Рецепт лінивих вареників з сиру завжди припускає використання тільки свіжого сиру для замісу тіста. Спроба використання залежалого продукту обернеться тим, що готове блюдо придбає неприємний запах і смак.
До складу тіста класичних вареників кожна господиня може додати улюблений інгредієнт (гриби, цибулю, родзинки тощо) для різноманітності страви.
Найчастіше в складі рецептів написано рекомендована кількість борошна, але у випадку з ледачими варениками слід орієнтуватися на те, щоб готове тісто не прилипало до рук.
Варіння вареників по часу
Сир – високобілковий продукт і його приготування займає невелику кількість часу. Досить, свіжі або заморожені напівфабрикати закласти по одному в киплячу підсолену воду, дочекатися їх спливання і відварювати протягом трьох хвилин.
Збільшення часу варіння обернеться тим, що вареники придбають в’язку консистенцію і відбудеться часткова втрата смаку.
Крім того, ледачі відварні вареники збільшуються на 20-30%. Готуючи страву для малюків, необхідно пам’ятати про цю властивість і нарізати вироби набагато меншого розміру.
Ледачі класичні вареники з сиру
- 400 гр сиру 9% жирності протирається через сито в миску, потім до нього додається 70 гр розтопленого вершкового масла і маса перетирається до однорідної консистенції.
- Додаються 2 яйця, 2 ст. ложки цукрового піску, сіль на кінчику ножа. Ретельно перемішується.
- 160 гр просіяного борошна додається в сирно-яєчну масу і вимішується щільне тісто на присипаної борошном дошці.
- Готове тісто ділиться на кілька частин. Кожна розкачується в ковбаску діаметром не більше 2 см, злегка притискається рукою і нарізається на сочні з шириною 1,5 див.
- У широкій каструлі доводиться до кипіння підсолена вода, де відварюються підготовлені напівфабрикати.
Рецепт приготування без яєць
Приготувати ліниві вареники з сиром без яєць цілком реально, адже борошно має в’язку клейковину, завдяки чому готовий продукт буде добре тримати форму.
- У каструлю наливається вода і ставиться на плиту для закипання.
- 700 гр не надто сухого сиру змішується зі склянкою просіяного борошна до однорідного стану.
- З готової маси скачати ковбаску з діаметром до 2,5 см і трохи приплюснути рукою.
- За допомогою гострого ножа нарізаються сочні шириною до сантиметра.
- Киплячу воду трохи підсолити, після чого обережно опустити в неї по одній заготовці і варити до готовності.
- Страва подається з маслом, фруктовим сиропом, сметаною або медом.
Дитячі ласощі з сиром
- 600 гр мелкокрупинчатого сиру з жирністю не більше 9% з’єднується з парою свіжих яєць і вимішується до однорідності.
- В сирно-яєчну суміш всипається щіпка дрібної солі, 2 ст. ложки цукрового піску, ч. ложка ванільного цукру. Все ретельно розмішати.
- Склянка пшеничного борошна просіюється, збагачуючись киснем, і додається до готової масі.
- Вимішується туге тісто, яке ділиться на 4-6 частин. Кожна частина розкочується середньої товщини у вигляді ковбаски.
- Далі нарізаються кругляш шириною до 1,5 см. Для того щоб нагодувати маленького привереду, тісто для вареників можна розкачати в пласт з шириною 1,5 см і за допомогою формочок видавити фігурні вироби.
- У каструлі доводиться до кипіння чиста вода, яка злегка присаливается. Вареники закладаються в окріп по одному, уникаючи злипання. Варіння відбувається з постійним, але акуратним помішуванням, не допускаючи розпаду форми виробів.
- Готове ласощі поливається розтопленим вершковим маслом або варенням і подається на стіл.
З додаванням манки
- 200 гр домашнього жирного сиру змішується з парою ст. ложок цукру, щіпкою солі і парою ст. ложок манної крупи. Маса прикривається кришкою і залишається мінімум на 10 хвилин для розбухання крупи.
- Після закінчення часу до сиру додається яєчний жовток і ретельно вимішується. Для різноманітності смаку і зовнішнього вигляду готових вареників у тісто можна додати 2 ч. ложки зерен маку.
- На обробну дошку насипається трохи борошна, з допомогою якої досить легко скачати джгут із сирної маси.
- Напівфабрикати для варіння нарізати гострим ножем, змоченим у холодній воді, тоді можна уникнути прилипання тесту до леза.
- Вареники відварюють у великій кількості підсоленої води.
Приготування страви в мультиварці на пару
- 400 гр сиру перетирається через сито, або подрібнюється за допомогою блендера.
- Додається куряче яйце, 3 ст. ложки цукрового піску, ч. ложка ванільного цукру, дрібка солі, ½ ч. ложки харчової соди. Всі інгредієнти ретельно вимішуються.
- У масу всипати 3 ст. ложки (з гіркою) просіяного пшеничного борошна і замішують ніжне тісто, трохи липкою консистенції.
- Робоча поверхня столу припорошується борошном, на якій скочуються не занадто товсті джгути і розрізаються на сочні.
- У чашу приладу наливається літр води. Пароварочная кошик обмазується шматочком розм’якшеного вершкового масла, куди помешаются напівфабрикати.
- Мультиварка закривається і ставиться на режим «варка на пару» протягом чверті години.
- Після звукового сигналу вареники акуратно витягуються на порційні тарілки.
Ситна, з сиром і картоплею блюдо
- З половини кілограма картоплі робиться звичайне пюре, яке додається яєчний жовток великого яйця (якщо яйця дрібні, то необхідно ввести 2 жовтка).
- 150 гр сиру перетирається через сито або за допомогою блендера.
- 110 гр пшеничного борошна просіюється.
- Білок злегка збивається.
- Остигле пюре змішують із сиром, щіпкою цукру і сіллю до однорідності.
- В картопляно-сирну масу втручається збитий білок і додається борошно невеликими порціями, уникаючи появи грудок.
- На робочій поверхні, посипаною борошном, замішується щільне тісто, не прилипающее до рук.
- Тісто ділиться на кілька частин, скочується в джгутики з діаметром до 2 див.
- Джгути нарізати на невеликі сочні під кутом в 45⁰.
- В великій каструлі доводиться до кипіння підсолена вода для варіння вареників.
- Готову страву подають зі сметаною і зеленню.
Сирно-вишневі вареники
- Для начинки знадобиться приблизно склянку свіжої вишні, з якої видаляються кісточки, потім ягоди засипаються двома ст. ложками цукрового піску.
- 600 гр пастоподібного сиру додаються 3 курячих яйця, інгредієнти ретельно перемішуються.
- У масу вводиться ст. ложка (з гіркою) просіяного борошна і замішують м’яке тісто.
- На робочу поверхню насипається достатня для панірування соковитою кількість борошна, в яку за допомогою чайної ложки викладаються «грудочки» тесту.
- «Грудочки» обвалюються в борошні з усіх сторін і за допомогою рук формуються в коржі.
- На кожен сочень викладається по 1-2 ягоди (кількість вишень залежить від розміру заготовки).
- Краї обговорюваного страви з’єднуються, формуючи кулька з вишневою начинкою.
- Відварюються вишневі вареники в підсоленій воді. Готову страву поливається вишневим сиропом або вершковим маслом і посипається цукровим піском.