Ліверна ковбаса в домашніх умовах виходить набагато смачніше магазинного. При цьому домочадці точно знають, що в приготуванні використовувалися натуральні продукти, без шкідливих добавок і барвників.
Класична ліверна ковбаса в домашніх умовах
- лівер відварна — 2 кг;
- цибуля — 3 одиниці;
- яйця — 16 одиниць;
- сметана — 500 гр;
- кишки очищені — 5 одиниць (по 6 м кожна);
- сіль — за смаком.
Заздалегідь відварюємо лівер. Рекомендується використовувати все — печінка, легені, нирки, серце. Під час варіння можна підсолити за смаком, тоді при складанні ковбаси солі знадобиться зовсім небагато.
Цибулю чистимо і ріжемо невеликими шматками. Разом з лівером перемелюємо м’ясорубкою. Якщо хочеться отримати більш однорідну консистенцію ковбаси — подрібнюємо двічі.
Вбиваємо в м’ясну заготівлю яйця, все вручну гарненько перемішуємо.
Далі викладаємо сметану, трохи солимо і приправляємо за бажанням. Знову гарненько перемішуємо.
Заготовку для ковбасок щільно трамбуем в промиті кишки, регулюючи розмір виробів зав’язуванням кишки на сайт. Відварюємо їх на слабкому вогні протягом 40-60 хвилин — час залежить від того, як ви збираєтеся їх подавати: вареними, надалі будете обсмажувати, або запікати.
Збірний рецепт приготування
Такий збірної ковбаски приписують вищий сорт. Домашнє виріб виходить дуже смачним, і найголовніше — виключно з натуральних продуктів.
Приготувати ковбасу не так вже й складно:
- печінка яловича — 330 гр;
- телятина -250 гр;
- свинина — 380 гр;
- молоко — 50 гр;
- яйце;
- цибулинка;
- пшеничне борошно — 20 гр;
- цукор, сіль, перець, мускатний горіх мелений;
- готова (колагенової) оболонки для ковбасок.
Заздалегідь ставимо грітися воду, щоб надалі не довелося чекати її закипання і швидко відварити напівфабрикати.
Готуємо фарш, подрібнюючи продукт блендером. Спочатку печінку подрібнюємо, потім додається яловичина, врешті — свинина.
Вбиваємо яйце, вливаємо молоко, суміш підготовлених прянощів з борошном.
Відрізаємо необхідну кількість оболонки — приблизно 25 см на вищезазначене кількість продуктів. Опускаємо її в уже нагревшуюся воду на хвилину-другу. За цей час вона стане еластичною, придатної для складання ковбаси. Один кінець зав’язуємо капроновою ниткою або джгутом, наповнюємо форму, перев’язуючи її в декількох місцях, щоб відрегулювати розмір виробів.
Вода, в якій вони будуть варитися, не повинна кипіти. Температура води не повинна перевищувати 85-90 град. Процес займе 45 хвилин. Витягаємо ковбаски і охолоджуємо в проточній холодній воді. Після підсушуємо паперовими рушниками, залишаємо на півгодини «відпочити» на столі, після поміщаємо на ніч в холодильну камеру.
На замітку. Колагенова оболонка їстівна.
Як приготувати зі шпиком?
Варто відзначити, що шпик підвищує калорійність страви:
- куряча печінка — 500 гр;
- яйце;
- часникові зубки — 5 один.;
- цибулина;
- шпик — 100 гр;
- сіль, перець;
- борошно — 1 стіл. л.;
- манна крупа — 2 стіл. л.
Печінку промиваємо, нарізаємо дрібним кубиком. Подрібнюємо Блендером очищений цибулю і часникові зубки. Шпик також потрібно нарізати маленьким кубиком. Всі продукти змішуємо з сухими складовими, приправляємо і солимо. Вручну ретельно перемішуємо всю масу, щоб компоненти добре перемішалися між собою. Залишаємо на деякий час (30-40 хвилин), щоб борошно і манка увібрали в себе зайву рідину.
Начиняємо заготівлею оболонку, зав’язуємо краю. Викладаємо на насадку для парового приготування, зубочисткою робимо по 3-4 отвори по довжині ковбаски, щоб з них виходив пар. Готуємо на пару хвилин 40-50. Після дайте охолонути близько півгодини.
На замітку. При відсутності можливості використовувати натуральну оболонку можна скористатися харчовою плівкою. Для цього намотують плівку кілька разів на качалку, з одного краю залишаючи вільний край — його потім потрібно буде зав’язати. Довжина однієї оболонки підійде для однієї ковбаски.
