Листкове тісто добре підходить для солодкої і несолодкої випічки. З неї також виходять смачні листкові тістечка. Пропонуємо ознайомитися з самими простими варіантами десертів, які без особливого праці виконає навіть початківець кулінар.
Торт Наполеон з листкового тіста
Наполеон — ніжний і простий десерт, які нескладно спорудити своїми руками:
- жовтки яєць – 5 одиниць;
- листкове тісто без дріжджів – 1 ½ кг;
- цукор – 400 г;
- борошно – 250 г;
- молоко – 1 л 200 мл;
- ванільний цукор – 1 ч. л.;
- коньяк – 10 мл;
- волоські горіхи – 200 р.
Процес приготування:
- Тісто розморозити.
- Для крему закип’ятити молоко і остудити. Звести борошно з цукром і жовтками, додати коньяк і перемішати. Влити молоко, ретельно перемішати суміш до однорідності і поставити на повільний вогонь. Постійно помішуючи ложкою, уварювати крем до загустіння. Охолодити.
- Стіл присипати борошном, розкачати пласт тіста і розрізати на приблизно однакові 5 – 6 частин.
- Випекти коржі. Для цього слід покласти один пласт на деко з пекарським папером, випекти протягом 10-ти хвилин, потім перевернути на іншу сторону і піч ще стільки ж. Виконати операцію з кожним шаром. Якщо залишаться обрізки – випекти їх, перемолоти в крихту і використовувати для посипання торта.
- Горіхи теж слід подрібнити.
- Коржі розрізати вздовж на 2 частини, коли вони охолонуть.
- Прошарувати їх кремом, посипаючи його горішками. Дати просочитися кондитерської конструкції мінімум півгодини.
Коли десерт стане м’яким, можна обрізати нерівності по його краях. Після, торт з листкового тіста обов’язково прибрати в холодильник для застигання.
Простий рецепт на сковороді
Коржі:
- 1 банку згущеного молока;
- яйце;
- ½ Ч. л. соди;
- 1 ст. л. оцту;
- 3 ст. л. борошна.
Крем:
- 750 мл молока;
- 4 ст. л. борошна;
- 1 ½ ст. л. цукру;
- 2 яйця;
- упаковка вершкового жирного масла.
Підготовка тесту:
- Погасити соду в оцті і вилити в миску. Вбити яйце і збовтати складу виделкою. Викласти до нього згущене молоко і знову перемішати.
- Просіяти борошно до заготівлі і замісити тісто. Воно вийде м’яким, ніжним і майже не буде липнути до рук.
- Розділити його на 8 – 10 однакових частин і розкачати в пласти товщиною до 3 мм Розмір заготовок повинен підходити для дна сковорідки, в якій їх потрібно обсмажити без масла по парі хвилин з кожного боку.
- Щоб торт вийшов рівним, складаємо коржі стопкою і обрізаємо по діаметру обраної кришки або тарілки. Кращий варіант – роз’ємна форма. Обрізки дрібно кришимо.
Наступний етап – крем:
- Збиваємо яйця, борошно і цукор до кашоподібного стану.
- Вливаємо в отриманий склад молоко і розмішуємо.
- Ставимо масу на повільний вогонь і помішуємо, як тільки почне нагріватися.
- Коли крем загусне, кладемо масло і розмішуємо, допомагаючи йому розтанути.
Крем і коржі готові, залишилося лише зібрати торт.
- Для цього кладемо корж в роз’ємну форму, трохи поливаємо кремом. Повторюємо процедуру, поки не закінчаться заготовки. У процес потрібно трохи притискати їх.
- Посипаємо крихтою верх торта.
- Відправляємо його в холодильник на 2 – 3 години.
Щоб при витяганні десерт не деформувався, проводимо по краю форми тонким ножем, відокремлюючи його. Далі розкриваємо і знімаємо форму.
На замітку. Крему з вказаної кількості інгредієнтів виходить багато, тому кожен корж можна густо їм поливати. Економити на просочення не варто, інакше десерт вийде сухим.
Шоколадний десерт на швидку руку
- 400 г листкового тіста;
- 1 жовток;
- 1 балончик готового шоколадного мусу;
- 50 р цукрової пудри;
- 100 г шоколаду без добавок;
- 250 мл молока.
Розкачуємо 2 пласта, змащуємо жовтком і випікаємо в духовці до рум’яного кольору.
На 1 корж видавлюємо мус, надаючи йому форму квіточок, равликів або будь-яку іншу. Накриваємо другим коржем.
У сотейнику розтоплюємо шоколад з молоком. Заливаємо глазур’ю торт і ставимо в холодильник на 2 – 3 години.
