Льняна каша: користь і шкода, 5 рецептів приготування

Відмінний дієтичний десерт, страва, необхідне для здорового харчування, що містить величезну кількість поживних речовин, що володіє корисними властивостями – це лляна каша. Навіть після довгого варіння всі корисні мікроелементи і вітаміни зберігаються. У даному огляді ми розповімо про те, що являє собою страву, його властивості, можливі протипоказання, розглянемо деякі рецепти приготування, способи подачі до столу. Але спочатку розберемося, в чому полягає її користь.

Льняна каша: користь для організму

Дієтичне блюдо готують з лляного насіння, яке перемелюють на кавомолці. Але найбільш цілющим і смачним буде страва після віджимання масла. Іншими словами, корисна каша робиться з макухи лляних насіннячок, тобто з шроту.
Звучить не зовсім симпатично і смачно, зате в процесі переробки видаляється практично весь жир, але залишається велика кількість білка. Таким чином, лляна каша рекомендується до вживання для тих, хто прагне позбутися зайвих кілограмів. Саме з-за цього зазначений продукт має визнання серед жіночої частини людства, а також серед деяких чоловіків, які схильні повніти.

Чим корисна лляна каша? Цілющі мікро – і макровещества, що входять до складу лляного насіння, виробляють імуностимулюючу і протизапальну дію, а також знижує ймовірність появи бляшок в судинах з холестерину. У чоловіків речовини з льону збільшують виробництво тестостерону, підвищують сексуальну спроможність.

  • Льон містить велику кількість грубих волокон, близько 45%. Завдяки цьому поліпшується моторна функція кишечника, з’являється дбайливе і м’яке проносне дію;
  • Виявляється сприятливу дію на опорно-суглобової механізм, зміцнюються хрящові і кісткові структури;
  • Каша з льону виявляє протиалергічний та антиоксидантний ефект із-за великої кількості рослинних гормонів;
  • Нормалізує гормональний баланс у жінок, поліпшується самопочуття при клімаксі, зменшує ризик розвитку пухлини молочних залоз;
  • Підвищує загальний тонус нервових, імунних клітин, ендокринних органів, судин і серця.

Стане в нагоді блюдо і вагітним жінкам: насичує організм цілющими микровеществами, комплексом вітамінів, білками, які потрібні для нормального виношування, розвитку ембріона та сприятливих пологів. Для годуючих матусь поїдання каші збільшує утворення грудного молока, процес вигодовування стає якіснішою.

Крім іншого продукт активує синтез колагенових клітин, який необхідний не тільки вагітним, але і всім жінкам, щоб волосся придбали природний блиск, шкіра і нігті відрізнялися здоров’ям і привабливістю.

Застосування при схудненні

Льняна каша проявляє жиросжигающие ефект, що бажають схуднути не дарма вводять її в свій раціон. Вона очищає кишковий канал від токсичних речовин, продуктів розпаду. Маючи в складі величезна кількість вітамінів і мінералів, каша прискорює процес метаболізму, позбавляє від зайвих кілограмів.

  • Якщо включити кашу в щоденний раціон, то можна істотно знизити показники цукру, нормалізувати рівень інсуліну, кількість якого часто є причиною зайвої ваги;
  • Поліненасичені кислоти омега-3, омега-6, допомагають стати стрункішою, почистити організм;
  • Почуття голоду між прийомами їжі не настає, завдяки волокнам рослинної клітковини. Вона надає ситість, змушує забути про часті перекуси;
  • Розвантажувальний день з лляної кашею високоефективний, не дає виснажливий ефект, на відміну від строгих дієт.
Дивіться також:  Молода картопля – 10 кращих рецептів

Якщо раз в тиждень включати лляну кашу в раціон харчування, прискорюється обмін речовин, кишечник звільняється від токсичних речовин, нормалізується стан здоров’я в цілому. У розвантажувальні дні лляну кашу варять тільки на воді. Для поліпшення смаку можна готувати кашу, додаючи будь-яку крупу, а також з кунжутом, зернами розторопші, зародками пшениці, з овочами, імбиром і топінамбуром.

