Пельмені, приготовані «ледачим» способом, за смаком не поступаються звичайним, проте не вимагають довгого часу на кухні.
Ліниві пельмені — трояндочки з тіста з фаршем
Страва готується дуже просто, виходить смачним і соковитим навіть у кулінарів-початківців. Пельмешки виглядають ефектно, їх можна подати на святковий стіл.
Інгредієнти:
250 мл кип’яченої води;
2 яйця;
6 г солі;
приблизно 250 г борошна (дивитися по консистенції тесту);
4 невеликі цибулини;
2 морквини;
700 г фаршу з яловичини і свинячого сала;
2 г чорного меленого перцю;
50 мл олії для обсмажування;
зубчик часнику;
15 г свіжої зелені;
50 мл сметани.
Кроки приготування.
Готують тісто. По містку чашку наливають 120 мл води, додають яйця, сіль, збовтують. Засипають просіяне борошно. Спочатку масу розмішують віночком, потім місять руками. Тісто повинне вийти еластичним, тугим. Якщо вона прилипає до рук — потрібно всипати ще борошна.
Загорнуте в харчову плівку тісто відправляють в холодильник на 40-60 хвилин для дозрівання.
На м’ясорубці або дрібній тертці подрібнюють 2 цибулини. М’ясний фарш перчать, солять, з’єднують з цибулею.
Тісто ділять на 3 однакових шматка. Одну частину розкачують качалкою в корж товщиною 3 мм На неї рівним шаром викладають третину фаршу, закочують в рулет, постійно защипывая краю.
Одержаний рулет розрізають на невеликі однакові шматочки.
З рештою тестом і фаршем проробляють те ж саме.
Чистять і подрібнюють залишилися цибулини, морква, часник. Овочі обсмажують в олії на сковороді.
Окремо змішують нарубану зелень і сметану. З’єднують з обсмаженими овочами.
У глибоку сковороду викладають напівфабрикати-трояндочки. Наливають воду, що залишилася. Зверху трояндочки покривають сметанно-овочевою сумішшю.
Страву готують під кришкою 13 хвилин. Подають на стіл прямо в сковороді.
Класичний рецепт в духовці
Цей рецепт дозволяє приготувати страву на велику сім’ю, не витрачаючи багато часу біля плити.
З м’яса і двох цибулин, за допомогою м’ясорубки, готують фарш. Його солять, перчать, змішують із сметаною і збивають.
Роблять заварне тісто: воно виходить більш еластичним і без праці розкочується тонким шаром. Кип’ятять 250 мл води. Окремо з’єднують яйце, сіль, просіяне борошно, 20 мл олії. Додають окріп. Тісто розмішують виделкою, а коли воно охолоне — руками.
Тісто накривають харчовою плівкою і залишають на столі.
Щоб приготувати пельменну заливку, нарізають і обсмажують в олії цибулину, перчик, часник. Додають томат, сіль, цукор, чорний перець.
Невелику частину тіста тонко розкочують. На всю поверхню вийшла коржі викладають фарш. Згортають рулетиком (нещільно).
Рулет розрізають на частини довжиною 5 см. Кожен шматочок трохи придавлюють руками з одного боку, щоб з іншої він розкрився, нагадуючи трояндочку.
Напівфабрикати викладають у глибокий лист так, щоб між ними залишалося місце. Порожнечу заповнюють обсмаженими овочами: це не дасть пельменів злипнутися. Наливають окріп, закривають фольгою і відправляють в духовку, розігріту до 180 градусів. Готують 35 хвилин.
Ліниві пельмені в духовці готові, коли вони набувають приємний золотистий відтінок. Якщо при цьому в листі залишається вода, можна зняти фольгу і потримати блюдо в жаровом шафі ще кілька хвилин.
Ліниві пельмені в мультиварці
Використання мультиварки спрощує приготування страви. Однак пельмені виходять не менш ароматними і сочними, ніж за класичним рецептом.
Готують тісто звичайним чином: розмішують в 200 мл води яйце, засипають сіль, борошно. Роблять круте тісто, загортають його в поліетилен і прибирають в холодильник на 40 хвилин.
Дуже дрібно нарізають 1,5 цибулини, додають у м’ясний фарш, солять, перчать.
Моркву подрібнюють з рештою цибулею і часником, обсмажують в мультиварці на режимі «Смаження» 10 хвилин.
Тісто розкачують дуже тонко. Заповнюють його поверхню фаршем, потім скачують в щільний рулет.
Рулетик ріжуть на частини шириною 3-4 див.
Напівфабрикати викладаємо на обжарку, заливаємо водою і готуємо на режимі «Випічка» 30 хвилин.
Рецепт смажених ледачих пельменів на сковороді
Це блюдо можна доповнювати продуктами на свій смак: додавати моркву, болгарський перець, помідори, сир. У будь-якому випадку воно виходить дуже апетитним.
Інгредієнти:
250 мл води;
500 г борошна;
400 г телятини;
1 велика цибулина;
2 яйця;
3 г соди;
6 г солі;
3 мл оцту;
3 р приправ за смаком;
100 г вершкового масла;
20 г зелені.
Кроки приготування.
Для тіста з’єднують 1 яйце, воду, сіль, все ретельно збивають. Додають погашену оцтом соду. Поступово засипають борошно і замішують круте тісто. Його поміщають в пакет і прибираємо в холодильник на 30 хвилин.
Телятину подрібнюють за допомогою м’ясорубки. У фарш додають дрібно порізану цибулю, приправи, сіль, 30 мл води (для соковитості).
Тісто ділять на 2 половини. Одну частину тонко розкочують, наносять на неї половину фаршу і загортають в рулет. Те ж саме повторюють з рештою тестом і начинкою.
Рулет ріжуть на невеликі шматочки. Їх умочують в борошно з одного боку.
Вироби поміщають в сковороду борошняний стороною вниз. Між напівфабрикатами розподіляють вершкове масло. Пельмені обсмажують на середньому вогні по 4 хвилини з кожного боку.
У мисці збовтують яйце. Змішують його з рубаною зеленню.
Яєчної масою заливають пельмені, накривають кришкою і залишають нудитися на повільному вогні 10 хвилин.
У пюре поступово всипають борошно, весь час перемішуючи. Тісто повинне вийти повітряним.
З готової маси розкачують ковбаски, а потім розрізають їх на рівні часточки.
Ліниві пельмені з картоплею відварюють у підсоленій воді або обсмажують в олії.
«Ледача дружина» — рецепт запіканки з пельменів
Таке цікаве назву блюдо отримало з-за того, що в рецепті використовуються магазинні пельмені. Однак смак цієї запіканки більше нагадує лазанью, тому сподобається навіть гурману.
Інгредієнти:
0,5 кг готових пельменів;
1 цибуля;
1 яйце;
100 г сиру;
250 мл сметани;
50 г вершкового масла;
3 р спецій за смаком;
4 г солі;
соняшникова олія для обсмажування.
Кроки приготування.
Готують пельменну заливку. З’єднують яйце, приправи і сметану, перемішують до отримання однорідного складу.
Сир подрібнюють на середній тертці.
Цибулю дрібно нарізають і обсмажують на маслі.
Форму для запіканки змащують вершковим маслом.
Пельмені викладають у форму рядами в один шар, посипають їх обсмаженою цибулею. Зверху поливають яєчно-сметанною сумішшю, потім по поверхні рівномірно розкладають тертий сир.
Запіканка з пельменів готується при 180 градусах протягом 30 хвилин.
Ліниві пельмені вживають як самостійну страву. Їх подають зі сметаною, кетчупом, нарізаною зеленню, овочами, бобовими.