Варена ковбаса ліверна
Зробити ліверну ковбасу у вареному вигляді і подавати до бутербродів, просто до гарніру — що може бути смачніше!
Соковита ковбаска виходить по цьому рецепту:
- печінка, легені, серце — 2,5 кг;
- жирна свинина — 2,5 кг;
- цибуля — 3 головки;
- часник — 1 головка;
- коріандр, чебрець, хмелі-сунелі — по 2 ч. л.;
- запашний перець — 3 горошини;
- яйця — 2 одиниці;
- сметана 25 % — 500 гр;
- сіль, перець мол.;
- оболонка для ковбаси.
Лівер гарненько помити, нарізати невеликими шматками, опустити в киплячу воду на чверть години. Воду солити не потрібно. Вийняти шматочки і дати їм охолонути.
Тим часом нарізати свинину, відварити протягом півгодини без солі.
Всі спеції скласти в ступку, додати сіль і добре розтерти.
За допомогою м’ясорубки подрібнити все напівготові продукти, змішати разом. Також подрібнити цибулю і часник, вбити яйця і всипати прянощі, викласти сметану. Все гарненько перемішати вручну.
Заготівля для ковбасок приготовлена. Залишилося наповнити нею оболонки і відварити при 95 град. протягом 40-ка хвилин.
На замітку. Наповнювати оболонки зручно за допомогою м’ясорубки: оболонка натягується на спеціальну пластикову насадку, з м’ясорубки знімаються ножі і грати, заготівля пропускається через гвинт і проходить по насадці прямо в оболонку. Важливо спочатку випустити повітря, прокрутивши м’ясо практично до насадки, а після надівши на неї оболонку.
З яловичиною та рисом
- яловичий фарш — 300 гр;
- рис — 30 гр;
- часник — 1 великий зубок;
- слив. масло — 20 гр.;
- сіль, перець.
У гарячу воду відправляємо рис відварюємо до готовності.
Фарш складаємо в чашу блендера, до нього продавлюємо часник, солимо і перчимо.
Готову крупу перекладаємо до м’яса, перемішуємо, трохи відбиваємо про дно миски.
Викладаємо заготовку в оболонку, складаємо в пароварку і готуємо протягом 40-ка хвилин.
На замітку. Оболонкою може стати змочена водою марля. У неї просто акуратно загортають заготівлю, формуючи ковбаску.
З гречкою
- стакан гречки;
- 2 склянки води для відварювання крупи;
- сіль;
- цибулина;
- тваринний жир/пост. масло/злив. олія (для пасерування) — 2 ч. л.;
- печінка (будь-яка) — 500 гр.;
- серце (будь-який) — 300 гр.
Гречку промиваємо і ставимо варитися, трохи солимо.
Поки крупа вариться, займемося наступними інгредієнтами: цибулю чистимо і дрібно ріжемо, пасеруємо до прозорості.
Печінка і серце промиваємо, дрібно ріжемо, видаляючи прожилки і плівочки, або пропускаємо через м’ясорубку. З’єднуємо з прянощами, сіллю, пасерованою цибулею. До цього часу гречка буде готова, перекладаємо її до ліверної заготівлі.
Далі, як зазвичай, фаршируємо і відварюємо.
Перед подачею поливають топленим вершковим маслом.
На замітку. Сало додається в будь-який варіант рецепта ліверної ковбаси для додання їй більшої соковитості. Кількість регулюється на смак — якщо подобається соковитіше і жирніше, кладуть приблизно в половину ваги решти ліверу. Якщо хочеться отримати менш жирну закуску — кладеться невеликий шматочок.
Ліверна ковбаса з шматочками
Ліверна ковбаса з шматочками готується досить просто — м’ясні частини не подрібнюються в фарш, а ріжуться невеликими кубиками, перемішуються з прянощами і в такому вигляді трамбують в оболонку.
Пропонуємо скористатися наступним рецептом:
- ліверна суміш (серце, нирки, печінка) — 1 кг;
- сало — 400 гр;
- вершки — 2-3 стіл. л.;
- спеції за смаком;
- сіль.
Суміш обполіскуємо, ріжемо невеликими шматками (якщо субпродукти великого розміру). Відварюємо в підсоленій киплячій воді хвилин 10-15. Остуджуємо, ріжемо кубиком приблизно по 5-7 мм, перемішуємо з іншими компонентами. Наповнюємо оболонку, відварюємо в тій же воді 20 хвилин, після перекладаємо в форму, наливаємо в неї пару ополоників бульйону і тушкуємо в духовій печі ще з третину години.