Увага! Під час схуднення за допомогою цієї страви дуже важливо не порушити водний баланс організму. Щоб запобігти зневоднення, необхідно випивати достатню кількість чистої води. Не менш 1,5-2 літри для жінок. Соки, компоти, вітамінний чай, інші напої не входять у зазначений обсяг рідини. Чаї і кави бажано виключити в цей період.

Коли недостатньо часу для самостійного виготовлення каші, дієтичний раціон можна поповнити готовим виробом, який можна придбати в аптеці або магазині здорового харчування.

Виробниками пропонується готова лляна каша для схуднення, яку досить залити окропом, процес варіння відпадає сам собою. Найбільш популярні назви: Худейка, Ельфа, Для всієї сім’ї, Добрий льон, Фаберлік, Плеза, По-сибірськи.

При яких захворюваннях корисно їсти лляну кашу?

Каша з льону в першу чергу виявляє свої цілющі властивості, впливаючи на органи травлення. З-за цього особливу користь вона приносить в період медикаментозного лікування хвороб шлунка і кишкового тракту. Після термічної обробки продукт утворює слиз, яка має антивоспалительным, обволікаючу, легку знеболювальну дію. Слиз захищає внутрішні стінки шлунка від роздратування, заспокоює слизову оболонку.

Корисний продукт при наступних захворюваннях:

  • Гастрити з підвищеною кислотністю;
  • Виразкова хвороба шлунка, дванадцятипалої кишки;
  • Холецистит;
  • Запалення тонкого і товстого кишечника;
  • Отруєння харчовими продуктами;
  • Спайкова хвороба і рубці постоперационного періоду.

Крім впливу на органи ШКТ, протиглистовий ефект використовується при глистяній інвазії. Каша корисна під час загострення геморою і при лікуванні запалення передміхурової залози. Здатність регулювати гормональний фон принесе користь при хворобливих місячних, а також для зменшення симптомів клімаксу, зниження ймовірність викидня, передчасних пологів і післяпологовий депресії.

Дивіться також:  Картопля з тушонкою – 6 рецептів приготування

Вплив на імунітет допоможе при лікуванні простудних захворювань, вірусних інфекціях, запаленнях респіраторного каналу. Здатність нормалізувати рівень глюкози допоможе діабетикам. Крім цього каша корисна при шкірних хворобах, а також для запобігання випадання волосся і ламкості нігтів.

Калорійність і склад

Хімічний склад лляних насіння містить джерело цінних микровеществ та ферментів. Саме тому вона корисна людям будь-якого віку, незалежно від статі. До складу включений Токоферол, Ретинол, Ціанокобаламін, Тіамін, Піридоксин, пантотенова кислота, інші речовини. Жирні Омега 3 і Омега 6 кислоти корисні для омолодження тканин.

Цілющі макро – і мікроелементи, такі як:

  • Бор – робить кісткову тканину міцний, запобігає розвитку остеопорозу;
  • Цинк – необхідний для виведення важких металів і активації поділу клітин;
  • Мідь – бере участь у метаболічних процесах, забезпечує клітини киснем;
  • Калій, натрій – підтримують оптимальний сольовий і водний баланс;
  • Фосфор – важливий для біохімічних та енергетичних реакцій;
  • Кальцій – необхідний в якості будівельного елемента для кісток скелета;
  • Магній – бере участь у виробництві антитіл, нормалізує діяльність серця та нервової системи.

Насіння льону зосередило в собі більше 600 рослинних гормонів. Це особливо цінно для чоловіків і жінок, щоб повноцінно працювала статева і репродуктивна система.

Харчова цінність даного продукту має оптимальне співвідношення Б:Ж:У. Так, каша містить 5% вуглеводів, 16% жирів, 41% білка – саме ця ідеальна пропорція легко засвоюється, всмоктується, розноситься по всіх органах.

Коли говорять про калорійності, показники не називають високими. У 100 г каші знаходиться близько 310 Ккал. Якщо врахувати добову норму, це небагато. Порція каші містить всього лише 15% обсягу за добу. Дані розрахунки передбачають приготування каші на воді.