Листковий торт Поліно зі згущеним молоком
Торт «Поліно» зі згущеним молоком – просте і улюблені ласощі ласунів:
- 1 банку згущеного молока;
- півпачки масла;
- 450 г магазинного бездріжджового листкового тіста.
Підготовка:
- Тісто розморозити, розкачати і нарізати смужками приблизно 2 – 3 см завтовшки. Викласти їх на деко і випікаємо при 200 градусах 15 – 20 хвилин.
- Збити масло зі згущеним молоком.
- На столі у кілька шарів складаємо плівку – з її допомогою будемо формувати «поліно».
- Викладаємо поруч готові пластинки (приблизно 4 – 6 штук) і покриваємо їх товстим шаром крему. Зверху маємо ще кілька платівок, знову оформляємо кремовий шар і так продовжуємо до тих пір, поки не закінчаться продукти.
- Потім закриваємо одним краєм плівки всі поліно, другим – максимально туго загортаємо торт, щоб він щільно застиг і не розпадався при нарізці.
Залишаємо десерт, як і інші, на ніч в холодильнику.
«Монастирська хата» з листкового тіста
- 500 г листкового тіста;
- 2 ст. вишневих ягід без кісточок;
- 500 р сметани не менше 30% жирності;
- 1 ст. цукрової пудри.
Приготування нескладне:
- Тісто розморозити і розрізати на 15 прямокутних частин, кожну розкачати.
- На отримані заготовки розкладаємо ягоди і заклеюємо краю, щоб вийшли довгасті, наповнені ягідною начинкою, трубочки.
- Печемо трубочки при 200 градусах. Часу багато не треба – 15 – 20 хвилин цілком вистачить. Після виймаємо їх з духовки і охолодити.
- Залишилося приготувати крем, збивши сметану і пудру.
- Кладемо на плоску тарілку 5 трубочок, поливаємо їх кремом. Наступний шар – 4 трубочки і знову крем. Продовжуємо викладати шари, використовуючи щоразу на 1 смужку менше. Вийде гірка, нагадує монастирську хату з брусів. Зверху покриваємо десерт залишками крему.
Торт слід залишити в холоді на кілька годин, а перед подачею посипати мигдальною стружкою або крихтами печеного тіста.
На замітку. Замість вишень у такий десерт можна покласти шматочки сухофруктів або варення.
Швидка випічка з сирним кремом
- лист листкового тіста;
- 250 г сиру;
- 3 яйця;
- 100 г вершків будь-якої жирності;
- 5 ст. л. цукру;
- ванілін;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 1 ст. л. борошна.
Приготування пирога наступне:
- Лист тіста трохи розкачати і викласти у форму для запікання так, щоб він покрив дно і стінки.
- За допомогою блендера перемішати сир з яйцями, вершками і іншими компонентами.
- Вилити Начинку поверх тіста. Краю заготовки можна трохи підвернути на начинку.
- Залишається випекти пиріг при 180 градусах до появи рум’яного відтінку.
На замітку. Поверх начинки перед випіканням можна розкласти часточки фруктів або присипати її корицею.
З заварним кремом
Для домашнього листкового тіста:
- 250 г борошна;
- 200 г маргарину;
- 1 жовток;
- ¼ Ч. л. солі;
- 2 ч. л. оцту;
- 100 мл крижаної води.
Для крему:
- 350 мл молока;
- 100 г цукру;
- 30 г олії;
- щіпка солі;
- 2 ч. л. ванільного цукру;
- 30 г борошна;
- 2 яйця.
Приготування тіста:
- У склянці перемішуємо жовток, сіль, оцет і воду. Гарненько збиваємо до однорідності. Ставимо заготовку в холодильну камеру.
- Тим часом на робочій поверхні просіваємо борошно і трьох в неї маргарин. Щоб його було легше подрібнювати, час від часу рекомендується обвалювати брусок у борошні.
- Перетираємо маргаринову стружку з борошном вручну.
- Масу збираємо гіркою. Беремо заготовку з холодильника і поливаємо гірку, вручну замішуючи тісто. Сильно місити не потрібно – просто перемішуємо між собою інгредієнти.
- Грудку збираємо в пакет, добре стискаємо, випускаючи весь можливий повітря, і кладемо в холодильник на пару годин, а краще на ніч.
- Тісто розкочуємо. Його товщина повинна бути близько 3 мм, а розмір – 40 см на 35 см (+/– 3 см). Ріжемо його на 8 однакових прямокутників. Викладаємо їх на деко.
Крем для листкового торта:
- Складаємо В миску сухі компоненти, перемішуємо і після вливаємо третину молока і яйця. Збиваємо.
- У сотейнику прогріваємо молоко з маслом і майже доводимо до кипіння. Даємо охолонути і вливаємо в нього цівкою яєчно-молочну заготовку. Продукти не повинні бути гарячими, інакше яйце може згорнутися. Під час вливання розмішуємо складу віночком.
