;
  • два або три часникових зубки;
  • томатний сік (склянку) або пасту з помідорів (кілька столових ложок);
  • набір прянощів: лаврушку (пару листочків), перчик запашний (2-3 горошинки), мелені чорний перець і паприка (за бажанням);
  • зелень;
  • сіль;
  • бульйон або воду (вистачить склянки);
  • олія рослинна.

Можна починати «лінуватися».

  • Кип’ятимо воду, трохи підсолюємо і сиплемо рис. Десяти хвилин вистачить, щоб він дійшов до потрібної кондиції.
  • Розбираємося з овочами. Капусту ріжемо на квадратики, моркву обробляємо теркою з великими отворами, цибулиння голівку, часник і зелень ріжемо як можна дрібніше.
  • Наливаємо в сковороду оливкове масло (або яке є в будинку). Коли почне вирувати, висипаємо моркву і цибулю. Хвилин через п’ять поповнюємо «суспільство» м’ясним фаршем (він вже посолен і приправлений перцем). Смажимо ще близько десяти хвилин.
  • Наступні хвилин три — п’ять фарш, морква і цибуля проведуть у «компанії» рису. В самому кінці до них приєднається часник.
  • Далі беремо каструлю, наливаємо трохи олії і кладемо шар з капусти (меншу частину прибережемо). Далі – шар з фаршу, наверх лаврові листочки, намистини запашного перець, паприку. Завершать «будова» залишки капусти.
  • Додаємо бульйон, томатний сік (або розведену водою пасту). Тепер треба хвилин 20 — 25 загасити.
  • На завершення відправляємо ємність в духовку (її вже довели до 180 С). Хвилин через 10 — 12 виймаємо і посипаємо зеленню.

З маринованими печерицями – пікантно і ситно

В принципі, гриби можна використовувати будь-які. Але печериці ніжніше багатьох інших і швидше готуються. А мариновані забезпечать лінивих голубців оригінальний присмак і ситність. Страва з ними добре підійде для гарячого обіду або вечері.

Підготуємо такі компоненти:

  • капустяні листи (300 грамів);
  • 0,5 кг м’ясного фаршу;
  • мариновані шампіньйони – 0,1 кг;
  • крупу рисову – стакан;
  • за три помідорчика і зубця часнику;
  • цибулину і солодку перчину – по одній;
  • відміряємо по чотири столові ложки борошна, сметанки (25% жирності) і томатної пасти;
  • воду – 200 мл;
  • сіль, мелений перчик, зелень – згідно зі смаком.

Спосіб приготування такий.

  • Ретельно промитий рис кладемо в киплячу підсолену воду. Коли буде наполовину готовий, рідину зливаємо, крупу промиваємо під струменем з крана і даємо охолонути.
  • Переробляємо овочі. Капусту недовго, поки не зм’якне, варимо, остуджуємо і дрібненько кришимо ножем. Також дрібно ріжемо цибулю, а морква йде на крупну тертку. Помідори нарізаємо на кружечки, а часник дробимо як можна дрібніше.
  • Все це кладемо на сковороду, доливаємо масла, ставимо на плиту.
  • Перець (без перегородок і насіння, порізаний брусочками) обсмажуємо окремо.
  • У глибоку посудину поміщаємо наш м’ясний фарш, туди ж – капусту, мариновані гриби, рис і частину моркви з цибулею. Не забуваємо про сіль і мелений перець. Склад перетворюємо в однорідну масу.
  • З неї скачуємо невеликі «тюфтельки». Їх «викупаємо» в борошні і будемо обсмажувати на сковороді з рослинним маслом.
  • Коли підрум’яняться, робимо «листковий пиріг». Для цього беремо глибоку форму для випічки змащуємо маслом. На дно укладаємо кульки з фаршу. На них – шар з лука з морквою. Далі – помідорні кружечки, смажений солодкий перець і краплю часнику. Потім – знову чергу тефтелек. І так пошарово, поки не використовуємо всі. При цьому намагаємося, щоб останній шар вийшов з овочів.
  • Тепер робимо соус. Процес дуже простий: сметану, пасту з томатів з’єднуємо, потім розмішуємо з водою. Склад обов’язково перчимо і солимо.
  • Заливаємо нашої підливою голубці і ставимо в духовку (при 180 градусах).
  • Десь через півгодини апетитне пахощі «повідомить», що все готово.
  • Виймаємо, поливаємо сметаною і прикрашаємо зеленню.
Дивіться також:  Капуста для голубців у мікрохвильовці – 3 рецепта як зварити, або розм’якшити

Якщо додати до капусти кабачки, смак страви вийде ще більш вишуканим.

Лінивий голубець листковий

Ось саме! Зовсім не обов’язково ліпити «котлети» або витрачати час на скачування кульок-тефтелькою. Значить, почитаємо, як зробити ліниві голубці в духовці, схожі на слойку, і не морочити собі голову зайвими маніпуляціями.

Нам знадобляться:

  • середня головка капусти:
  • 750 — 800 г фаршу (чудово, якщо він перемелена з м’яса індички);
  • 500 г сметани (не занадто жирної);
  • півтора склянки води;
  • крупа рису – півсклянки;
  • томатна паста – 100 г;
  • мелений перчик, сіль – на смак.

Для такого голубця-лінивця капусту зваримо, щоб листя грунтовно помягчели.

Інакше навіть подальше гасіння не позбавить їх від зайвої жорсткості.

Дотримуємося інструкції.

  • Готову капустіну остуджуємо і відокремлюємо листя. Якщо прожилки залишилися твердими, відбиваємо їх.
  • Рис відварюємо в підсоленій воді, але не до готовності. Він повинен залишитися сируватим.
  • В об’ємній посуді з’єднаємо фарш, рис і всі спеції. Зробимо однорідний склад.
  • Споруджуємо заправку (алгоритм дивимося в попередньому рецепті).
  • Кілька ложок підливи наливаємо у глибокий лист. У неї поміщаємо капустяні листки. Потім покриваємо тонким шаром фаршу. Його поллємо соусом. І потім повторюємо черговість пластів, поки продукти не закінчаться. Вийшло три шари фаршу і чотири – капусти? Тоді все зроблено правильно.
  • Останній шар – «кришка» з фольги. Тепер приблизно на годинку — в духовку (з температурою 200 градусів).
  • Дістаємо, ділимо на порції (в розрізі виглядає дуже красиво) і приймаємо подяки за привабливий вигляд і чудовий смак.
Прокрутка до верху