Ліверна ковбаса в домашніх умовах – 7 рецептів приготування

Ліверна ковбаса в домашніх умовах виходить набагато смачніше магазинного. При цьому домочадці точно знають, що в приготуванні використовувалися натуральні продукти, без шкідливих добавок і барвників.

Класична ліверна ковбаса в домашніх умовах

  • лівер відварна — 2 кг;
  • цибуля — 3 одиниці;
  • яйця — 16 одиниць;
  • сметана — 500 гр;
  • кишки очищені — 5 одиниць (по 6 м кожна);
  • сіль — за смаком.

Заздалегідь відварюємо лівер. Рекомендується використовувати все — печінка, легені, нирки, серце. Під час варіння можна підсолити за смаком, тоді при складанні ковбаси солі знадобиться зовсім небагато.

Цибулю чистимо і ріжемо невеликими шматками. Разом з лівером перемелюємо м’ясорубкою. Якщо хочеться отримати більш однорідну консистенцію ковбаси — подрібнюємо двічі.

Вбиваємо в м’ясну заготівлю яйця, все вручну гарненько перемішуємо.

Далі викладаємо сметану, трохи солимо і приправляємо за бажанням. Знову гарненько перемішуємо.

Заготовку для ковбасок щільно трамбуем в промиті кишки, регулюючи розмір виробів зав’язуванням кишки на сайт. Відварюємо їх на слабкому вогні протягом 40-60 хвилин — час залежить від того, як ви збираєтеся їх подавати: вареними, надалі будете обсмажувати, або запікати.

Збірний рецепт приготування

Такий збірної ковбаски приписують вищий сорт. Домашнє виріб виходить дуже смачним, і найголовніше — виключно з натуральних продуктів.

Приготувати ковбасу не так вже й складно:

  • печінка яловича — 330 гр;
  • телятина -250 гр;
  • свинина — 380 гр;
  • молоко — 50 гр;
  • яйце;
  • цибулинка;
  • пшеничне борошно — 20 гр;
  • цукор, сіль, перець, мускатний горіх мелений;
  • готова (колагенової) оболонки для ковбасок.

Заздалегідь ставимо грітися воду, щоб надалі не довелося чекати її закипання і швидко відварити напівфабрикати.

Готуємо фарш, подрібнюючи продукт блендером. Спочатку печінку подрібнюємо, потім додається яловичина, врешті — свинина.

Вбиваємо яйце, вливаємо молоко, суміш підготовлених прянощів з борошном.

Дивіться також:  Кулеб’яка – 28 рецептів

Відрізаємо необхідну кількість оболонки — приблизно 25 см на вищезазначене кількість продуктів. Опускаємо її в уже нагревшуюся воду на хвилину-другу. За цей час вона стане еластичною, придатної для складання ковбаси. Один кінець зав’язуємо капроновою ниткою або джгутом, наповнюємо форму, перев’язуючи її в декількох місцях, щоб відрегулювати розмір виробів.

Вода, в якій вони будуть варитися, не повинна кипіти. Температура води не повинна перевищувати 85-90 град. Процес займе 45 хвилин. Витягаємо ковбаски і охолоджуємо в проточній холодній воді. Після підсушуємо паперовими рушниками, залишаємо на півгодини «відпочити» на столі, після поміщаємо на ніч в холодильну камеру.

На замітку. Колагенова оболонка їстівна.

Як приготувати зі шпиком?

Варто відзначити, що шпик підвищує калорійність страви:

  • куряча печінка — 500 гр;
  • яйце;
  • часникові зубки — 5 один.;
  • цибулина;
  • шпик — 100 гр;
  • сіль, перець;
  • борошно — 1 стіл. л.;
  • манна крупа — 2 стіл. л.

Печінку промиваємо, нарізаємо дрібним кубиком. Подрібнюємо Блендером очищений цибулю і часникові зубки. Шпик також потрібно нарізати маленьким кубиком. Всі продукти змішуємо з сухими складовими, приправляємо і солимо. Вручну ретельно перемішуємо всю масу, щоб компоненти добре перемішалися між собою. Залишаємо на деякий час (30-40 хвилин), щоб борошно і манка увібрали в себе зайву рідину.

Начиняємо заготівлею оболонку, зав’язуємо краю. Викладаємо на насадку для парового приготування, зубочисткою робимо по 3-4 отвори по довжині ковбаски, щоб з них виходив пар. Готуємо на пару хвилин 40-50. Після дайте охолонути близько півгодини.

На замітку. При відсутності можливості використовувати натуральну оболонку можна скористатися харчовою плівкою. Для цього намотують плівку кілька разів на качалку, з одного краю залишаючи вільний край — його потім потрібно буде зав’язати. Довжина однієї оболонки підійде для однієї ковбаски.