- Ставимо сотейник назад на повільний вогонь і варимо крем до загустіння. Потрібно обов’язково помішувати, щоб він не почав пригорати. Крем повинен нагадувати по консистенції домашню сметану.
Далі залишилося зібрати слойки:
- Застиглий крем викладаємо в кондитерський мішок і робимо смужки на платівках тіста у середині.
- Один край пластинок змащуємо жовтком і склеюємо з другим. Зверху заготовки робимо невеликі надрізи і змащуємо їх жовтком.
- Випікаємо при 190 – 210ºС протягом 20 – 25 хвилин.
Мільфей з лимонною прошарком
- листкове тісто – 450 – 500 м;
- молоко – 250 мл;
- жовток – 2 одиниці;
- цукор – 80 г;
- борошно – 80 г;
- лимонна цедра – з 1 плоду лимона;
- улюблені свіжі фрукти і ягоди – 100 г;
- листочки м’яти для прикраси (за бажанням).
Приготування мильфея:
- Для створення крему необхідно збити жовтки і цукор. Молоко трохи нагріти і влити в солодку масу. Насипати цедру і все гарненько перемішати. Просіяти борошно і все перемішати лопаткою. Трохи уварити до загустіння, постійно помішуючи. Охолодити і залишити в холодильнику.
- Тісто тонко розкачати (до 3 – 5 мм) і нарізати на однакові прямокутники/квадрати, як більше подобається. Розкласти заготовки на деку, присипати пудрою і запекти в протягом 10-и хвилин до рум’яної скоринки. Вийняти, дати їм охолонути.
- Кондитерським мішком викласти на ⅔ пластинок крем смужками або трояндочками. Скласти по 2 пластинки з кремом і зверху накрити конструкцію порожній заготівлею. На поверхні десерту можна розкласти шматочки свіжих фруктів.
Стьопка – растрепка
Тісто:
- 3 ст. борошна;
- 300 г маргарину;
- ¾ Склянки води;
- ½ Ч. л. солі;
- 1 ч. л. оцту;
- ¼ Ч. л. лимонної кислоти.
Крем:
- ¾ Склянки борошна;
- 1 ½ ст. цукру;
- 4 яйця;
- 750 мл молока;
- 200 р масла;
- ванілін.
Цей торт – різновид усім відомого «Наполеона». Тісто робиться однаково, а ось крем і є відміну від класичного десерту радянських часів.
- Жовтки збити з половиною потрібної кількості цукру до появи світлого відтінку.
- ⅔ Підготовленого молока трохи нагріти.
- Залишки рідини вилити в жовтки і добре розмішати.
- Просіяти борошно в цей склад, розмішати, а потім потроху влити тепле молоко і добре збити отриману масу.
- Поставити крем на водяну баню і готувати до загустіння. Після, залишити остигати.
- Збити білки з залишками цукру до появи піків. Поставити на водяну баню трохи прогрітися, але не сильно, інакше білки зваряться.
- В заварний крем ввести м’яке масло і збити. Перемішати з білками.
Залишилося прошарувати готові коржі чудовим кремом, дати торту просочитися і прикрасити по своєму смаку.
«Ледачий» десерт з ягодами
- 300 г листкового тіста;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 жовток;
- 1 ст. ягід;
- 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю;
- цукрова пудра.
Приготування:
- Розморозити в сотейнику ягоди, на повільному вогні перемішати їх з цукром і крохмалем. Гріти, поки солодкий пісок не розчиниться.
- Тісто розкачати і нарізати квадратами. Можна сформувати трояндочки або просто трохи продавити склянкою середину.
- Викласти по центру ягоди.
- Змастити тісто жовтком.
- Випекти десерт при 200 º с протягом 25 хвилин.
Перед подачею присипати слойки цукровою пудрою.
Закусочна листкова випічка з куркою
- 500 г листкового тіста;
- 500 р філе курки;
- 1 цибулина;
- 1 ч. л. гірчиці;
- 40 г масла;
- сіль, перець.
Покрокове приготування:
- Філе змити, нарізати кубиками. Цибулю почистити і дрібно нашаткувати. Перемішати м’ясо з цибулею і прянощами, залишити промаринуватися.
- Тісто розморозити, розкачати, нарізати квадратами.
- У центр квадратів покласти по ложці начинки з маленьким шматочком масла. Краї змастити жовтком і склеїти конвертами. Верх обробити жовтком для рум’яності.
- Скласти конверти на деко і спекти при 200 º с близько третини години.
Слойки і листкові тістечка — прекрасний варіант домашньої випічки, що не вимагає на підготовку ні часу, ні особливих навичок. Не відмовте собі в задоволенні порадувати близьких і насолодитися смачним, але в той же час, простим десертом.