Важливо! Готову страву іноді має іншу калорійність. Це залежить від способу варіння, застосування додаткових продуктів, таких як горіхи, мед, молоко, цукор, вершки, шоколад.

Каші фабричного виробництва додатково містять молочну сироватку, корицю, ваніль, какао-порошок, фрукти, сушені овочі, вівсяні пластівці або гриби.

Рецепти приготування

Далі наведемо декілька основних рецептів. Інгредієнти для подачі до столу можна вибирати на свій розсуд. Після вживання дієтичного страви харчові волокна розбухають у кишечнику, насичення настає швидше, голод не відчувається тривалий час.

Рецепт №1

Дві столові ложки насіння льону залити на ніч теплою кип’яченою водою. Вранці зайву воду злити, насіння перемолоти блендером. Отриману масу змішати з зародками пророщеної пшениці. Необхідно з’їдати такої каші трохи, лише дві столові ложки. Рецепт відмінно підійде для вживання перед основним сніданком.

Дивіться також:  Тісто на манти – 9 перевірених рецептів приготування тіста

Рецепт №2

Кунжут і макуха льону покласти в тарілку, залити теплим кип’яченим молоком. Накрити кришкою, запарити 5-7 хвилин. Додати за смаком мед, трохи вершкового масла або згущеного молока. Дозволяється додати улюблене варення, дрібно порізані фрукти або родзинки.

Рецепт №3

Запарити насіння окропом, залишити на цілу ніч, вранці подрібнити. Вівсяні пластівці або Геркулес у кількості 2-х столових ложок залити окропом, настояти 6-7 хвилин. Потім додати чайну ложку меду, сир або кефір. Каша відмінно підійде для сніданку.

Рецепт №4

Чорнослив, родзинки, курагу або сушений інжир замочити у воді на півгодини. Зерна льону перемолоти кавомолкою. Замочені фрукти треба дрібно порізати кулінарними ножицями, змішати з молотами зернами. Можна додати порізаний банан, грушу або яблуко.

Рецепт №5

Тут використовується амарантовая борошно, куди входять біологічно активні компоненти. Багато видів амаранту вважаються бур’яном, але головна їхня перевага-це відсутність глютену, який є провокатором алергічних реакцій.
Необхідно змішати амарантовую борошно з висушеними і подрібненими зернами льону. Інгредієнти беруть у рівних пропорціях, заливають склянкою молока. Суміш необхідно довести до кипіння, потім варити при помішуванні 5 хвилин. Для смаку в такий рецепт кладуть ягоди, мед, подрібнені фрукти.

Можливу шкоду

Про користь продукту в публікації розказано чимало, однак деякі фахівці вважають, що каша може заподіяти шкоду. Непоправної шкоди здоров’ю блюдо заподіяти не зможе, якщо враховувати протипоказання для застосування. Адже, мабуть, цей продукт найбезпечніший з усіх видів каш.

З обережністю слід вживати страву тим людям, у яких є гіперчутливість на харчові продукти, медикаменти або раніше зустрічалися алергічні реакції з будь-якого приводу. У цій ситуації однозначно слід відмовитися від магазинних каш, для виготовлення яких виробники використовують ароматизатори, барвники, консервуючі речовини.

Кашу можна їсти при наявності ендометріозу, полікістозу яєчників, фіброми матки. Чоловікам забороняється є продукт, якщо є пухлина передміхурової залози.

Макуха зерен містить велику кількість грубої клітковини, тому його не можна вживати при гострій або хронічній непрохідності кишкового каналу, гострих запаленнях ЖКГ. Так можна погіршити становище.

Щоб приготувати смачну кашу з готового сухого виробу, необхідно суворо дотримуватися вказаний рецепт. Наприклад, якщо використовувати більше води, блюдо вийде рідким. Якщо залити крутим окропом, каша згорнеться, утворюються неприємні грудочки.

В ув’язненні – застереження молодим мамам. Щоб годувати кашею свого маленького дитини, необхідно обов’язково проконсультуватися у дитячого педіатра. Зазвичай лікар дозволяє їсти страву дітям з трирічного віку.