Багато дуже люблять листкові салати: вони підходять на кожен день, можуть прикрасити стіл до свята. В таких стравах об’єднуються різні продукти, і чим більше фантазії господині, тим вишуканіше і привабливіше виходить частування.
Варіанти закусок з грибами
Гриби будь яству надають своєрідний присмак, незалежно від того, смажені вони, мариновані або засолені.
Листковий салат з куркою і грибами
Якщо потрібно забезпечити святкове застілля чимось отаким, щоб здивувати і порадувати гостей, салат з куркою і грибами, дуже схожий на грибну галявину в лісі, і навіть з назвою «Полянка» — виграшний варіант.
Для повної ілюзії грибів у траві потрібно готувати салат в глибокій каструлі або мисці.
Щоб створити таке диво, знадобляться наступні продукти:
- невеликі цілі-цілісенькі мариновані шампіньйони — ¼ кг;
- морква (можна використовувати корейську, добре підійде і варена) – візьмемо 150 г;
- маринований лук – достатньо 150 г;
- відварна картопля – 3-4 бульби;
- солоні огірки – 2;
- курячі яйця (варені) – вистачить 3-х штук;
зелена цибуля; - куряча грудка, також варена – не менше 200 м;
майонез; - соняшникова олія (рафінована, щоб не було зайвого запаху) – столова ложка буде в самий раз.
Стінки і дно посуду (миски або каструльки) змащуємо олією. Викладаємо на дно гриби. Робити це потрібно капелюшками вниз.
Натираємо варені овочі на тертці з боку середніх за величиною осередків – морквину (якщо не використовуємо корейську), картоплю. Так само чинимо з яйцями.
Нарізаємо дрібніше курятину і солоні огірки, подрібнюємо цибульні пір’я.
Інгредієнти не змішуємо – кожен з них повинен знаходитися в окремій посуді.
На ніжки грибів кладемо зелений лук (його чудово замінює петрушка).
На зелень лягає шар з яєць. Промазуємо його майонезом. Будемо це робити з кожним наступним шаром.
Тепер прийшла черга м’яса курки. За ним – солоних огірків, потім морквини і маринованої цибулі.
Завершуємо процес шаром з вареної картоплі, і теж покриваємо його майонезом.
Щоб салат просочився і став соковитим, його треба ніч потримати в холодильнику.
Перед тим як ставити на стіл частування, перевернемо його і викладемо на гарну страву вгору грибами. Ось і «Полянка».
До речі, в такому салаті курятину можна замінити копченою ковбасою.
Листковий салат зі смаженими печерицями
Рецепт з маринованими грибами ми випробували. Тепер зробимо закуску, використовуючи печериці смажені. Що може для неї знадобитися?
- Посмажені з цибулькою (двома невеликими головками) печериці – 300 г;
- рослинна олія (краще брати без запаху) – щоб вистачило для смаження;
- 4 варені яйця;
- 2 картоплини, теж відварні;
- подрібнені ядра горіхів (краще підуть горіхи волоські) – візьмемо 100 г;
- твердий сир (нашого улюбленого сорту) – вистачить 150 г;
- зелень кропу – досить невеликого пучка;
- майонез;
- трохи солі.
Такий листковий салат з грибами хороший тим, що моментально готується, його не соромно запропонувати несподіваним гостям і навіть поставити на стіл у свято.
Доводимо до потрібного стану інгредієнти.
- Печериці, цибулю ріжемо і обсмажуємо в олії.
- Яйця, сир, картоплю по черзі пропускаємо через тертку.
- Горіхи не просто подрібнюємо – їх потрібно буде стовкти.
Тепер можна викладати шарами продукти на блюдо. Не забуваємо кожен з них покрити шаром майонезу.
Першою йде картопля. Наступні на черзі яйця (цей інгредієнт можна попередньо змішати з рубаним кропом). Потім насипаємо горіхи (трошки збережемо на потім), викладаємо сирний пласт (частина сиру залишимо, вона стане в нагоді пізніше). А на нього – їх суміш смажених із цибулею грибів.
Шар за шаром, у тому ж порядку, «будуємо» наш салат, поки продукти не закінчаться. Завершальний момент – посипати відкладеними сиром і горіхами, і не тільки зверху, але і з боків. Якщо є бажання – можна прикрасити торт» маленькими цілими грибочками і зеленим кропом.