Варена ковбаса ліверна

Зробити ліверну ковбасу у вареному вигляді і подавати до бутербродів, просто до гарніру — що може бути смачніше!

Дивіться також:  Кабачки, фаршировані фаршем запечені в духовці – 7 рецептів

Соковита ковбаска виходить по цьому рецепту:

  • печінка, легені, серце — 2,5 кг;
  • жирна свинина — 2,5 кг;
  • цибуля — 3 головки;
  • часник — 1 головка;
  • коріандр, чебрець, хмелі-сунелі — по 2 ч. л.;
  • запашний перець — 3 горошини;
  • яйця — 2 одиниці;
  • сметана 25 % — 500 гр;
  • сіль, перець мол.;
  • оболонка для ковбаси.

Лівер гарненько помити, нарізати невеликими шматками, опустити в киплячу воду на чверть години. Воду солити не потрібно. Вийняти шматочки і дати їм охолонути.

Тим часом нарізати свинину, відварити протягом півгодини без солі.

Всі спеції скласти в ступку, додати сіль і добре розтерти.

За допомогою м’ясорубки подрібнити все напівготові продукти, змішати разом. Також подрібнити цибулю і часник, вбити яйця і всипати прянощі, викласти сметану. Все гарненько перемішати вручну.

Заготівля для ковбасок приготовлена. Залишилося наповнити нею оболонки і відварити при 95 град. протягом 40-ка хвилин.

На замітку. Наповнювати оболонки зручно за допомогою м’ясорубки: оболонка натягується на спеціальну пластикову насадку, з м’ясорубки знімаються ножі і грати, заготівля пропускається через гвинт і проходить по насадці прямо в оболонку. Важливо спочатку випустити повітря, прокрутивши м’ясо практично до насадки, а після надівши на неї оболонку.

З яловичиною та рисом

  • яловичий фарш — 300 гр;
  • рис — 30 гр;
  • часник — 1 великий зубок;
  • слив. масло — 20 гр.;
  • сіль, перець.

У гарячу воду відправляємо рис відварюємо до готовності.

Фарш складаємо в чашу блендера, до нього продавлюємо часник, солимо і перчимо.

Готову крупу перекладаємо до м’яса, перемішуємо, трохи відбиваємо про дно миски.

Викладаємо заготовку в оболонку, складаємо в пароварку і готуємо протягом 40-ка хвилин.

На замітку. Оболонкою може стати змочена водою марля. У неї просто акуратно загортають заготівлю, формуючи ковбаску.

Дивіться також:  Курячі стегна в духовці – 8 рецептів

З гречкою

  • стакан гречки;
  • 2 склянки води для відварювання крупи;
  • сіль;
  • цибулина;
  • тваринний жир/пост. масло/злив. олія (для пасерування) — 2 ч. л.;
  • печінка (будь-яка) — 500 гр.;
  • серце (будь-який) — 300 гр.

Гречку промиваємо і ставимо варитися, трохи солимо.

Поки крупа вариться, займемося наступними інгредієнтами: цибулю чистимо і дрібно ріжемо, пасеруємо до прозорості.

Печінка і серце промиваємо, дрібно ріжемо, видаляючи прожилки і плівочки, або пропускаємо через м’ясорубку. З’єднуємо з прянощами, сіллю, пасерованою цибулею. До цього часу гречка буде готова, перекладаємо її до ліверної заготівлі.

Далі, як зазвичай, фаршируємо і відварюємо.

Перед подачею поливають топленим вершковим маслом.

На замітку. Сало додається в будь-який варіант рецепта ліверної ковбаси для додання їй більшої соковитості. Кількість регулюється на смак — якщо подобається соковитіше і жирніше, кладуть приблизно в половину ваги решти ліверу. Якщо хочеться отримати менш жирну закуску — кладеться невеликий шматочок.

Ліверна ковбаса з шматочками

Ліверна ковбаса з шматочками готується досить просто — м’ясні частини не подрібнюються в фарш, а ріжуться невеликими кубиками, перемішуються з прянощами і в такому вигляді трамбують в оболонку.

Пропонуємо скористатися наступним рецептом:

  • ліверна суміш (серце, нирки, печінка) — 1 кг;
  • сало — 400 гр;
  • вершки — 2-3 стіл. л.;
  • спеції за смаком;
  • сіль.

Суміш обполіскуємо, ріжемо невеликими шматками (якщо субпродукти великого розміру). Відварюємо в підсоленій киплячій воді хвилин 10-15. Остуджуємо, ріжемо кубиком приблизно по 5-7 мм, перемішуємо з іншими компонентами. Наповнюємо оболонку, відварюємо в тій же воді 20 хвилин, після перекладаємо в форму, наливаємо в неї пару ополоників бульйону і тушкуємо в духовій печі ще з третину години.

Прокрутка до верху