Страва з копченою куркою і грибами
Оскільки листкові салати не заперечують проти самих різноманітних компонентів, в наступному рецепті буде використано куряче м’ясо, але на цей раз копчене. Інгредієнт додасть не тільки оригінальний присмак, але і легкий аромат димку.
Склад продуктів:
- свіжі огірки – вистачить 2-х штук;
- копчена куряча грудка – достатньо 200 г;
3 зварені круто яйця; - печериці (краще мариновані) – 150 г;
- зелені цибульні пір’я;
- майонез.
Вибираємо глибоку миску – салат будемо розміщувати в ній. Застеляємо посуд харчовою плівкою. На неї кладемо яйця (природно, вже натерті), трохи утрамбовуємо і просочуємо майонезом. Далі можна насипати зелений лук (його ми нарізали дрібно), наверх — подрібнені гриби. Обидва шару притискаємо, грибний ряд ховаємо під майонез.
Свіжі огірки, перетворені на соломку, викладаємо наступним шаром. На них, після майонезу, відправляємо копчену грудку, також порізану.
Залишилося дати салату постояти хоча б пару годин в холодильнику, і можна ставити на стіл частування, виклавши на блюдо «догори ногами» і знявши з нього плівку.
Взагалі листкові салати зараховуються до важких страв, адже в них багато густого майонезу, сметани або інших соусів. Як правило, спроби замінити їх чимось менш жирним і калорійним призводять до втрати смаку при мінімальному виграші в калоріях.
Але є і перевага: така закуска може виступати в якості повноцінного обіду чи вечері.
Крабовая закуска шарами
Крабові палички використовують для приготування різних страв і салатів. Для листкового салату вони ідеально підходять.
Салат буде готуватися з:
- консервованої кукурудзи – вистачить ½ баночки;
- відвареного рису (візьмемо пару стаканів) або 2-3-х бульб вареної тертої
- картоплі (овоч додасть ситності);
- крабових паличок – знадобиться не менше 200 м;
- твердого сиру, наприклад, «Російського» або «Голландського» — достатньо 150 г;
- зеленої цибулі;
- майонезу.
Нижній шар – «фундамент» — приготуємо, змішавши рис з майонезом і дрібно нарізаними зеленими цибульними пір’ям. Цю суміш помістимо в кільце, притиснемо, щоб лежала щільно.
Наверх відправимо кукурудзяну прошарок, просочивши її майонезом. Потім чергу крабових паличок. Теж покриємо соусом. Завершальний шар – тертий твердий сир.
Перевага салату в тому, що його можна подавати відразу.
З м’ясом і ананасами
Листковий салат з додаванням ананасів – чудовий варіант і для рядового вечері, і для святкової трапези. Він відрізняється не тільки привабливим виглядом, але і дещо екзотичною приємним смаком, який забезпечує поєднання фрукта і м’яса курки.
Для салату знадобиться:
- варене куряче м’ясо – 300 г;
- яйця, зварені круто – візьмемо 3 штуки;
- ананаси, дрібно порізані – 200 г буде достатньо;
- подрібнені ядра горіхів (потрібні волоські) – жменя буде в самий раз;
- майонез.
Як правило, кожен шар інгредієнтів будемо просочувати майонезом, але варто стежити, щоб соусу не виявилося занадто багато.
Знизу піде шар м’яса, на нього укладемо ананас. Потім крупно терті яєчні білки, слідом – жовтки, але перероблені набагато дрібніше. І останній штрих – горіхова крихта.
Листковий салат «Прага» з чорносливом
Він користується великою популярністю з-за свого оригінального смаку. Втім, йому завжди можна додати нові нотки, поекспериментувавши з компонентами. Для нашого варіанту заздалегідь замаринуем цибулю і заллємо чорнослив окропом.
У цілому набір буде таким:
- пара варених морквин;
- 3 яйця – теж варені;
- варене філе (куряче, кроляче або індички) – 300 г цілком достатньо;
- консервований зелений горошок – майже ціла 200-грамова баночка;
- маринована цибульна головка;
- 4 солоних огірочка (саме солоних, а не маринованих);
- чорнослив – 100 г вистачить;
- майонез.
Всі продукти подрібнити. М’ясо і фрукти нарізаємо за допомогою ножа, а все інше натираємо побільше. Салат збираємо в такій послідовності: яловичина, цибуля, яйця, огірки, коренеплід моркви, горошок, чорнослив. І пам’ятаємо, що кожен пласт треба перемазати майонезом.
Через півгодини все просочиться, і можна пригощати домочадців і гостей.
Рецепти з рибою
Готуючи листковий салат, замість м’яса можна використовувати і рибу. Це не менш смачно, зате не так калорійно. Причому риба береться різна за виглядом і способом приготування. Результат виходить вражаючим.
Листковий салат з печінкою тріски
Частування незмінно привертає погляди своєю яскравістю. Ще один плюс – вони ідеально гармонують за смаковими якостями. Значить, страва – гідний конкурент на святковому столі улюбленим «Олів’є та оселедця під «шубою».
Нам знадобляться:
- баночка з печінкою тріски;
- за 3 варені картоплини, солоних огірка і курячих яйця;
- пара варених коренеплодів моркви;
- зелена цибуля – візьмемо невеликий пучок;
- мелений чорний перчик;
- твердий сир (який захочемо) – вистачить 50 г;
- майонез.
Риб’ячу печінка виймаємо з банки, даємо стекти соусу. Тепер можна розім’яти (зробимо це звичайною вилкою) і змішати з меленим перцем. Беремо тертку: велику – для картоплі, сиру, дрібну – для коренеплоду. Огірки теж переробляємо на крупній тертці. Зайвий сік прибираємо.
Поділяємо яйця на білок і жовток, кожен розтираємо окремо. Теж з допомогою виделки. Цибулю дрібненько ріжемо.
Викладаємо салат в наступному порядку: картопля, печінка, цибуля. І трохи майонезу. Далі – огірки, білки, моркву, сир. Знову майонез. І, нарешті, жовток.
Виходить яскравий сонячний салат, не вимагає додаткового декору. Після двох годин у холодильнику можна приступати до дегустації.
З червоною рибою
Обмірковуєте урочисте меню? Тоді включіть в нього листковий салат з червоною рибою. Він такий смачний і райдужний, що про вибір жалкувати не доведеться. А заправляємо його несолодким йогуртом середньої жирності.
Будемо готувати страву з:
- 200 г слабосоленої сьомги;
- вареного довгого рису – вистачить склянки;
- авокадо – візьмемо один;
- зварених круто яєць – 3-х штук;
- 2-х варених морквин середньої величини;
- йогурту.
Підставою салату стане змішаний з йогуртом рис. Також просочуємо йогуртом кожен з наступних шарів: шматочки сьомги, великі фрагменти м’якоті авокадо, морквяну «соломку». В кінці прикрашаємо тертими яйцями.
Варіант закуски зі шпротами
Цей рецепт стане справжнім порятунком, якщо необхідно спорудити швидкий, смачний і ситний вечеря з мінімуму продуктів. Головне пам’ятати, що всі вони повинні вирушати в салат охолодженими, а для смаження цибулі треба брати поменше олії. Тоді страва вийде не надто жирним.
Знадобляться:
- шпроти – банку;
- цибулини – 3 невеликі;
- варений рис – вистачить склянки;
- сіль, майонез;
- варені круто яйця – візьмемо 2;
- рослинна олія (краще без запаху).
Дрібно нарізані цибулини доведемо на сковорідці до приємної золотавості. Натремо яйця. За великим рахунком розмір фрагментів значення не має, але білок і жовток повинні опинитися в різному посуді.
Половину рису покласти в салатницю, накриваємо цибулею. В якості третього шару підуть розім’яті виделкою шпроти. Наверх – трохи майонезу. Потім йдуть білки, знову майонез і друга частина рису. В якості прикраси посипаємо верх жовтком.
Салат не обов’язково солити.
Орхідея з чіпсами і копченою ковбасою
Рецепт з копченою ковбасою – чудова можливість порадувати гостей гарним і смачним блюдом. Салат з декором з тертих яєчних жовтків і квітів з пелюстками-чіпсами, що нагадують орхідеї, стане справжньою прикрасою святкового меню.
Знадобляться продукти:
- ковбаса копчена – візьмемо 200 г;
- солоні гриби (підійдуть білі або печериці) – 100 г;
- таку ж кількість морквини по-корейськи;
- два з половиною варених яйця;
- твердий сир – 150 г цілком вистачить;
- чіпси (віддамо перевагу картопляні) – 50 р;
- майонез.
Збираємо салат на великій тарілці, в певній послідовності, шар за шаром, не забуваючи про майонезі: морква, гриби, ¾ розкришених чіпсів, ковбаса, сир, яйця. Верхній шар обов’язково покрити майонезом! Залишилося оформити «орхідею» з цілих чіпсів.